Homepagina » Gezondheid » Rijstdrankjes voor kinderen bevatten giftig arseen
Rijstdrankjes voor kinderen bevatten giftig arseen

Rijstdrankjes voor kinderen bevatten giftig arseen

Een voedingscommissie is bezorgd over de aanwezigheid van giftig arseen in rijstproducten voor kinderen. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben geen richtlijnen voor de aanwezigheid van arseen in voeding.

“Arseen in rijst en rijstproducten veroorzaakt gezondheidsproblemen bij kinderen en er moeten stappen worden ondernomen om blootstelling te minimaliseren,” waarschuwt de voedingscommissie in het vakblad van de European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN). Het gaat met name om de aanwezigheid van anorganisch arseen in rijst.

De commissie pleit voor de regulering van arseen in voedingsmiddelen in de EU of de VS. Experts raden aan baby’s en jonge kinderen geen rijstdrank te geven. “Vooral anorganisch arseen is kankerverwekkend en de blootstelling eraan kan op lange termijn negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid,” zei hoofdonderzoeker Iva Hojsak.

Rijstpoeder en rijstsiroop worden vaak toegevoegd aan baby- en peutervoeding. Volgens het rapport maakt dat de blootstelling aan anorganisch arseen bij deze groep jonge kinderen twee tot drie keer hoger dan bij volwassenen.

De commissie pleit voor meer onderzoek naar de aanwezigheid van arseen in rijstproducten en de invloed ervan op de menselijke gezondheid. Arseen is extreem giftig. Binnen het menselijk lichaam richt het verwoestingen aan in het spijsverteringskanaal. Toediening van kleine hoeveelheden over een lange tijd veroorzaakt symptomen die op een natuurlijke maag-darmontsteking lijken.

Twee jaar geleden bleek al dat rijst uit de VS, waaronder Uncle Ben’s, te veel arseen bevat. Dit is waarschijnlijk een rechtstreeks gevolg van het gebruik van arseenhoudende pesticiden op de vroegere katoenplantages in de zuidelijke staten. Rijst uit China en India bevat ook te veel arseen. Daarnaast werd vastgesteld dat in appel- en druivensap veel arseen zit.

Vorig jaar bleek dat rijst ook te veel lood bevat en dat is niet goed voor de gezondheid. Boosdoener is smerig rivierwater dat rijstvelden in vooral China en Taiwan ernstig vervuilt. Amerikaanse wetenschappers trokken in het vakblad Journal of Environmental Science and Health hierover aan de bel. Wie rijst uit China en Taiwan eet, kan tot 120 keer de toegestane hoeveelheid lood binnenkrijgen, zo zeiden ze.

Er zijn manieren om het arseengehalte van rijst te verminderen: de rijst voor het bereiden wassen en koken in heel ruim, af te gieten water.

[Inter Press Service]


Vind je dit interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

6 reacties

 1. en dan vinden ze het tegenwoordig gek dat kinderen zoveel “ziektes’ krijgen, adhd, autisme, allergieen, noem maar op. Al die troep die ze ons voorschotelen, er zijn nog nooit zoveel zieke mensen geweest, en waardoor, door al die rijke bedrijven die nog rijker willen worden, oliemaatschappijen, regeringe, farmaceutica, om daar maar over te zwijgen.
  Het maakt niet uit dat de gewone mens vanalles binnenkrijgt, van rattengif tot haar, welnee, zolang wij maar lekker miljardair zitten te wezen, stikt ons het.

  8 likes
 2. De inhoud van het artikel is veel ernstiger dan de titel laat denken. Vanaf nu dus ook alleen nog maar biologische rijst.

  5 likes
 3. Het is altijd achteraf…als men genoeg van die rotzooi binnen hebben gekregen…toch fijn om te weten wat er in ons voedsel zit, om als nog te kunnen beperken, of toch niet???

  1 likes
  • Ja, maar het blijft hetzelfde als stront van een appel vegen.

   Stront is wellicht nog minder schadelijk ook, “als je het goed kookt is er niets aan de hand”.

   0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Chemiereuzen als Bayer-Monsanto kunnen wel inpakken. Dit onderzoek linkt pesticiden in voedsel aan toename dodelijke darmkanker

Chemiereuzen als Bayer-Monsanto kunnen wel inpakken. Dit onderzoek linkt pesticiden in voedsel aan scherpe toename dodelijke darmkanker

Het gebruik van pesticiden is verantwoordelijk voor ...

Biologische voeding verlaagt het risico op kanker. Ben jij al overgestapt?

Biologische voeding verlaagt het risico op kanker. Ben jij al overgestapt?

Het eten van biologische voeding kan het ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.