Financieel

De schimmigheid blijft: Hoe pensioenfondsen gokken met uw pensioengeld

Help ons door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vandaag zendt MAX een nieuw deel van Zwarte Zwanen uit. In deze spraakmakende documentairereeks onderzoekt onderzoeksjournalist Cees Grimbergen de schimmige wereld van ons pensioengeld.

In 2013 en 2015 onderzocht hij de pensioenfondsen die 1300 miljard euro over de wereld schuiven. De eerste drie documentaires veroorzaakten veel ophef en maakten tienduizenden reacties los. Het onderzoek leidde ook tot woede van het pensioenestablishment.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Na de onthullingen over salarissen en bonussen van vele miljoenen voor pensioenbeleggers noemde staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken deze beloningen ‘bizar’. En ABP-bestuurslid Xander Den Uijl noemde de wereld waar hoge beloningen vanzelfsprekend zijn ‘een verschrikkelijke wereld’.

Doofpot

Grimbergen probeerde onder andere helderheid te krijgen in de Goldman Sachs-doofpot. Pensioenfonds Vervoer werd door de Amerikaanse zakenbank voor 250 miljoen euro bedrogen. De bank bleek gespeculeerd te hebben op waardedalingen van de beleggingen van het pensioenfonds om er zelf beter van te worden.

Pensioenfonds Vervoer deed geen aangifte, maar sloot een schikking met Goldman Sachs, dat miljarden Nederlandse pensioeneuro’s onder beheert heeft. De schikkingsovereenkomst is echter geheim. Slechts een paar mensen weten hoeveel het fonds uiteindelijk terug heeft gezien. De zakenbank blijkt ook te frauderen met geld van ABP.

Dit is slechts één van de vele geheime deals in de pensioenwereld, stelt Grimbergen. Vrachtwagenchauffeurs zijn ondertussen verbijsterd dat hun eigen vakbonden FNV en CNV blijven zwijgen over dit gerommel met pensioengeld van Nederlandse chauffeurs.

Systematisch verrijken

In de reeks was ook aandacht voor extreem winstgevende producten als rentederivaten, waar pensioenfondsen tussen 2008 en 2015 150 miljard euro aan verdienden. Toch hebben pensioenfondsen een steeds lagere dekkingsgraad.

In de pensioenwereld gaan alle betrokkenen zelf over hun integriteit. Echt toezicht is er nauwelijks. Wel veel schimmigheid in een pensioenwereld die tevreden is over zichzelf. Grimbergen onthulde dat pensioenbeleggers zichzelf systematisch verrijken met andermans geld.

De Nederlandse pensioenwereld loopt nog altijd aan de leiband van Wall Street en de London City. Eén van de belangrijkste spelers is Blackrock, dat ongeveer 4000 miljard euro van anderen onder beheer heeft, waaronder bijna 200 miljard Nederlands geld.

V&D leeggezogen

Via reputatiemanagement houdt de pensioenwereld de schone schijn op. Maar de Amerikaanse pensioendetective Ted Siedle stelde dat schimmigheid en geheimhouding de voedingsbodem voor diefstal en fraude vormen.

De Amerikaanse econoom Eileen Appelbaum voorspelde al dat het Nederlandse V&D dankzij Nederlands pensioengeld op dezelfde manier zou worden leeggezogen als het Amerikaanse warenhuis Mervyns. En ze kreeg gelijk.

‘Dat deugt dus niet’

De pensioensector vreest de nieuwe aflevering van het programma Zwarte Zwanen. Op de website van het Pensioenfonds Zorg & Welzijn staat al een uitgebreide lijst met antwoorden op eventuele vragen die de nieuwe aflevering kan opleveren. “Een reactie op een programma dat ze nog niet hebben gezien, is op zijn zachtst gezegd toch wel opmerkelijk,” aldus Grimbergen.

In de nieuwe aflevering stelt staatssecretaris Klijnsma dat er een einde moet komen aan geheime schikkingen tussen pensioenfondsen en knoeiende vermogensbeheerders. “Dat deugt dus niet,” aldus Klijnsma. Maar wat gaat ze eraan doen?

Vrijdag 15 juli 20.55 uur NPO2: De schimmigheid blijft

Vrijdag 22 juli 20.55 uuur NPO2: Kan het anders met uw pensioenpremie?

[Omroep Max]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
7 jaren geleden

De mensheid is slecht.

Gijs
Gijs
7 jaren geleden

Vele bedrijfstakken verplichten je je aan te sluiten bij hun pensioen fonds. maar zoals je leest en hoort. komt dit in de meeste gevallen niet goed terecht. het is beter dat je zelf hiervoor kan zorgen.
Ook het gene wat de regering voor wil stellen voor ZZPers dat ze voor een verplicht pensioen moeten gaan betalen.
De meeste ZZPers mogen blij zijn dat ze te eten hebben, hiermee wil ik aangeven laat de ZZPer eerst een bedrijf opzetten (want wel pensioenpremie betalen en niet te eten hebben kan je geen bedrijf opzetten) en daarbij als ze een eigen huis hebben is dit ook een vorm van pensioen. want als je op latere leeftijd je huis vrij van hypotheek hebt is dit beter dan dat je een duurdere huur hebt
groetjes Gijs

trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden
Wim
Wim
7 jaren geleden

Beter een levensverzekering afsluiten in plaats van pesioen.

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x