Homepagina » Financieel » De schimmigheid blijft: Hoe pensioenfondsen gokken met uw pensioengeld
Schimmigheid en geheimhouding: Hoe pensioenfondsen zich systematisch verrijken met andermans geld

De schimmigheid blijft: Hoe pensioenfondsen gokken met uw pensioengeld

Vandaag zendt MAX een nieuw deel van Zwarte Zwanen uit. In deze spraakmakende documentairereeks onderzoekt onderzoeksjournalist Cees Grimbergen de schimmige wereld van ons pensioengeld.

In 2013 en 2015 onderzocht hij de pensioenfondsen die 1300 miljard euro over de wereld schuiven. De eerste drie documentaires veroorzaakten veel ophef en maakten tienduizenden reacties los. Het onderzoek leidde ook tot woede van het pensioenestablishment.

Na de onthullingen over salarissen en bonussen van vele miljoenen voor pensioenbeleggers noemde staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken deze beloningen ‘bizar’. En ABP-bestuurslid Xander Den Uijl noemde de wereld waar hoge beloningen vanzelfsprekend zijn ‘een verschrikkelijke wereld’.

Doofpot

Grimbergen probeerde onder andere helderheid te krijgen in de Goldman Sachs-doofpot. Pensioenfonds Vervoer werd door de Amerikaanse zakenbank voor 250 miljoen euro bedrogen. De bank bleek gespeculeerd te hebben op waardedalingen van de beleggingen van het pensioenfonds om er zelf beter van te worden.

Pensioenfonds Vervoer deed geen aangifte, maar sloot een schikking met Goldman Sachs, dat miljarden Nederlandse pensioeneuro’s onder beheert heeft. De schikkingsovereenkomst is echter geheim. Slechts een paar mensen weten hoeveel het fonds uiteindelijk terug heeft gezien. De zakenbank blijkt ook te frauderen met geld van ABP.

Dit is slechts één van de vele geheime deals in de pensioenwereld, stelt Grimbergen. Vrachtwagenchauffeurs zijn ondertussen verbijsterd dat hun eigen vakbonden FNV en CNV blijven zwijgen over dit gerommel met pensioengeld van Nederlandse chauffeurs.

Systematisch verrijken

In de reeks was ook aandacht voor extreem winstgevende producten als rentederivaten, waar pensioenfondsen tussen 2008 en 2015 150 miljard euro aan verdienden. Toch hebben pensioenfondsen een steeds lagere dekkingsgraad.

In de pensioenwereld gaan alle betrokkenen zelf over hun integriteit. Echt toezicht is er nauwelijks. Wel veel schimmigheid in een pensioenwereld die tevreden is over zichzelf. Grimbergen onthulde dat pensioenbeleggers zichzelf systematisch verrijken met andermans geld.

De Nederlandse pensioenwereld loopt nog altijd aan de leiband van Wall Street en de London City. Eén van de belangrijkste spelers is Blackrock, dat ongeveer 4000 miljard euro van anderen onder beheer heeft, waaronder bijna 200 miljard Nederlands geld.

V&D leeggezogen

Via reputatiemanagement houdt de pensioenwereld de schone schijn op. Maar de Amerikaanse pensioendetective Ted Siedle stelde dat schimmigheid en geheimhouding de voedingsbodem voor diefstal en fraude vormen.

De Amerikaanse econoom Eileen Appelbaum voorspelde al dat het Nederlandse V&D dankzij Nederlands pensioengeld op dezelfde manier zou worden leeggezogen als het Amerikaanse warenhuis Mervyns. En ze kreeg gelijk.

‘Dat deugt dus niet’

De pensioensector vreest de nieuwe aflevering van het programma Zwarte Zwanen. Op de website van het Pensioenfonds Zorg & Welzijn staat al een uitgebreide lijst met antwoorden op eventuele vragen die de nieuwe aflevering kan opleveren. “Een reactie op een programma dat ze nog niet hebben gezien, is op zijn zachtst gezegd toch wel opmerkelijk,” aldus Grimbergen.

In de nieuwe aflevering stelt staatssecretaris Klijnsma dat er een einde moet komen aan geheime schikkingen tussen pensioenfondsen en knoeiende vermogensbeheerders. “Dat deugt dus niet,” aldus Klijnsma. Maar wat gaat ze eraan doen?

Vrijdag 15 juli 20.55 uur NPO2: De schimmigheid blijft

Vrijdag 22 juli 20.55 uuur NPO2: Kan het anders met uw pensioenpremie?

[Omroep Max]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
4 jaren geleden

De mensheid is slecht.

eNdEmiOn
eNdEmiOn
Reactie op  Kalki
4 jaren geleden

Nee de angst regeert.

exegese
exegese
Reactie op  Kalki
4 jaren geleden

Nee Kalki, de mensheid is niet slecht. Er zijn mensen die slecht gemaakt worden en angst, geld en macht is het meest succesvolle gereedschap hierbij. Al wat we massaal moeten doen is hier ongevoelig voor worden en de overvloed zal ons overweldigen.

Hoop maakt z'n eigen magie
Hoop maakt z'n eigen magie
Reactie op  exegese
4 jaren geleden

Aan Exegese; Deze reactie klinkt als poëzie.

