Homepagina » Gezondheid » Recordhoeveelheden resistente superbacteriën in kip uit de supermarkt. Dit is wat je moet weten
Recordhoeveelheden resistente superbacteriën in kip uit de supermarkt. Dit is wat je moet weten

Recordhoeveelheden resistente superbacteriën in kip uit de supermarkt. Dit is wat je moet weten

In kip uit de Britse supermarkt zitten recordhoeveelheden superbacteriën die resistent zijn tegen sommige van de meest krachtige antibiotica. Dat blijkt uit overheidsonderzoek.

Resistentie tegen antibiotica bij dieren kan gemakkelijk overslaan naar mensen, waardoor medicijnen tegen serieuze aandoeningen plotseling niet langer effectief zijn.

De laatste 10 jaar bevatten kippen aanzienlijk vaker Campylobacter, een schadelijke bacterie die resistent is tegen antibiotica, zo ontdekte de Britse voedselautoriteit FSA.

Helft

Het agentschap waarschuwde dat het belangrijk is om kip uit de supermarkt goed gaar te koken om het risico voor de volksgezondheid te verkleinen.

De FSA liet ook weten dat het aandeel met Campylobacter besmette kippen dat resistent is tegen antibiotica, aanzienlijk is toegenomen.

Van de ruim 4000 monsters bleek ongeveer de helft resistent tegen antibiotica.

Schandalig

“Het is schandalig dat de overheid nog steeds toestaat dat antibiotica massaal worden toegediend aan pluimvee,” zei wetenschappelijk adviseur Coilin Nunan tegen de Guardian.

“Zelfs de VS is hier 10 jaar geleden mee gestopt vanwege de enorme stapel wetenschappelijk bewijs,” voegde hij toe.

“Waarom weigeren de Britse en Europese autoriteiten nog steeds actie te ondernemen?” vroeg Nunan.

Weerloos

Campylobacter kan ernstige voedselvergiftiging veroorzaken en in zeldzame gevallen zelfs sterfte.

Dokters vrezen dat we op den duur weerloos zullen zijn tegen bacteriën die eerder waren verslagen.

Meer dan de helft van alle antibiotica wordt aan dieren gegeven, vaak aan hele kuddes ongeacht het aantal geïnfecteerde dieren. In sommige landen worden ze ook gegeven om groei te stimuleren.

[Guardian]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. “Het is schandalig dat de overheid nog steeds toestaat dat antibiotica massaal worden toegediend aan pluimvee,” zei wetenschappelijk adviseur Coilin Nunan tegen de Guardian.

  “Waarom weigeren de Britse en Europese autoriteiten nog steeds actie te ondernemen?” vroeg Nunan.

  Ook bij ons werd deze week bekend dat de prijzen voor water, eieren, groenten en fruit flink zijn gestegen. Tegelijkertijd zijn frisdrank en suiker stukken goedkoper geworden. Het lijkt wel de wereld op z’n kop.

  https://www.nu.nl/eten-en-drinken/5091980/melk-eieren-en-vers-fruit-flink-duurder-geworden-in-tien-jaar-tijd.html

  Overheden schijten nou eenmaal op onze gezondheid, dat moge duidelijk zijn.

  23 likes
  • Overheden willen Agenda21 er doordrukken.

   13 likes
  • eksegese,

   Helaas is PvdA lid, Jetta Klijnsma, geen Staatssecretaris meer. Anders hadden de minderbedeelden vast en zeker te horen gekregen dat iedereen die gezond voedsel niet meer kan betalen, maar een moestuintje moet beginnen. Enfin, er spelen zoveel zaken die de burger als de wereld op zijn kop kan aanmerken.

   In eerste instantie een taak van de 1e en 2e Kamer om het recht te trekken, maar aan de lopende band aan hun laars lapten. En we kennen de groter motivator in de naam van multinationals en Zakenbanken. De economie, het grote geld gaat bij hun voor alles. Ook voor de gezondheid van de mensen. Waarbij we tot de rekensom komen dat ook hier de mensen die het minst uit te besteden hebben, het meeste risico lopen. In dit geval vaker ongezonder zullen eten.

   Naast dit waren Nederlandse politici te Brussel, VVD, PvdA en D66, betrokken om de vergunning van het middel ‘Roundup’ van Monsanto met vijf jaar te verlengen. De politieke partijen die idem de Groningers met hun aardbevings-sores al meer dan 20 jaar aan het lijntje wisten te houden. Een verhaal van rekken, uitstellen, en doorschuiven naar de volgende regering. Zie ook de reorganisatie van de landelijke politie? Ook dit onderdeel is na jaren en jaren van reorganisatie, nog steeds een zootje als je de mensen van de politie mag geloven. Hoe kan dat allemaal!

   https://www.vvd.frl/wp-content/uploads/2014/12/ndma.jpg

   Is Nederland soms zo groot dat het lichtjaren in beslag neemt om het voor elkaar te krijgen? Of zijn we soms een derde wereldland die het financieel niet kan bekokstoven? Het antwoord is nee maar hoe kan het dan dat dergelijk processen niet vlotten?

