Bewustzijn

Natuurkundige: “Er is niet zoiets als tijd”

Help ons door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Britse natuurkundige en schrijver Julian Barbour werd meer dan 50 jaar geleden gegrepen door de vraag wat tijd nu eigenlijk is en sindsdien liet het onderwerp hem niet meer los.

Hij wijst erop dat tijd altijd door je vingers glipt. Hoewel mensen zeker denken te weten dat tijd bestaat, kunnen ze het niet vastpakken. “Dat komt omdat tijd niet bestaat,” klinkt het.

Met zijn theorie dat tijd niet bestaat begeeft hij zich op het grensvlak van twee grote natuurkundige theorieën: de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein en de kwantummechanica.

Nu

Sinds jaar en dag proberen natuurkundigen beide theorieën met elkaar in overeenstemming te brengen in de hoop één allesbeschrijvende theorie voor het heelal te vinden.

Barbour spreekt van de illusie van tijd. Net als de Griekse filosoof Parmenides ziet hij ieder moment als één geheel. Elk moment vindt plaats in het ‘nu’.

Ieder moment in het ‘nu’ kan worden gezien als een willekeurige pagina die uit een boek is gescheurd.

Door de pagina’s in een bepaalde volgorde te leggen wordt het verhaal duidelijk. Toch blijft iedere pagina een afzonderlijk geheel.

Foutieve beeld

Tijd is volgens Barbour een hinderlijke illusie. “Tijd als zelfstandige entiteit bestaat niet, zij is het uitvloeisel van verandering in de fysieke wereld,” zegt hij.

Als Einstein zich meer had verdiept in de ware aard van de tijd, had hij mogelijk ook meer begrepen van de kwantumtheorie waarmee hij zijn hele leven worstelde, aldus Barbour.

Bekend zijn de raadsels van de kwantumtheorie, waarin bijvoorbeeld deeltjes op enorme afstanden zonder enig tijdverlies lijken te communiceren en waarin deeltjes op meer plaatsen tegelijk kunnen zijn.

Die raadsels vloeien volgens Barbour voort uit ons foutieve beeld van ruimte en tijd. In zijn wereldbeeld bestaan alle mogelijke gebeurtenissen tegelijk.

[Epoch Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
frans
frans
5 jaren geleden

De Indianen zeiden het al; wij hebben de tijd , jullie hebben de klok.

droogtrommel
droogtrommel
5 jaren geleden

Onze hersenen creeren tijd om alle informatie een plek te geven, anders zouden we gek worden. Nu nog de vraag wat voor een nut het heeft.

Richard
Richard
5 jaren geleden

Tijd kan zich voortslepen en tijd kan voorbij vliegen.
Dat hangt af van het moment van de waarneming/perceptie.

Jaya
Jaya
5 jaren geleden

Een eeuwig nu.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

36
0
We lezen graag je reactie!x