Binnenland

RIVM moet van de rechter modellen, aannames en data openbaar maken: ‘We komen er wel’

Help mee door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Bijna 2,5 jaar nadat statisticus Fritsander Lahr zijn Wob-verzoek indiende, heeft de rechter na twee zittingen en een bezoek aan het RIVM besloten dat de door het RIVM gebruikte modellen, aannames en data openbaar gemaakt moeten worden. Dat laat Lahr weten op social media.

Het gaat om de modellen waarmee het RIVM de impact van coronamaatregelen bepaalde en het zogeheten reproductiegetal van Covid-19 berekende. Het instituut beweerde onder meer dat door de maatregelen van maart 2020 maar liefst 125.000 ziekenhuisopnames zouden zijn voorkomen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

In technische briefings probeerde het RIVM het effect van de maatregelen te kwantificeren. Lahr wil het model dat hiervoor is gebruikt inclusief alle daarvoor benodigde gegevens en aannames. Ook wil hij de berekeningen die het RIVM hiervoor heeft uitgevoerd.

Minister weigerde

In het weekbericht publiceerde het RIVM steeds de aantallen ziekenhuisopnames per opnamedatum en het aantal overledenen op overlijdensdatum. Deze gegevens waren alleen als grafieken zichtbaar. Lahr wil toegang krijgen tot deze gegevens. Huidige downloads bevatten de benodigde data niet.

“Nu afwachten of minister Kuipers niet binnen zes weken opnieuw in hoger beroep gaat,” aldus Lahr.

Toen hij op grond van de Wob openbaarmaking vroeg van de rekenmodellen en datasets die het RIVM heeft gebruikt, weigerde de minister dat omdat ze ‘(medische) persoonsgegevens bevatten’. Waar hebben we dat eerder gehoord?

Heel goed

De rechtbank heeft nu geoordeeld dat de minister de rekenmodellen en datasets niet integraal heeft mogen weigeren. De minister kan de datasets geanonimiseerd verstrekken door alle tot een persoon te herleiden persoonsgegevens te verwijderen, aldus de rechter.

“Goed werk!” reageert Viruswaarheid-jurist Jeroen Pols. Neuroloog Jan Bonte voegt toe: “Heel goed! We komen er wel.”

4.9 158 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

97 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Steven
Steven
1 jaar geleden

Wordt gewoon weer geweigert.. of je krijgt de helft van het verhaal maar in handen..en niemand die er iets aan doet!

Annette
Annette
1 jaar geleden

NATUURLIJK is dit hartstikke goed nieuws! Daar is geen twijfel over mogelijk.

Maar ik heb echter wel grote twijfels of dit nu werkelijk de beerput open gaat maken.

2,5 Jaar is best wel een hele lange periode om bijvoorbeeld gegevens zó aan te passen zoals JIJ ze wilt.

OOK is het voor mij geen vraag OF minister Kuipers hierover in hoger beroep gaat, maar een ZEKERHEID.

Wij hebben dit soort vertoon natuurlijk al eerder gezien: ’s middags werd door een lagere rechtbank de avondklok onwettig genoemd en, nota bene, nog geen halve dag later, werd dat door een hogere rechtbank direct getorpedeerd.

In dit specifieke geval gaat het over alle data over een periode waarin het zogenaamde coronavirus de kop opstak en mensen ziek werden, in het ziekenhuis belandden en waarvan een deel ook kwam te overlijden.

Héél interessant allemaal, zeker voor die mensen die het betreffen, maar ik denk dat het inmiddels de allerhoogste tijd wordt voor een effectief onderzoek over de relatie van de experimentele gentechinjecties en de mensen die in de val getrapt zijn en NU hetzij al overleden zijn OF ernstige bijwerkingen hebben.

OOK als dat misschien binnenkort dan eindelijk gaat gebeuren, blijft het natuurlijk ook dan het paard achter de wagen spannen, maar misschien, héél misschien, zou DAT dan een einde maken aan de voortdurende indoctrinatie via de verschillende tv- en radiospotjes om je vooral te laten inenten.

Wat mij betreft kan ik er sowieso met mijn pet niet bij, dat er überhaupt nog steeds mensen te vinden zijn, die, zowel voor de prik of test, in de rij gaan staan.

Dan ben je toch wel absoluut compleet van het pad af en maak ik mij zorgen, OF dat pad nog wel voor die personen te vinden is.

Joyce Ramgatie
Joyce Ramgatie
1 jaar geleden

ZE GAAN TEN ONDER !! Stelletje moordenaars…

Marijke
Marijke
1 jaar geleden

Hup hup! Vooruit! En stoppen met die gifspuit!

Back to top button
97
0
We lezen graag je reactie!x