Homepagina » Financieel » SOPN: basisinkomen is ideale oplossing voor veel problemen
SOPN en het basisinkomen

SOPN: basisinkomen is ideale oplossing voor veel problemen

Velen denken dat een basisinkomen voor iedereen onbetaalbaar of onhaalbaar zou zijn. Anderen menen dat iedereen dan lui en passief zal worden.

Toch is het idee van een basisinkomen al bekender dan je zou denken. In Oostenrijk wordt het overwogen, in Duitsland bestudeert men de mogelijkheid, in Zweden draait een proef en in Brazilië wordt het in 2014 ingevoerd.

Het idee voor een onvoorwaardelijk basisinkomen is allang door experts uitgewerkt en SOPN vindt het een goed idee. De SOPN verbaast zich er dan ook over dat in Nederland geen discussie over de mogelijkheid en de haalbaarheid van het basisinkomen wordt gevoerd. Zelfs belangenorganisaties laten het onderwerp links liggen, hoewel een basisinkomen een maatschappelijke rust creëert die niet in geld is uit te drukken.

Naast de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen worden ook andere wijzigingen doorgevoerd. De uitkeringen, bij- en toeslagen en subsidies zullen komen te vervallen. De pensioenfondsen zijn niet meer nodig en alle overheidsinstanties die zich nu bezig houden met uitkeringen, ziektewet, subsidies en ga zo maar door, zullen allemaal komen te vervallen.

Sommigen schrikken daarvan, zien de bui al hangen dat ze hun uitkering, pensioen of persoonsgebonden budget kwijtraken. Hoe ziet SOPN het basisinkomen? De partij wil met het basisinkomen zorgen voor meer transparantie, eenvoud en gelijkheid. Niemand is meer of minder dan een ander.

In de praktijk

Met het onvoorwaardelijk basisinkomen heeft iedereen, van jong tot oud, geld om te leven. Geld genoeg om een woning, kleding en voedsel te kunnen betalen. SOPN wil het openbaar vervoer net als alle nutsvoorzieningen (gas, water en licht) en internettoegang gratis maken.

Het zorgt voor rust, je bent er zeker van dat je geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien, zeker dat je ook na je 65ste nog steeds geld hebt om van te leven zonder door te moeten ploeteren. Je krijgt immers een onvoorwaardelijk basisinkomen tot je dood. Armoede verdwijnt. Iedereen heeft geld om te voorzien in voedsel, kleding en onderdak; de basisbehoeften van ieder mens.

De druk van geldgebrek verdwijnt. Je kunt je rekeningen weer betalen. Aan het einde van de maand kun je misschien zelfs weer iets sparen als je wilt.

Mensen hebben in het huidige systeem weinig vrijheid. Zelfs als je niet werkt vanwege werkloosheid, al dan niet onvrijwillig, zit je gevangen in de ratrace, de race tegen de klok, de race om de eindjes aan elkaar te knopen. Het is een enorme last op de schouders van veel mensen. Vrijheid is dan ook van het grootste belang; persoonlijke vrijheid om weer te kunnen doen wat je wilt en gaan en staan waar en wanneer je wilt. SOPN heeft hier met het basisinkomen de oplossing voor.

Voordelen op een rij

 • Altijd geld voor voedsel, kleding, onderdak, oftewel de eerste levensbehoeften
 • Je kunt je rekeningen weer betalen en houdt nog geld over voor leuke dingen
 • Armoede verdwijnt omdat iedereen een basisinkomen ontvangt
 • Zorgen over pensioen verdwijnen
 • Zorgen over uitkeringen en sociale bijstand verdwijnen
 • Je mag werken als je wilt, iets doen wat je leuk vindt, je eigen bedrijf of als werknemer
 • Je mag ook thuisblijven en doen wat je wilt, er is geen verplichting om te werken
 • Sollicitatieplicht wordt afgeschaft
 • Controles en instanties die zich met je leven bemoeien verdwijnen
 • Mensen werken weer omdat ze het leuk vinden
 • Mensen worden weer creatief omdat ze tijd hebben om te doen wat ze leuk vinden
 • De slager krijgt een basisinkomen en kan zich dus toeleggen op de verkoop van goed vlees voor een eerlijke prijs
 • De bakker krijgt een basisinkomen en kan zich dus toeleggen op de verkoop van lekker en gezond brood
 • De boer krijgt een basisinkomen en hoeft dus geen megastal meer te hebben om te overleven
 • De kleine kruidenier kan terugkomen en hoeft niet meer te concurreren met supermarkten
 • Service aan klanten komt terug want niemand hoeft een ander meer een poot uit te draaien voor geld
 • De kunstenaar kan zich weer bezighouden met het maken van kunst

Hoe gaan we dit betalen?

Om het basisinkomen te kunnen bekostigen is geld nodig. Dat geld komt vrij doordat heel veel overheidsafdelingen overbodig worden. Allerlei geldverslindende controlemechanismen verdwijnen. Denk aan het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) of de Sociale Dienst. Denk aan het bezoek aan de bedrijfsarts, herkeuring voor de WAO-uitkering, de hele administratieve rompslomp en bureaucratie die daarmee samenhangt en die gigantische hoeveelheden geld kost. Het wordt allemaal afgeschaft als het aan de SOPN ligt.

Het vrijgekomen geld kan worden gebruikt om het basisinkomen te betalen. Alle mensen die werkloos worden door het vervallen van overbodige bedrijfstakken krijgen een basisinkomen.

De SOPN heeft het idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen niet zelf bedacht. De Vereniging Basisinkomen is al zo’n 20 jaar bezig om dit idee uit te werken, door te rekenen en meer bekendheid te geven. Bestuurslid van de Vereniging Basisinkomen en kandidaat-Kamerlid Syne Fonk is verantwoordelijk voor de visie SOPN Basisinkomen.

Bron: Sopn.nl

Gerelateerd:

 Vind je deze info goed? Deel het dan met mensen die je kent op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

226 reacties

 1. Klinkt heel mooi allemaal. Maar ik vraag mij af aan wat voor bedrag zij dan denken.
  Is dit bijvoorbeeld meer, minder of ongeveer gelijk aan bijvoorbeeld een sociale uitkering?

  0 likes
 2. ‘De SOPN heeft het idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen niet zelf bedacht. De Vereniging Basisinkomen is al zo’n 20 jaar bezig om dit idee uit te werken, door te rekenen en meer bekendheid te geven.’. dat SOPN dit wil doorvoeren is GOED; leven de SOPN!

  0 likes
 3. Dat zou ik geweldig vinden. Ik werk zelf bij een gemeente en ik heb altijd gezegd dat ik ik met 70% van mijn inkomen graag zou stoppen bij mijn werkgever. Niet dat ik zo´n hoog salaris heb, helemaal niet maar het zou me de vrijheid geven om meer tijd te steken in mijn kleine onderneming. Nu, als alleenstaande kán ik gewoon niet nog meer salaris inleveren voor tijd. Ik heb het zelf sinds twee jaar opgebouwd met eigen geldmiddelen, zonder bank waar ik best trots op ben. Ik merk echter t.o.v. vorig jaar dat de economische situatie de mensen de knip op de beurs houden. Het is voor mij vaak frustrerend dat ik te weinig tijd heb om het allemaal meer gestalte te geven en uit te bouwen.

  0 likes
 4. Klinkt allemaal erg positief, toch houd mij 1 vraag bezig. Er wordt gezegd dat alle mensen die worden ontslagen, ook een basisinkomen gaat krijgen. Maar waar komt het geld vandaan om deze inkomens ook te kunnen realiseren. Want dat zijn heel wat mensen die op straat komen te staan, ik denk dat we nog ervan zullen schrikken hoeveel hypocriete instanties er zullen zijn.

  0 likes
 5. Prima idee! en haalbaar weg met dit benauwde systeem

  0 likes
 6. Hoe eerder hoe beter!

  0 likes
 7. Halverwege de jaren ’90 hadden D66 en GroenLinks een keer een gezamenlijk congres belegd om daar te discussiëren over een basisinkomen voor iedereen. Het idee was toen om iedereen ƒ 800,- of ƒ 1000,- te geven zodat onderdak en voedsel gegarandeerd waren. Alles wat je meer nodig had daar zou je voor moeten gaan werken. Kon je niet werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid dan kon je van de overheid nog eens ƒ 200,- krijgen. De achterliggende gedachte was toen om dakloosheid en honger in Nederland uit te bannen en natuurlijk om flink te bezuinigen op een aantal instanties. Dat het er nooit van gekomen is is te wijten aan de VVD en de PvdA die vonden dat dit plan alleen maar uitnodigde om dan maar helemaal niet meer te gaan werken wat slecht zou zijn voor de economie. Toen al was de economie het nieuwe gouden kalf dat aanbeden moet worden door iedereen en dat offers van ons vraagt.

  0 likes
 8. een goeie zet …maar ik heb er niks aan ik woon in belgie maar het idee is wel goed .en ik hoop dat anderen landen mee gaan op dit voorbeeld dan word het voor jullie en voor ons nog aantrekkelijker dan voor heen zo denk ik hoor

  0 likes
 9. En al die rijke mensen dan? Wat gaat er met hun miljarden gebeuren? Krijgen zij ook een basisinkomen? Vind het allemaal heel mooi klinken en heb geleerd wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn , dat dit vaak ook zo is. Eerst maar eens zien dan… Maar t idee is goed en goed dat erover nagedacht word.

  0 likes
 10. Wat is de oplossing voor diegenen met gebrek aan zelfcontrole die hun basisinkomen verspillen aan verslavingen (gokken, alkohol, beurs, …) en terug op nul komen nog voor de maand op is ?
  Dit is mischien een alternatieve tak van jobs (begeleiding & inzichten verschaffen) voor diegenen die hun job ‘verliezen’ door dit systeem in te voeren.

  0 likes
 11. En kijk dan nu eens naar het nieuws, Noordwijk 100 man in opstand omdat ambulance broeders bij een gewonde willen komen. Moet dit “soort” volk ook een basis inkomen krijgen dan, sorry daar pas ik voor (keiharde uitspraak, maar zo denk ik er over?

  0 likes
 12. Mooi idee maar zal nooit werken want waar moet het geld vandaan komen voor de basisinkomen als iedereen stopt met werken dan komt er geen belasting geld meer binnen en kan de basisinkomen niet meer betaald worden.

  0 likes
 13. super idee , maar bij ons in belgie heeft een meerderheid van de bevolking dit al ! 🙂 Mo-slim dat die belgen toch zijn !!

  0 likes
 14. Wat is dit nou weer voor RAAR plan? Waar gaan we dat van betalen? Waar moet het geld om het te kunnen bekostigen vandaan komen? Van de bomen?

  Zingt u even mee: wie gaat dat betalen, zoete lieve Gerritje, wie gaat dat betalen, zoete lieve meid?

