Bewustzijn

Natuurkundige: “Er is niet zoiets als tijd”

Help door deze informatie met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Britse natuurkundige en schrijver Julian Barbour werd meer dan 50 jaar geleden gegrepen door de vraag wat tijd nu eigenlijk is en sindsdien liet het onderwerp hem niet meer los.

Hij wijst erop dat tijd altijd door je vingers glipt. Hoewel mensen zeker denken te weten dat tijd bestaat, kunnen ze het niet vastpakken. “Dat komt omdat tijd niet bestaat,” klinkt het.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png

Met zijn theorie dat tijd niet bestaat begeeft hij zich op het grensvlak van twee grote natuurkundige theorieën: de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein en de kwantummechanica.

Nu

Sinds jaar en dag proberen natuurkundigen beide theorieën met elkaar in overeenstemming te brengen in de hoop één allesbeschrijvende theorie voor het heelal te vinden.

Barbour spreekt van de illusie van tijd. Net als de Griekse filosoof Parmenides ziet hij ieder moment als één geheel. Elk moment vindt plaats in het ‘nu’.

Ieder moment in het ‘nu’ kan worden gezien als een willekeurige pagina die uit een boek is gescheurd.

Door de pagina’s in een bepaalde volgorde te leggen wordt het verhaal duidelijk. Toch blijft iedere pagina een afzonderlijk geheel.

Foutieve beeld

Tijd is volgens Barbour een hinderlijke illusie. “Tijd als zelfstandige entiteit bestaat niet, zij is het uitvloeisel van verandering in de fysieke wereld,” zegt hij.

Als Einstein zich meer had verdiept in de ware aard van de tijd, had hij mogelijk ook meer begrepen van de kwantumtheorie waarmee hij zijn hele leven worstelde, aldus Barbour.

Bekend zijn de raadsels van de kwantumtheorie, waarin bijvoorbeeld deeltjes op enorme afstanden zonder enig tijdverlies lijken te communiceren en waarin deeltjes op meer plaatsen tegelijk kunnen zijn.

Die raadsels vloeien volgens Barbour voort uit ons foutieve beeld van ruimte en tijd. In zijn wereldbeeld bestaan alle mogelijke gebeurtenissen tegelijk.

[Epoch Times]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
frans
frans
8 jaren geleden

De Indianen zeiden het al; wij hebben de tijd , jullie hebben de klok.

droogtrommel
droogtrommel
8 jaren geleden

Onze hersenen creeren tijd om alle informatie een plek te geven, anders zouden we gek worden. Nu nog de vraag wat voor een nut het heeft.

Richard
Richard
8 jaren geleden

Tijd kan zich voortslepen en tijd kan voorbij vliegen.
Dat hangt af van het moment van de waarneming/perceptie.

Jaya
Jaya
8 jaren geleden

Een eeuwig nu.

bert s
bert s
8 jaren geleden

Als quantum deeltjes geen tijd kennen dan kan alles in het universum bestaan uit praktisch niets. Een deeltje gaat dan namelijk een ontelbaar verbindingen aan, vandaar dat de aliens ons na de eerste atoombommen ook goed in de gaten houden. Als we namelijk een “quantumbom” weten te maken dan gaat het hele universum er in een fractie van een moment aan, denk aan cern.

Richard
Richard
8 jaren geleden

Volgens Einstein zijn er maar twee dingen oneindig: Het eerste is het universum, en de tweede de domheid van de mens.

saandeknikker
saandeknikker
8 jaren geleden

FF tussendoor,ben de laatste dagen bezig met, Dr. Judy Wood (youtube) Where Did The Towers Go?
zeer goed, zo`n 100 etages die met de wind weg waait en een nog geheime energie bron. echt een aanrader om te kijken.

Michaël
Michaël
8 jaren geleden

Tijd is een zielenbeleven en ziel is bewustzijn er is niets anders . Alles waarin wij op aarde leven is ruimtelijk , ook ons denken is ruimtelijk en geen ware tijdsbeleving . Wij denken in de tijd te leven doch dat is zelfontworpen tijd door ons geheugen en dit is slechts herinnering . Elk moment is het nu moment dat nu beleefd wordt , wat gisteren is beleefd is reeds veruiterlijkt en weggedrongen uit het nu . De ware tijd ligt veel hoger weg , en wel in de astrale wereld , daar is de astrale tijd en is wat wij hier in de tijd zien als verleden en toekomst tot astrale ruimte of spiegeling van het aardse verworden ,daar zien wij vóór ons en achter ons als één panorama ,als één tableau en tijd is daar tot ruimte geworden .

Paul
Paul
8 jaren geleden

Tijd is de vierde dimensie.

Henk
Henk
8 jaren geleden

50 jaar geleden zat ik m’n tijd ‘weg’ te punniken in de week naar m’n verjaardag,
zo langzaam ging de tijd toen (toen waren er geen App’s).

