Homepagina » Natuur en Milieu » Dit is hoe zonneweiden de bodem en het bodemleven kapotmaken
zonneweiden

Dit is hoe zonneweiden de bodem en het bodemleven kapotmaken

Zonneweiden dekken de bodem af, waardoor de grond geen licht krijgt en de bodem steeds droger wordt.

Dit gaat ten koste van de vegetatiegroei, waardoor er minder voedsel beschikbaar is voor het bodemleven, blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit.

De universiteit heeft bij vier zonneweiden onderzoek gedaan naar de invloed op het milieu en de omgeving.

Van groot belang

De bodem onder de zonnepanelen blijkt droger te zijn en minder vegetatie te bevatten.

Dat terwijl een gezond bodemleven van groot belang is voor de landbouw en de kwaliteit van de leefomgeving.

Het bodemleven heeft namelijk belangrijke taken bij zaken als klimaatmitigatie, waterregulatie en het herstellen en versterken van de biodiversiteit.

Droger en compacter

Doordat de zonnepanelen licht en water tegenhouden, is er minder dichte vegetatie aanwezig en is bovendien de bodemademhaling verminderd.

De toplaag onder het zonnepaneel is vaak droger en compacter, wat leidt tot minder vegetatie en dus minder plantenwortels.

Dat leidt vervolgens weer tot een afname van het bodemleven.

Negatieve trend

De universiteit heeft zonneweiden onderzocht die nog relatief jong zijn. Aangezien zij een levensduur van 25 tot 30 jaar hebben, is het te verwachten dat de effecten van de zonnepanelen hun negatieve trend doorzetten.

De bodemgezondheid neemt hierdoor ook af.

[Atlas Leefomgeving]


Vind je deze info interessant? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

24 reacties

 1. Daar heeft de universiteit onderzoek naar gedaan, soms vraag ik me af waar zo’n universiteit goed voor is want iedereen weet toch dat afgedekte grond kaal en droog wordt, daar hoef je toch geen professor voor te zijn.

  31 likes
 2. De groene energie vermoord het groen….

  22 likes
  • Ik kan mij toch ook niet voorstellen dat er veel groeit onder een kolencentrale.

   1 likes
   • Dat klopt maar die oppervlakte is bij lange na niet zo enorm groot als de oppervlakte van al die zonnepanelen, tendens stijgend!
    Bovendien pretendeert zonneenergie millieu vriendelijk te zijn, wat het dus absoluut niet is. Denk alleen aan het giftige afval wat het over 10 jaar zal zijn. Langer gaan ze niet mee. Waar naartoe met die troep?

    0 likes
 3. Wel beschouwd is die hele groene idioterie qua milieu natuurlijk eerder schadelijk dan goed. De zonnepanelen vernietigen de bodemcultuur en belasten het milieu gigantisch als ze vervangen moeten worden. De elektrische auto blijkt na nader onderzoek uiteindelijk vervuilender dan een diesel van de huidige generatie, wederom weet men geen raad met de versleten accu’s. Windmolens verstoren de natuurlijke luchtstromen, zij maaien de vogels en insecten uit de lucht, zij worden gevuld met een zeer giftig (broeikas)gas om de eventuele gevolgen van kortsluiting te beteugelen wat er dus in de praktijk onherroepelijk langzaam uit ontsnapt, indien in zee geplaatst verstoren zij het onderwaterleven totaal door het nietsontziend geluid wat er geproduceerd wordt als zij draaien, vissen zullen met de noorderzon vertreekken en niet meer terugkomen. Bio-massa centrales zijn nog veel vervuilender dan kolen gestookte centrales, bovendien worden er bomen voor gekapt (minder co2 opname dus) welke met zwaar vervuilende zeeschepen vanuit Canada en Amerika vervoert worden. Zeeschepen die in Nederland met medeweten en toedoen van de overheid met giftig chemisch afval vermengde stookolie tanken. Een milieuschandaal zo immens groot dat een weldenkend mens dat nauwelijks bevatten kan.zie hier :

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=329&v=bCcyAIfOdGw&feature=emb_logo.