  0 likes
 15. Dat geld wat dan bespaard wordt door al die instanties af te schaffen raakt ook een keer op. Hoe wordt dan het basisinkomen betaald? Wie betaald de lonen van degenen die het openbaar vervoer besturen, wie betaald de lonen van degenen die het internet beheren? Wie gaat er nog werken als er een basisinkomen is? En als bijna niemand meer werkt hoe krijgt de staat dan hun inkomen om het basisinkomen te betalen?

  0 likes
 16. Goed plan, maar toch enkele vragen en opmerkingen. Hoe zit het met de politiek? allemaal het zelfde geld ongeacht het diploma?En de machtstructuren bij de bedrijven? wie is direkteur, manager voorman enz. Wie bepaald de hoogte van hun salaris? En de motivatie om te werken? 25% belasting betalen van je werkinkomen voor de luiaards? Geld zou geen waarde meer hebben maar toch heb je het nodig alleen al om te berekenen wat je waard bent. En nu de realiteit; sp staat bovenaan in de peilingen en van sopn hoor je bitter weinig, maar gesteld dat ze 1 of 2 zetels halen accepteren die 2 dan ook het huidige salaris voor die zetel? Gaan ze praten over coalities? want zonder bestaat haast niet in de politiek behalve in een dictatuur en met wie dan die samenwerking? Ik hoop het allerbeste voor Johan en hoop dat hij na 12 sept. ook integer blijft en de huidige misstanden aan de kaak blijft stellen en over 4 jaar misschien wat meer macht (in de politiek) krijgt.
  Sterkte!

  0 likes
 17. ik zou er de volgende voorwaarde nog aan koppelen:
  je moet werken of werk hebben, tot je 65ste.

  0 likes
 18. @cr
  Jaren geleden werd dit idee in België al gelanceerd door R. Duchatelet in het partijprogramma van VIVANT. Vivant heeft jammer genoeg nooit de kans gekregen (door toedoen van de gevestigde partijen ? ) om bepaalde ideeën verder uit te werken. Op een bepaald moment, en ik heb nooit begrepen wat de bezieler van Vivant daartoe heeft gedreven, is er een kartel gevomd met de OpenVLD van Guy Verhofstad. En weg alle vernieuwende ideeën van Vivant…. Er blijft nu nog amper iets van over, want zaken als een basisinkomen voor iedereen werden natuurlijk niet door OpenVLD overgenomen. Integendeel !!!

  0 likes
 19. Inderdaad een ideale oplossing.
  Dat geld komt wel los en kan dus zo veel beter besteed worden.
  dat mensen lui zouden worden is een projectie van degene die dat zegt (zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten).
  Waarschijnlijk sommigen wel maar dat mag als je niet meer wilt of kunt dan dat. Ik denk eerlijk dat dit huidige systeem eerder lui/ depressief maakt van angst en moeten overleven.
  Het is heerlijk om te werken voor wat je goed acht en bezig te zijn creatief en vrij. Zelf-discipline kun je ook alleen zelf leren.
  Dit basis-systeem werkt daaraan mee en niet tegen. Het zou hopen stress schelen en mensen gezonder maken.
  Eigen verantwoordelijkheid dankuwel! en voor iedereen basis veiligheid, super!
  Dus ja
  😉

  0 likes
 20. In het bericht staat dat het basisinkomen voor iedereen gelijk zal zijn. In het huidige systeem krijgt een alleenstaande minder dan een alleenstaande ouder en een alleenstaande ouder weer minder dan twee partners gezamenlijk. Maakt het nieuwe basisinkomen hiertussen geen onderscheid?

  Over het verdwijnen van armoede. In het huidige systeem is niet zozeer de hoogte van het inkomen de reden voor schulden, het uitgavenpartroon is meestal (er zijn natuurlijk uitzonderingen) het probleem. Hoe zorg je dat mensen met een basisinkomen niet meer uitgeven dan ze binnenkrijgen? Als ze dit blijven doen zullen ze schulden maken. Ook al geef je iedereen 10.000 euro per maand, er zullen mensen zijn die meer willen uitgeven dan ze binnenkrijgen. Wat is jullie oplossing hiervoor? Bestaan deurwaarders nog? Is het nog mogelijk om geld te lenen? Kunnen mensen nog een hypotheek afsluiten?

  0 likes
 21. Als de automatisering volledig is gerealiseerd werkt een ‘basisinkomen’ natuurlijk pas optimaal.

  0 likes
 22. Ik had begrepen dat er wel belastingen moeten blijven betaald worden; het paradigma moet dan wel goed in elkaar blijven steken.

  0 likes
 23. Het wegnemen van stress maakt ons dan ook nog eens gezonder, met de daarbij komende voordelen…

  0 likes
 24. [quote name=”karel Appel”]ik zou er de volgende voorwaarde nog aan koppelen:
  je moet werken of werk hebben, tot je 65ste.[/quote]

  Waarom?

  Dat systeem hebben we gezien en het werkt niet.

  Sommigen halen de 65 niet eens meer.

  0 likes
 25. [quote name=”peter”]Mooi idee maar zal nooit werken want waar moet het geld vandaan komen voor de basisinkomen als iedereen stopt met werken dan komt er geen belasting geld meer binnen en kan de basisinkomen niet meer betaald worden.[/quote]

  Heb je tenminste de moeite genomen om de berekening te bekijken???

  0 likes
 26. [quote name=”sara”]En al die rijke mensen dan? Wat gaat er met hun miljarden gebeuren? Krijgen zij ook een basisinkomen? Vind het allemaal heel mooi klinken en heb geleerd wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn , dat dit vaak ook zo is. Eerst maar eens zien dan… Maar t idee is goed en goed dat erover nagedacht word.[/quote]

  Mensen die besluiten om te willen werken, verdienen natuurlijk een salaris bovenop het basisinkomen. Het basisinkomen is erop gericht dat niemand in armoede hoeft te leven. Ieder mens heeft immers recht op onderdak en voedsel: de eerste levensbehoeften.

  0 likes
 27. [quote name=”Knaagdier”]Wat is dit nou weer voor RAAR plan? Waar gaan we dat van betalen? Waar moet het geld om het te kunnen bekostigen vandaan komen? Van de bomen?

  Zingt u even mee: wie gaat dat betalen, zoete lieve Gerritje, wie gaat dat betalen, zoete lieve meid?[/quote]

  Voor het geval je de kink niet kon vinden naar de berekening, hier issie nog een keer:

  http://sopn.eu/economie/128-themaeconomie.html

  en

  http://basisinkomen.nl/

  0 likes
 28. Het huidige finaciele systeem is aan z’n eind gekomen net als andere systemen
  ervoor. Een nieuw geldsyteem met of zonder basisinkomen zal het ook niet redden.
  Dat er mensen zijn met nieuwe ideeën is prima. Uiteindelijk moet er een systeem komen waar iedereen bij gebaat is
  (mondiaal).
  Het grootste probleem is de mens zelf en niet het finacieel systeem.
  In de moderne mens schuilt een geldwolf en een geldkanibaal.
  Kijk maar om je heen hoe mensen elkaar afslachten om geld.
  Landen voeren oorlog om maar één ding , RIJKDOM.
  En niet te vergeten de groep GRAAIERS die helpen de boel te verzieken.

  Een syteem kan alleen overleven als de totale mensheid bereid is HEBZUCHT
  achter zich te laten.
  De vraag is nu, hoe krijg je de hebzucht uit de mens.

  Namasté

  0 likes
 29. [quote name=”Matt”]En de machtstructuren bij de bedrijven? wie is direkteur, manager voorman enz. Wie bepaald de hoogte van hun salaris? En de motivatie om te werken? [/quote]

  Macht hangt samen met geld. Wie veel heeft, heeft veel te zeggen. Eerlijk? Ik vind van niet. Met ons huidige systeem heeft iemand met weinig geld maar razend goede ideeën dus niks te zeggen.

  Vergeet niet dat we altijd hebben MOETEN werken om de rekeningen te kunnen betalen. En wie dat niet kon die had dikke pech totdat vadertje Drees zich over die pechvogels ontfermde.

  Wanneer hebben we kunnen kiezen wat voor werk we echt leuk vonden? Vergis je niet: mensen die werk doen wat ze leuk vinden, doen ze in alle gevallen ook nog veel beter.

  Wanneer heb je voor het laatst werk gekozen om een andere reden dan die van voldoende geld? Geef toe dat we tegenwoordig steeds meer kwijt zijn voor de vaste lasten, dan voor dingen waar we ook nog blij van kunnen worden.

  0 likes
 30. Aan iedereen die denkt dat heel nederland meteen stopt met werken, ooit van workeholics gehoord? Denken jullie dat iedereen dan tevreden zal zijn met een basis inkomen? voor extra dingen zal er toch gewerkt moeten worden. “Rijke” mensen hebben ook hoge rekeningen dus zullen moeten blijven werken! Zwart werk zal waarschijnlijk ook omlaag gaan dus weer meer belasting voor overheid. Er zullen minder geldzorgen zijn en dus minder stress, dit betekend weer minder ziekte. waarchijnlijk minder criminaliteit dus minder wetshandhaving dat van belastingsgeld betaald wordt! Ik kan zo nog wel even doorgaan maar dat ga ik niet doen, ik hoop dat mensen toch verder gaan denken hierover want er valt in-direkt veel geld mee te verdienen denk ik! Wij blij, overheid blij.
  weer een stap dichterbij een liefdevolle samenleving! Groeten!

  0 likes
 31. Dus iemand die bijv. een goed betaalde baan heeft bij het UWV moet dan gelukkig zijn met thuiszitten en een waarschijnlijk veel lager basisinkomen? Ik denk dat iedereen die gezond van geest is werk nodig heeft, omdat een mens gezond blijft door een dagelijkse verplichte structuur, uitdagingen, gevoel van nut en ontplooiing. Werk leidt met name tot een gezonde discipline en wilskracht.Het is niet enkel een inkomen wat een mens nodig heeft.
  Ik ken iemand die ‘s-ochtends het liefst zo lang mogelijk op zijn bed ligt. Elke baan verprutst die daardoor dus. Discipline en doorzettingsvermogen ontwikkelt die daardoor niet. Weerstanden en verantwoordelijkheden kan je zonder werkverplichting makkelijk ontlopen.
  En bereidtwillige, serieuze hardwerkende mensen lopen toch wel werkstress op, want dat trekken ze door hun verantwoordelijkheidsgevoel aan. Mensen met de eerlijk instelling bescherm je niet met zo’n basisinkomen. Ik zie wel nut voor een alleenstaande ouderzonder oppas.

