Homepagina » Gezondheid » Roken: 3 redenen waarom je niet stopt
Roken: 3 redenen waarom je niet stopt

Roken: 3 redenen waarom je niet stopt

Iedereen weet dat roken zeer slecht is voor je gezondheid. En toch stopt per jaar slechts een paar procent. De rest neemt de risico’s voor lief, of wacht op een beter moment. Maar waarom is dit niet het goede moment? Stoppen kán, altijd en voorgoed.

Roken veroorzaakt wereldwijd veel ziekten die hadden kunnen worden voorkomen. Sigarettenrook bevat meer dan 4000 verschillende chemicaliën, waarvan nicotine de belangrijkste is.

De roesgevoelens die nicotine opwekt, zorgen gedeeltelijk voor het verslavende effect van roken. Wanneer het nicotineniveau te laag wordt, krijg je last van ontwenningsverschijnselen. Maar deze verschijnselen zijn na een paar dagen al verwaarloosbaar. Het is namelijk niet alleen nicotine dat roken zo verslavend maakt.

1 – Meervoudige verslaving

Een rookverslaving bestaat in feite uit twee verslavingen: een fysieke en een mentale verslaving. De verslaving aan nicotine, en andere chemische toevoegingen die tabaksfabrikanten in sigaretten stoppen om mensen verslaafd te krijgen en te houden, is de fysieke verslaving. Er wordt een lichamelijke behoefte gecreëerd. Nicotine geeft een soort roes, je wordt er rustiger van. Althans, in het begin. Zodra je echt verslaafd bent is die rust verdwenen, dan komt de fysieke behoefte aan nicotine. Je lichaam schreeuwt er gewoon om en maakt dat je gestrest raakt als je geen sigaretten meer hebt. Pas als je weer een trekje neemt keert de rust terug.

Toch wordt die stress nog door iets anders veroorzaakt: de mentale verslaving. De handelingen, het hele rookritueel, een sigaret in je handen hebben, de beweging van de sigaret naar je mond brengen, een trekje nemen, de rook inhaleren en langzaam weer uitblazen, de as van je sigaret tikken… dát hele ritueel is vele malen verslavender dan de chemische stoffen in de sigaret!

2 – Geprogrammeerd brein

En als zware roker (meer dan twintig sigaretten per dag) ben je de hele dag bezig met alle handelingen en rituelen die we ‘roken’ noemen. Voor de meeste sigaretten heb je een vast moment: bij de bushalte, na de lunch, bij het telefoneren, in de kroeg. Als je daar ineens geen peuk meer bij opsteekt, mis je iets. Er valt een leegte en je weet niet meer hoe je die moet vullen.

Je hebt jarenlang die handelingen uitgevoerd. Stel je rookt twintig sigaretten per dag en elke sigaret doe je tien trekjes over. Voor elk trekje voer je je rookritueel uit. Dan geeft het je door de chemische stoffen ook nog eens een ontspannen gevoel. Dat is dus 200 keer of meer per dag dat je die handelingen uitvoert! Geen wonder dat je het lastig vindt om te stoppen, want je hebt je brein volledig geprogrammeerd op het constant najagen van dat ontspannen gevoel wat hoort bij die handelingen.

En daar heb je meteen de kern te pakken waarom wilskracht niet genoeg is als je wilt stoppen met roken. Je bent een gewoontedier, vastgeroest in een zich jarenlang herhalend dagelijks patroon. Je hebt een mentale verslaving!

3 – Wilskracht of niet?

Laat nou het doorbreken van patronen één van de moeilijkste dingen zijn voor mensen. Ook al weet je dat iets niet goed voor je is, kun je het toch niet laten. Je hebt allerlei steeds terugkerende situaties gekoppeld aan roken. Je ziet bijvoorbeeld een kopje koffie en denkt: daar hoort een sigaretje bij. Die mentale verslaving moet je eerst doorbreken.

Stoppen met roken op wilskracht kost enorm veel energie en is een gevecht tegen jezelf, omdat je automatische piloot zegt dat je moet roken. Er is maar één manier om moeiteloos te kunnen stoppen met roken: door je brein opnieuw te programmeren en de link tussen situaties/momenten en het rookritueel te verbreken.

Stoppen met roken lijkt misschien een harde noot om te kraken, voorals als je denkt dat het op wilskracht moet. Maar het kan ook heel makkelijk en snel!

De cursus Hypnosmoke helpt jou moeiteloos van je rookverslaving af. Onder andere de University of Washington School of Medicine heeft onderzoek gedaan naar de methode die ook in Hypnosmoke wordt gebruikt. En wat bleek? Het percentage rokers dat hierna definitief bevrijd is van deze verslaving, ligt boven de 90 procent!

Nooit meer roken

Door het volgen van deze 10-delige cursus vergeet je als het ware te roken. Je draait de tijd terug naar het moment vóórdat je je eerste sigaret opstak. Hierdoor wordt je niet langer getriggerd op de momenten dat je eerder ging roken, bijvoorbeeld bij een kop koffie.

