Gezondheid

Slikken of stikken (video)

Help anderen door dit artikel met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is een organisatie die namens de overheid de werkzaamheid, risico’s en kwaliteit van geneesmiddelen beoordeelt.

Het orgaan beslist welke medicijnen veilig genoeg zijn om op de Nederlandse markt te brengen. Hoe onafhankelijk ben je als je grotendeels gefinancierd wordt door de bedrijven die je moet keuren?

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het CBG is ook medeverantwoordelijk voor de geneesmiddelentoelating in de Europese Unie en eindverantwoordelijk voor de Nederlandse markt. Het agentschap CBG als onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) coördineert de geneesmiddelenbewaking in ons land en bereidt de besluiten van het college voor en voert ze vervolgens uit.

Het college wordt conform de geneesmiddelenwet benoemd door de minister van VWS en bestaat uit artsen, apothekers en wetenschappers.

Van deze deskundigen mag je verwachten dat ze onafhankelijk opereren, zonder inmenging van de farmaceutische industrie. Hoe onafhankelijk zijn ze werkelijk? En hoe goed kun je je werk doen als je onvoldoende mankracht hebt om de medicijnen zelf te onderzoeken?

Kamervragen

In KRO Brandpunt werpt Sven Kockelmann een kritische blik op het CBG. Naar aanleiding van de reportage stelde Tweede Kamerlid Eelke van der Veen (PvdA) woensdag 8 februari Kamervragen aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Van der Veen wil meer weten over de veiligheid van geneesmiddelen en de rol van het CBG bij het goedkeuren van geneesmiddelen. Lees hier de reactie van het ministerie van VWS.

Bekijk hier het fragment: KRO Brandpunt

Bron: KRO.nl

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x