Financieel

SOPN: basisinkomen is ideale oplossing voor veel problemen

Help ons door dit artikel met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Velen denken dat een basisinkomen voor iedereen onbetaalbaar of onhaalbaar zou zijn. Anderen menen dat iedereen dan lui en passief zal worden.

Toch is het idee van een basisinkomen al bekender dan je zou denken. In Oostenrijk wordt het overwogen, in Duitsland bestudeert men de mogelijkheid, in Zweden draait een proef en in Brazilië wordt het in 2014 ingevoerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het idee voor een onvoorwaardelijk basisinkomen is allang door experts uitgewerkt en SOPN vindt het een goed idee. De SOPN verbaast zich er dan ook over dat in Nederland geen discussie over de mogelijkheid en de haalbaarheid van het basisinkomen wordt gevoerd. Zelfs belangenorganisaties laten het onderwerp links liggen, hoewel een basisinkomen een maatschappelijke rust creëert die niet in geld is uit te drukken.

Naast de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen worden ook andere wijzigingen doorgevoerd. De uitkeringen, bij- en toeslagen en subsidies zullen komen te vervallen. De pensioenfondsen zijn niet meer nodig en alle overheidsinstanties die zich nu bezig houden met uitkeringen, ziektewet, subsidies en ga zo maar door, zullen allemaal komen te vervallen.

Sommigen schrikken daarvan, zien de bui al hangen dat ze hun uitkering, pensioen of persoonsgebonden budget kwijtraken. Hoe ziet SOPN het basisinkomen? De partij wil met het basisinkomen zorgen voor meer transparantie, eenvoud en gelijkheid. Niemand is meer of minder dan een ander.

In de praktijk

Met het onvoorwaardelijk basisinkomen heeft iedereen, van jong tot oud, geld om te leven. Geld genoeg om een woning, kleding en voedsel te kunnen betalen. SOPN wil het openbaar vervoer net als alle nutsvoorzieningen (gas, water en licht) en internettoegang gratis maken.

Het zorgt voor rust, je bent er zeker van dat je geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien, zeker dat je ook na je 65ste nog steeds geld hebt om van te leven zonder door te moeten ploeteren. Je krijgt immers een onvoorwaardelijk basisinkomen tot je dood. Armoede verdwijnt. Iedereen heeft geld om te voorzien in voedsel, kleding en onderdak; de basisbehoeften van ieder mens.

De druk van geldgebrek verdwijnt. Je kunt je rekeningen weer betalen. Aan het einde van de maand kun je misschien zelfs weer iets sparen als je wilt.

Mensen hebben in het huidige systeem weinig vrijheid. Zelfs als je niet werkt vanwege werkloosheid, al dan niet onvrijwillig, zit je gevangen in de ratrace, de race tegen de klok, de race om de eindjes aan elkaar te knopen. Het is een enorme last op de schouders van veel mensen. Vrijheid is dan ook van het grootste belang; persoonlijke vrijheid om weer te kunnen doen wat je wilt en gaan en staan waar en wanneer je wilt. SOPN heeft hier met het basisinkomen de oplossing voor.

Voordelen op een rij

 • Altijd geld voor voedsel, kleding, onderdak, oftewel de eerste levensbehoeften
 • Je kunt je rekeningen weer betalen en houdt nog geld over voor leuke dingen
 • Armoede verdwijnt omdat iedereen een basisinkomen ontvangt
 • Zorgen over pensioen verdwijnen
 • Zorgen over uitkeringen en sociale bijstand verdwijnen
 • Je mag werken als je wilt, iets doen wat je leuk vindt, je eigen bedrijf of als werknemer
 • Je mag ook thuisblijven en doen wat je wilt, er is geen verplichting om te werken
 • Sollicitatieplicht wordt afgeschaft
 • Controles en instanties die zich met je leven bemoeien verdwijnen
 • Mensen werken weer omdat ze het leuk vinden
 • Mensen worden weer creatief omdat ze tijd hebben om te doen wat ze leuk vinden
 • De slager krijgt een basisinkomen en kan zich dus toeleggen op de verkoop van goed vlees voor een eerlijke prijs
 • De bakker krijgt een basisinkomen en kan zich dus toeleggen op de verkoop van lekker en gezond brood
 • De boer krijgt een basisinkomen en hoeft dus geen megastal meer te hebben om te overleven
 • De kleine kruidenier kan terugkomen en hoeft niet meer te concurreren met supermarkten
 • Service aan klanten komt terug want niemand hoeft een ander meer een poot uit te draaien voor geld
 • De kunstenaar kan zich weer bezighouden met het maken van kunst

