Homepagina » Paranormaal » Eerste interview met een overledene
Eerste interview met een overledene

Eerste interview met een overledene

Negen jaar geleden werd Graham wakker en kwam hij tot de ontdekking dat hij niet meer leefde.

Hij leed aan het syndroom van Cotard. Mensen met deze zeldzame aandoening hebben de waan dat ze dood zijn, niet bestaan of dat organen of bloed ontbreken.

Hij vertelde artsen dat zijn brein was gestorven of ontbrak. “Het was erg moeilijk om uit te leggen,” zei hij. “Het voelde alsof mijn brein niet meer bestond.”

Zeldzaam

Hoewel hij ademde en leefde als ieder ander mens kon hij niet accepteren dat zijn brein nog leefde. De artsen brachten Graham in contact met de neurologen Adam Zeman van de Universiteit van Exeter in Engeland en Steven Laureys van de Universiteit van Luik.

“Het was voor het eerst dat mijn secretaresse tegen me zei: “Het is belangrijk dat je contact opneemt met deze patiënt want hij zegt dat hij dood is’,” zei Laureys.

Niemand weet hoeveel mensen aan het syndroom van Cotard leiden. Een studie uit 1995 onder 349 psychiatrische patiënten in Hong Kong toonde aan dat twee van hen symptomen hadden die overeenkwamen met de Cotard-waan. Onderzoekers schatten dat het syndroom zeer zeldzaam is.

Sommige mensen die lijden aan het syndroom denken dat ze niet meer hoeven te eten of gaan zich ergeren aan hun lichaam. “Ik kon niets meer proeven of ruiken,” zei Graham. “Het had geen zin om te eten omdat ik dood was. Ik had geen gedachten. Alles was zinloos.”

Vegetatieve toestand

Na een PET-scan kwamen Zeman en Laureys tot een schokkende ontdekking. De stofwisseling in grote delen van zijn frontale en pariëtale kwabben was zo traag dat het leek alsof Graham zich in een vegetatieve toestand bevond.

Sommige van deze gebieden zijn onderdeel van het zogeheten defaultnetwerk, een netwerk van gebieden in de hersenen dat vooral actief is in een toestand van rust. Dit netwerk is een geïntegreerd systeem voor autobiografische, zelf controlerende en sociaal-cognitieve functies.

“Ik analyseer al 15 jaar PET-scans, maar ik heb nog nooit iemand gezien die met zulke abnormale resultaten overeind kon blijven en met mensen kon praten,” zei Laureys. “Zijn hersenfunctie doet denken aan iemand die slaapt of juist onder narcose is gebracht.” Hoewel hij nog niet weer helemaal de oude is, gaat het inmiddels wel een stuk beter met Graham.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 Vind je dit artikel interessant? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. De vegetatieve toestand is de ernstigste graad van functioneel hersenlijden die kan samengaan met langdurig overleven na coma. Patiënten in een vegetatieve toestand ontwaken uit een coma en lijken wel wakker te zijn. De ogen zijn overdag open, en de patiënt ademt spontaan en kan de indruk wekken rond te kijken. Er is echter geen gericht kijken en het is niet mogelijk contact met de patiënt te krijgen, ook geen oogcontact. Ook op aanspreken volgt geen reactie. De patiënt kan gapen, grimassen, en een dag- en nachtritme hebben, en in de mond geplaatst voedsel wordt soms doorgeslikt. Er is echter geen poging om van een bord te eten, en er worden geen doelbewuste bewegingen gemaakt, behalve soms terugtrekken bij pijnprikkels. Patiënten tonen enkel reflexbewegingen en zijn zich op geen enkel moment bewust van hun omgeving noch van zichzelf. Er is geen communicatie mogelijk.
  Deze staat van zijn wordt ook wel wakker coma, wakend coma, coma vigil of apallisch syndroom genoemd. De term ‘decorticatie’ komt ook wel voor. Deze is echter onjuist omdat het suggereert dat alleen beschadigingen aan de hersenschors deze toestand veroorzaken.[1]
  De toestand is meestal het gevolg van ernstig hersenletsel. Dit kan een acute, traumatische oorzaak hebben (bijvoorbeeld: een verkeersongeluk) of een niet-traumatische oorzaak, zoals bij bepaalde degeneratieve hersenziektes, of bij aangeboren hersenafwijkingen. Omdat de hersenstam doorgaans niet is beschadigd, blijven autonome fysiologische functies, zoals ademhaling en spijsvertering, nog intact.

