Homepagina » Natuur en Milieu » Schokkend onderzoek NASA: Verbranding fossiele brandstoffen ‘leidt juist tot afkoeling aarde’
Schokkend onderzoek NASA: Aarde 'koelt af' door verbranding fossiele brandstoffen

Schokkend onderzoek NASA: Verbranding fossiele brandstoffen ‘leidt juist tot afkoeling aarde’

Door de verbranding van fossiele brandstoffen en het kappen van bomen koelt de aarde af, zo blijkt uit een schokkend onderzoek van de NASA waarover de Britse Daily Express bericht.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft ontdekt dat de temperatuur is gedaald in zwaar geïndustrialiseerde gebieden en gebieden waar meer bomen zijn gekapt en meer fossiele brandstoffen zijn verbrand.

Milieuactivisten zeggen al lange tijd dat de verbranding van fossiele brandstoffen verantwoordelijk is voor global warming en dat de temperatuur op aarde stijgt als gevolg van de hoge concentraties koolstofdioxide in de atmosfeer.

Aerosolen

De NASA kwam tot de ontdekking dat aerosolen, die onder meer vrijkomen bij de verbranding van fossiele brandstoffen, de lokale omgeving in ieder geval tijdelijk afkoelen.

Het onderzoek is uitgevoerd om te bepalen of de huidige klimaatmodellen alle factoren die meespelen wel meewegen en of ze accuraat zijn. Een woordvoerder van het ruimteagentschap zei dat bekend is dat aerosolen die worden geproduceerd door vulkanen en elektriciteitscentrales de aarde in ieder geval tijdelijk afkoelen door zonnestralen te weerkaatsen.

“Op dezelfde manier resulteert ontbossing in de noordelijke streken in kale stukken grond die meer zonlicht reflecteren,” voegde hij toe.

Hoofdonderzoeker Kate Marvel zei dat de onderzoeksresultaten laten zien hoe lastig het is om de toekomstige temperatuur te voorspellen. “Neem bijvoorbeeld sulfaat-aerosolen, die vrijkomen bij de verbranding van fossiele brandstoffen en die bijdragen aan de afkoeling van de atmosfeer,” zei ze. “Die vinden we eigenlijk alleen maar op het noordelijk halfrond, waar de meesten van ons leven en vervuiling uitstoten.”

Te simplistisch

Het team heeft ontdekt dat de bestaande klimaatmodellen te simplistisch zijn en een aantal belangrijke factoren niet meewegen.

Klimaatwetenschapper en coauteur van de studie Gavin Schmidt, directeur van het Goddard Institute for Space Studies (GISS) van de NASA, zei: “De aannames die worden gedaan over klimaatdrijvers zijn te simplistisch.”

Schmidt voegde toe dat er pas in de laatste 10 jaar voldoende gegevens zijn verzameld over aerosolen om de simplistische aannames te vervangen door gedetailleerde berekeningen.

Aan de hand van computersimulaties heeft de NASA de invloed van elke variabele – waaronder broeikasgassen, aerosolen, ozon en landgebruik – vastgesteld. Uit de analyse blijkt dat deze klimaatdrijvers zich niet noodzakelijkerwijs gedragen zoals CO2.

Foto: NASA/Jeff Schmaltz

[WND]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

20 reacties

 1. Toch geweldig om argumenten te zoeken die de bestaande vernietigers van Moeder Aarde een ruggesteun geven. Volg je intuïtie.

  5 likes
  • Mijn intuitie zegt dat global warning ahv menselijk veroorzaakte uitstoot een fabel is.

   Dat betekent niet dat de aarde niet verziekt wordt momenteel, maar het betekent wel dat de global warming niet moet dienen om mensen bang te maken en diezelfde mensen dan grof te laten betalen voor de zogenaamde oplossingen die opeens worden bedacht.

   15 likes
   • misschien kun je de intuitie beter inruilen voor kennis van zaken?

    6 likes
    • Tja, volgens mij is er helemaal geen opwarming want dat zeggen de kale cijfers, volgens mij wordt het juist kouder en groeit het poolijs aan ook volgens kale cijfers, enz.

     Maar dat is volgens mij he op basis van wat cijfertjes, voor de rest heb ik geen kennis van zaken maar wel mijn intuitie.