En nu…als ik achterom kijk waar is de tijd gebleven.
Voor een snelle computer is 1 seconde een eeuwigheid.

Tijd = tijdloos.

Logiter
Logiter
8 jaren geleden

Het enige dat de richting van het natuurlijk verval aangeeft,is entropie.

Geuz
Geuz
8 jaren geleden

In mijn ervaring klopt het wat Balfour daar beweerde.

De Relativiteitstheorie is voor zover mij bekend achterhaald door de deeltjes versnellers, want men kan de snelheid van het licht manipuleren. Als de lichtsnelheid geen constante is, waar Einstein van uit ging, dan bestaat er geen lichtjaar als gegeven voor afstand, en is E=MC² volstrekte onzin.
C Betekend Lichtsnelheid in die vergelijking, mocht u daar niet mee bekend zijn.

De astronomie werkt echter nog steeds met de term lichtjaar, dus deze ontdekking in de deeltjes versnellers is nog niet aangepast in de leerboeken. Het natuurkundige werk van Einstein zal dus grotendeels op de vuilnishoop geworpen moeten worden helaas.

Er is natuurlijk wel erg veel in het onderwijs wat volstrekte onzin is.
De Evolutie leer is bijvoorbeeld nooit bewezen, wat verondersteld dat die onjuist is en nog steeds slechts een hypothese is en geen theorie. Ook de Geschiedenis, hoewel een belangrijk vak, geeft vaak een erg verkeerde voorstelling van zake.

Quasimodo
Quasimodo
8 jaren geleden

Tijd is nodig om te tellen (van cycli). Wil je niet tellen dan is tijd niet nodig.

enkidoe
enkidoe
8 jaren geleden

Een bloem bloeit en een bloem vergaat. De mens word geboren, de mens sterft. Een ster ontstaat,een planeet dooft en implodeerd.

Hoezo tijd bestaat niet?

Phlipinus
Phlipinus
8 jaren geleden

Tijd is een wiskundige meeteenheid, MAW een menselijke creatie…niets meer en niets minder!!

mario
mario
8 jaren geleden

het is het zelfde als na gaat denken over een universum dat het altijd bestaan geen begin en geen einde?
denk er lang genoeg over en ze kunnen je opbossen naar een gesticht.

Gerard
Gerard
8 jaren geleden

Ik wilde een reactie plaatsen ,maar heb geen tijd….
ik wist dat je het op dit moment zou lezen:)

Tinus Blaaskaak
Tinus Blaaskaak
8 jaren geleden

Daar ben ik het geheel niet mee eens want tijd moet bestaan omdat er anders geen bestaan is. Iedere planeet heeft zijn eigen tijd en als daar mensen of wezens op leven hebben zij die tijd op de 3de dimensie. Als je naar de 4de gaat vervalt tijd maar dan is er zeker wel een tijd omdat je ook naar andere planeten kan waar wel tijd geldend is en waar men dus rekening mee moet houden. Boven houd rekening dat wij in een tijd leven al is hun tijd verschillend van die van ons.

Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
8 jaren geleden

De mens meet de tijd aan alles dat ogenschijnlijk gebeurt. Het op en ondergaan van de zon met daarbij de ervaring van leven en dood, creatie en verval. In het algemeen Oorzaak & Gevolg !

rob
rob
8 jaren geleden

tijd bestaat niet , dat klopt voor het universum bestaat dat ook niet ,,tijd is een creatie van de mens niet van het universum .voor het universum is het een illusie, voor de mens is het een creatie van de mens zelf..tijd is berekend naar de omwenteling van aarde om de zon.. die er een jaar overdoet die we berekenen in tijd ,,begint met een seconden in minuten, in uren, in dagen in weken in maanden..daarmee is het aan een getal verbonden en word het berekend in tijd…dus wat is tijd nu..wat we zelf dus berekenen ,,dus een creatie van de mens zelf..niet van het universum ,wat moet het universum nu met tijd als het een eeuwig bestaan heeft waarom zal het dan uit een tijd bestaan?

VRobbesom
VRobbesom
8 jaren geleden

Tijd is een symptoom, geen entiteit. Einstein worstelde niet met kwantum fysica maar kon het niet rijmen met zijn geloof.. Iets waar Newton ook moeilijk moet hebben gevonden.. (die heeft overigens meer religieuze werken dan wetenschappelijke zaken geschreven). Wat Einstein wel mooi te pakken had is de relatieviteit van tijd, voor 2 verschillende waarnemers kan deze verschillen binnen eenzelfde tijdsbestek. In relatie tot lichtsnelheid zijn de getallen echter zo groot dat het praktisch gezien moeilijk uit te leggen is. Interessant is het wel 🙂 Op youtube zijn hier echt hele leuke verduidelijkende animaties over te vinden, give it a try…

Back to top button
36
0
We lezen graag je reactie!x