Je verwijdert de verslaving uit je onderbewustzijn en zodoende verdwijnt je drang om te roken volledig en vanzelf.

Ervaar het nu zelf en bestel hier de cursus Hypnosmoke, en je hoeft nooit meer te roken. Eindelijk van je verslaving af zijn, dat is vrijheid en dat is bevrijdend! Je zult zien hoe snel je weer fit bent en een gezondere huidskleur hebt. Je adem is schoner, je huis en je kleding ruiken frisser, je hebt veel minder stress en je houdt een heleboel geld over.

Bestel Hypnosmoke vandaag nog, want dit is de laagste prijs ooit voor alle 10 delen! Tijdelijk slechts € 49,99.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Richard schreef:

  In mijn jonge jaren heb ik zowat alle dope gebruikt die er op de markt was. Zelfs opium gerookt in de Golden Triangle. Het dreigde ooit in een donker verleden eens mis te gaan toen ik coke en pep gebruikte en erg veel dronk. Voordien gecontroleerd gebruik liep danig uit de hand. Toen alles zich in chaos stortte ben ik gestopt. Min of meer van de ene op de andere dag. Het was zwaar. Ik had depressies, tot zelfmoordgedachten toe. Maar ik ben gestopt en ik heb ook geen enkele behoefte om weer iets te gebruiken. Maar met tabak ligt dat anders. Meerdere malen succesvollere en minder succesvollere pogingen gedaan, maar tot nu toe zonder resultaat. Het is met stip de meest verslavende dope op de markt! Bah!!!

  20 likes
  • onbekend schreef:

   Na al die jaren stel ik mezelf de grote vraag:
   Waarom vragen rokers steeds aan niet-rokers of het stoort (het roken natuurlijk).

   3 likes
 • base36 schreef:

  Sigaretten tegenover sjag is gelukkig een groot verschil. In sigaretten zitten (bewezen) veel meer verslavende middelen. Als ik me verveel bv km moet maken met de truck rook ik me wezenloos. Maar thuis een paar sjaggies per dag. Ook een E-sigaret bij de de hand omdat ik soms uren kan vertoeven op niet rook locaties/fabrieken… Na het werk een jointje of 2 en rook dan niks meer… 2-2 1/2 pakje per week ongv. 100 sjaggies per week. Valt wel mee vind ik… als je verder gezond leeft, goed eten veel in de buitenlucht zit zal de impact wel meevallen. Ik ga waarschijnlijk 10jr. eerder dood, nou en? beetje slijten achter de geraniums in een verzorgingstehuis? Nee dank je… Als het zover is laat ik de stekker er wel uit trekken net zoals ik met mijn moeder heb gedaan…

  6 likes
  • Richard schreef:

   Je hebt gelijk. Na het roken van een stickie, rook ik geen sjaggies meer.

   Maar het blijft een vervelende gewoonte.
   Verslaving is vervelend. In al haar vormen.

   7 likes
 • Richard schreef:

  En het ergste van alles is elke dag maar weer met die gedachte van willen stoppen rond te lopen en je ondertussen helemaal suf paffen.. Getver…

  8 likes
  • jani schreef:

   Richard,
   Misschien kan je ´s morgens denken ´vandaag rook ik niet´. En herhaal dat elke dag. Eén dag is wel te overzien.

   1 likes
 • Sven schreef:

  Ik was softwaretester op projectbasis bij P.M. in Belgie voor het testen van hun salesapplicatie. Een document wat ik had gelezen was een lijststof van zwartelijststoffen die verboden zijn zoals benzeen, cadmium etc maar die gewoon in sigaretten zitten ofwel de pasta die door de tabak wordt vermengt. Ik dacht na het lezen van dit docummet wat een hypocriete overheid wij hebben.
  Tabak blijkt dus een verwoestender effect te hebben dan de sigaretten produceerders vermeldden.
  Later bleek ook dat de chemische sector amper wordt gecontroleerd of bij misstanden volgen er nauwelijks sancties. Ook weer, de nalatige bestuurders.
  De politiek is op zoveel tereinen onbetrouwbaar dat ik er ongepast door wordt. De overheid is een stille moordenaar.

  6 likes
  • jani schreef:

   De overheid is er bij gebaat dat het ´volk´ niet oud wordt. Dus jongens, kom op en wees de sterkste!!!!

   3 likes
 • PREDATOR schreef:

  Lekker roken blijven.Het leven in Vernederland is al niet makkelijk en 100jaar hoef ik niet te worden..Mijn mening.
  Mijn ouders zijn er oud mee geworden.