     5 likes
     • “De” kale cijfers die jij bedoelt zijn waarschijnlijk de RSS of UAH satellietmetingen. Als je die in pakweg 1998 laat beginnen, een uitschieter van jewelste bij de sterkste El Nino ooit gemeten, dan loopt de trend vrijwel vlak. Als je die meetreeks — zoals een eerlijke statisticus zou moeten doen — bij de start van de satellietmetingen in 1979 laat beginnen is er wel degelijk een stijgende trend.
      Maar: zelfs de medewerkers van RSS geven toe dat er vermoedelijk iets niet klopt aan hun metingen: vanaf 2000 loopt de trend steeds minder gelijk op met de metingen aan de grond.
      En dat leidt meteen tot de belangrijkste vraag: waarom hecht je alleen waarde aan de satellietmetingen, terwijl er vijf (twee in de VS, in Japan, in het VK en in Australië) verschillende weerbureaus de temperatuurontwikkeling laten zien gemeten over de gehele aardbol aan de grond met echte thermometers? Uit die laatste blijkt een niet mis te verstane stijgende trend. Zelfs als je je meetreeks bij de El Nino-uitschieter van 1998 laat beginnen. Satellieten meten de temperatuur op indirecte wijze, door met sensoren de straling uit de atmosfeer te meten en op basis van een computermodel worden daar dan de temperaturen in drie of meer lagen van de atmosfeer uit afgeleid. En daar zijn ze in de jaren ’90 al eens eerder de mist mee ingegaan, doordat ze niet doorhadden dat de satelliet heel geleidelijk op drift was geraakt, waardoor de metingen die voor een bepaalde locatie eerst rond het middaguur werden gemaakt, na enige jaren later in de middag werden gedaan.
      De koppeling opwarming = minder ijs lijkt op het eerste gezicht logisch, maar dat ligt toch wat ingewikkelder. Dat ligt wel voor de hand aan de randen – gletsjers worden korter en dergelijke — , maar bijv. in centraal Antarctica zal zeker geen smelt plaatsvinden. De gemiddelde temperatuur komt daar nooit boven nul. En als door opwarming meer verdamping vanuit de oceanen, dus meer neerslag plaatsvindt, dan zal die neerslag daar altijd in de vorm van sneeuw zijn, waardoor daar de ijskap dikker wordt. Dat is in feite al sinds het einde van de laatste ijstijd aan de gang. Tegelijkertijd verliezen de ijskappen van West-Antarctica wel degelijk, en steeds sneller,ijs. Volgens sommigen was de balans vanaf 2008 al netto meer verlies dan winst, volgens een recent onderzoek zal dat omslagpunt pas in 2030 plaatsvinden en is er nu nog netto groei. Ook het zeeijs rond Antarctica, waarvan het wintermaximum de laatste jaren (behalve dit jaar) geleidelijk aan toenam hoeft niet per se meteen af te nemen. Of het water bevriest hangt meer van zeewatertemperatuur dan van luchttemperatuur af, maar ook van het zoutgehalte. Zoeter water bevriest eerder dan zouter water. Het zeewater rond Antarctica krijgt aan de oppervlakte steeds meer koud zoet smeltwater vanuit West Antarctica. Iets dergelijks is ook mogelijk in het Noordpoolgebied. Groenland verliest ieder jaar meer ijs. Hoewel het zeeijs daar nog steeds een dalende trend laat zien, kan het smeltwater van Groenland voor delen van de poolzee net zo’n effect hebben.
      Dus de echte feiten zijn misschien een beetje tegen-intuïtief.

      3 likes
  • Het vernietigen van moeder aarde…

   Intiutief zeg ik dat u zaken gelooft die niet realistisch zijn. Zelfs als de mensheid het zou willen dan is zij niet in staat om “moeder aarde te vernietigen”.

   1 likes
 2. Wat is nu erger; de opwarming van de aarde of de afkoeling van de aarde?

  2 likes
  • Afkoeling is veel erger dan opwarming met een paar graden.

   Tijdens de kleine ijstijd in Europa, die trouwens duurde tot de jaren 1800, zijn heel veel oogsten ten onder gegaan omdat het te koud was, daarmee zijn dan ook vele mensen omgekomen door honger en ontbering.
   Zo had je in de zomer temps die amper boven de 20c uitkwamen, de winters waren dan weer erg lang en extreem koud, temps van min 20c en lager waren geen uitzondering.

   Dus als er al zou sprake zijn van een opwarming van een paar c (wat geheel niet zo is, de temps zijn al voor ruim 18-19 jaren stabiel) dan is het beter voor de oogsten en voor de mensheid in het geheel…..zo gaan mijn verwarmingskosten en energie factuur drastisch omlaag door het mindere verbruik (al maakt dat in the end niet veel uit, ondanks dat mijn verbruik met de helft op 10 jaar is gezakt, betaal ik toch maar 10 keren meer dan tien jaren geleden)

   9 likes
  • Nee, alleen is erg dat dat ze simplistisch zijn!
   Maar misschien is dat ons geluk. En dat de NASA Fake is. en van hoaxen houdt.
   De nasa wordt straks weggeveegd als UFO’s zichtbaar worden.
   Is dat nou niet mooi!!?

   1 likes
 3. Nasa verteld nooit de waarheid en de naam Fossil is compleet verzonnen en is een leugen.

