Gezondheid

Rijstdrankjes voor kinderen bevatten giftig arseen

Help mee door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een voedingscommissie is bezorgd over de aanwezigheid van giftig arseen in rijstproducten voor kinderen. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben geen richtlijnen voor de aanwezigheid van arseen in voeding.

“Arseen in rijst en rijstproducten veroorzaakt gezondheidsproblemen bij kinderen en er moeten stappen worden ondernomen om blootstelling te minimaliseren,” waarschuwt de voedingscommissie in het vakblad van de European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN). Het gaat met name om de aanwezigheid van anorganisch arseen in rijst.

De commissie pleit voor de regulering van arseen in voedingsmiddelen in de EU of de VS. Experts raden aan baby’s en jonge kinderen geen rijstdrank te geven. “Vooral anorganisch arseen is kankerverwekkend en de blootstelling eraan kan op lange termijn negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid,” zei hoofdonderzoeker Iva Hojsak.

Rijstpoeder en rijstsiroop worden vaak toegevoegd aan baby- en peutervoeding. Volgens het rapport maakt dat de blootstelling aan anorganisch arseen bij deze groep jonge kinderen twee tot drie keer hoger dan bij volwassenen.

De commissie pleit voor meer onderzoek naar de aanwezigheid van arseen in rijstproducten en de invloed ervan op de menselijke gezondheid. Arseen is extreem giftig. Binnen het menselijk lichaam richt het verwoestingen aan in het spijsverteringskanaal. Toediening van kleine hoeveelheden over een lange tijd veroorzaakt symptomen die op een natuurlijke maag-darmontsteking lijken.

Twee jaar geleden bleek al dat rijst uit de VS, waaronder Uncle Ben’s, te veel arseen bevat. Dit is waarschijnlijk een rechtstreeks gevolg van het gebruik van arseenhoudende pesticiden op de vroegere katoenplantages in de zuidelijke staten. Rijst uit China en India bevat ook te veel arseen. Daarnaast werd vastgesteld dat in appel- en druivensap veel arseen zit.

Vorig jaar bleek dat rijst ook te veel lood bevat en dat is niet goed voor de gezondheid. Boosdoener is smerig rivierwater dat rijstvelden in vooral China en Taiwan ernstig vervuilt. Amerikaanse wetenschappers trokken in het vakblad Journal of Environmental Science and Health hierover aan de bel. Wie rijst uit China en Taiwan eet, kan tot 120 keer de toegestane hoeveelheid lood binnenkrijgen, zo zeiden ze.

Er zijn manieren om het arseengehalte van rijst te verminderen: de rijst voor het bereiden wassen en koken in heel ruim, af te gieten water.

[Inter Press Service]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bartelo
Bartelo
8 jaren geleden

De inhoud van het artikel is veel ernstiger dan de titel laat denken. Vanaf nu dus ook alleen nog maar biologische rijst.

mira
mira
8 jaren geleden

en dan vinden ze het tegenwoordig gek dat kinderen zoveel “ziektes’ krijgen, adhd, autisme, allergieen, noem maar op. Al die troep die ze ons voorschotelen, er zijn nog nooit zoveel zieke mensen geweest, en waardoor, door al die rijke bedrijven die nog rijker willen worden, oliemaatschappijen, regeringe, farmaceutica, om daar maar over te zwijgen.
Het maakt niet uit dat de gewone mens vanalles binnenkrijgt, van rattengif tot haar, welnee, zolang wij maar lekker miljardair zitten te wezen, stikt ons het.

sunny
sunny
8 jaren geleden

Het is altijd achteraf…als men genoeg van die rotzooi binnen hebben gekregen…toch fijn om te weten wat er in ons voedsel zit, om als nog te kunnen beperken, of toch niet???

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

6
0
We lezen graag je reactie!x