Homepagina » Bewustzijn » Natuurkundige: “Er is niet zoiets als tijd”
Natuurkundige: "Er is niet zoiets als tijd"

Natuurkundige: “Er is niet zoiets als tijd”

De Britse natuurkundige en schrijver Julian Barbour werd meer dan 50 jaar geleden gegrepen door de vraag wat tijd nu eigenlijk is en sindsdien liet het onderwerp hem niet meer los.

Hij wijst erop dat tijd altijd door je vingers glipt. Hoewel mensen zeker denken te weten dat tijd bestaat, kunnen ze het niet vastpakken. “Dat komt omdat tijd niet bestaat,” klinkt het.

Met zijn theorie dat tijd niet bestaat begeeft hij zich op het grensvlak van twee grote natuurkundige theorieën: de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein en de kwantummechanica.

Nu

Sinds jaar en dag proberen natuurkundigen beide theorieën met elkaar in overeenstemming te brengen in de hoop één allesbeschrijvende theorie voor het heelal te vinden.

Barbour spreekt van de illusie van tijd. Net als de Griekse filosoof Parmenides ziet hij ieder moment als één geheel. Elk moment vindt plaats in het ‘nu’.

Ieder moment in het ‘nu’ kan worden gezien als een willekeurige pagina die uit een boek is gescheurd.

Door de pagina’s in een bepaalde volgorde te leggen wordt het verhaal duidelijk. Toch blijft iedere pagina een afzonderlijk geheel.

Foutieve beeld

Tijd is volgens Barbour een hinderlijke illusie. “Tijd als zelfstandige entiteit bestaat niet, zij is het uitvloeisel van verandering in de fysieke wereld,” zegt hij.

Als Einstein zich meer had verdiept in de ware aard van de tijd, had hij mogelijk ook meer begrepen van de kwantumtheorie waarmee hij zijn hele leven worstelde, aldus Barbour.

Bekend zijn de raadsels van de kwantumtheorie, waarin bijvoorbeeld deeltjes op enorme afstanden zonder enig tijdverlies lijken te communiceren en waarin deeltjes op meer plaatsen tegelijk kunnen zijn.

Die raadsels vloeien volgens Barbour voort uit ons foutieve beeld van ruimte en tijd. In zijn wereldbeeld bestaan alle mogelijke gebeurtenissen tegelijk.

[Epoch Times]


Vind je dit artikel waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

36 reacties

 1. In mijn ervaring klopt het wat Balfour daar beweerde.

  De Relativiteitstheorie is voor zover mij bekend achterhaald door de deeltjes versnellers, want men kan de snelheid van het licht manipuleren. Als de lichtsnelheid geen constante is, waar Einstein van uit ging, dan bestaat er geen lichtjaar als gegeven voor afstand, en is E=MC² volstrekte onzin.
  C Betekend Lichtsnelheid in die vergelijking, mocht u daar niet mee bekend zijn.

  De astronomie werkt echter nog steeds met de term lichtjaar, dus deze ontdekking in de deeltjes versnellers is nog niet aangepast in de leerboeken. Het natuurkundige werk van Einstein zal dus grotendeels op de vuilnishoop geworpen moeten worden helaas.

  Er is natuurlijk wel erg veel in het onderwijs wat volstrekte onzin is.
  De Evolutie leer is bijvoorbeeld nooit bewezen, wat verondersteld dat die onjuist is en nog steeds slechts een hypothese is en geen theorie. Ook de Geschiedenis, hoewel een belangrijk vak, geeft vaak een erg verkeerde voorstelling van zake.

