Buitenland

“Rusland speelt heel slim spel in Syrië door de Amerikaanse verdeel en heers strategie te ontmaskeren”

Help anderen door deze informatie met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De terreurgroep Islamitische Staat is in de strijd met de Verenigde Staten en hun bondgenoten niet zwakker, maar sterker geworden. Daarmee heeft de VS de overeenkomst met Irak geschonden, verklaarde Hakim al-Zamili, hoofd van de Commissie voor Veiligheid en Defensie van het Iraakse parlement, eind vorige maand.

Rusland heeft besloten om niet alleen in Irak, maar ook in Syrië het gevaar van IS te bestrijden. De Russen zijn begonnen met de vorming van een regionale coalitie, omdat de internationale coalitie maar niet van de grond komt. Dat komt doordat de VS er niet aan mee wil werken, verklaart Ruslandkundige Michiel Klinkhamer.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
Rusland heeft het spelletje doorzien

Volgens hem zijn de Amerikaanse aanvallen tegen IS zo ineffectief omdat de VS IS niet wíl verslaan. Ze hebben IS zelf in het leven geroepen, getraind en bewapend, mogelijk zelfs gefinancierd. Dat blijkt uit overheidsdocumenten die de organisatie Judicial Watch heeft opgevraagd, aldus Klinkhamer.

“IS moet niet verslagen worden, want dan kan de regio zich herstellen en is Amerikaanse aanwezigheid in de strategisch belangrijke en olierijke regio niet langer nodig,” zegt de expert. “Doordat de VS zelf de exclusieve coalitie leidt tegen IS, kunnen ze ervoor zorgen dat IS overleeft en zelfs sterker wordt. De Russische regering heeft dat spelletje doorzien en gooit nu roet in het eten met haar plannen om IS daadwerkelijk te verslaan.”

Strategie van verdeel-en-heers

De VS probeerde Rusland op de knieën te dwingen door de NAVO naar de grenzen van Rusland uit te breiden, een staatsgreep te plegen in Kiev, sancties op te leggen en de olieprijs te manipuleren. Poetin breekt nu uit de omsingeling van zijn land waarmee de VS bezig was, aldus Klinkhamer.

Als het Poetin lukt om IS te verzwakken of te verslaan, ontmaskert hij een belangrijk element van de strategie van verdeel-en-heers die de VS hanteert in haar buitenlandse politiek: het creëren van vijanden die ze vervolgens zelf helpt bestrijden, waarna ze alsnog haar invloed ter plaatse uitbreidt. “We hebben een slapende beer wakker gemaakt en de beer gaat niet meer terug in zijn kooi,” besluit de expert.

[Refdag]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x