  0 likes
 32. Krijg iemend met een arbeidsongeschiktsheidsuitkering hetzelfde als iemand die gewoon niet wil werken? Lijkt mij niet eerlijk Voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering betaal je hele werkende leven premie, naar rato van je salaris (hoe meer salaris hoe meer premie per maand wordt ingehouden).
  Het is al afschuwelijk genoeg om door ziekte of een ongeluk uit het werkproces gerukt te worden. Dat kan en mag niet op één hoop gegooid worden. Dan doe je die mensen echt onrecht aan.

  0 likes
 33. “Je mag ook thuisblijven en doen wat je wilt, er is geen verplichting om te werken” – “Sollicitatieplicht wordt afgeschaft”.
  Ik ben het met jullie eens dat je door het systeem te versimpelen een hoop geld kan besparen, maar deze 2 punten zijn toch niet erg slim.

  0 likes
 34. en het basisinkomen wordt..500 euro? lekker voor wie nu een duur/lang opgespaard pensioen hebben of zullen krijgen over aan paar jaar(wat dacht je van 45 jaar arbeid en daarvoor een ‘basis’ te krijgen ?). (als iets te mooi klnkt om waar te zijn IS het meestal ook zo).

  0 likes
 35. [quote name=”Matt”]25% belasting betalen van je werkinkomen voor de luiaards? Geld zou geen waarde meer hebben[/quote]

  Ten eerste, al zo’n 15 jaar is die belasting van 25 procent er al niet meer, de werkende lui betalen al jaren niet meer voor de uitkeringen.

  En ten tweede, als ik alles hierboven zo eens lees. Kom ik ook tot de conclusie dat het eind doel van de SOPN is dat er op den duur geen geld meer bestaat (dat t wordt afgeschaft).

  Het is een zet naar vrijheid, en hoewel de kans bestaat dat SOPN er niet in slaagt (hoewel ik mijn hand ervoor in het vuur durf te steken dat het wel gaat slagen), zal het over een paar jaar alsnog wel realiteit worden.

  Met of zonder regeringen/koningshuizen, geld wordt over een niet al te lange tijd overbodig en afgeschaft. Let op deze woorden!

  0 likes
 36. het wordt mij heel zuur in de mond bij het lezen van dit bericht.. het is je reinste vorm van communisme.. gelijke rechten, loon,auto, huis etc etc.. Dat er IETS veranderen moet is duidelijk! maar richting het communisme.. nee dank u. geen sopn voor mij dus…

  0 likes
 37. Ik wil wel op SOPN stemmen maar ik durf niet zo goed. Ik ben bang voor de grote veranderingen die het met zich mee brengt.

  0 likes
 38. Wat te doen met mensen die niet willen werken? Drugsverslaafden, gehandicapten, etc?

  0 likes
 39. [quote name=”karel Appel”]super idee , maar bij ons in belgie heeft een meerderheid van de bevolking dit al ! 🙂 Mo-slim dat die belgen toch zijn !![/quote]
  pppffff flauw opmerking, niks beters te doen?

  0 likes
 40. wie echt wil weten hoe we een basisinkomen voor iedereen kunnen regelen kan bv. hier kijken: http://www.pvdt.nl/page/hoe-te-financieren
  en google zelf erop los! er is inmiddels zo veel informatie verkrijgbaar hierover. het is mogelijk. er was nog nooit zo veel geld als nu! alleen het is heel oneerlijk verdeelt! met een basisinkomen hoeft niemand meer onder dwang te werken (het definitieve einde van slavernij!) en dat zal zeer zeker niet tot gevolg hebben dat niemand meer gaat werken, hoor! eindelijk mag iedereen werken wat hij/zij wil, mag iedereen zijn natuurlijke behoefte volgen van zichzelf willen inbrengen, onderdeel zijn van iets, meedoen! je mag je eigen talenten ontwikkelen en inbrengen. wij werken niet meer voor de “economie” van de zelfverrijkers en moeder aarde vergiftigers maar voor en met elkaar!

  0 likes
 41. Aan alle wakkere mensen:
  Jullie weten toch dat we ontzettend misleid worden op vele manieren? Geld en macht voeren de boventoon en dient slechts een klein groepje mensen op deze wereld. Die echte waarheid moet aan het licht komen en de SOPN durft dat te benoemen.
  De ‘verdeel en heers’ tactieken van de oude machthebbers hebben hun werk goed gedaan, dus laten we ons nou niet langer verdelen door het huidige politiek systeem!! Laten we samen komen en het geluid van de SOPN naar buiten brengen.
  Laten we ons ook niet blind staren op de eventuele oplossingen die de SOPN voordraagt. Ik ben vol vertrouwen over oplossing van de SOPN. Maar eigenlijk gaat het daar helemaal niet over. De SOPN is niet een politieke partij met 76 kandidaten. De SOPN zijn wij allemaal samen, iedereen die graag een betere wereld ziet. Met de Liefde en goede intenties die in ons allemaal schuil gaan kunnen we iets heel moois maken van deze wereld.

  0 likes
 42. [quote name=”Knaagdier”]Wat is dit nou weer voor RAAR plan? Waar gaan we dat van betalen? Waar moet het geld om het te kunnen bekostigen vandaan komen? Van de bomen?

  Zingt u even mee: wie gaat dat betalen, zoete lieve Gerritje, wie gaat dat betalen, zoete lieve meid?[/quote]
  Beetje kort door de bocht mag ik wel zeggen want als je het artikel goed doorleest krijg je hierop vanzelf antwoord, er staan zelfs een paar links bij waar je de info kunt nalezen….

  0 likes
 43. Wat een goed initiatief! Alleen zal er dan ook een MAXIMUM inkomen moeten komen om de absurde bedragen die sommige mensen verdienen tegen te gaan. Iemand die miljoenen / miljarden per jaar verdient krijgt dat lang zal ze leven nooit in zijn leven opgemaakt!

  0 likes
 44. Femke begint al aardig te schitteren in de Gemeente Eindhoven, heb er vandaag 40 posters geplakt.

  ‘We kunnen de huidige problemen niet oplossen met het bewustzijn waarmee ze zijn gecreeerd’

  Een prachtig voorbeeld daarvan is het gegeven dat de SOPN een einde wil maken symptoombestrijding. In plaats van strenger straffen, hogere boetes zoals de VVD wil, vraagt de SOPN zich af waarom mensen eigenlijk stelen, of waarom mensen te hard rijden. Waarom is er agressie tegen anderen, tegen hulpverleners? Antwoord: Het zijn de symptomen van een wereld die in de greep is van geld en macht.

  Kies voor Liefde, kies voor goede intenties, kies voor gezondheid, vrijheid, vrede, verbondenheid. Een stem op de SOPN is een stem voor jou en je medemens. De macht de mogelijkheden terug bij het volk, zodat we naar de nieuwe wereld kunnen gaan.

  0 likes
 45. [quote name=”Woutertje”]Klinkt heel mooi allemaal. Maar ik vraag mij af aan wat voor bedrag zij dan denken.
  Is dit bijvoorbeeld meer, minder of ongeveer gelijk aan bijvoorbeeld een sociale uitkering?[/quote]Het gaat er niet om hoeveel. Het gaat erom dat elke Nederlander voldoende inkomen heeft voor de basisbehoeften waardoor ze niet meer hoeft te werken maar wel mag werken (tegen overigens maar 25% belasting).

  0 likes
 46. [quote name=”Lammy”]Klinkt allemaal erg positief, toch houd mij 1 vraag bezig. Er wordt gezegd dat alle mensen die worden ontslagen, ook een basisinkomen gaat krijgen. Maar waar komt het geld vandaan om deze inkomens ook te kunnen realiseren. Want dat zijn heel wat mensen die op straat komen te staan, ik denk dat we nog ervan zullen schrikken hoeveel hypocriete instanties er zullen zijn.[/quote]Sterker nog Lammy, iedere Nederlander, dus ook de kinderen tot aan de dood, krijgt dan een onvoorwaardelijk basisinkomen.

  0 likes
 47. [quote name=”cr”]een goeie zet …maar ik heb er niks aan ik woon in belgie maar het idee is wel goed .en ik hoop dat anderen landen mee gaan op dit voorbeeld dan word het voor jullie en voor ons nog aantrekkelijker dan voor heen zo denk ik hoor[/quote]Misschien nu nog niet CR, maar ook Belgie is bezig met de koppen samen te steken! Link: http://basisinkomen.nl/wp/vereniging-voor-het-basisinkomen-in-belgie-in-oprichting/

  0 likes
 48. [quote name=”sara”]En al die rijke mensen dan? Wat gaat er met hun miljarden gebeuren? Krijgen zij ook een basisinkomen? Vind het allemaal heel mooi klinken en heb geleerd wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn , dat dit vaak ook zo is. Eerst maar eens zien dan… Maar t idee is goed en goed dat erover nagedacht word.[/quote]Al die rijke mensen mogen hun geld gewoon behouden, en ja, ook zij krijgen een onvoorwaardelijk basisinkomen. Een van de andere plannen binnen SOPN is afschaf erfrecht. Een eerste stap naar meer gelijkheid.

  0 likes
 49. [quote name=”Jan”]En kijk dan nu eens naar het nieuws, Noordwijk 100 man in opstand omdat ambulance broeders bij een gewonde willen komen. Moet dit “soort” volk ook een basis inkomen krijgen dan, sorry daar pas ik voor (keiharde uitspraak, maar zo denk ik er over?[/quote]Ja Jan, ook zij een onvoorwaardelijk basisinkomen. Onrust en criminaliteit ontstaat uit stress, angst, en een gevoel van ongelijkheid en geen respect. De psyche van de mens maakt soms rare kronkels. Echter, “dit soort volk” zoals je ze betitelt, heeft hulp en begeleiding nodig naar de nieuwe wereld. Dat kan alleen uit liefde bestaan. Willen we nog steeds tweedeling of willen we naar een liefdevolle samenleving waar ook begrip is voor de mensen die het nog niet snappen?

  0 likes
 50. [quote name=”peter”]Mooi idee maar zal nooit werken want waar moet het geld vandaan komen voor de basisinkomen als iedereen stopt met werken dan komt er geen belasting geld meer binnen en kan de basisinkomen niet meer betaald worden.[/quote]Peter, Johan Oldenkamp heeft en financiële onderbouwing geschreven. Link” http://sopn.eu/partijprogramma/184-financiele-onderbouwing-sopn-partijprogramma.html
  Citaat: “Indien we de begrotingen voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Gezondheid, Welzijn en Sport bij elkaar optellen, dan komen we op een totaalbedrag van € 144,4 miljard. Delen we dit bedrag door het aantal Nederlanders (16,7 miljoen), dan komt dit neer op € 720 per persoon per maand. Indien we vervolgens de woonlasten corrigeren naar reële bedragen, dan zien we dat we in Nederland alleen al op basis van deze twee begrotingen iedere burger een toereikend basisinkomen kunnen bieden.” Niet iedereen zal stoppen met werken, integendeel.