Gijs
Gijs
4 jaren geleden

Vele bedrijfstakken verplichten je je aan te sluiten bij hun pensioen fonds. maar zoals je leest en hoort. komt dit in de meeste gevallen niet goed terecht. het is beter dat je zelf hiervoor kan zorgen.
Ook het gene wat de regering voor wil stellen voor ZZPers dat ze voor een verplicht pensioen moeten gaan betalen.
De meeste ZZPers mogen blij zijn dat ze te eten hebben, hiermee wil ik aangeven laat de ZZPer eerst een bedrijf opzetten (want wel pensioenpremie betalen en niet te eten hebben kan je geen bedrijf opzetten) en daarbij als ze een eigen huis hebben is dit ook een vorm van pensioen. want als je op latere leeftijd je huis vrij van hypotheek hebt is dit beter dan dat je een duurdere huur hebt
groetjes Gijs

Elise49
Elise49
Reactie op  Gijs
4 jaren geleden

Voor de meeste jeugd telt dat al niet meer. Er zijn vrijwel geen vaste banen meer. Blijven hoppen is vermoeiend. Een keer werkloos of lange tijd in uitkering wordt/is geen uitzondering meer. Alles wordt duurder/meer betalingsverplichtingen/lagere lonen/technologie aanschaf en bijhouden enz. Er valt dan weinig te sparen voor een huis en hypotheken werken hetzelfde als de pensioenfondsen. Met andere woorden: het wordt steeds moeilijker om de eindstreep te halen(of je moet een flinke prijs winnen),want je wordt toch wel leeg getrokken. Iedereen heeft te maken met het rechter kolommetje(zorg/woning/bank/overheid enz.) in dit swapsverhaal. Mensen die nu hun huis hebben afbetaald hebben dus eigenlijk geluk. Er zijn ook mensen die heel hun leven een laagbetaalde baan hebben gehad/ook hard hebben gewerkt vanaf hun 14de(schoonmaak bv.) en die in een steeds duurder huurhuis wonen/lager pensioen/of geen pensioen(lange tijd mochten vrouwen niet eens werken als ze een kind kregen) hebben opgebouwd. Die betalen nu meer dan zij/houden minder over en daar klopt dus ook al geen reet van. En dan heb je ook nog mensen die keihard hebben gewerkt waarbij grote bazen verzaakt hebben om voor hun schoonmaak personeel een pensioen te betalen via schunnige constructies. Mijn moeder(70) bv. als schoonmaker bij de RABOBANK. En zo ken ik nog meer mensen/vooral vrouwen die letterlijk in de kont zijn genaa*d. We leven in een systeem die bewust niet voor en door iedereen ingevuld kan worden. En daar moet verandering in komen.

trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
4 jaren geleden
Wim
Wim
4 jaren geleden

Beter een levensverzekering afsluiten in plaats van pesioen.

gctwnl
gctwnl
Reactie op  Wim
4 jaren geleden

Iedereen wordt boos (gemaakt) op de pensioenwereld, maar de echte ‘schurken’ zitten toch echt bij de verzekeraars. Of zijn we de woekerpolissen alweer vergeten? Ga maar eens kijken hoezeer je als verzekerde moet betalen, dat ligt stukken hoger dan bij de pensioenfondsen, en het rendement ligt lager.

En verder blijf ik me verbazen over de malle combinatie van geld dat steeds harder tegen de muren klotst en pensioenvermogen dat door de jaren heen spectaculair groeit en de doemverhalen over het pensioen.

Wim
Wim
4 jaren geleden

En vooral een appeltje voor de dorst. Ze besteden al hun centen aan troep.

Jos Wouters
Jos Wouters
4 jaren geleden

We hebben nog 4 wekende tijd om ons pensioen op te iesen doe je dat niet dan is ie weg.
Je kan het alleen voor je zelf opiesen op dejuiste adres. Het is een privee bezit en die heb je inbezit gegeven aan je pensioenfond en niet aan Brussel. Als de overheid iets claimt van jouw dan kan je binnen zes weken bezwaar maken en doe je dat niet dan is het van de staat.
Wat het beste is weet ik niet ik kan nog steeds geen goede keus maken wat het beste is.
Zeg dat je 87 jaar word en drie honderd euro per maand krijgt en dat 20 jaar lang.
Of je eist het nu op en dan? Op de bank krijg je geen rente meer en hoe ga je van dat geld meer geld maken als privee persoon? Ga je een zaakje oprichten wie weet draait dat zaakje niet goed en dan alles kwijt. 30 procent heb ik eens gelezen van de zaakjes die gestart worden redden het de eerste jaar niet eens. Dus ik denk dat ik het gewoon ons pensioen bij Brussel laat staan en dat hun weten waar ze mee bezig zijn. Want zet je het op de bank en die gaat plat wat dan? Tis maar afwachten of je straks alles onder de 100.000 euro terug krijgt, want geld voor de NLders hebben ze niet gauw meer. Alles word over de balk gesmeten en weg geraait en de burgers zien ze helaas niet meer staan. Plus wat er over heel de wereld gaande is,,,

x

Check Also

pensioen

Eerste Kamerlid haalt uit: D66 vindt verlaging pensioen met 400 euro NORMAAL

Miljoenen Nederlanders dreigen gekort te worden op ...

rutte

Rutte geeft miljarden weg, maar je pensioen wordt gekort: ‘Twee keer door dezelfde hond gebeten’

Pensioenfondsen, waaronder ambtenarenfonds ABP, waarschuwen dat de ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

11
0
We lezen graag je reactie!x