  14 likes
  • De wetenschap oa astronomie houdt met één ding geen rekening , nl men weet dat de lichtsterkte afneemt met het kwadraat van de afstand , en dat bijgevolg ook de zwaartekracht met de lichtsterkte afneemt .
   Maar één ding weet niet niet (of wil men liever niet zien) nl dat de geldigheid van de ‘natuurwetten’ ook met diezelfde afstand afnemen en niet meer van toepassing zijn als men naar de kosmische verten heengaat . Men heeft niet de moed om de wetten van het aardse licht en de aards zwaartekracht aan te passen aan het verstandelijk intellect . En voor alle andere domeinen geldt hetzelfde zoals geschiedenis etc , men trekt lineaire conclusies zonder rekening te houden met het veranderd bewustzijn bij de mens en aarde als men teruggaat in de tijd , plots vindt men niets meer als men een paar duizend jaren teruggaat , wel beenderen van de apen, die men dan voor menselijke laat doorgaan omdat het de wetenschap goed uitkomt om het darwinisme te blijven promoten …. ‘fable convenue’ heet zoiets .

   8 likes
  • Quote : Er is natuurlijk wel erg veel in het onderwijs wat volstrekte onzin is.

   Daar sla je idd de spijker op de kop. Het meeste van alle zogenaamde wetenschap staat welbeschouwd volledig op losse schroeven en het meeste van het onderwijs heeft tot doel de mens te misleiden.

   5 likes
 2. De Indianen zeiden het al; wij hebben de tijd , jullie hebben de klok.

  17 likes
 3. Volgens Einstein zijn er maar twee dingen oneindig: Het eerste is het universum, en de tweede de domheid van de mens.

  5 likes
 4. Onze hersenen creeren tijd om alle informatie een plek te geven, anders zouden we gek worden. Nu nog de vraag wat voor een nut het heeft.

  4 likes
  • Een aardige benadering.
   Tijd is een verschijnsel dat gecreerd wordt door ons ego.
   Het is voor onze ziel de enige mogelijkheid om ons aardse bestaan lineair te ervaren.
   Ons ego gaat stapsgewijs door onze tijdruimte heen.Daarmee de illusie scheppend dat tijd lineair is en zich in een bepaalde richting beweegt.
   Zonder ons ego zou onze ziel als het ware zijdelings tegen de “tijdstroom” aankijken, daardoor verleden, heden en toekomst te gelijk waarnemen.
   Behalve de illusie van tijd te creeren zorgt ons ego er ook voor dat we slechts in staat zijn om piepklein stukje van de ruimte te kunnen waarnemen en niet alles in het universum tegelijkertijd.

   4 likes
   • Hoe kan het dat we allemaal dezelfde werkelijkheid creeren? Zou er maar 1 ziel bestaan die ons allemaal bestuurd?

    1 likes
    • Om te begrijpen hoe we samen onze werkelijkheid begrijpen wil ik verwijzen naar Carlos Castaneda en Seth (gechanneled door Jane Roberts).
     Een goed voorbeeld van hoe met intentie en concentratie de werkelijkheid te beinvloeden is, is hoe enige tijd geleden Simon Parkes een meditatie groep had opgericht om, een poging van CERN om een poort naar een andere dimensie te openen, te dwarsbomen (met succes overigens).
     Je hoeft overigens niet in het grote collectief te werken om dingen te bereiken. Aangezien het collectief gecreerde vaak ongewenste situaties in stand houd. Een goed voorbeeld hoe door buiten het collectief te werken positief resultaat te boeken zijn healing methodes zoals Matrix Energetics. Waarbij de healer zich met de te healen persoon tijdelijk in een veld plaatst dat buiten het collectieve veld is. Daardoor de invloed van het collectieve veld buiten te sluiten en het mogelijk te maken om gewenste situarties (healing) te creeren zonder tegengewerkt te worden door het collectief.

     2 likes
 5. Een eeuwig nu.

  8 likes
 6. Een bloem bloeit en een bloem vergaat. De mens word geboren, de mens sterft. Een ster ontstaat,een planeet dooft en implodeerd.

  Hoezo tijd bestaat niet?

