Homepagina » Natuur en Milieu » Koudegolf in VS werpt licht op één van de grootste wetenschappelijke schandalen aller tijden. Journalist onthult geknoei
Koudegolf in VS werpt licht op één van de grootste wetenschappelijke schandalen aller tijden. Journalist onthult geknoei

Koudegolf in VS werpt licht op één van de grootste wetenschappelijke schandalen aller tijden. Journalist onthult geknoei

Bob Ward van de London School of Economics schreef onlangs dat recente Amerikaanse winters niet ongewoon koud zijn.

Hij baseerde zich daarbij op de nieuwste cijfers van de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA, waaruit zou blijken dat zeven van de laatste 10 Amerikaanse winters ‘warmer dan normaal zijn’.

Wat Ward daarbij niet vertelde was dat er nogal is geknoeid met de cijfers van NOAA. Gegevens over de winters van 2008 en 2014 zijn bijvoorbeeld dusdanig aangepast dat het lijkt alsof ze niet ongewoon koud waren.

Naar boven bijgesteld

Verschillende experts hebben zich hierover gebogen. Paul Homewood schreef op zijn blog Notalotofpeopleknowthat een artikel met de titel ‘Amerikaanse koude winters verdwijnen op mysterieuze wijze’.

De afgelopen jaren zijn temperaturen structureel naar boven bijgesteld waardoor het lijkt alsof het steeds warmer wordt.

De Britse journalist en schrijver Christopher Booker spreekt in de Britse Daily Telegraph van ‘één van de grootste wetenschappelijke schandalen aller tijden’.

Niets te maken

Ondertussen vallen klimaatwetenschappers over elkaar heen om de extreem koude Amerikaanse winters te linken aan global warming.

Toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het National Center for Atmospheric Research (NCAR) en de organisatie Climate Central dat de koudegolf in de VS niets te maken heeft met klimaatverandering, meldde persbureau AP.

Geen enkel bewijs

Klimaatwetenschappers claimden dat de straalstroom zich verder naar het zuiden verplaatst als gevolg van een opwarmende Noordpool en Noord-Amerika in de greep houdt.

De analyse van het NCAR vond hier geen enkel bewijs voor.

Foto: Game Freak2600 Wikimedia Commons

[Telegraph]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Gelukkig hebben zeer veel zo niet de meeste wetenschappers vastgesteld dat klimaatveranderingen bij de aarde horen als een repeterend fenomeen zelfs enigszins voorspelbaar. Dat wij mensheid de oorzaak zouden zijn volgens sommige wetenschappers, duid op een ernstige vorm van onbenul. En dat wij mensen in staat zouden zijn enige invloed te kunnen uitoefenen op het klimaat zou men kunnen classificeren als arrogantie.
  Stel dat deze klimaat evangelisten gelijk zouden hebben waarom worden dan alleen de belastingen verhoogd, maar blijft een plan/maatregel uit voor het evacueren van mensen in de gevaren gebieden?
  Op zijn minst kan onze overheid een bouwstop afkondigen in de risico gebieden en in een later staduim tot evacuatie overgaan.
  Maar helaas het enigste wat onze overheid doet is extra inkomsten genereren door haar burgers een demonisch scenario op te dringen als zijnde waarheid.

  48 likes
 2. De hele discussie over klimaatverandering is zo zinloos.

  Feit is dat de hele omgeving nog nooit zo toxisch is geweest. En chronische ziekten rijzen de pan uit.

  Mijn punt is zeker nog niet duidelijk?

  De discussie over klimaatverandering wordt gevoerd om vooral niets te doen.

  Weerstand.

  26 likes
 3. Oh ja in Siberië was het min 67 ( Zevenenzestig graden onder nul ), nog nooit zo koud geweest !

  18 likes
 4. Vroeger was alles de schuld van de DUIVEL of het was de STRAF van god, nu schuiven ze alles op klimaatverandering of het is de schuld van je schoonmoeder en misschien staat er ergens iets over in de Bijbel.

  7 likes
 5. Het verhaal wordt eentonig.
  Zolang deze planeet bestaat zijn er perioden geweest van koud en warmklimaatafwisselingen.
  Geef hierbij niet de mens de schuld van opwarming.
  In de middeleeuwen was het in Europa warmer dan nu.
  Er reden nog geen auto’s en de industrialisatie was nog ver weg.

  11 likes
 6. Ik denk dat de aarde ook opwarmt, maar geloof niet dat de mens daar enige invloed op heeft.

  8 likes
 7. of snappen we gewoon de cyclussen niet? altijd maar op zoek naar bewijs voor morgen, terwijl die nog komen moet. lieve mensen… er worden dagelijks nog nieuwe diersoorten ontdekt, waar ze al een naam voor hebben bedacht nog voordat ie ontdekt is. wij weten werkelijk niets, want anders leefden we niet zoals we leven. maar een beetje interessant gebrabbel blijft natuurlijk leuk, zolang je fantasie maar niet gaat verwarren met wetenschap.

  6 likes
 8. Goed dat het klimaat veranderd. Het biedt kansen aan de ijskonijnen om te incarneren. Deze mensen hebben een lichtgroene huidskleur. Omdat ze erg stinken wordt dat ook goed gecamoufleerd door de constante koude.

  3 likes
 9. En toch… we zijn als mensen wel met heel veel op deze aarde. Het gaat te ver om te zeggen dat de mens geen invloed heeft. Dat het zo extreem is als men zegt geloof ik echte ook weer niet.

  1 likes
 10. Even een ander geluid over de Amerikaanse winters?

  https://www.youtube.com/watch?v=yEjZmjYENOk (4 minuten)
  (https://www.youtube.com/watch?v=Ej6_oaETVp8)

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

award-winnende

Award-winnende klimaatactivist biedt excuses aan voor klimaatbangmakerij (en wordt gecensureerd)

De award-winnende klimaatactivist Michael Shellenberger schreef voor ...

elektrische auto

Studie: Elektrische auto verre van klimaatvriendelijk. ‘Grote misrekening’

In Duitsland is de elektrische auto ‘verre ...