  Dan nog de nieuwe “mileuvriendelijk” E10 benzine, welke na onderzoek meer vervuilend blijkt te zijn, en je motor bovendien een langzame dood laat sterven door het vocht wat deze brandstof aantrekt. Bovendien loopt je motor er een stuk beroerder op, levert het minder rendement dus een hoger verbruik op. De honderd kilometer regel die ons staat te wachten zal leiden tot meer mensen voor langere tijd op dezelfde de weg, minder doorstroming leidt tot meer file wat weer leidt tot meer vervuiling, meer economische schade, meer stres meer ellende. Ook alle huizen afkoppelen van het gas zal leiden tot meer ellende voor het milieu. Gas is de schoonste brandstof die we voor handen hebben en vele malen beter dan de luidruchtige warmtepompen die overschakelen op stroom als het echt koud wordt en dus het hardst nodig zijn. We staan dan ook op de drempel van een kleine ijstijd en zeker niet van een opwarming. Het huidige gebrek aan zonnevlekken en de (door KNMI onaangetaste) statistische gegevens zijn daar helder over. Bovendien is het plan om alle brandstof motoren op termijn te verbieden is eveneens een absoluut onhaalbaar idee. De stroom die daarvoor nodig zou zijn is ABSOLUUT ONMOGELIJK te produceren en te distribueren, laat staan op zogenaamd duurzame manier. Voor het handjevol elektrische auto’s wat er nu rond rijdt neemt al in van de 4 kolencentrales volledig in beslag, laat staan dat alle vrachtverkeer, vrachtvaart en industrie geen verbrandingsmotoren meer zou gebruiken. Absoluut onmogelijk te realiseren. We worden op alle vlakken volstrekt voorgelogen en voor de gek gehouden. Het wordt tijd dat we die gekkies daar in Den Haag aan de kant schuiven en met een scone lei en gezond verstand opnieuw aan de slag gaan. Er is geen tijd te verliezen. Bij de volgende verkiezing dienen we dan ook ALLEMAAL uit protest bij de stembussen weg te blijven en het hele verdorven old boys network inclusief koningshuis naar huis te sturen in plaats ze opnieuw de macht te geven door te gaan stemmen. Laat ze maar eens een keer echt aan het werk gaan, maar dan ook echt aan het werk. Misschien landen ze dan ooit weer op aarde en gaat er dan een lampje branden bij dat gespuis.

  15 likes
 4. Niet alleen de vegetatie zal eronder lijden, maar ook de bedrijfszekerheid van onze energievoorziening loopt een groter risico als wij in toenemende mate afhankelijk worden van zonnepanelen. Deze zijn veel gevoeliger voor natuurgeweld dan de huidige energiecentrales.

  Men is al jaren in staat om zware hagelbuien te veroorzaken middels “Chemical Ice Nucleation”.

  Via Doppler-radar installaties e.d. kan met kleine stofdeeltjes en waterdruppels in de atmosfeer een sterke statische lading geven. Hierdoor verbinden zij zich met elkaar en zullen er grotere druppels ontstaan. Deze kan men middels chemische stoffen zo sterk afkoelen dat er zeer grote hagelstenen ontstaan. Het laat zich raden wat daar de gevolgen van zijn.

  11 likes
 5. Strijdervoorvrijheid

  En als je tegels in je tuin hebt wat de grond ook uitdroogt wordt daar weer tuintegeltax voor bedacht.

  9 likes
 6. Het fungeert zelfs als een grote spiegel. Wat is de mensheid toch dom, de meerderheid leid ons het graf in omdat ze stemmen.

  8 likes
 7. Dit is hoe zonneweiden de bodem en het bodemleven kapotmaken…..en ons door het maken en slecht kunnen recycelen van die prullen..
  Word tijd dat de regering ons voorstelt aan echte energie..Ipv de belachelijke windmolens of zonneenergie…

  8 likes
 8. Zonneweiden…hadden we vroeger ook, bij open lucht zwembaden!!! Waarom worden woorden vervangen of misbruikt???

  7 likes
 9. Natuurlijk is is dat zeer schadelijk voor het bodemleven. Maar nu hoor je de ‘biologen’ niet. Het hemd blijkt toch altijd weer nader dan de rok (oud hollands spreekwoord).

