Natuur en Milieu

Schokkend onderzoek NASA: Verbranding fossiele brandstoffen ‘leidt juist tot afkoeling aarde’

Help mee door deze info met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Door de verbranding van fossiele brandstoffen en het kappen van bomen koelt de aarde af, zo blijkt uit een schokkend onderzoek van de NASA waarover de Britse Daily Express bericht.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft ontdekt dat de temperatuur is gedaald in zwaar geïndustrialiseerde gebieden en gebieden waar meer bomen zijn gekapt en meer fossiele brandstoffen zijn verbrand.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Milieuactivisten zeggen al lange tijd dat de verbranding van fossiele brandstoffen verantwoordelijk is voor global warming en dat de temperatuur op aarde stijgt als gevolg van de hoge concentraties koolstofdioxide in de atmosfeer.

Aerosolen

De NASA kwam tot de ontdekking dat aerosolen, die onder meer vrijkomen bij de verbranding van fossiele brandstoffen, de lokale omgeving in ieder geval tijdelijk afkoelen.

Het onderzoek is uitgevoerd om te bepalen of de huidige klimaatmodellen alle factoren die meespelen wel meewegen en of ze accuraat zijn. Een woordvoerder van het ruimteagentschap zei dat bekend is dat aerosolen die worden geproduceerd door vulkanen en elektriciteitscentrales de aarde in ieder geval tijdelijk afkoelen door zonnestralen te weerkaatsen.

“Op dezelfde manier resulteert ontbossing in de noordelijke streken in kale stukken grond die meer zonlicht reflecteren,” voegde hij toe.

Hoofdonderzoeker Kate Marvel zei dat de onderzoeksresultaten laten zien hoe lastig het is om de toekomstige temperatuur te voorspellen. “Neem bijvoorbeeld sulfaat-aerosolen, die vrijkomen bij de verbranding van fossiele brandstoffen en die bijdragen aan de afkoeling van de atmosfeer,” zei ze. “Die vinden we eigenlijk alleen maar op het noordelijk halfrond, waar de meesten van ons leven en vervuiling uitstoten.”

Te simplistisch

Het team heeft ontdekt dat de bestaande klimaatmodellen te simplistisch zijn en een aantal belangrijke factoren niet meewegen.

Klimaatwetenschapper en coauteur van de studie Gavin Schmidt, directeur van het Goddard Institute for Space Studies (GISS) van de NASA, zei: “De aannames die worden gedaan over klimaatdrijvers zijn te simplistisch.”

Schmidt voegde toe dat er pas in de laatste 10 jaar voldoende gegevens zijn verzameld over aerosolen om de simplistische aannames te vervangen door gedetailleerde berekeningen.

Aan de hand van computersimulaties heeft de NASA de invloed van elke variabele – waaronder broeikasgassen, aerosolen, ozon en landgebruik – vastgesteld. Uit de analyse blijkt dat deze klimaatdrijvers zich niet noodzakelijkerwijs gedragen zoals CO2.

Foto: NASA/Jeff Schmaltz

[WND]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Wat is nu erger; de opwarming van de aarde of de afkoeling van de aarde?

Leon
Leon
8 jaren geleden

Nasa verteld nooit de waarheid en de naam Fossil is compleet verzonnen en is een leugen.

Oil Peak is a lie! It’s not a “fossil fuel”
https://www.youtube.com/watch?v=hu_R3gp84TY

Janne Geraets
Janne Geraets
8 jaren geleden

Toch geweldig om argumenten te zoeken die de bestaande vernietigers van Moeder Aarde een ruggesteun geven. Volg je intuïtie.

Henk001
Henk001
8 jaren geleden

LOL. Kort samengevat: volgens de onderzoekers zijn schattingen over hoeveel de temperatuur zal stijgen als gevolg van de stijgende concentratie CO2 tot nu toe te laag geweest, doordat hiervoor het verloop van de temperatuur en de verschillende drivers ( naast zon, CO2 e.a. broeikasgassen, ook landgebruik en aerosolen) in het recente verleden in te simplistische modellen werden doorgerekend. Bijv de aerosolen werden a.h.w. uitgesmeerd over de hele aardbol, terwijl je de effecten per regio zou moeten bekijken.
De bottom line is dat de gevoeligheid voor verdubbeling van CO2 70% hoger lijkt te liggen dan tot nu toe gedacht. (TCR van 1°C naar 1,7°C).
Bijna knap hoe de Daily Express dit bijna in het tegenovergestelde weet te “vertalen” (“de Aarde koelt af”).

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x