Hoe gaan we dit betalen?

Om het basisinkomen te kunnen bekostigen is geld nodig. Dat geld komt vrij doordat heel veel overheidsafdelingen overbodig worden. Allerlei geldverslindende controlemechanismen verdwijnen. Denk aan het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) of de Sociale Dienst. Denk aan het bezoek aan de bedrijfsarts, herkeuring voor de WAO-uitkering, de hele administratieve rompslomp en bureaucratie die daarmee samenhangt en die gigantische hoeveelheden geld kost. Het wordt allemaal afgeschaft als het aan de SOPN ligt.

Het vrijgekomen geld kan worden gebruikt om het basisinkomen te betalen. Alle mensen die werkloos worden door het vervallen van overbodige bedrijfstakken krijgen een basisinkomen.

De SOPN heeft het idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen niet zelf bedacht. De Vereniging Basisinkomen is al zo’n 20 jaar bezig om dit idee uit te werken, door te rekenen en meer bekendheid te geven. Bestuurslid van de Vereniging Basisinkomen en kandidaat-Kamerlid Syne Fonk is verantwoordelijk voor de visie SOPN Basisinkomen.

Bron: Sopn.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

226 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Woutertje
Woutertje
11 jaren geleden

Klinkt heel mooi allemaal. Maar ik vraag mij af aan wat voor bedrag zij dan denken.
Is dit bijvoorbeeld meer, minder of ongeveer gelijk aan bijvoorbeeld een sociale uitkering?

Kalki
Kalki
11 jaren geleden

‘De SOPN heeft het idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen niet zelf bedacht. De Vereniging Basisinkomen is al zo’n 20 jaar bezig om dit idee uit te werken, door te rekenen en meer bekendheid te geven.’. dat SOPN dit wil doorvoeren is GOED; leven de SOPN!

Sheyan
Sheyan
11 jaren geleden

Dat zou ik geweldig vinden. Ik werk zelf bij een gemeente en ik heb altijd gezegd dat ik ik met 70% van mijn inkomen graag zou stoppen bij mijn werkgever. Niet dat ik zo´n hoog salaris heb, helemaal niet maar het zou me de vrijheid geven om meer tijd te steken in mijn kleine onderneming. Nu, als alleenstaande kán ik gewoon niet nog meer salaris inleveren voor tijd. Ik heb het zelf sinds twee jaar opgebouwd met eigen geldmiddelen, zonder bank waar ik best trots op ben. Ik merk echter t.o.v. vorig jaar dat de economische situatie de mensen de knip op de beurs houden. Het is voor mij vaak frustrerend dat ik te weinig tijd heb om het allemaal meer gestalte te geven en uit te bouwen.

Lammy
Lammy
11 jaren geleden

Klinkt allemaal erg positief, toch houd mij 1 vraag bezig. Er wordt gezegd dat alle mensen die worden ontslagen, ook een basisinkomen gaat krijgen. Maar waar komt het geld vandaan om deze inkomens ook te kunnen realiseren. Want dat zijn heel wat mensen die op straat komen te staan, ik denk dat we nog ervan zullen schrikken hoeveel hypocriete instanties er zullen zijn.

Back to top button
226
0
We lezen graag je reactie!x