Buitenland

‘Schokkende onthullingen’ rond Oekraïens vrachtvliegtuig met munitie dat is neergestort in Griekenland

Help door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!

Zaterdag is bij de Griekse stad Kavala in het noordoosten van het land een vrachtvliegtuig neergestort. Het gaat om een toestel van de Oekraïense luchtvaartmaatschappij Meridian Air dat van Servië naar Jordanië onderweg was.

Ooggetuigen zeiden dat ze uren na de crash nog explosies hoorden. Alle acht inzittenden zijn om het leven gekomen. Het vliegtuig had als eindbestemming Bangladesh en moest tussenlandingen maken in Jordanië en Saoedi-Arabië. Beide landen grenzen aan oorlogsgebieden: Syrië en Jemen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Aan boord van de Antonov AN-12 bevond zich 11,5 ton munitie die was geproduceerd door de Servische wapenfabrikant Valir doo. Dit bedrijf is het middelpunt van schokkende onthullingen, schrijft de Bulgaarse onderzoeksjournalist Dilyana Gaytandzhieva.

Onbekende witte substantie

Na de ramp waarschuwden de Griekse autoriteiten voor ‘een onbekende witte substantie’ op de crashplek. Brandweermannen zeiden dat ze hun lippen ‘voelden branden’ en dat er witte stofdeeltjes door de lucht dwarrelden.

Twee brandweermannen moesten met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis. De autoriteiten hebben omwonenden opgedragen ‘voorlopig niet naar buiten te gaan’.

Servische media wijzen erop dat de Servische wapenhandelaar Slobodan Tesic waarschijnlijk de echte eigenaar van Valir doo is. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën is hij één van de grootste wapenhandelaars op de Balkan.

Sancties

Hoewel Amerika sancties heeft opgelegd aan Tesic, exporteerde Valir doo in 2021 en 2022 een slordige 249 ton Servische wapens naar de Verenigde Staten. Zo importeerde het Amerikaanse bedrijf Nemo Arms Inc. vorig jaar 150 ton munitie van Valir doo. De lading werd vervoerd van Bar in Montenegro naar Wilmington in de VS.

Op 2 februari importeerde Nemo Arms Inc. 10 miljoen kogels, gemaakt door Prvi Partizan, een wapenfabrikant die wordt gerund door de Servische overheid. Het is één van de belangrijkste partners van Valir doo.

Arrestatiebevel

Ondanks de sancties kon Slobodan Tesic in 2019 een bedrijf in de VS registreren: Style Cupid Inc. Er is niets bekend over de activiteiten van dit bedrijf. Sinds 31 maart is Style Cupid Inc. inactief. Het bedrijf is geregistreerd op 5519 N Military Trail Ste 1016 in Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida.

In oktober 2021 heeft Tunesië een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Tesic. Hij wordt verdacht van corruptie en witwassen.

4.8 97 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

47 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
1 jaar geleden

neu joh, niks an et handje hoor.

Geen schaap
Geen schaap
1 jaar geleden

War makes money ! Het was nooit om vrede te doen geweest, anders hadden al die kapitalen beter besteed kunnen worden en alle mensen kunnen voeden.

Eppo
Eppo
1 jaar geleden

Ja en onze Ontwikkelings Samenwerking Geld zit er ook in .
het vliegtuig ging weer naar Bangladesh en de rekening weer voor de Burgers van Nederstan .

Peter
Peter
1 jaar geleden

Hahaha net als de boycot van olie. Rusland exposeert de olie naar het midden oosten en wordt daar overgeladen en naar Amerika vervoerd. Het is een grote scam.

Back to top button
47
0
We lezen graag je reactie!x