Homepagina » Financieel » De schimmigheid blijft: Hoe pensioenfondsen gokken met uw pensioengeld
Schimmigheid en geheimhouding: Hoe pensioenfondsen zich systematisch verrijken met andermans geld

De schimmigheid blijft: Hoe pensioenfondsen gokken met uw pensioengeld

Vandaag zendt MAX een nieuw deel van Zwarte Zwanen uit. In deze spraakmakende documentairereeks onderzoekt onderzoeksjournalist Cees Grimbergen de schimmige wereld van ons pensioengeld.

In 2013 en 2015 onderzocht hij de pensioenfondsen die 1300 miljard euro over de wereld schuiven. De eerste drie documentaires veroorzaakten veel ophef en maakten tienduizenden reacties los. Het onderzoek leidde ook tot woede van het pensioenestablishment.

Na de onthullingen over salarissen en bonussen van vele miljoenen voor pensioenbeleggers noemde staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken deze beloningen ‘bizar’. En ABP-bestuurslid Xander Den Uijl noemde de wereld waar hoge beloningen vanzelfsprekend zijn ‘een verschrikkelijke wereld’.

Doofpot

Grimbergen probeerde onder andere helderheid te krijgen in de Goldman Sachs-doofpot. Pensioenfonds Vervoer werd door de Amerikaanse zakenbank voor 250 miljoen euro bedrogen. De bank bleek gespeculeerd te hebben op waardedalingen van de beleggingen van het pensioenfonds om er zelf beter van te worden.

Pensioenfonds Vervoer deed geen aangifte, maar sloot een schikking met Goldman Sachs, dat miljarden Nederlandse pensioeneuro’s onder beheert heeft. De schikkingsovereenkomst is echter geheim. Slechts een paar mensen weten hoeveel het fonds uiteindelijk terug heeft gezien. De zakenbank blijkt ook te frauderen met geld van ABP.

Dit is slechts één van de vele geheime deals in de pensioenwereld, stelt Grimbergen. Vrachtwagenchauffeurs zijn ondertussen verbijsterd dat hun eigen vakbonden FNV en CNV blijven zwijgen over dit gerommel met pensioengeld van Nederlandse chauffeurs.

Systematisch verrijken

In de reeks was ook aandacht voor extreem winstgevende producten als rentederivaten, waar pensioenfondsen tussen 2008 en 2015 150 miljard euro aan verdienden. Toch hebben pensioenfondsen een steeds lagere dekkingsgraad.

In de pensioenwereld gaan alle betrokkenen zelf over hun integriteit. Echt toezicht is er nauwelijks. Wel veel schimmigheid in een pensioenwereld die tevreden is over zichzelf. Grimbergen onthulde dat pensioenbeleggers zichzelf systematisch verrijken met andermans geld.

De Nederlandse pensioenwereld loopt nog altijd aan de leiband van Wall Street en de London City. Eén van de belangrijkste spelers is Blackrock, dat ongeveer 4000 miljard euro van anderen onder beheer heeft, waaronder bijna 200 miljard Nederlands geld.

V&D leeggezogen

Via reputatiemanagement houdt de pensioenwereld de schone schijn op. Maar de Amerikaanse pensioendetective Ted Siedle stelde dat schimmigheid en geheimhouding de voedingsbodem voor diefstal en fraude vormen.

De Amerikaanse econoom Eileen Appelbaum voorspelde al dat het Nederlandse V&D dankzij Nederlands pensioengeld op dezelfde manier zou worden leeggezogen als het Amerikaanse warenhuis Mervyns. En ze kreeg gelijk.

‘Dat deugt dus niet’

De pensioensector vreest de nieuwe aflevering van het programma Zwarte Zwanen. Op de website van het Pensioenfonds Zorg & Welzijn staat al een uitgebreide lijst met antwoorden op eventuele vragen die de nieuwe aflevering kan opleveren. “Een reactie op een programma dat ze nog niet hebben gezien, is op zijn zachtst gezegd toch wel opmerkelijk,” aldus Grimbergen.

In de nieuwe aflevering stelt staatssecretaris Klijnsma dat er een einde moet komen aan geheime schikkingen tussen pensioenfondsen en knoeiende vermogensbeheerders. “Dat deugt dus niet,” aldus Klijnsma. Maar wat gaat ze eraan doen?

Vrijdag 15 juli 20.55 uur NPO2: De schimmigheid blijft

Vrijdag 22 juli 20.55 uuur NPO2: Kan het anders met uw pensioenpremie?

[Omroep Max]


Vond je dit artikel goed? Deel het dan met je vrienden op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. De mensheid is slecht.