   Nou hier de oorzaak. Een momentopname van personen die de Nederlandse bevolking over alles en nog wat in de maling namen. En neem dan die clown die links van de staande man met zijn armen over elkaar zit. Ook deze smeerlap deed overal aan mee om de burgers het bos in te sturen. Zij partij werd hierom in zoverre gedecimeerd dat ze nu zogenaamd aan de ander kant van het spectrum staan van waaraan ze toen mee hebben geholpen om het kapot te maken. Het geeft aan hoe doortrapt deze politici zijn.

   http://tpo.nl/wp-content/uploads/2016/11/regering-611×328.jpg

   5 likes
 2. 25-30 jaar geleden lustte ik geen kip meer want ik vond het gewoon vies en ben toen zelf piepkuikens gaan houden. Deze kregen het normale fok voer met antibioticum maar het affokken met normaal voer deed ik 20 dagen (2 x de voorgeschreven tijd) Er gingen er vaker een paar kapot maar ik heb weer jarenlang lekker kip gegeten. Kippenfokkers beginnen om 23.55 uur met affokken en stoppen 8 dagen later om 00.05 uur waarna de beesten geladen worden voor de slacht. Die 5 minuten van de eerste dag en ook die van de laatste dat tellen ook mee zodat ze aan de wettelijke 10 dagen voorschriften voldeden. Reden: het affokvoer was wezenlijk duurder, de kippen groeiden niet meer goed genoeg en er gingen er teveel dood.
  In 2000, dus vlak voor de Euro, kocht ik appels voor f 0,50 per kilo. Nu betaal ik € 1,75 per kilo dat is f. 4,00 per kilo dus 8 keer zoveel

  12 likes
 3. De overheid doet niks1
  De overheid is veranderd van dienend naar ondermijnen wbt gezondheid van mensen i.o.v de bovenbazen. de Farmacie.
  Eerst kip vreten, dan ziek worden, dan antibiotica nemen, dan resistent worden, dan ws een volksopstand, die de Nederlander braaf aan het systeem niet zal voltrekken, Dan ws. de kip er niet uit of wel.
  Overheid heeft een licence to kil.

  9 likes
 4. Door al die kip in de maag zijn mensen overgegaan op teveel kakelen. Er wordt me wat afgekakled tegenwoordig. Al die kakelprogramma’s op radio en tv. Maar educatieve programma’s? Als ze er al zijn dan staat de presentator weer op de voorgrond, zoals bij DWDD.

  4 likes
 5. Als de bedoeling zou zijn geweest dat de mens dieren zou moeten eten, dan zou het eerste gebod zijn geweest: Gij zult doden!
  De mens is ook een bijzonder raar wezen. Meer dan ooit hebben we nu de kans om te ontdierlijken (dierlijke componenten en gedachtengang uit onze voeding en denkwijze te verwijderen), maar we doen juist het omgekeerde.
  Probeer eens in een supermarkt koek of snoepgoed te vinden waarin geen ei is verwerkt of geen sporen van ei in zitten.
  Terwijl kippenei niks anders is dan de menstruele afval van een kip, die ze dan niet uitsoot, maar omvormt tot een ei. Proost!!

  1 likes
  • Haha, het staat ook gewoon in de Bijbel hoor. Leviticus 11….. Geen bijbellessen gehad vroeger?

   2 likes
  • Kain bracht een veldoffer aan de Almachtige. Abel een lammetje. God aanvaarde het lam en daarom sloeg Kain Abel dood. Ook hiervoor veroordeelde de Almachtige Kain niet maar zei tegen hem te vluchten omdat onschuldig bloed om wraak zou roepen. De vraag is alleen wie er wraak zou willen nemen?

   0 likes
 6. Eerlijk gezegd Kan geen kip meer zeggen!

  0 likes
 7. De overheid is er enkel en alleen om ons te manipuleren, uit te zuigen, zichzelf te verrijken, de belangen van de grote bedrijven, waar ze een hand in de portefeuille hebben, de stokken uit de wielen te houden!!
  De werkmens is een slaaf van het systeem geworden zonder het te beseffen (de meesten toch niet).

  1 likes
 8. en maar lekker door eten die kiloknallers

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

archeologen

Archeologen doen ‘verbazingwekkende ontdekking’ bij Stonehenge: Grootste prehistorische monument ooit gevonden

Archeologen hebben rond een oude nederzetting in ...

professor

‘Professor Lockdown’ gefinancierd door vaccinmakers, onthult (verwijderde) docu

Neil Ferguson, de professor die de Britse ...