  0 likes
 51. [quote name=”karel Appel”]super idee , maar bij ons in belgie heeft een meerderheid van de bevolking dit al ! 🙂 Mo-slim dat die belgen toch zijn !![/quote]
  Ik ben geen Belg, maar wat bedoel je met dat de meerderheid van de bevolking dt al heeft in België?

  0 likes
 52. Ik vind het een heel goed idee het basisinkomen. En er is ook geld zat voor.

  0 likes
 53. [quote name=”Knaagdier”]Wat is dit nou weer voor RAAR plan? Waar gaan we dat van betalen? Waar moet het geld om het te kunnen bekostigen vandaan komen? Van de bomen?

  Zingt u even mee: wie gaat dat betalen, zoete lieve Gerritje, wie gaat dat betalen, zoete lieve meid?[/quote] Lees het stuk Financiële onderbouwing, link: http://sopn.eu/partijprogramma/184-financiele-onderbouwing-sopn-partijprogramma.html
  Daarnaast zijn er verschillende modellen te vinden op de Website van De Vereniging Basisinkomen. Deze zijn er al zo’n 20 jaar mee bezig, dus het is niet uit de lucht komen vallen. Er is over nagedacht en doorberekend.

  0 likes
 54. [quote name=”Incy”][quote name=”Woutertje”]Klinkt heel mooi allemaal. Maar ik vraag mij af aan wat voor bedrag zij dan denken.
  Is dit bijvoorbeeld meer, minder of ongeveer gelijk aan bijvoorbeeld een sociale uitkering?[/quote]Het gaat er niet om hoeveel. Het gaat erom dat elke Nederlander voldoende inkomen heeft voor de basisbehoeften waardoor ze niet meer hoeft te werken maar wel mag werken (tegen overigens maar 25% belasting).[/quote]

  Wat is precies voldoende, wie bepaalt dat precies? En houdt het ook op tegen internationale standaard? Het kam zijn dat het binnen Nederland misschien (net) voldoende is, maar ik zou het waarderen als mijn geld ook in het buitenland nog iets waard is.

  0 likes
 55. Een basis inkomen is redelijk omdat je leven nu is en als het nu niet lukt heb je niets(over), met een basis inkomen kan je met minder grote dromen toch je leven leven in een goed overeenkomstig straatbeeld.
  Het is juist nu dat velen niet meer willen werken(nog wel gaan maar…), een baan die moet is dwangmatig(arbeid) en dan ook nog slecht betaald, ja dat is waar we nu zijn in Nederland. Geen loon maar wel uitzendburo’s die stijgen op de beurs 🙁
  En voor wie bang is voor communisme, ook daar behoort vrijheid te zijn namelijk, anders heet het dictatuur. Alle mensen op het land laten werken kan alleen dwangmatig 😉 een waar communisme hebben we nog niet gezien!
  Wie werkt heeft als nog meer en kan me voorstellen dat een kantoor pik minder kan verdienen een dokter en dergelijke op succes worden betaald(altijd achteraf dus).Dat een schoonmaker goed betaald wordt omdat deze juist alles zo mooi en waardevol houdt. enzo, enzo, voorts.

  0 likes
 56. [quote name=”Vonzie”]Dat geld wat dan bespaard wordt door al die instanties af te schaffen raakt ook een keer op. Hoe wordt dan het basisinkomen betaald? Wie betaald de lonen van degenen die het openbaar vervoer besturen, wie betaald de lonen van degenen die het internet beheren? Wie gaat er nog werken als er een basisinkomen is? En als bijna niemand meer werkt hoe krijgt de staat dan hun inkomen om het basisinkomen te betalen?[/quote]Het plan wordt gefaseerd ingevoerd om alle burgers te laten wennen aan de nieuwe samenleving. Uit eindelijk gaan we naar een samenleving zonder geld. Tot die tijd is er voldoende inkomen en investeringsmogelijkheden om alle Nederlanders aan een onvoorwaardelijk basisinkomen te voorzien. Lees de bijdrage van Syne Fonk, link: http://sopn.eu/economie/128-themaeconomie.html

  0 likes
 57. Het geld voor dat basisinkomen kan met name worden betaald uit de belastingen op de winsten van multinationals die per jaar 8 biljoen via Nederland naar belastingparadijzen wegsluizen. Een belasting van 10 % levert al 800 miljard op en dat is ruim voldoende.

  0 likes
 58. [quote name=”Incy”][quote name=”Lammy”]Klinkt allemaal erg positief, toch houd mij 1 vraag bezig. Er wordt gezegd dat alle mensen die worden ontslagen, ook een basisinkomen gaat krijgen. Maar waar komt het geld vandaan om deze inkomens ook te kunnen realiseren. Want dat zijn heel wat mensen die op straat komen te staan, ik denk dat we nog ervan zullen schrikken hoeveel hypocriete instanties er zullen zijn.[/quote]Sterker nog Lammy, iedere Nederlander, dus ook de kinderen tot aan de dood, krijgt dan een onvoorwaardelijk basisinkomen.[/quote]

  kinderen vanaf hoe oud? als elke kind ook een basisinkomen krijg. zullen mensen toch veel meer kinderen gaan nemen en groeit de bevolking nog harder?

  0 likes
 59. [quote name=”Mahé”]Het grootste probleem is de mens zelf en niet het finacieel systeem.
  In de moderne mens schuilt een geldwolf en een geldkanibaal.
  Kijk maar om je heen hoe mensen elkaar afslachten om geld.
  Landen voeren oorlog om maar één ding , RIJKDOM.
  En niet te vergeten de groep GRAAIERS die helpen de boel te verzieken.

  Een syteem kan alleen overleven als de totale mensheid bereid is HEBZUCHT
  achter zich te laten.
  De vraag is nu, hoe krijg je de hebzucht uit de mens.

  Namasté[/quote]

  Mooi gezegd!

  Hoe krijg je hebzucht uit de mens? Ik denk dat er een begin gemaakt kan worden door schaarste op te heffen. En dat ligt aan de basis van het plan van SOPN.

  0 likes
 60. [quote name=”Kalki”]Ik had begrepen dat er wel belastingen moeten blijven betaald worden; het paradigma moet dan wel goed in elkaar blijven steken.[/quote]Yep, 25% op dat wat je verdient naast het basisinkomen. Dat geld voor particulier als zakelijk inkomen.

  0 likes
 61. De maatschappij is ziek. Het systeem is corrupt. Mensen moeten mee in een bepaalde stroming die niet voor elk mens toepasbaar is. Alles is gebasseerd om succesvol te moeten worden en om een mooiere auto te hebben dan de andere. Niet iedereen kan meekomen in die stroming en kunnen worden gedemotiveerd.

  Vervolgens moet je wel gewoon de rekeningen betalen wat bijvoorbeeld niet meer lukt. Mensen krijgen minder eigenwaarde en gaan aan de alcohol of drugs. Vervolgens gaan sommigen de criminaliteit in om zo op die manier aan hun geld te komen. Dus moet er meer politie, rechercheurs, rechters, rechtbanken, gevangenissen komen en de hele bureaucratie die daarmee samenhangt. Wat denk je dat dat kost aan belasting geld? Miljarden…
  Elke gevangene kost ca. 80.000 euro per jaar….hmm

  (einde deel 1)

  0 likes
 62. (Vervolg deel 2)

  Er moet niet alleen een basisinkomen komen,
  het hele systeem moet ook meeveranderen zoals; scholen, universiteiten, bureaucratie, politiek, etc. Daarna worden de mensen weer gedreven door hun passie en creativiteit. Zo kun je wel een mooie wereld bouwen en gaat echt niet iedereen op hun luie gat zitten. Mensen willen weer dingen ondernemen en bijdragen aan de maatschappij. Wil je harder werken dan kan dat. Dan zou je meer kunnen verdienen.

  Er zijn echt wel (hoog geschoolde) mensen die hier over na hebben gedacht en berekeningen hebben gemaakt. Ik zou het GEEN communisme noemen. Dat zou te simpel zijn. We worden gewoon simpelweg volwassen als mensheid en dat houdt in dat we langzamerhand meer 1 worden.

  Zo zie ik het een beetje in een notendop 😉

  0 likes
 63. [quote name=”Incy”][quote name=”Jan”]En kijk dan nu eens naar het nieuws, Noordwijk 100 man in opstand omdat ambulance broeders bij een gewonde willen komen. Moet dit “soort” volk ook een basis inkomen krijgen dan, sorry daar pas ik voor (keiharde uitspraak, maar zo denk ik er over?[/quote]Ja Jan, ook zij een onvoorwaardelijk basisinkomen. Onrust en criminaliteit ontstaat uit stress, angst, en een gevoel van ongelijkheid en geen respect. De psyche van de mens maakt soms rare kronkels. Echter, “dit soort volk” zoals je ze betitelt, heeft hulp en begeleiding nodig naar de nieuwe wereld. Dat kan alleen uit liefde bestaan. Willen we nog steeds tweedeling of willen we naar een liefdevolle samenleving waar ook begrip is voor de mensen die het nog niet snappen?[/quote]

  Dan gaat het nooit lukken.

  0 likes
 64. [quote name=”Frank111222″]In het bericht staat dat het basisinkomen voor iedereen gelijk zal zijn. In het huidige systeem krijgt een alleenstaande minder dan een alleenstaande ouder en een alleenstaande ouder weer minder dan twee partners gezamenlijk. Maakt het nieuwe basisinkomen hiertussen geen onderscheid?[/quote] Het onafhankelijk basisinkomen is leeftijdsonafhankelijk, Dus in jouw voorbeeld zal het kind van de alleenstaande moeder ook een basisinkomen ontvangen. Nu ontvangt moeder nog kinderbijslag en een kindgebonden budget (hoe lang nog met de aanstaande bezuinigingen?) met een basisinkomen krijgt het kind een volwaardig inkomen vanaf geboorte tot de dood.

  0 likes
 65. [quote name=”Frank111222″]Over het verdwijnen van armoede. In het huidige systeem is niet zozeer de hoogte van het inkomen de reden voor schulden, het uitgavenpartroon is meestal (er zijn natuurlijk uitzonderingen) het probleem. Hoe zorg je dat mensen met een basisinkomen niet meer uitgeven dan ze binnenkrijgen? Als ze dit blijven doen zullen ze schulden maken. Ook al geef je iedereen 10.000 euro per maand, er zullen mensen zijn die meer willen uitgeven dan ze binnenkrijgen. Wat is jullie oplossing hiervoor? Bestaan deurwaarders nog? Is het nog mogelijk om geld te lenen? Kunnen mensen nog een hypotheek afsluiten?[/quote]Ook het uitgavepatroon van onze overheid is te groot (13 miljard).
  We gaan iedereen begeleiden naar en met dit model, citaat: “De burger begeleiden, onderwijzen en zelfstandig helpen worden. Uitwassen direct aanpakken waar deze de gestelde uitgangspunten ondermijnen” (Syne Fonk). En ja, op de bank kun je geld storten en lenen, maar dan zonder rente.

