Financieel

Senator VS: ‘Waarom worden criminele bankiers niet opgesloten?’

Help ons door deze info met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In een brief die onder meer aan voorzitter van de Fed Ben Bernanke en de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder is gestuurd, vraagt senator Elizabeth Warren zich af waarom criminele bankiers niet worden opgesloten.

Warren wil weten waarom de overheid schikkingen blijft accepteren en niet overgaat tot vervolging van de betrokkenen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In februari stuurde Warren al een soortgelijke brief aan het Office of the Comptroller of the Currency (OCC), een onafhankelijk bureau binnen het Amerikaanse ministerie van Financiën. Ze wil inzage in het onderzoek naar de afweging tussen het betalen van boetes en vervolging van de grote financiële instellingen. Volgens het OCC is geen sprake van dergelijk onderzoek.

Vertrouwen

“Als grote financiële instellingen miljoenenwinsten maken terwijl ze de wet overtreden en vervolgens een schikking kunnen treffen als ze gepakt worden, worden ze niet echt gestimuleerd om de wet na te leven,” schreef Warren.

De afgelopen jaren zijn in de Verenigde Staten vele megaschikkingen geweest. Zo betaalden grote banken forse bedragen om onder rechtszaken uit te komen over de verkoop van slechte leningen, het beroven van gepensioneerden en het witwassen van geld voor drugskartels, dubieuze regimes en terroristen. Daarnaast komt het voor dat de banken zich vervolgens niet aan de schikking houden.

“Het probleem is dat banken er vertrouwen in hebben dat de politiediensten dit niet serieus nemen,” zei procureur-generaal van New York Eric Schneiderman op MSNBC. “Ze vertrouwen erop dat ze ongeacht de regels niet worden vervolgd.”

Ponzifraude

Vijf jaar na een financiële crisis die leidde tot de uitkoop van de wereldwijde financiële industrie met belastinggeld, zijn er maar weinig Amerikaanse bankiers en bankbestuurders geweest die zich hebben moeten verantwoorden.

Er is één uitzondering: Bernard Madoff. Hij wordt ervan beschuldigd zijn klanten met een ponzifraude voor zo’n 65 miljard dollar (50 miljard euro) te hebben opgelicht. Madoff zit voor de fraude een gevangenisstraf uit van 150 jaar.

Vanuit zijn cel zei hij in 2011 dat veel van zijn voormalige collega’s op Wall Street niet anders zijn dan hem. “Het is ongelooflijk, Goldman […] niemand wordt ooit veroordeeld,” vertelde hij eerder dit jaar aan New York Magazine. “De hele overheid is een ponzifraude.”

Bron: Rawstory.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
10 jaren geleden

Komt omdat we in een “sprookjes wereld” wonen en leven, waarbij de bankier een hoofdrol speelt.Doen wij iets verkeerd, zitten we 10 jaar in de Bajes!!!

Hunting Wolf
Hunting Wolf
10 jaren geleden

Als je de hoofrolspelers wegneemt uit de “sprookjes wereld” is het toneelstuk immers uit???

peter
peter
10 jaren geleden

Hulde aan U mevr Warren, ook al blijkt U mogelijk vooralsnog roepende in de woestijn.

Waarom Maddof wel in de bak zit? Wellicht omdat de gedupeerden eens niet jan modaal waren?

Aequus
Aequus
10 jaren geleden

Omdat zij allemaal elkaars hand boven het hoofd houden. Zodra die ene domino steen omvalt, volgt de rest in een record tempo.Van mij mag dit Wereldrecord heel snel gaan gebeuren zodat “de stank van zwavel” opgelost gaat worden…

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x