Gezondheid

Smeerkaas voor kids zit boordevol zout en E-nummers

Help mee door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Kinderen hebben veel invloed op wat hun ouders in de supermarkt kopen. Voedselproducenten richten zich dan ook massaal op jonge consumenten.

Hun producten bestaan echter voor 70 procent uit koek, snoep en andere ongezonde producten. Kinderen met overgewicht en obesitas zijn voor deze fabrikanten vooral een goedgevulde portemonnee.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het belangrijkste instrument van de producenten is het verspreiden van leuke reclames. Kinderen tot 8 jaar maken namelijk nog geen onderscheid tussen reclame en realiteit.

Kindernieren

Smeerkaas van Eru heeft Jimmy de muis, een vrolijk knaagdier dat aan een parachute van kaas hangt. Kinderen tot 2 jaar hebben meer vet nodig dan grote kinderen en volwassenen. Eru stopt in de Kids-variant juist minder vet en doet alsof dat heel gezond is.

‘Mild van smaak’ luidt het, maar Eru Kids dankt haar smaak vooral aan het hoge zoutgehalte. Kindernieren hebben veel moeite met de verwerking van al dat zout.

Eru weet ook waar het potentiële klanten kan vinden, namelijk bij scholen en kinderdagverblijven. Daarom sponsort Eru al jaren het Nationaal Schoolontbijt met als resultaat dat kinderdagverblijven onwetend massaal smeerkaas op de boterhammen van hun kinderen smeren. Het Voedingscentrum adviseert zelfs hooguit één of twee keer per week smeerkaas te geven vanwege het zoutgehalte.

E-nummers

“Dit is een schoolvoorbeeld van misleidende kindermarketing,” zei directeur van Foodwatch Bart van Opzeeland. “Dat leidt van jongs af aan tot het eten van slechte voeding en kan op termijn schadelijk zijn voor de gezondheid.”

Door te hameren op een jarenlange traditie en een koninklijk kroontje probeert Eru ambachtelijk en betrouwbaar over te komen. Toch heeft de smeerkaas weinig te maken met de smeltkaas uit 1938. Eru Kids wordt aangevuld met melkeiwitten, melkpoeder en een aantal E-nummers.

Antibioticum

Het toegevoegde calcium is in feite kunstmatig calciumfosfaat (E341), wat ook een zuurteregelaar, versterkende antioxidant en antiklontermiddel is. Smeltzouten houden bovendien calcium vast, dus dat krijgt het kind niet binnen.

Smeerkaasmakers kunnen mislukte, beschadigde of bevuilde kazen gebruiken. Bovendien stopt Eru een natuurlijk antibioticum in de kindersmeerkaas: nisine (E234). Dit werkt als conserveermiddel, maar kan ook als volwaardig medicijn worden gebruikt.

Eru kon niet direct op het bericht van Foodwatch reageren.

Bronnen: Foodwatch.nl, Nd.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Blup
Blup
11 jaren geleden

“met als resultaat dat kinderdagverblijven onwetend massaal smeerkaas op de boterhammen van hun kinderen smeren”

Denken ze dat het aardbeienjam is dan? Rare zin.

1984
1984
11 jaren geleden

Heb zo’n medelijden met kinderen van deze tijd !

Wandelende gifbommentjes zijn het, soms met een strikje in het haar.

IK kom zelden in een gewone supermarkt, en als ik er ben is het omdat de natuurwinkel dicht is of als ze een bio product in de aanbieding hebben.

Welke veelal ook niet echt zuiver zijn ondanks het keurmerk.

Maar als je toch ziet wat de inhoud is van gemiddelde boodschappen kar springen de tranen in je ogen, vol met chemische en kant en klare goedjes, je ziet nog zelden een ‘verse’ bloemkool oid op de band liggen.

Blijf de eteketten lezen mensen en eet zo puur mogelijk !

Geef om je voedsel, geniet er weer van en voed je zelf ipv vul je zelf met XXL aanbiedingen.

Percy
Percy
11 jaren geleden

Laatst dronk ik tijdens het hete weekend twee bekers vol gratis limonade van het kleutermerk Slimpie uit een automaat in de albert heijn, nietwetende dat er aspartaam inzat. Ik had beter moeten weten, want er stond bij vermeld zonder suiker. Was gelijk op zoek gegaan naar het desbetreffende merk in de schappen en kreeg een bittere pil te verwerken na het zien van de ingredienten. Nou valt het mij op dat bij juist heel veel kinderdranken kunstmatige zoetstoffen inzitten zoals aspartaam. Te triest voor woorden.

Maresolaris
Maresolaris
11 jaren geleden

Geachte Blup,
Volgens mij is het geen rare zin, het wijst op de kennelijke onwetendheid van de ouders en verzorgers, ten aanzien van de eigenlijke samenstelling van de smeerkaas. Er is niets mis met deze zin.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x