  Dus deze meneer is zich “Bewust” van zijn Vegetatieve toestand , ongelooflijk !! Dus weer het bewijs dat bewustzijn niet geproduceerd wordt door de hersens . Ook al is het een syndroom / ziekte .

  0 likes
 2. Misleidende titel weer..

  0 likes
 3. Als je dit zinnetje leest,“Zijn hersenfunctie doet denken aan iemand die slaapt of juist onder narcose is gebracht.”Klopt de titel tekst dan?Eerste interview met een overledene.

  0 likes
 4. Met andere woorden, de titel klopt niet.

  0 likes
 5. Er staat dat het inmiddels een stuk beter met hem gaat, maar niet hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen. Dat zou nu juist interessant zijn.

  0 likes
 6. Je hebt ook mensen die slapen met ogen open,ook zoiets .?

  0 likes
 7. [quote name=”Sam”]De vegetatieve toestand is de ernstigste graad van functioneel hersenlijden die kan samengaan met langdurig overleven na coma. Patiënten in een vegetatieve toestand ontwaken uit een coma en lijken wel wakker te zijn. De ogen zijn overdag open, en de patiënt ademt spontaan en kan de indruk wekken rond te kijken. Er is echter geen gericht kijken en het is niet mogelijk contact met de patiënt te krijgen, ook geen oogcontact. Ook op aanspreken volgt geen reactie. De patiënt kan gapen, grimassen, en een dag- en nachtritme hebben, en in de mond geplaatst voedsel wordt soms doorgeslikt. Er is echter geen poging om van een bord te eten, en er worden geen doelbewuste bewegingen gemaakt, behalve soms terugtrekken bij pijnprikkels. Patiënten tonen enkel reflexbewegingen en zijn zich op geen enkel moment bewust van hun omgeving noch van zichzelf. Er is geen communicatie mogelijk.
  Deze staat van zijn wordt ook wel wakker coma, wakend coma, coma vigil of apallisch syndroom genoemd. De term ‘decorticatie’ komt ook wel voor. Deze is echter onjuist omdat het suggereert dat alleen beschadigingen aan de hersenschors deze toestand veroorzaken.[1]
  De toestand is meestal het gevolg van ernstig hersenletsel. Dit kan een acute, traumatische oorzaak hebben (bijvoorbeeld: een verkeersongeluk) of een niet-traumatische oorzaak, zoals bij bepaalde degeneratieve hersenziektes, of bij aangeboren hersenafwijkingen. Omdat de hersenstam doorgaans niet is beschadigd, blijven autonome fysiologische functies, zoals ademhaling en spijsvertering, nog intact.

  Dus deze meneer is zich “Bewust” van zijn Vegetatieve toestand , ongelooflijk !! Dus weer het bewijs dat bewustzijn niet geproduceerd wordt door de hersens . Ook al is het een syndroom / ziekte .[/quote]
  Waarom bewijs ,het lichaam is alleen een voertuig,om hier op deze planeet te kunnen zijn .bewustzijn, onderbewustzijn en hoger bewustzijn .verkeren in een hoger niveau buiten het aardse lichaam.

  0 likes
 8. Waar is dat interview?

  0 likes
 9. De meeste mensen die ik zie om me heen of op tv doen mij voor alsof ze in een soort wakend coma verkeren, niet kunnen voelen of communiceren, bezig met onzin…

  0 likes
 10. Iets zegt mij dat Graham, in de macht van satan is. Er is een vloek over hem uitgesproken.Koop eens een flesje olie die de vloek uitbant. Stevens bescherming voor mensen die bedreigd worden.Pontiac in amsterdam kan je verder helpen. Geen reclame, heefd al veel mensen geholpen, zie zijn site.

  0 likes
 11. [quote name=”Patricia”]Iets zegt mij dat Graham, in de macht van satan is. Er is een vloek over hem uitgesproken.Koop eens een flesje olie die de vloek uitbant. Stevens bescherming voor mensen die bedreigd worden.Pontiac in amsterdam kan je verder helpen. Geen reclame, heefd al veel mensen geholpen, zie zijn site.[/quote]
  ehhh kan je meer info gegeven google geeft niks

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

ijsland

Wat is er in hemelsnaam aan de hand op IJsland? 9000 aardbevingen in 10 dagen: ‘Grootste zwerm in 40 jaar’

Op IJsland hebben zich in 10 dagen ...

maurice de hond

Maurice de Hond pakt OMT-lid aan in Op1: ‘1,5 meter afstand houden is complete onzin’

Buiten 1,5 meter afstand houden is complete ...