Homepagina » Financieel » De prijs van de euro: “Je had nooit met zo’n experiment moeten beginnen”
De prijs van de euro: "Je had nooit met zo'n experiment moeten beginnen"

De prijs van de euro: “Je had nooit met zo’n experiment moeten beginnen”

Wat heeft de invoering van de euro nou wérkelijk gekost voor Europa, Nederland en de gewone consument? Radar onderzoekt hoe het Nederland is vergaan sinds de invoering van de euro. Waarom moest de euro er eigenlijk komen? Wat is er met die 240 miljard gebeurd die naar Griekenland is gegaan en waarom pompt de Europese Centrale Bank (ECB) meer dan 1100 miljard in de eurozone?

Radar kijkt terug naar de jaren negentig en onderzoekt wat de beweegredenen waren voor de grootste economische verandering in Europa van de afgelopen 150 jaar. Wat ging er gelijk al mis? En is alles inderdaad duurder geworden sinds de euro?

In 1992 was het zover. Twaalf landen ondertekenden het verdrag van Maastricht waarin de plannen voor een gemeenschappelijke munt en bijbehorende voorwaarden werden opgetekend. In 2002 werd in 12 landen de euro ingevoerd.

Hoogleraar Arjo Klamer voorzag in de beginfase al problemen die inmiddels waarheid zijn geworden. Wat zijn de voor- en nadelen van de euro geweest voor Nederland en is dat wel eerlijk verteld? Verschillende experts vertellen hoe onze politici en overheid zijn omgegaan met de gevolgen van de eurocrisis.

Klein deel

In de afgelopen vijf jaar is er een kleine 240 miljard aan noodhulp naar Griekenland gegaan. Maar slechts een klein deel van dat geld is daadwerkelijk in Griekenland gebleven. Hoe zit dat? Zijn de vooroordelen die we horen over Griekenland wel waar?

Kees Vendrik van de Algemene Rekenkamer praat over het controlegat bij de ECB. Wie profiteren er vooral van de duizelingwekkende grote geldinjectie van de ECB?

[Radartv]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Helgoland
Helgoland
6 jaren geleden

Hoogmoed komt voor de val.

Armonicus
Armonicus
6 jaren geleden

Je verwacht het niet. Of toch wel, als je je voorstelt dat 17 landen dezelfde valuta gebruiken, maar wel allemaal een eigen belastingstelsel met verschillende tarieven gebruiken.
Ik was in het begin ook enthousiast over de Euro, maar wist ook in mn achterhoofd dat we onze gulden zouden gaan mengen met de Spaanse peseta en de Italiaanse Lire. Ik wist ook waarom er achter zo’n Lire eens in de zoveel tijd weer een extra nul werd vastgeplakt, de Italiaanse manier om het tekort aan belasting opbrengsten weer recht te breien.
Maar ja, ik (en velen met mij) waren toen nog stevig aan het sluimeren (lees snurken)!

Jeff
Jeff
6 jaren geleden

Ja, en WIJ hebben het allemaal gepikt en na alle analyses pikken we het tot op de dag van vandaag, inclusief mezelf en/of heel fijne mensen om me heen. Want ondanks dat we het zo goed weten, staan we alleen nog maar petities mee te tekenen en is een bijdehante opmerking hier of daar te maken en moet de actie maar bij iemand anders beginnen. En DAT weten ZE maar al te goed. Groet, Jeff

wolfje
wolfje
6 jaren geleden

de problemen kunnen niet worden opgelost door degenen die ze veroorzaakt hebben. dat schijnt maar niet tot de mensen door te dringen. worden wij wakker? ik dacht het niet

x

Check Also

corona

Beelden: Europese bevolking staat massaal op tegen coronabeleid – ‘Genoeg!’

Overal in Europa zijn mensen zaterdag massaal ...

europ

Europarlementariër geeft speech in Amsterdam: ‘Vergeet niet dat wij, het volk, de macht hebben!’

Tijdens de bijeenkomst van Forum voor Democratie ...

Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

34
0
We lezen graag je reactie!x