  0 likes
 66. Wie gaat dat betalen?
  Dat gaan we gewoon met z’n allen betalen!

  We zijn al eeuwen gehersenspoeld over geld.
  Geld is niet een op zichzelf staand iets.
  Geld is dat wat we erover afspreken.

  Je kunt geld gebruiken als machtsmiddel om oorlog te voeren en mensen te onderdrukken.

  Je kunt geld gebruiken als productiemiddel door er rente voor te vragen.

  Maar de oorspronkelijke functie van geld is om het te gebruiken als ruilmiddel.

  Denk eens na over wat de functie van geld is en hoe het nu wordt misbruikt!

  De natuur en de mensen; dat is het echte kapitaal.
  Die brengen de producten voort waar we van kunnen leven.
  Daar is in principe geen geld voor nodig om dat eerlijk te verdelen.
  Geld is een gevolg en geen oorzaak.

  Wie dit begrijpt zal zich niet meer afvragen: “wie dat gaat betalen”

  Veel goeds aan iedereen

  0 likes
 67. Laten we het speculeren en nadenken over hoe het niet kan overlaten aan degenen die dit berekend hebben, zou er als dit allemaal niet mogelijk was een hele studie van zijn in duitsland en zweden en zou men dit al in willen voeren in brazilie, vooral duitsland en brazilie zijn bepaald geen kleine jongens.

  Rest my case

  0 likes
 68. hier een kort leerrijk animatie filmpje van RSA: de verrassende waarheid over wat ons motiveert (en het is dus niet geld!).
  http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc
  zeker leuk om te weten m.b.t. het basisinkomen.

  0 likes
 69. [quote name=”Mahé”]Een syteem kan alleen overleven als de totale mensheid bereid is HEBZUCHT
  achter zich te laten.
  De vraag is nu, hoe krijg je de hebzucht uit de mens.

  Namasté[/quote]Daar is naar mijn idee maar één oplossing voor en dat is een ‘geldloze’ samenleving. Dan hoef je maar 1 brood, en 1 auto. Immers, meer brood kan je niet op en je kan niet meer dan 1 auto besturen tegelijkertijd. Daar gaan we naar toe

  0 likes
 70. Ik vind dit een en de andere zaken die de SOPN voorheeft super. Alleen zullen jullie we gekozen moeten worden. En de meerderheid behalen. En ik proef in mijn omgeving dat maar bitter weinig mensen de SOPN kennen. En daarbij is men erg sceptisch. Maar zoals ik het gelezen en begrepen heb, klopt het wel allemaal. Mijn stem hebben jullie.

  0 likes
 71. Aaltje denkt dat je mensen kan dwingen tot hun geluk of discipline of verantwoordingsgevoel. weet je wat het natuurlijkste en beste middel is: een goed voorbeeld om na te kijken, mee te leven, mee te werken. dwang werkt altijd averechts. alleen willen we dat niet waar hebben. gedwongen mensen ontwikkelen altijd tegenzin die vroeger of later eruit spat (bewust of onbewust). door dwang leer je in feite niets behalve angst hebben en liegen en bedriegen – in eerste plaats naar jezelf maar ook naar de ander want je doet het niet vrijuit, je doet maar alsof om de ander te genoegen en geen straf te krijgen. deze oude slavernij praktijken hoeven we nu niet meer. we kunnen elkaar nu positief stimuleren en inspireren gewoon door een voorbeeld te zijn, het goed voor te doen, te laten zien wat we bedoelen. en kijk dan maar hoe leuk het is om mee te doen!

  0 likes
 72. [quote name=”Aaltje”]Dus iemand die bijv. een goed betaalde baan heeft bij het UWV moet dan gelukkig zijn met thuiszitten en een waarschijnlijk veel lager basisinkomen? ]…[Ik zie wel nut voor een alleenstaande ouderzonder oppas.[/quote]Aaltje, de mensen die willen werken, gaan ook werken. Alleen gaan ze nu iets doen wat ze werkelijk willen doen, dat hebben ze motivatie om te werken. Wij zijn allen geïndoctineerd; goed je best doen op school, dan heb je later een goed betaalde baan. Er wordt helemaal geen aandacht gegeven aan de talenten van de mens. Wanneer dat wel zou gebeuren dan weet een kind al wat hij met zijn talenten wil gaan doen.

  0 likes
 73. #39 bob – die krijgen de tijd, de ruimte en de begeleiding (als gevraagd) om aan zichzelf te werken om hun verslaving te ontstijgen. want het werk aan jezelf is het belangrijkste werk in je leven! en pas dan komt het werk voor derden. in een gezonde balans werk je aan jezelf en ernaast voor derden. soms gaat allebei in één op. gehandicapten werken na vermogen natuurlijk of aan zichzelf of allebei.

  0 likes
 74. [quote name=”Aaltje”]Krijg iemend met een arbeidsongeschiktsheidsuitkering hetzelfde als iemand die gewoon niet wil werken? Lijkt mij niet eerlijk Voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering betaal je hele werkende leven premie, naar rato van je salaris (hoe meer salaris hoe meer premie per maand wordt ingehouden).
  Het is al afschuwelijk genoeg om door ziekte of een ongeluk uit het werkproces gerukt te worden. Dat kan en mag niet op één hoop gegooid worden. Dan doe je die mensen echt onrecht aan.[/quote]De arbeidsongeschikte wordt nu gekeurd op arbeid zoals deze nu aangeboden wordt in deze maatschappij. Echter, vind deze persoon het misschien heel leuk om te tuinieren, of stadswandelingen te doen met mensen. Hij/zij kan dan (werk) creëren en is niet gebonden aan een keuring met evt. sollicitatieplicht.

  0 likes
 75. [quote name=”cc”]en het basisinkomen wordt..500 euro? lekker voor wie nu een duur/lang opgespaard pensioen hebben of zullen krijgen over aan paar jaar(wat dacht je van 45 jaar arbeid en daarvoor een ‘basis’ te krijgen ?). (als iets te mooi klnkt om waar te zijn IS het meestal ook zo).[/quote]De huidige pensioenregeling wordt afgeschaft. De opgebouwde tegoeden worden naar rato uitgekeerd.

  0 likes
 76. Wat een goed nieuws! Dank je wel Salusa!

  0 likes
 77. [quote name=”janna”]het wordt mij heel zuur in de mond bij het lezen van dit bericht.. het is je reinste vorm van communisme.. gelijke rechten, loon,auto, huis etc etc.. Dat er IETS veranderen moet is duidelijk! maar richting het communisme.. nee dank u. geen sopn voor mij dus…[/quote]Dat is jammer Janna. Heb je het partijprogramma al eens goed doorgelezen? Zou ik doen. Dan krijg je een completer beeld.

  0 likes
 78. [quote name=”Anoniem”]Ik wil wel op SOPN stemmen maar ik durf niet zo goed. Ik ben bang voor de grote veranderingen die het met zich mee brengt.[/quote]Angst is je slechtste raadgever! En de veranderingen die het met zich meebrengt is alleen maar ten goede voor ieder mens en dus de samenleving in zijn geheel.

  0 likes
 79. [quote name=”bob”]Wat te doen met mensen die niet willen werken? Drugsverslaafden, gehandicapten, etc?[/quote]Mensen die niet willen werken hoeven dat ook niet. de anderen die je hier noemt worden begeleid naar een nieuwe samenleving. En zij die niet kunnen werken krijgen ook het basisinkomen wat garant staat voor de eerste levensbehoeften.

  0 likes
 80. [quote name=”Frenkie”]Wat een goed initiatief! Alleen zal er dan ook een MAXIMUM inkomen moeten komen om de absurde bedragen die sommige mensen verdienen tegen te gaan. Iemand die miljoenen / miljarden per jaar verdient krijgt dat lang zal ze leven nooit in zijn leven opgemaakt![/quote]
  Dat geeft toch niet? Het huidige systeem is zo gebouwd dat het dus mogelijk is véél geld te verdienen. Als dat met goed geweten is gebeurd, dan is dat toch goed?

  0 likes
 81. Ik heb de vele links doorgelezen over zogenaamde doorberekeningen. En er is er niet één die echt in detail aangeeft wat men wil doen. Wel veel natte vingerwerk en idealistisch gedachtegoed, maar weinig realisme. Buiten het feit dat men negeert dat allang is aangetoond dat gratis geld niet leidt tot meer inspanning in tegenstelling nog. Zelfs hier op het forum iemand die voor de gemeente werkt maar direct stopt met werken bij een basisinkomen. Zo zullen velen volgen. NU al een uitkering gebaseerd op het modale inkomen(dat is hoe in Nederland armoe wordt berekend, en krijg je een veel grotere groep hulpbehoevende)gaf laatst nog in een rapport aan dat van de 14.000 ondervraagden met bijstand 50 procent(VIJFTIG)nog nooit heeft gezocht naar een baan en het ook nooit zal doen. Wat men nu heeft is dus al ruim voldoende. Oplossingen als huren omlaag, is iets dat nu al geregeld kan worden zonder basisinkomen. Immer Corporaties voeren overheidsbeleid. Ik zie hier het ultieme communisme brr

  0 likes
 82. [quote name=”Woutertje”]Wat is precies voldoende, wie bepaalt dat precies? En houdt het ook op tegen internationale standaard? Het kam zijn dat het binnen Nederland misschien (net) voldoende is, maar ik zou het waarderen als mijn geld ook in het buitenland nog iets waard is.[/quote]Dat, Woutertje, doet het volk zelf. SOPN is een volksbeweging met 100% participatie. Bij welke andere partij vind je dat terug?

  0 likes
 83. [quote name=”Wendy”][quote name=”Incy”][quote name=”Lammy”]Klinkt allemaal erg positief, toch houd mij 1 vraag bezig. Er wordt gezegd dat alle mensen die worden ontslagen, ook een basisinkomen gaat krijgen. Maar waar komt het geld vandaan om deze inkomens ook te kunnen realiseren. Want dat zijn heel wat mensen die op straat komen te staan, ik denk dat we nog ervan zullen schrikken hoeveel hypocriete instanties er zullen zijn.[/quote]Sterker nog Lammy, iedere Nederlander, dus ook de kinderen tot aan de dood, krijgt dan een onvoorwaardelijk basisinkomen.[/quote]

  kinderen vanaf hoe oud? als elke kind ook een basisinkomen krijg. zullen mensen toch veel meer kinderen gaan nemen en groeit de bevolking nog harder?[/quote]Leeftijdsonafhankelijk. Wat is je angst Wendy? Er is voldoende. Schaarste is ons allen aangepraat.

