Buitenland

Slecht nieuws voor Washington: Conflict in Syrië ontmaskert Nieuwe Wereldorde

Help anderen door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De wereldorde die na de Koude Oorlog is ontstaan, valt uit elkaar. Bepaalde landen kunnen niet langer op eigen houtje opereren en internationale wetten en regels schenden. Dat stelt de Russische analist Timofei Bordatsjev in de krant Lenta.ru.

Bordatsjev, die aan het hoofd staat van het Centre for Comprehensive European and International Studies van de Higher School of Economics (HSE) in Moskou, voegt toe dat deze wereldorde door de Syrische crisis is ontmaskerd.

De situatie in het Arabische land is ontaardt in een strijd tussen grootmachten, zegt hij, toevoegende dat NAVO-landen, Golfstaten, Rusland, Iran en China betrokken zijn bij het conflict.

Proxy-oorlog

Deze landen zijn onderverdeeld in kampen, of zoals Bordatsjev zegt ‘ondersteuningsteams’. Rusland, China en Iran ‘vechten niet voor Syrië tegen de Verenigde Staten en hun bondgenoten in Europa en de Golf’, merkt hij op. “Maar er is een proxy-oorlog tussen hen aan de gang.”

In de herfst van 2013 wist Rusland te voorkomen dat de VS en zijn bondgenoten een militaire campagne tegen Damascus lanceerden. Dit was na het einde van de Koude Oorlog ondenkbaar, aldus de analist.

De tweede mijlpaal vond volgens Bordatsjev plaats toen Damascus Rusland een jaar geleden om hulp vroeg. Rond die tijd waren andere landen, waaronder de VS en zijn bondgenoten en andere actoren, al rechtstreeks of in het geheim betrokken bij de strijd, zegt hij.

Extreem belangrijk

“Een periode waarin een kleine groep landen het recht had om op eigen houtje te opereren en de internationale wetten en regels in de wind te slaan, is voorbij,” benadrukt de analist. “Dit is extreem belangrijk met het oog op wat ons te wachten staat in de toekomst en wat er gedaan moet worden om de wereld veiliger en minder gevaarlijk te maken.”

Bordatsjev sluit uit dat andere landen het Westen openlijk gaan uitdagen of de VS en zijn partners aanvallen. “Landen zullen het Westen niet uitdagen, maar streven wel hun eigen nationale belangen na in de internationale arena,” zegt hij. “Dit botst met de internationale orde die aan het einde van de Koude Oorlog werd gevormd.”

[Lenta]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
René van Zalk uut the Middle of Nowhere
René van Zalk uut the Middle of Nowhere
5 jaren geleden

Waarom praat Timofei Bordatsjev niet over het rapport m.b.t. de MH17. De achterbakse Russen hebben er alles aan gedaan de samenstelling van het rapport te dwarsbomen. Stelletje motherf*ckers !

Wim
Wim
5 jaren geleden

Doe maar VPN oorlog veel beter.

Wim
Wim
5 jaren geleden

Omdat,………,haha.

Henk azie
Henk azie
5 jaren geleden

Klopt, kijk maar naar de Filipijnen

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

18
0
We lezen graag je reactie!x