Financieel

Schurkenbank Standard Chartered brengt Londense City klap toe

Help mee door dit artikel met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Britse bank Standard Chartered wordt door een Amerikaanse toezichthouder beschuldigd van het witwassen van 250 miljard dollar en illegale financiële transacties met Iran.

Door de aantijgingen is de beurskoers van de bank met meer dan 23 procent gekelderd. De City of London is in rep en roer.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Standard Chartered is een grote bank in Groot-Brittannië. Vorige week zei topman Peter Sands nog trots dat zijn bank al 10 jaar op rij winst boekt. Standard stond bekend als een degelijke, ietwat saaie bank, maar staat nu te boek als schurkenbank.

Reputatieschade

Volgens de Amerikaanse toezichthouder DFS heeft Standard Chartered in het geheim zaken gedaan met Iran. Dat is in strijd met de Amerikaanse sancties. In 2008 verbood de VS vrijwel al het financiële verkeer met Iran. Er zijn in 10 jaar tijd transacties gedaan ter waarde van 250 miljard dollar waardoor het Amerikaanse bankwezen is ‘blootgesteld aan terroristische organisaties, drugsbaronnen en wapenhandelaren’. De bank verdiende honderden miljoenen aan de transacties.

Donkere wolken pakken zich samen boven Standard Chartered. Er dreigt reputatieschade en het aanzien van de bank bij klanten en in de financiële wereld staat op de tocht.

Bankvergunning

Standard Chartered kan zijn Amerikaanse bankvergunning kwijtraken. Zonder de licentie kan de bank geen dollartransacties meer uitvoeren voor klanten in de VS en in groeilanden, waar de bank zeer actief is. Het is na Barclays, HSBC, Credit Suisse en ING de vijfde bank die wordt aangepakt voor overtreding van het Amerikaanse embargo.

De bank weerspreekt de beschuldigingen in een reactie. Volgens Standard Chartered kunnen ten hoogste vraagtekens worden gezet bij transacties ter waarde van in totaal 14 miljoen dollar. Op de Londense effectenbeurs zag het concern dinsdag een kwart van de beurswaarde in rook opgaan.

Bronnen: Reuters.comNOS.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pommetje
Pommetje
11 jaren geleden

En zo ruled the US of A heel de wereld!
Achterlijke bende!

tomaat
tomaat
11 jaren geleden

dit is goed nieuws laat ze maar gewoon doen .ik ben blij dat alles uit komt

legaal
legaal
11 jaren geleden

hoi hoi allemaal,het gaat nu achter elkaar gebeuren de een trekt de ander mee naar beneden pak je geld van de bank om te leven wand wie weet?straks zijn ook de satalieten niet meer werkzaam voor de banken.

Anita
Anita
11 jaren geleden

Gaan de schurken elkaar verraden!!

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x