  5 likes
  • idd we leven/denken nu meer in kwantiteit(geen tijd), dan kwaliteit(heeft eigen tijd nodig). Men vergeet rekening te houden met de verschillende ritmes. Of misbruikt de kennis hiervan. Alles wordt nu in een hokje gestopt en het systeem bepaalt hoe lang iets mag ontwikkelen. Terwijl bv. elke bloem van dezelfde soort al een verschillend ritme toont om te groeien. De bloem die er langer over doet wordt opgeruimd. En die bloem kan juist sterker zijn, omdat ie bezig was met aanpassen. En zo wordt al het levende of bewegende langzaam opgeruimd. Veranderingen(natuurlijke) worden dus tegengehouden door bemoeienis van de mens.
   Men maakt zich druk om de zon, dat ie uit zou groeien tot een supernova. So what? Er komen gewoon weer baby’s voort uit de exploderende zon. Het proces gaat gewoon door. En ja, er zullen baby’s zijn die niet vol groeien, maar er zal er altijd eentje zijn die dat wel doet en zijn eigen weg in gaat door 1 of andere beweging. Niet alles verdwijnt door of in een zwart gat. Net zoals veel slaapt/rust als het winter is.
   Het is dus belangrijk dat het ritme/de verschillende ritmes op natuurlijke weg zijn gang kan gaan, want alle ritmes hebben een functie en/of staan in verbinding met elkaar. Met andere woorden: men moet gaan vertrouwen en de controle over los laten. Men moet weer gaan leven op natuurlijk ritme. De natuur zelf zorgt voor de balans. Die geeft en neemt/neemt en geeft. Je weet nooit wanneer. De mens is maar een mini pixel van het geheel en zal het nooit winnen van de natuurlijke krachten. Wat er nu dus allemaal gebeurt(technologie/controle/systeem enz.) is gevaarlijk/krankzinnig/onzinnig. Niet alleen voor de mens, maar ook voor het geheel(kosmos).

   3 likes
 7. Tijd is een wiskundige meeteenheid, MAW een menselijke creatie…niets meer en niets minder!!

  5 likes
 8. Tijd is een zielenbeleven en ziel is bewustzijn er is niets anders . Alles waarin wij op aarde leven is ruimtelijk , ook ons denken is ruimtelijk en geen ware tijdsbeleving . Wij denken in de tijd te leven doch dat is zelfontworpen tijd door ons geheugen en dit is slechts herinnering . Elk moment is het nu moment dat nu beleefd wordt , wat gisteren is beleefd is reeds veruiterlijkt en weggedrongen uit het nu . De ware tijd ligt veel hoger weg , en wel in de astrale wereld , daar is de astrale tijd en is wat wij hier in de tijd zien als verleden en toekomst tot astrale ruimte of spiegeling van het aardse verworden ,daar zien wij vóór ons en achter ons als één panorama ,als één tableau en tijd is daar tot ruimte geworden .

  5 likes
 9. Daar ben ik het geheel niet mee eens want tijd moet bestaan omdat er anders geen bestaan is. Iedere planeet heeft zijn eigen tijd en als daar mensen of wezens op leven hebben zij die tijd op de 3de dimensie. Als je naar de 4de gaat vervalt tijd maar dan is er zeker wel een tijd omdat je ook naar andere planeten kan waar wel tijd geldend is en waar men dus rekening mee moet houden. Boven houd rekening dat wij in een tijd leven al is hun tijd verschillend van die van ons.

  5 likes
 10. Ik wilde een reactie plaatsen ,maar heb geen tijd….
  ik wist dat je het op dit moment zou lezen:)

  4 likes
 11. 50 jaar geleden zat ik m’n tijd ‘weg’ te punniken in de week naar m’n verjaardag,
  zo langzaam ging de tijd toen (toen waren er geen App’s).

  En nu…als ik achterom kijk waar is de tijd gebleven.
  Voor een snelle computer is 1 seconde een eeuwigheid.

  Tijd = tijdloos.

  3 likes
 12. het is het zelfde als na gaat denken over een universum dat het altijd bestaan geen begin en geen einde?
  denk er lang genoeg over en ze kunnen je opbossen naar een gesticht.