  0 likes
 84. laat ons ten eerste eens weer leren om elkaar te vertrouwen. hoezo nemen we altijd het slechtste aan? misbruik en luiheid etc.? het hele dwang systeem baseert op wantrouwen vandaar dat er zo veel gedwongen en gestraft wordt. en daarom dat we allemaal zo kriebelig, agressief en negatief zijn. wij zijn helemaal doordrongen van wantrouwen. maar het kán anders! even weer leren ~ te vertrouwen.

  0 likes
 85. Daarnaast ziet men de pensioenfondsen als de grootste schuldeisers van de op te grote voet levende overheden, die juist door de vele subsidies en voorzieningen teveel uitgeeft. Alleen al in de DUURzame energie verdwijnen per jaar 18 miljard, waarvan niemand weet waar ze zijn. Ze verdwijnen echter allemaal in de subsidiezakjes voor hen die zogenaamd een betere wereld willen. Enkel dit zou al het tekort kunnen ombuigen naar overschot. Maar de pensioenfondsen, uit de berekeningen haal ik dus dat een ieder die gewerkt heeft en gestort heeft doodleuk zijn geld kwijt is. Hoe sociaal. Ook lees ik niets over de aardgasbaten die structureel opzij gezet worden, om daarna bijvoorbeeld enkel de jaarlijkse rente te besteden.

  Hoe meer ik lees hoe meer ik een heel eng beeld van totalitarisme zie. De partij bepaald alles, inkomen ondanks alles iedereen gelijk. Welvaart verdeling in wederom een nieuw jasje omdat het oude onhoudbaar werd. Een nieuw jasje maakt het idee niet spontaan werkend.

  0 likes
 86. @Wendy
  Door meer kinderen te nemen wordt men niet rijker, het is het geld van je kind (toekomst).
  Een kind kan nu wel in pril begin zijn/haar eigendeel betalen, eten, energie,eerste fietje,eerste auto enz.
  En sparen voor studeren.
  Geven pa en ma toch geld van het kind uit voor een grote auto, huis of mooie kleren waar ze binnen een maand al niet meer in passen(wat men nu zal doen), geef je eigelijk een stuk toekomst weg van je kind.
  Het maand bedrag vergroot zich wel maar het neto resultaat zal niet veel groter zijn als met 2 kits.
  Stelen van je eigen kinderen lijkt mij toch niet he.
  Meer kinderen zijn moeilijk aandacht te geven, veel mensen lijken er aan 2 genoeg te hebben, gezien de wallen van nachtrust verstoring onder hun ogen in de eerste jaren.;-)

  0 likes
 87. [quote name=”Lilian”][quote name=”sara”]En al die rijke mensen dan? Wat gaat er met hun miljarden gebeuren? Krijgen zij ook een basisinkomen? Vind het allemaal heel mooi klinken en heb geleerd wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn , dat dit vaak ook zo is. Eerst maar eens zien dan… Maar t idee is goed en goed dat erover nagedacht
  word.[/quote]

  Mensen die besluiten om te willen werken, verdienen natuurlijk een salaris bovenop het basisinkomen. Het basisinkomen is erop gericht dat niemand in armoede hoeft te leven. Ieder mens heeft immers recht op onderdak en voedsel: de eerste levensbehoeften.[/quote]Klopt helemaal Lilian, we hebben het recht op de eerste levensbehoeften. Dat is ons geboorterecht!!

  0 likes
 88. [quote name=”Matt”]Goed plan, maar toch enkele vragen en opmerkingen. allemaal het zelfde geld ongeacht het diploma?En de machtstructuren bij de bedrijven? wie is direkteur, manager voorman enz. Wie bepaald de hoogte van hun salaris? En de motivatie om te werken? 25% belasting betalen van je werkinkomen voor de luiaards? Geld zou geen waarde meer hebben maar toch heb je het nodig alleen al om te berekenen wat je waard bent.[/quote]Daar wordt niet over gesproken, maar zou wel mooi zijn. Daarnaast, als een werkgever je liever niet ziet vertrekken omdat hij jouw kwaliteit wil hebben, dan heb je wat te onderhandelen nietwaar? Aan jou de keuze natuurlijk.

  0 likes
 89. [quote name=”Mahé”]Het huidige finaciele systeem is aan z’n eind gekomen net als andere systemen
  ervoor. Een nieuw geldsyteem met of zonder basisinkomen zal het ook niet redden.
  Dat er mensen zijn met nieuwe ideeën is prima. Uiteindelijk moet er een systeem komen waar iedereen bij gebaat is
  (mondiaal).
  Het grootste probleem is de mens zelf en niet het finacieel systeem.
  In de moderne mens schuilt een geldwolf en een geldkanibaal.
  Kijk maar om je heen hoe mensen elkaar afslachten om geld.
  Landen voeren oorlog om maar één ding , RIJKDOM.
  En niet te vergeten de groep GRAAIERS die helpen de boel te verzieken.

  Een syteem kan alleen overleven als de totale mensheid bereid is HEBZUCHT
  achter zich te laten.
  De vraag is nu, hoe krijg je de hebzucht uit de mens.

  Namasté[/quote]
  door onze frequentie te verhogen en weer te worden wie we werkelijk zijn namelijk liefdevolle wezens

  0 likes
 90. [quote name=”Matt”]Goed plan, maar toch enkele vragen en opmerkingen. Hoe zit het met de politiek? En nu de realiteit; sp staat bovenaan in de peilingen en van sopn hoor je bitter weinig, maar gesteld dat ze 1 of 2 zetels halen accepteren die 2 dan ook het huidige salaris voor die zetel? Gaan ze praten over coalities? want zonder bestaat haast niet in de politiek behalve in een dictatuur en met wie dan die samenwerking?[/quote]
  Discussies als deze op het internet zijn goed! Het laat wellicht nog meer mensen wakker worden. Het netwerk van SOPN breidt zich dan uit want het moet verkondigd worden. Wat de kamerleden met het slaris doen weet ik niet. Als ze de grootse partij wordt zijn ze bereid een coalitie te vormen met evt. de SP. Bij een kamermeerderheid geen dictatuur maar het volk dat 100% inspraak heeft. Ook bij 1 of 2 zetels!

  0 likes
 91. [quote name=”Messenger”](Vervolg deel 2)

  Er moet niet alleen een basisinkomen komen,
  het hele systeem moet ook meeveranderen zoals; scholen, universiteiten, bureaucratie, politiek, etc. Daarna worden de mensen weer gedreven door hun passie en creativiteit. Zo kun je wel een mooie wereld bouwen en gaat echt niet iedereen op hun luie gat zitten. Mensen willen weer dingen ondernemen en bijdragen aan de maatschappij. Wil je harder werken dan kan dat. Dan zou je meer kunnen verdienen.

  Er zijn echt wel (hoog geschoolde) mensen die hier over na hebben gedacht en berekeningen hebben gemaakt. Ik zou het GEEN communisme noemen. Dat zou te simpel zijn. We worden gewoon simpelweg volwassen als mensheid en dat houdt in dat we langzamerhand meer 1 worden.

  Zo zie ik het een beetje in een notendop ;-)[/quote]
  Praat me niet van ‘hooggeschoolde’ mensen die van ales uitdenken of uitgedacht hebben..

  0 likes
 92. [quote name=”Matt”]Goed plan, maar toch enkele vragen.
  Ik hoop het allerbeste voor Johan en hoop dat hij na 12 sept. ook integer blijft en de huidige misstanden aan de kaak blijft stellen en over 4 jaar misschien wat meer macht (in de politiek) krijgt.
  Sterkte![/quote]Ik vertrouw volledig op Johan’s integriteit. Ook na 12 september. Echter, Johan wil geen macht, ook niet met SOPN als partij. Hij en wij (participanten) wil het volk weer de democratie geven zoals het hoort. SOPN is een volksbeweging voor Vrijheid, Vitaliteit en Verbinding.

  0 likes
 93. Tuurlijk basis inkomen…duhu van de 16 miljoen zijn dat er ongeveer 8 miljoen die je dan maandelijks, zeg eens 1000 euro moet betalen. Nah als je kunt rekenen is dat 8000000 * 1000 = 8000000000 per maand om te betalen…….tuurlijk!!!?

  0 likes
 94. Ik vraag me wel af hoe het word om zoveel te zorgen voor iemand zonder pgb maar een basis inkomen.. krijgt iedereen in de familie het zelfde zou het nog wel mogelijk zijn want ergens bij verdienen zit er niet in.

  0 likes
 95. [quote name=”Woutertje”][quote name=”Incy”][quote name=”Woutertje”]Klinkt heel mooi allemaal. Maar ik vraag mij af aan wat voor bedrag zij dan denken.
  Is dit bijvoorbeeld meer, minder of ongeveer gelijk aan bijvoorbeeld een sociale uitkering?[/quote]Het gaat er niet om hoeveel. Het gaat erom dat elke Nederlander voldoende inkomen heeft voor de basisbehoeften waardoor ze niet meer hoeft te werken maar wel mag werken (tegen overigens maar 25% belasting).[/quote]

  Wat is precies voldoende, wie bepaalt dat precies? En houdt het ook op tegen internationale standaard? Het kam zijn dat het binnen Nederland misschien (net) voldoende is, maar ik zou het waarderen als mijn geld ook in het buitenland nog iets waard is.[/quote]

  Haha heb jij je knapzak al klaar?

  0 likes
 96. Go SOPN!!

  0 likes
 97. Het idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen van ca. € 720 per maand het armoede probleemn oplost, dat je dan geen toeslagen en aanvullend pensioen etc. meer nodig hebt klopt niet.

  Het idee dat je met schrappen van de controlle organisaties de kosten van het onvoorwaardelijk basisinkomensysteem kunt betalen klopt niet, je kunt hier nog geen 10% van de kosten mee betalen.

  Bij elke variant van een onvoorwaardelijk basisinkomen gaan we op hele grote schaal geld rondpompen (mete de enehand mensen een uitkering geven en met de andere hand met verhoogde belastingen in welke vorm dan ook dit weer afpakken).

  SOPN heeft inderdaad een nieuwe oplossing bedacht die ik in de afgelopen 25 jaar nog niet gezien heb. Namelijk het idee om de hele gezondheidszorg maar af te schaffen. Als je ziek wordt of landrurig verpleegd moet worden, moet je dit zelf maar van je basisinkomen betalen. Denk niet dat dit lukt.

  0 likes
 98. Bij partij voor Mens en Spirit willen we de bron voor creatie van geld verschuiven van schuld naar recht op leven en recht op werk met een eerlijke beloniging (artikel 3 en 23 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens). Hierdoor hoeft niemand meer arm en of werkloos te zijn omdat er geen geld zou zijn, want jij bent zelf de bron voor creatie van geld.

  Dit willen we combineren met een vorm van voorwaardelijk basisinomensysteem waarbij mensen 100% van het minimumloon doorbetaald krijgen als er geen werk is.

  In lijn met de cooperatieve gedachtengoed waar wij van uit gaan is het de bedoeling dat mensen bijdragen aan hun lokale economie.