  7 likes
 • Jade schreef:

  Al weer 3 jaar aan de E-cigarette.
  Minder schadelijk en net zo lekker…

  6 likes
 • Johan Alphons schreef:

  Vanaf mijn 12e jaar kwam ik in aanraking met sigaretten, kon je stiekum kopen bij de tabakwinkel op de hoek. Ze vroeg wel “mag jij al roken jochie” maar verkocht hem wel voor 10 cent één Runner sigaret. (de winst was belangrijker toen dan de waarschuwing)
  Al snel werd het een pakje Drum shag per week en meer zware van Nelle.
  Tot mijn 43e gerookt daarna definitief gestopt na medische klachten die ik niet eens goed kon omschrijven, maar waarvan ik zeker was dat ze met mijn bloedsomloop te maken hadden.
  Nu na 25 niet roken ben ik mijn klachten kwijt maar droom soms nog steeds dat ik rook en mijn pakje shag zoek. Gelukkig is het maar een droom.

  6 likes
 • Lust voor lijf schreef:

  Is een sigaret schadelijk? Schadelijker dan autorijden? Schadelijker dan bespoten en GMO groente en fruit? Schadelijker dan de chemieleverancier die men supermarkt noemt? Schadelijker dan de overheid? Schadelijker dan de (centrale) banken? Schadelijker dan de politiek? Schadelijker dan het militair industriële complex? Schadelijker dan het water uit de kraan? Schadelijker dan open grenzen? Schadelijker dan de religies? Schadelijker dan de farmaceutische industrie? Schadelijker dan de schaduwmacht?

  1 likes
  • Richard schreef:

   Wel net zo vervelend en van de zelfde bron.
   Feed the rich!
   Kill yourself!!!

   0 likes
   • Lust voor lijf schreef:

    Hallo Richard,

    Kill youself? Wie heeft je geleerd of wijsgemaakt dat roken van tabak schadelijk is? En dan heb ik het vooral over natuurlijke en onbewerkte tabak. Roken met mate(n), deden de Indianen dat ook niet, en die stierven bij bosjes?

    Veel leeswaardige topics over o.a. indianen en tabak: https://tinyurl.com/y93uw3qc

    Al waar men ons niet voor waarschuwd en verkoopt als onschadelijk of beperkt gevaarlijk, daar zie ik een groter gevaar vandaan komen voor de gezondheid.

    Ik las je zeer openhartige reactie, waarin je uitlegt wat je zoal hebt gebruikt, dan vind ik een peukje roken in dat opzicht vrij onschuldig. Zelf rook ik, soms, af en toe ‘s avonds een sigaret of twee en overdag kom ik er niet aan. Daarbij heb ik mezelf zo getraind dat ik als een soort van beloning een peuk doe. Zou het ook niet kunnen doen, maar laat het zeker niet omdat een ander mij daartoe verplicht of mij vertelt hoe slecht roken zou zijn. Dan zou ik toch graag eerst willen dat de wereld op vele andere fronten verbetert waar werkelijk veel meer te verbeteren valt.

    1 likes
    • Richard schreef:

     De shag en sigaretten nu te koop zijn bewerkt en niet zo onschuldig. Een sigaret is zelfs schadelijker dan een shot heroïne. En stoppen met pep en coke was gemakkelijker dan stoppen met roken. Wat de Indianen rookten heeft weinig te doen met de tabak van nu.

     Ik rook tegenwoordig ‘s morgens wat cbd wiet. Dan heb ik zeker een halve dag geen behoefte en zelfs geen gedachte aan een sigaret.

     1 likes
  • jani schreef:

   Het lijkt mij duidelijk dat een sigaret roken schadelijk is voor je gezondheid. Je merkt dat echter pas vele jaren later. Van dichtbij meegemaakt. Zelfs nicotine kauwgom om het niet roken vol te houden, blijkt zeer schadelijk. Blijkt ook kanker verwekkend. Helaas ook van dichtbij meegemaakt.
   Maar dat neemt niet weg dat al die andere dingen die je noemt minder schadelijk zouden zijn. Echter, we nemen toch voor onszelf zo goed mogelijk een beslissing?

   1 likes
 • Oskaar schreef:

  Lange termijn effecten zijn nog lang niet bekend dus dat het minder schadelijk is moet nog bewezen worden met de e sigaret (chemische rotzooi)
  Voor de anderen die “gecontroleerd”” roken u bent en blijft een melkkoe voor de tabaksindustrie..en later de farmaceutische industrie..
  Wordt je “Wils onbekwaam” ? Dan blijft die stekker gewoon waar ie zat, nml in het stopcontact..

  3 likes
 • itsallaboutwillpower schreef:

  uit ervaring sprekende kan ik simpel zeggen dat t mensen ontbreekt aan wilskracht.. k stopte van 1 op andere dag had geen zin meer me lichaam te slopen succes verder met jezelf te vertellen dat t niet aan jou ligt.

  2 likes
 • Robbe schreef:

  Ik 2 en half jaar, ben het volledig met je eens.

  1 likes
 • x

  Check Also

  sociale media

  Ben jij nog wel echt vrij, of heeft dit gevaarlijke fenomeen jou ook in zijn greep?

  Het gebruik van sociale media zoals Facebook, ...

  code rood griep

  Loop jij gevaar? Code rood in Nederland!

  Het is weer zover. Er heerst een ...

  >