  2 likes
 13. Tijd kan zich voortslepen en tijd kan voorbij vliegen.
  Dat hangt af van het moment van de waarneming/perceptie.

  1 likes
 14. Als quantum deeltjes geen tijd kennen dan kan alles in het universum bestaan uit praktisch niets. Een deeltje gaat dan namelijk een ontelbaar verbindingen aan, vandaar dat de aliens ons na de eerste atoombommen ook goed in de gaten houden. Als we namelijk een “quantumbom” weten te maken dan gaat het hele universum er in een fractie van een moment aan, denk aan cern.

  1 likes
 15. FF tussendoor,ben de laatste dagen bezig met, Dr. Judy Wood (youtube) Where Did The Towers Go?
  zeer goed, zo`n 100 etages die met de wind weg waait en een nog geheime energie bron. echt een aanrader om te kijken.

  1 likes
 16. Tijd is de vierde dimensie.

  1 likes
 17. Het enige dat de richting van het natuurlijk verval aangeeft,is entropie.

  1 likes
 18. Tijd is nodig om te tellen (van cycli). Wil je niet tellen dan is tijd niet nodig.

  1 likes
 19. De mens meet de tijd aan alles dat ogenschijnlijk gebeurt. Het op en ondergaan van de zon met daarbij de ervaring van leven en dood, creatie en verval. In het algemeen Oorzaak & Gevolg !

  1 likes
 20. tijd bestaat niet , dat klopt voor het universum bestaat dat ook niet ,,tijd is een creatie van de mens niet van het universum .voor het universum is het een illusie, voor de mens is het een creatie van de mens zelf..tijd is berekend naar de omwenteling van aarde om de zon.. die er een jaar overdoet die we berekenen in tijd ,,begint met een seconden in minuten, in uren, in dagen in weken in maanden..daarmee is het aan een getal verbonden en word het berekend in tijd…dus wat is tijd nu..wat we zelf dus berekenen ,,dus een creatie van de mens zelf..niet van het universum ,wat moet het universum nu met tijd als het een eeuwig bestaan heeft waarom zal het dan uit een tijd bestaan?

  1 likes
 21. Tijd is een symptoom, geen entiteit. Einstein worstelde niet met kwantum fysica maar kon het niet rijmen met zijn geloof.. Iets waar Newton ook moeilijk moet hebben gevonden.. (die heeft overigens meer religieuze werken dan wetenschappelijke zaken geschreven). Wat Einstein wel mooi te pakken had is de relatieviteit van tijd, voor 2 verschillende waarnemers kan deze verschillen binnen eenzelfde tijdsbestek. In relatie tot lichtsnelheid zijn de getallen echter zo groot dat het praktisch gezien moeilijk uit te leggen is. Interessant is het wel 🙂 Op youtube zijn hier echt hele leuke verduidelijkende animaties over te vinden, give it a try…

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Er bestaat meer dan één realiteit, blijkt uit deze schokkende studie

Er bestaat meer dan één realiteit, blijkt uit deze schokkende studie

Uit een nieuwe studie blijkt dat er ...

Wetenschappers 'draaien tijd terug' met kwantumcomputer. Wat je moet weten over hun baanbrekende onderzoek

Wetenschappers ‘draaien tijd terug’ met kwantumcomputer. Wat je moet weten over hun baanbrekende onderzoek

Wetenschappers hebben de tijd teruggedraaid met behulp ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LnBheXByby5ubC9wcm9kdWN0ZW4vaW50ZXJuZXRfc3VjY2VzX2dpZHNubF8tX2ludGVybmV0X21hc3RlcmNsYXNzLzMzMDY2LzMxMjUxL2l3Yy9odHRwczovL3d3dy5pbnRlcm5ldHN1Y2Nlc2dpZHMubmwvaXdjX3JlZGlyZWN0IiBuYW1lPSJteWlGcmFtZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMHB4IiBtYXJnaW53aWR0aD0iMHB4IiBoZWlnaHQ9IjEwMCUiIHdpZHRoPSIxMDAlIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+