  3 likes
 2. Vele bedrijfstakken verplichten je je aan te sluiten bij hun pensioen fonds. maar zoals je leest en hoort. komt dit in de meeste gevallen niet goed terecht. het is beter dat je zelf hiervoor kan zorgen.
  Ook het gene wat de regering voor wil stellen voor ZZPers dat ze voor een verplicht pensioen moeten gaan betalen.
  De meeste ZZPers mogen blij zijn dat ze te eten hebben, hiermee wil ik aangeven laat de ZZPer eerst een bedrijf opzetten (want wel pensioenpremie betalen en niet te eten hebben kan je geen bedrijf opzetten) en daarbij als ze een eigen huis hebben is dit ook een vorm van pensioen. want als je op latere leeftijd je huis vrij van hypotheek hebt is dit beter dan dat je een duurdere huur hebt
  groetjes Gijs

  3 likes
  • Voor de meeste jeugd telt dat al niet meer. Er zijn vrijwel geen vaste banen meer. Blijven hoppen is vermoeiend. Een keer werkloos of lange tijd in uitkering wordt/is geen uitzondering meer. Alles wordt duurder/meer betalingsverplichtingen/lagere lonen/technologie aanschaf en bijhouden enz. Er valt dan weinig te sparen voor een huis en hypotheken werken hetzelfde als de pensioenfondsen. Met andere woorden: het wordt steeds moeilijker om de eindstreep te halen(of je moet een flinke prijs winnen),want je wordt toch wel leeg getrokken. Iedereen heeft te maken met het rechter kolommetje(zorg/woning/bank/overheid enz.) in dit swapsverhaal. Mensen die nu hun huis hebben afbetaald hebben dus eigenlijk geluk. Er zijn ook mensen die heel hun leven een laagbetaalde baan hebben gehad/ook hard hebben gewerkt vanaf hun 14de(schoonmaak bv.) en die in een steeds duurder huurhuis wonen/lager pensioen/of geen pensioen(lange tijd mochten vrouwen niet eens werken als ze een kind kregen) hebben opgebouwd. Die betalen nu meer dan zij/houden minder over en daar klopt dus ook al geen reet van. En dan heb je ook nog mensen die keihard hebben gewerkt waarbij grote bazen verzaakt hebben om voor hun schoonmaak personeel een pensioen te betalen via schunnige constructies. Mijn moeder(70) bv. als schoonmaker bij de RABOBANK. En zo ken ik nog meer mensen/vooral vrouwen die letterlijk in de kont zijn genaa*d. We leven in een systeem die bewust niet voor en door iedereen ingevuld kan worden. En daar moet verandering in komen.

   2 likes
 3. Beter een levensverzekering afsluiten in plaats van pesioen.

  1 likes
  • Iedereen wordt boos (gemaakt) op de pensioenwereld, maar de echte ‘schurken’ zitten toch echt bij de verzekeraars. Of zijn we de woekerpolissen alweer vergeten? Ga maar eens kijken hoezeer je als verzekerde moet betalen, dat ligt stukken hoger dan bij de pensioenfondsen, en het rendement ligt lager.

   En verder blijf ik me verbazen over de malle combinatie van geld dat steeds harder tegen de muren klotst en pensioenvermogen dat door de jaren heen spectaculair groeit en de doemverhalen over het pensioen.

   0 likes
 4. En vooral een appeltje voor de dorst. Ze besteden al hun centen aan troep.

  0 likes
 5. We hebben nog 4 wekende tijd om ons pensioen op te iesen doe je dat niet dan is ie weg.
  Je kan het alleen voor je zelf opiesen op dejuiste adres. Het is een privee bezit en die heb je inbezit gegeven aan je pensioenfond en niet aan Brussel. Als de overheid iets claimt van jouw dan kan je binnen zes weken bezwaar maken en doe je dat niet dan is het van de staat.
  Wat het beste is weet ik niet ik kan nog steeds geen goede keus maken wat het beste is.
  Zeg dat je 87 jaar word en drie honderd euro per maand krijgt en dat 20 jaar lang.
  Of je eist het nu op en dan? Op de bank krijg je geen rente meer en hoe ga je van dat geld meer geld maken als privee persoon? Ga je een zaakje oprichten wie weet draait dat zaakje niet goed en dan alles kwijt. 30 procent heb ik eens gelezen van de zaakjes die gestart worden redden het de eerste jaar niet eens. Dus ik denk dat ik het gewoon ons pensioen bij Brussel laat staan en dat hun weten waar ze mee bezig zijn. Want zet je het op de bank en die gaat plat wat dan? Tis maar afwachten of je straks alles onder de 100.000 euro terug krijgt, want geld voor de NLders hebben ze niet gauw meer. Alles word over de balk gesmeten en weg geraait en de burgers zien ze helaas niet meer staan. Plus wat er over heel de wereld gaande is,,,

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Leeggeplukte pensioenpotten, fors hogere zorgkosten en onbetaalbare huizen. Wat je te wachten staat in de Europese Unie

Leeggeplukte pensioenpotten, fors hogere zorgkosten en onbetaalbare huizen. Wat je te wachten staat in de Europese Unie

De Europese parlementsverkiezingen staan weer voor de ...

Er is 32 miljard verdwenen uit het ABP-pensioenfonds. Bekijk dit gesprek over de grote pensioenroof

Er is 32 miljard verdwenen uit het ABP-pensioenfonds. Bekijk dit gesprek over de grote pensioenroof

De waarde van belegde reserves heeft bij ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 2 mei 2019
20:00 uur (CEST)
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.