  Bij ons in samenwerking met het CWI en CPB berekende plan is zeer lage belastingdruk mogelijk en wordt niet op grote schaal onnodig geld rondgepompt.

  Groet,
  Hans
  Kandidaat nr. 3.
  Partij voor Mens en spirit.

  0 likes
 99. [quote name=”Incy”][quote name=”Matt”]Goed plan, maar toch enkele vragen.
  Ik hoop het allerbeste voor Johan en hoop dat hij na 12 sept. ook integer blijft en de huidige misstanden aan de kaak blijft stellen en over 4 jaar misschien wat meer macht (in de politiek) krijgt.
  Sterkte![/quote]Ik vertrouw volledig op Johan’s integriteit. Ook na 12 september. Echter, Johan wil geen macht, ook niet met SOPN als partij. Hij en wij (participanten) wil het volk weer de democratie geven zoals het hoort. SOPN is een volksbeweging voor Vrijheid, Vitaliteit en Verbinding.[/quote]

  Als jij Incy mij nou eens de komende paar maanden gaat voorzien van Vrijheid, Vitaliteit en Verbinding d.m.v. zo´n 500 euro over te maken op mijn bankrekening.
  Misschien dat je mij dan kan overtuigen!

  0 likes
 100. Een goed idee een basisinkomen, het geeft rust, en rust geeft weer energie om dingen te doen.

  0 likes
 101. [quote name=”M. Brandenburg”]Buiten het feit dat men negeert dat allang is aangetoond dat gratis geld niet leidt tot meer inspanning in tegenstelling nog. NU al een uitkering gebaseerd op het modale inkomen(dat is hoe in Nederland armoe wordt berekend, en krijg je een veel grotere groep hulpbehoevende)gaf laatst nog in een rapport aan dat van de 14.000 ondervraagden met bijstand 50 procent(VIJFTIG)nog nooit heeft gezocht naar een baan en het ook nooit zal doen. Wat men nu heeft is dus al ruim voldoende. Oplossingen als huren omlaag, is iets dat nu al geregeld kan worden zonder basisinkomen. Immer Corporaties voeren overheidsbeleid
  [/quote]Het gaat erom dat je vrij bent te doen en laten wat jij wil. Mensen in de bijstand hebben de plicht te solliciteren dus ontgaat het hen aan motivatie. Bijstand is niet ruimvoldoende. De huren stijgen nog elk jaar, geen enkele partij neemt verlaging in zijn mond.

  0 likes
 102. [quote name=”M. Brandenburg”]Maar de pensioenfondsen, uit de berekeningen haal ik dus dat een ieder die gewerkt heeft en gestort heeft doodleuk zijn geld kwijt is. Hoe sociaal.[/quote]Goed lezen. De pensioentegoeden worden naar rato teruggeven.

  [quote name=”M. Brandenburg”]Alleen al in de DUURzame energie verdwijnen per jaar 18 miljard, waarvan niemand weet waar ze zijn. Ze verdwijnen echter allemaal in de subsidiezakjes voor hen die zogenaamd een betere wereld willen. Enkel dit zou al het tekort kunnen ombuigen naar overschot.[/quote]SOPN is voor volledige 100% openheid, en de burger (lees Verbondenheid) stemt mee in de besluitvorming.

  quote name=”M. Brandenburg”]Ook lees ik niets over de aardgasbaten die structureel opzij gezet worden, om daarna bijvoorbeeld enkel de jaarlijkse rente te besteden.
  [/quote]Weet ik niets van, maar stel het in een e-mail voor aan SOPN!

  0 likes
 103. wist je dat ik helemaal nooit aan n pensioen opbouw ben toegekomen , want ik werkte vanuit mn hart… t mooiste is dat ik leef, ik kan eten en ik slaap zacht …de houding die je ten op zichte van “alles”en “niets” hebt, herbergt de grootste winst en dan hou je rust over om je hart te vergroten…heb je geen geld voor nodig..alleen tijd en je heilige aandacht.

  0 likes
 104. Ons bewustzijn is hier nog niet klaar voor. Teveel mensen zullen hier nog misbruik van maken. In ruil voor een (gratis) basisinkomen zou ik op zijn minst een maatschappelijke bijdrage verlangen van ieder individu (prikkel). Zo vraagt ook God niets, behalve dat we onze vermogens gebruiken…

  0 likes
 105. [quote name=”Lilian”][quote name=”Matt”]

  Vergeet niet dat we altijd hebben MOETEN werken om de rekeningen te kunnen betalen.

  Wanneer hebben we kunnen kiezen wat voor werk we echt leuk vonden? Vergis je niet: mensen die werk doen wat ze leuk vinden, doen ze in alle gevallen ook nog veel beter.

  Wanneer heb je voor het laatst werk gekozen om een andere reden dan die van voldoende geld? Geef toe dat we tegenwoordig steeds meer kwijt zijn voor de vaste lasten, dan voor dingen waar we ook nog blij van kunnen worden.[/quote]
  Ik behoor nu reeds tot de “gelukkigen” die een basis inkomen heeft (ww uitkering) en door mijn leeftijd hoef ik niet meer te soliciteren. En ik heb altijd graag gewerkt, niet alleen om het geld.Ik woon in Belgie en daar stopt het al bij 55. Daarnaast ben ik kunstenaar in bijberoep en verkoop af en toe een schilderij om de gaatjes te vullen. Ben ik op de goede weg?

  0 likes
 106. Sandra: door onze frequentie te verhogen en weer te worden wie we werkelijk zijn namelijk liefdevolle wezens[/quote]

  Volgens mij is het een heel proces om de hele mensheid zover te krijgen. Ik merk dat ik het zelf al moeilijk vindt om meer liefdevol te leven. Ik loop continu tegen mijn eigen schaduwkanten aan. Volgens een boek van Roelof Tichelaar is het belangrijk je schaduwkanten te doorgronden en te accepteren voordat je ze ook maar een beetje kan loslaten. Ik probeer daar in alle bescheidenheid aan te werken. Maar ik merk er weinig van dat andere mensen in mijn omgeving dit ook proberen. Ik zie veel mensen die leven vanuit een ijdel ego. Enig inzicht in zichzelf ontbreekt. Egoisme is helaas nog steeds de norm. Ik wil echt niet cynisch zijn want ik geloof uiteindelijk ook dat we allemaal in de kern liefdevolle wezens zijn, maar de tijd is helaas hiervoor nog niet aangebroken.

  0 likes
 107. Ik roep al mijn hele leven (ben 54) dat een basisinkomen voor ieder mens de beste oplossing is. Meteen invoeren. Ik ben met 500 euro per maand onbelast al blij en van een hele hoop onnodige en ziek makende druk af.

  0 likes
 108. [quote name=”Incy”][quote name=”bob”]Wat te doen met mensen die niet willen werken? Drugsverslaafden, gehandicapten, etc?[/quote]Mensen die niet willen werken hoeven dat ook niet. de anderen die je hier noemt worden begeleid naar een nieuwe samenleving. En zij die niet kunnen werken krijgen ook het basisinkomen wat garant staat voor de eerste levensbehoeften.[/quote]

  Zo is dat en dat is makkelijk te betalen uit de hjaarlijkse winst van multinationals (8 biljoen) die jaarlijks vai Nederland wordt doorgesluisd naar belastingparadijzen. Hef daar maar 10 % belasting op (liefst meer) en dan is er zat voor het basisinkomen en andere uitgaven. De kleine ondernemer kan dan vrijwel vrijgesteld worden van belastingen net als de werknemer.

  0 likes
 109. Weg met geld.
  Geld is een machtsmiddel.
  Als iedereen dat geld krijgt iedere maand zullen er veel zijn die het op maken aan de leuke dingen (wat dat ook moge zijn waar je geluk mee probeert te kopen maar oke).
  Ik geloof wel dat veel problemen voortkomen uit de angst in schulden te raken.(of iets te kort te komen).
  Het is wel een mooie zet vd SOPN want dit spreekt ik denk bijna alle stemmers die vorige keer op een bepaald figuur hebben gestemd wel aan.
  PS weg met de Chemtrails.

  0 likes
 110. [quote name=”Matt”][quote name=”Lilian”][quote name=”Matt”]

  Vergeet niet dat we altijd hebben MOETEN werken om de rekeningen te kunnen betalen.

  Wanneer hebben we kunnen kiezen wat voor werk we echt leuk vonden? Vergis je niet: mensen die werk doen wat ze leuk vinden, doen ze in alle gevallen ook nog veel beter.[/quote]

  Ik behoor nu reeds tot de “gelukkigen” die een basis inkomen heeft (ww uitkering) en door mijn leeftijd hoef ik niet meer te soliciteren. En ik heb altijd graag gewerkt, niet alleen om het geld.Ik woon in Belgie en daar stopt het al bij 55. Daarnaast ben ik kunstenaar in bijberoep en verkoop af en toe een schilderij om de gaatjes te vullen. Ben ik op de goede weg?[/quote]

  Ik denk het wel Matt 🙂 Been there, done that… Na een poos onvrijwillig een basisinkomen te hebben, merk je dat je eigenlijk maar weinig echt nodig hebt, behalve ruimte om te kunnen leven en de vrijheid om er blij mee te mogen zijn.

  0 likes
 111. [quote name=”Incy”][quote name=”Woutertje”]Wat is precies voldoende, wie bepaalt dat precies? En houdt het ook op tegen internationale standaard? Het kam zijn dat het binnen Nederland misschien (net) voldoende is, maar ik zou het waarderen als mijn geld ook in het buitenland nog iets waard is.[/quote]Dat, Woutertje, doet het volk zelf. SOPN is een volksbeweging met 100% participatie. Bij welke andere partij vind je dat terug?[/quote]

  Ze mogen mijn stem wel hebben in september. Ik ben benieuwd.

  0 likes
 112. [quote name=”Zwakkie”][quote name=”Woutertje”][quote name=”Incy”][quote name=”Woutertje”]Klinkt heel mooi allemaal. Maar ik vraag mij af aan wat voor bedrag zij dan denken.
  Is dit bijvoorbeeld meer, minder of ongeveer gelijk aan bijvoorbeeld een sociale uitkering?[/quote]Het gaat er niet om hoeveel. Het gaat erom dat elke Nederlander voldoende inkomen heeft voor de basisbehoeften waardoor ze niet meer hoeft te werken maar wel mag werken (tegen overigens maar 25% belasting).[/quote]

  Wat is precies voldoende, wie bepaalt dat precies? En houdt het ook op tegen internationale standaard? Het kam zijn dat het binnen Nederland misschien (net) voldoende is, maar ik zou het waarderen als mijn geld ook in het buitenland nog iets waard is.[/quote]

  Haha heb jij je knapzak al klaar?[/quote]

  Yuuuup! 😉

  0 likes
 113. M.Brandenburg – jij moet direct dit filmpje even kijken: De verrassende waarheid over wat ons motiveert (en het is dus niet geld!).
  http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc
  verder vind ik je zin om te doorgronden en je nuchterheid aanstekelijk. dat kan het creëren van een handige en eerlijke geld-verdeel-structuur ten goede komen. dus denk en bouw mee! SOPN is een participatie beweging ~.~

  0 likes
 114. Zou heel mooi zijn, kan ik stoppen met werken!
  Laat weer eerst van de bureaucratie afkomen, het rondpompen van geld, waar we weer de banken mee spekken!
  In voor de gezondheidzorg, artsen in loondienst van het ziekenhuis, willen een eigen bedrijf hebben, laten ze dan maar een kliniek zelf bouwen, in duitsland is het niet anders!