  6 likes
 10. Heb ook ergens gelezen dat zonnepanelen na een aantal jaren cadmium lekken. En wie weet wat nog meer ! Wat het maken van zonnepanelen niet aan energie kost…

  4 likes
 11. Diegenen die enige jaren geleden oordeelden dat het betegelen van onze achter- en voortuintjes een doodzonde is, zijn nu voor voor het afdekken van enorme lappen landbouwgrond met zonnepanelen.

  3 likes
 12. Als het regent dan vallen de regendruppels op de zonnepanelen en die druipen dus af op de grond. Plaatselijk blijft de grond dus wat droger terwijl 30 cm ernaast de grond natter wordt.
  Blijft over dat een hele lichte regen geen kans krijgt om af te druipen en dus verdampt maar dat doet deze druppel op de grond ook.

  2 likes
 13. Snelwegen en Provinciale wegen doen die ook mee als ze toch bezig zijn. Vliegautos Want er zijn nog niet zoveel een paar vlieg autos . Misschien toekomst ! en ik ben er ook niet mee eens wat zij doen zonder te vragen Helaas .Komt tijd komt Raad dachten we .!

  1 likes
 14. Ergens op een Duits blad ben ik een pol tegengekomen met 3 vragen over opwekken van elektriciteit.
  atoom, bruinkool of gas. De pol gaf 91 % voor Atoomcentrales

  1 likes
 15. :adrianus-johannes.

  bomen in welk soort dan ook net als struiken en andere vegetatie, zijn allen zonnecollectoren die de zonne energie gebruiken voor omzetting naar ! .. wat is het verschil met de panelen deze zijn niet water doorlatend.. is dit een probleem nee mi niet maak onder alle zonnecolectoren een beregeningsinstallatie en voor al zet ze een eind hoger opdat vee er onderdoor kan en de weide te begrazen is zet de weid ook niet helemaal vol maar breng even wicht in het licht schaduw spel net als in de bossen..
  maar ja met het voorbeeld vaak binnen zicht afstand kunnen wij mensen het niet namaken wel zien dat het niet goed is en het voorbeeld niet zien toch onze voor ouders waren intelligenter, bewuster en vrijer zij konden voor zichzelf zorgen nu heeft ieder daar het systeem voor nodig.. dus ook hoe harder je er tegen schopt hoe beter het jou gaat verzorgen.. dommer kunnen ze je niet maken, maar het zou mij niks verbazen als 98% van de mensen, daar wel nog aan kan voldoen..

  0 likes
 16. Ontwerp kwestie. Gewoon per ‘tegel’ de regen in een goot opvangen, een buis naar halverwege die regel leiden, sproeikop of meerdere sproeikopjes ga maar experimenteren erop en klaar, probleem opgelost.
  Zet ze wat hoger die tegels, dan kan er ook nog we wat weinig zonlicht behoevend groenvoer worden verbouwd en geoogst. Te donker? Dan maar wat percentage stroom gebruiken om groei-ledjes erbij te hangen.
  Dat is toch mogelijk mensen, dan hebben we als NL weer een innovatief product bedacht?

  PS het blijft ruk met die panelen. Stroom en ons leven, we hebben het nodig. De enige oplossing is toch iets met gas, of kolen, of kerncentrales, dat is nu eenmaal de orde der dingen. Stroom is net als water toch iets waar je het bedrijfsleven niet mee kunt vertrouwen: het is namelijk geen competitie noch luxe noch hype, het is altijd nodig en persoonlijk wil ik dat de overheid hier verantwoordelijk voor neemt, en dat de burger hier belasting voor betaald, en dat de controle erop transparant blijft en wordt vastgelegd in de wet.

  0 likes
 17. De bodem naast de zonnepanelen ziet er ook niet florisant uit.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zonnepanelen

Waarom zonnepanelen letterlijk levensbedreigend kunnen zijn

Zonnepanelen blijken stoorzenders te zijn in het ...

zonnepanelen

Steeds vaker woningbrand door ‘groene’ zonnepanelen. Het is kommer en kwel

Zonnepanelen kunnen voor extra problemen zorgen bij ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 2 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.