Gezondheid

Recordhoeveelheden resistente superbacteriën in kip uit de supermarkt. Dit is wat je moet weten

Help door deze informatie met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In kip uit de Britse supermarkt zitten recordhoeveelheden superbacteriën die resistent zijn tegen sommige van de meest krachtige antibiotica. Dat blijkt uit overheidsonderzoek.

Resistentie tegen antibiotica bij dieren kan gemakkelijk overslaan naar mensen, waardoor medicijnen tegen serieuze aandoeningen plotseling niet langer effectief zijn.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De laatste 10 jaar bevatten kippen aanzienlijk vaker Campylobacter, een schadelijke bacterie die resistent is tegen antibiotica, zo ontdekte de Britse voedselautoriteit FSA.

Helft

Het agentschap waarschuwde dat het belangrijk is om kip uit de supermarkt goed gaar te koken om het risico voor de volksgezondheid te verkleinen.

De FSA liet ook weten dat het aandeel met Campylobacter besmette kippen dat resistent is tegen antibiotica, aanzienlijk is toegenomen.

Van de ruim 4000 monsters bleek ongeveer de helft resistent tegen antibiotica.

Schandalig

“Het is schandalig dat de overheid nog steeds toestaat dat antibiotica massaal worden toegediend aan pluimvee,” zei wetenschappelijk adviseur Coilin Nunan tegen de Guardian.

“Zelfs de VS is hier 10 jaar geleden mee gestopt vanwege de enorme stapel wetenschappelijk bewijs,” voegde hij toe.

“Waarom weigeren de Britse en Europese autoriteiten nog steeds actie te ondernemen?” vroeg Nunan.

Weerloos

Campylobacter kan ernstige voedselvergiftiging veroorzaken en in zeldzame gevallen zelfs sterfte.

Dokters vrezen dat we op den duur weerloos zullen zijn tegen bacteriën die eerder waren verslagen.

Meer dan de helft van alle antibiotica wordt aan dieren gegeven, vaak aan hele kuddes ongeacht het aantal geïnfecteerde dieren. In sommige landen worden ze ook gegeven om groei te stimuleren.

[Guardian]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
eksegese
eksegese
6 jaren geleden

“Het is schandalig dat de overheid nog steeds toestaat dat antibiotica massaal worden toegediend aan pluimvee,” zei wetenschappelijk adviseur Coilin Nunan tegen de Guardian.

“Waarom weigeren de Britse en Europese autoriteiten nog steeds actie te ondernemen?” vroeg Nunan.

Ook bij ons werd deze week bekend dat de prijzen voor water, eieren, groenten en fruit flink zijn gestegen. Tegelijkertijd zijn frisdrank en suiker stukken goedkoper geworden. Het lijkt wel de wereld op z’n kop.

https://www.nu.nl/eten-en-drinken/5091980/melk-eieren-en-vers-fruit-flink-duurder-geworden-in-tien-jaar-tijd.html

Overheden schijten nou eenmaal op onze gezondheid, dat moge duidelijk zijn.

Frans
Frans
6 jaren geleden

De overheid doet niks1
De overheid is veranderd van dienend naar ondermijnen wbt gezondheid van mensen i.o.v de bovenbazen. de Farmacie.
Eerst kip vreten, dan ziek worden, dan antibiotica nemen, dan resistent worden, dan ws een volksopstand, die de Nederlander braaf aan het systeem niet zal voltrekken, Dan ws. de kip er niet uit of wel.
Overheid heeft een licence to kil.

Eelke Piers
Eelke Piers
6 jaren geleden

25-30 jaar geleden lustte ik geen kip meer want ik vond het gewoon vies en ben toen zelf piepkuikens gaan houden. Deze kregen het normale fok voer met antibioticum maar het affokken met normaal voer deed ik 20 dagen (2 x de voorgeschreven tijd) Er gingen er vaker een paar kapot maar ik heb weer jarenlang lekker kip gegeten. Kippenfokkers beginnen om 23.55 uur met affokken en stoppen 8 dagen later om 00.05 uur waarna de beesten geladen worden voor de slacht. Die 5 minuten van de eerste dag en ook die van de laatste dat tellen ook mee zodat ze aan de wettelijke 10 dagen voorschriften voldeden. Reden: het affokvoer was wezenlijk duurder, de kippen groeiden niet meer goed genoeg en er gingen er teveel dood.
In 2000, dus vlak voor de Euro, kocht ik appels voor f 0,50 per kilo. Nu betaal ik € 1,75 per kilo dat is f. 4,00 per kilo dus 8 keer zoveel

Santander
Santander
6 jaren geleden

Als de bedoeling zou zijn geweest dat de mens dieren zou moeten eten, dan zou het eerste gebod zijn geweest: Gij zult doden!
De mens is ook een bijzonder raar wezen. Meer dan ooit hebben we nu de kans om te ontdierlijken (dierlijke componenten en gedachtengang uit onze voeding en denkwijze te verwijderen), maar we doen juist het omgekeerde.
Probeer eens in een supermarkt koek of snoepgoed te vinden waarin geen ei is verwerkt of geen sporen van ei in zitten.
Terwijl kippenei niks anders is dan de menstruele afval van een kip, die ze dan niet uitsoot, maar omvormt tot een ei. Proost!!

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x