Universum

Mysterieuze röntgenstraling afkomstig van Pluto stelt wetenschappers voor raadsel

Help anderen door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Uit metingen van de Amerikaanse röntgensatelliet Chandra blijkt dat dwergplaneet Pluto een bron van röntgenstraling is, laat de NASA weten.

Tussen februari 2014 en augustus 2015 heeft de satelliet tot veer keer toe röntgenstraling opgevangen die afkomstig is van Pluto.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De straling is het gevolg van de interactie tussen de zonnewind en de gassen in de ijle atmosfeer van Pluto. Het is voor het eerst dat er röntgenstraling is gemeten afkomstig van een object in de Kuipergordel.

Veel groter

Wetenschappers dachten dat de dwergplaneet niet in staat zou zijn om dergelijke straling te produceren.

Pluto is namelijk een koude, rotsachtige wereld zonder magnetisch veld en beschikt niet over een natuurlijk mechanisme om deze straling uit te zenden.

Uit een nieuwe studie blijkt echter dat Pluto toch röntgenstraling voortbrengt. De röntgenhelderheid van de dwergplaneet is daarnaast veel groter dan verwacht.

Eerder werd al ontdekt dat ook kometen en de ringen van Saturnus röntgenstraling uitzenden.

Torus van gas

De vraag is nu waarom Pluto zoveel röntgenstraling produceert. Een mogelijke verklaring is dat de staart van gassen die de dwergplaneet achter zich aansleept langer en breder is dan gedacht.

Andere mogelijkheden zijn dat magnetische velden meer zonnedeeltjes dan verwacht in de richting van Pluto geleiden of dat zich langs de baan van Pluto een torus van gas heeft gevormd.

Pluto is het grootste object in de Kuipergordel, een ring of gordel die een enorme hoeveelheid kleine hemellichamen bevat die achter Neptunus in een baan om de zon draaien.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Icarus.

[RT]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
abc
abc
7 jaren geleden

Het is ook het Pluto jaar!

Plutonius
Plutonius
7 jaren geleden

Misschien komt het van de detectiepoorten van de Puto-douane.

helder
helder
7 jaren geleden

Al met al zou je kunnen stellen dat we geteisterd worden door straling en het misschien beter is zon en misschien wel daglicht te mijden. Misschien is het beter voor degene met een tumor om een tijd s”nachts te gaan leven.

Just me
Just me
7 jaren geleden

Eerst dachten ze dus Zus en nu blijkt het toch Zo te zijn, tenminse dat Dénken ze .Ik denk dat we er helemaal niks aan hebben we leven op aarde laat ze dáár maar eens over nadenken en in orde maken.Kapitalen aan onzinnig onderzoek terwijl er hier mensen dood gaan van de honger, koekoek!!

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x