Universum

Venusovergang voor het eerst vastgelegd vanuit de ruimte (video)

Help anderen door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In 1768 zette James Cook vanuit de haven van Plymouth koers richting Tahiti om daar een jaar later de Venusovergang te bekijken. Het moet voor hem welhaast een ruimtereis zijn geweest.

Op 5 juni aanstaande zal astronaut Don Petit de zeldzame Venusovergang voor het eerst vastleggen vanuit de de ruimte.

“Ik werk er al een tijd naartoe,” gaf Petit te kennen, die aan boord van het internationale ruimtestation ISS werkzaam is als boordwerktuigkundige. “Ik heb een zonnefilter meegenomen toen we in december 2011 afreisden naar het ISS.”

Expeditie 31

Omdat Venusovergangen ongeveer iedere 100 jaar plaatsvinden in paren zijn mensen niet vaak in staat geweest om het verschijnsel vanaf de aarde te fotograferen, laat staan vanuit de ruimte.

“De bemanningsleden van Expeditie 31 zullen de eerste mensen zijn die een Venusovergang vanuit de ruimte zien en Petit zal de eerste zijn die er één vanuit de ruimte fotografeert,” zei Mario Runco van het Johnson Space Center in Houston. Mario helpt Petit de best mogelijke foto’s van de overgang te produceren.

Cupola

Petit zal de Venusovergang vastleggen vanuit de Cupola, een observatieonderdeel van het ISS dat is gemaakt door de ESA. Het zorgt ervoor dat men verschillende werkzaamheden aan de buitenkant van het ISS kan zien en controleren.

Petit maakt gebruikt van een Nikon D2Xs camera met een 800mm lens en een zonnefilter. Na 1882 deed de eerste Venusovergang zich voor op 8 juni 2004. Toen waren er ook astronauten aan boord van het ISS, maar ze konden het fenomeen niet zien omdat ze geen zonnefilters aan boord hadden. De planeet Venus bedekt slechts een fractie van de zonneschijf waardoor de zon nog altijd erg fel is. Wie de Venusovergang van dit jaar mist moet wachten tot 11 december 2117.

Bron: Nasa.gov

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Debb3
Debb3
10 jaren geleden

Kan niet meer wachten en ik zal er klaar voor zitten hopelijk zien we het ook. lol

Arno Kerbusch
Arno Kerbusch
10 jaren geleden

Voor alle bijeenkomsten bij jou in de buurt kijk eens op http://www.tonvanderkroon.nl/ton_van_der_kroon/world-gathering-2012.html

Met warme groet , Arno Kerbusch

Kheiron
Kheiron
10 jaren geleden

Ton en z’n kornuiten gaan erover babbelen na de overgang s’middags geloof ik
En als je het wil zien moet je vroeg uit bed en hopen op helder weer + vrij zicht op het oosten

Groet IK

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

3
0
We lezen graag je reactie!x