  Oil Peak is a lie! It’s not a “fossil fuel”
  https://www.youtube.com/watch?v=hu_R3gp84TY

  4 likes
  • Wil niet zeiken hoor, maar weet je wel wat OLIE is? Juist. Het restant van bomen die miljoenen jaren zijn omgevallen en die in vloeibare vorm zijn blijven bestaan onder de grond. Wij pompen het weer omhoog en noemen we het… OLIE. Daarom wordt het ook een FOSSIELE BRANDSTOF genoemd naar het feit dat van FOSSIELEN afkomstig is. En ja, olie kan vroeg of laat opraken en wereldwijd zakt het oliepijl.

   5 likes
 4. LOL. Kort samengevat: volgens de onderzoekers zijn schattingen over hoeveel de temperatuur zal stijgen als gevolg van de stijgende concentratie CO2 tot nu toe te laag geweest, doordat hiervoor het verloop van de temperatuur en de verschillende drivers ( naast zon, CO2 e.a. broeikasgassen, ook landgebruik en aerosolen) in het recente verleden in te simplistische modellen werden doorgerekend. Bijv de aerosolen werden a.h.w. uitgesmeerd over de hele aardbol, terwijl je de effecten per regio zou moeten bekijken.
  De bottom line is dat de gevoeligheid voor verdubbeling van CO2 70% hoger lijkt te liggen dan tot nu toe gedacht. (TCR van 1°C naar 1,7°C).
  Bijna knap hoe de Daily Express dit bijna in het tegenovergestelde weet te “vertalen” (“de Aarde koelt af”).

  7 likes
 5. als u het nog kunt volgen dan kunt u meer als ik!!

  4 likes
 6. De wetenschap zegt me ook niets meer want die wordt bepaald door de charlatans die ons vertellen hoe het in elkaar zit.
  Global warming was de zogenaamde waarheid en iedereen in de stress en meer slurptax en nu vertellen ze exact het tegenovergestelde dus hoe serieus kun je hun wetenschap nemen?!
  Net dus, Nada NUL
  Dezelfde onzin is het als er weer verteld wordt voor de zoveelste keer dat er weer water ontdekt is op Mars.
  Ze kunnen niet buiten buiten de radioactieve belt die zich buiten de aarde begeeft.
  Het zijn allemaal plaatjes die ze inprenten bij ons van de zogenaamde outer space met verzonnen duizelingwekkende afstanden Alles wordt gewoon op aarde in elkaar gezet de zogenaamde outer space.
  Laat je niet foppen beste mensen door dit addergebroed die de wetenschap dicteert.

  3 likes
 7. Iedereen het rapport gelezen?? Nee he…gaat over onderschatting.

  “If you’ve got a systematic underestimate of what the greenhouse gas-driven change would be, then you’re systematically underestimating what’s going to happen in the future when greenhouse gases are by far the dominant climate driver,” Schmidt said.”

  3 likes
 8. Haha, hebben de VS eens en klimaatakkoord getekend sturen ze gelijk hun schetenwappers op pad om een ander verhaal de wereld in te brengen.

  1 likes
 9. Allemaal paard achter de wagen spannen. Als je echt iets aan het milieu wilt doen, dan geen kinderen verwekken. (Midas Dekkers) Zolang de mensheid zich maar grenzenloos voortplant, blijft het een “zooitje”. Geen leider van welk genootschap dan ook, De Kerken, de Imams, de Tirannen spreken dit uit. Geen werk, geen eten, geen woonruimte. Rest maar 1 ding: oorlog voeren. Wat die lui allemaal uitkramen. Op de lagere school geloofde ik al niets van die Verhalen(uit de Bijbel) en heb dat tot op heden vast weten te houden. Lekker je eigen koers varen. Tip: Naar het Nieuws kijken, zie je de meeste Leugenaars.

  1 likes
 10. “each climate driver has a particular set of conditions that affects the temperature response of Earth.”

  Nog eentje.
  Beetje misleidend van de bron wnd. Want er wordt dat helemaal niet zo gesteld. Lees het rapport van nasa maar door.

  1 likes
 11. TJA MIJOENEN JAREN GELEDEN LEEFDEN DE DINOSAURUSSEN OP AARDE TOTDAT ER EEN RAMP GEBEURDEN DAT ZAL DE MENSHEID OOK OVERKOMEN ALS WE DOORGAAN MET DE AARDE TE VERVUILEN .

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

corona-persconferentie

Dit is de corona-persconferentie die je niet mag horen: ‘Ik ben hier om je wakker te houden’

Comedian en influencer Tisjeboy Jay veegt in ...

mondkapjes

Waarom mondkapjes lang niet zo onschuldig zijn als gedacht

Het gebruik van mondkapjes is lang niet ...