  0 likes
 115. als iedereen werkt ipv niets te doen dan hoeft iedereen maar een paar uur te werken.dus aan het werk iedereen!tenzij je oud of invalide bent!

  0 likes
 116. ach Aaltje, je bent zo niet alleen! zo
  de vraag is hoe kunnen we elkaar weer h-erkennen. en met dat h-erkennen al onze emotionele en mentale verstoringen laten varen. en gewoon weer echt normaal tegen en met elkaar doen. dat is de vraag. hoe? want het is inderdaad een “heel proces om de hele mensheid zover te krijgen”, zoals Aaltje het verwoorde. dus het liefst klopt het wat de maya vertelden en komt er een soort shift, een golf, een kanteling… dan kan het niet anders en zijn we er ineens klaar voor en gaan we massaal aan de slag met een liefdevolle samenleving.

  0 likes
 117. Te veel mensen zijn hier tegen het SOPN-voorstel en dan krijg je alleen maar shit! Waarom gaat NL. gewoon niet voor de omslag?

  0 likes
 118. als dit door gevoerd word hebben de buitenaardsen zich allang bekend gemaakt.
  dus dan voelt de mens zich al vrijer. en een vrijer mens denkt al beter dan in gevangenschap waar we nu in zitten.
  dan kunnen we opnieuw beginnen.
  een basis inkomen is heel goed, je zult dan ook meer ruilhandel krijgen.
  mensen denk het gaat niet om het geld.
  geld is een creatie van de mens het is niet natuurlijk.
  het gaat bij mij meer om de vrijheid die je krijg bij een basis inkomen,zelf weten wat je doet en laat,.
  leef in het licht en laat het donkere achter je.
  iedereen een liefdevol leven gewenst.
  met veel liefde appeltje-eitje

  0 likes
 119. [quote name=”appeltje-eitje”]als dit door gevoerd word hebben de buitenaardsen zich allang bekend gemaakt.
  dus dan voelt de mens zich al vrijer. en een vrijer mens denkt al beter dan in gevangenschap waar we nu in zitten.
  dan kunnen we opnieuw beginnen.
  een basis inkomen is heel goed, je zult dan ook meer ruilhandel krijgen.
  mensen denk het gaat niet om het geld.
  geld is een creatie van de mens het is niet natuurlijk.
  het gaat bij mij meer om de vrijheid die je krijg bij een basis inkomen,zelf weten wat je doet en laat,.
  leef in het licht en laat het donkere achter je.
  iedereen een liefdevol leven gewenst.
  met veel liefde appeltje-eitje[/quote]

  Dan moeten die buitenaardsen zich wel snel bekend maken, ik ben deze wereld van uitbuiting door de gevestigde elite door en door zat.

  0 likes
 120. Maar eerst 76 gezamelijke(ALLE NIEUWE GENERATIE PARTIJEN+ DE PARTIJ VOOR DE DIEREN) zetels in de 2E KAMER.
  En vergeet niet dat er dan ook nog de machtige en OVERBODIGE 1E KAMER met oude loge dino’s is.
  Dus eerder dan 2016 zie ik nog niet in.

  Ervaar.met.je.hart…

  0 likes
 121. Dit is echt grote onzin en totaal weg van de realiteit. Kan niet! Zo is de mens niet geschapen, zit zo niet in elkaar. Wie gaat er nog studeren, zich uitsloven, hard werken om ergens een succes van te maken? Moeten alle huizen afgebroken worden en overal dezelfde blokkendozen worden neergezet? Iedereen gelijk, nou dat is dus niet zo. Wie koopt er nog een auto, een boot, een fiets, een keuken, een mooie jurk, dure parfum, sieraden, kunstwerken, PC, TV…ga maar door of schaffen we alles af, in een klap? Of krijgt iedereen wat hij wenst? Denk eerst eens na voordat je dit een goed plan vindt.

  0 likes
 122. [quote name=”Ramon”]als iedereen werkt ipv niets te doen dan hoeft iedereen maar een paar uur te werken.dus aan het werk iedereen!tenzij je oud of invalide bent![/quote]

  Als iedereen het “voor wat, hoort wat” – principe eens vervangt door “Fijn dat ik onvoorwaardelijk wat voor mijn medemens kan betekenen” dan hoef je ook maar een paar uur te werken. Bovendien hoef je dan alleen maar datgene te doen wat je leuk vindt. Voor elk klusje is altijd wel iemand te vinden. Ook als dat ff wat lastiger of smeriger is. Dat is iets wat men niet kan en wil geloven.

  0 likes
 123. Ik vind het een prima plan het basisinkomen. En ik geloof niet dat mensen dan thuis op de bank gaan zitten. Mensen die nu thuis op de bank zitten zijn niet gelukkig. Met een basisinkomen kun je veel meer in vrijheid leven, doen waar je passie is, je talenten inzetten en vooral eigen verantwoordelijkheid nemen. Nu leeft de meerderheid als slaaf van een werkgever. Eigen verantwoordelijkheid en eigen initiatief worden ze meestal ontnomen, daar worden mensen passief van. Ik geloof dat mensen van nature niet lui zijn. Mensen willen juist wat voor elkaar betekenen, wij zijn sociale wezens. Laat maar snel komen dit basisinkomen. De wereld zal er veel gelukkiger uitzien.

  0 likes
 124. [quote name=”Ramon”]als iedereen werkt ipv niets te doen dan hoeft iedereen maar een paar uur te werken.dus aan het werk iedereen!tenzij je oud of invalide bent![/quote]
  Jammer voor jouw en vele andere, ik ben geen slaaf van de elite en werk dus mooi niet :)) en ik ben er op mijn manier voor de mens en vul mijn dag in op mijn manier die ik prettig vind en ik goed vind voor mij en mijn naaste. Hoe het systeem nou is wil ik niet werken en vertikt ik het gewoon, als het systeem positief is, word het verhaal heel anders.

  0 likes
 125. [quote name=”Roos”]Dit is echt grote onzin en totaal weg van de realiteit. Kan niet! Zo is de mens niet geschapen, zit zo niet in elkaar. Wie gaat er nog studeren, zich uitsloven, hard werken om ergens een succes van te maken? Moeten alle huizen afgebroken worden en overal dezelfde blokkendozen worden neergezet? Iedereen gelijk, nou dat is dus niet zo. Wie koopt er nog een auto, een boot, een fiets, een keuken, een mooie jurk, dure parfum, sieraden, kunstwerken, PC, TV…ga maar door of schaffen we alles af, in een klap? Of krijgt iedereen wat hij wenst? Denk eerst eens na voordat je dit een goed plan vindt.[/quote]

  Is dit een negatief zelfbeeld dat je op “iedereen” projecteerd?
  Of werk je bij 1 van deze instanties?
  Begrijp even niet waarom je dit zo eng vindt, geld wordt uit de lucht gecreëerd door banken met een paar aanslagen op een computer, dat kan wel?
  Of ben jij eigenaar van die computer?
  Snap echt je angst niet?

  0 likes
 126. [quote name=”Woutertje”]Klinkt heel mooi allemaal. Maar ik vraag mij af aan wat voor bedrag zij dan denken.
  Is dit bijvoorbeeld meer, minder of ongeveer gelijk aan bijvoorbeeld een sociale uitkering?[/quote]
  Ik denk dat het dan minder is en eigenlijk zelf meer zou kunnen. Minder omdat je vaste lasten minder is. ivm geen electriek kosten ect. Maar meer kan omdat de overheid meer overhoud.
  Hoe komt het dat de overheid meer overhoud. Want denk je wat het nou kost al het personeel van de soos en de pensoenuitkeringen, persooneel van de ziektewet uitkeringen en de mensne die rekeninge moeten uit schrijven van electra ect en hun gebouwen en hun controle op fraude ect. Die heb je niet meer. Op dat gebied bespaar je heel veel. Als je dan overal de staatcontolcamera’s ook weg haalt en dat geld ook in de basisinkomen steekt dan kan je basis inkomen nog meer omhoog. Gewoon alle onzin afschaffen is de oplossing.

  0 likes
 127. [quote name=”Roos”]Dit is echt grote onzin en totaal weg van de realiteit. Kan niet! Zo is de mens niet geschapen, zit zo niet in elkaar. Wie gaat er nog studeren, zich uitsloven, hard werken om ergens een succes van te maken? Moeten alle huizen afgebroken worden en overal dezelfde blokkendozen worden neergezet? Iedereen gelijk, nou dat is dus niet zo. Wie koopt er nog een auto, een boot, een fiets, een keuken, een mooie jurk, dure parfum, sieraden, kunstwerken, PC, TV…ga maar door of schaffen we alles af, in een klap? Of krijgt iedereen wat hij wenst? Denk eerst eens na voordat je dit een goed plan vindt.[/quote]

  Juiste stelling, maar daar zal SOPN wwel een andere mening over hebben… 🙂

  0 likes
 128. [quote name=”Roos”]Dit is echt grote onzin en totaal weg van de realiteit. Kan niet! Zo is de mens niet geschapen, zit zo niet in elkaar. Wie gaat er nog studeren, zich uitsloven, hard werken om ergens een succes van te maken? Moeten alle huizen afgebroken worden en overal dezelfde blokkendozen worden neergezet? Iedereen gelijk, nou dat is dus niet zo. Wie koopt er nog een auto, een boot, een fiets, een keuken, een mooie jurk, dure parfum, sieraden, kunstwerken, PC, TV…ga maar door of schaffen we alles af, in een klap? Of krijgt iedereen wat hij wenst? Denk eerst eens na voordat je dit een goed plan vindt.[/quote]

  Hoe ongeloofwaardig het ook klinkt, iets vergelijkbaars gebeurt al heel lang.
  Denk maar bijvoorbeeld aan alle mensen die freeware software voor de computer maken. Tot aan complete besturingssystemen toe.

  0 likes
 129. deze methode lijkt veel op hoe men vroeger in de DDR (oost Duitsland ) leefde
  veel mensen vonden deze manier van leven bevredigender dan hoe het nu is sinds de muur weg is

  0 likes
 130. [quote name=”Lilian”][quote name=”sara”]En al die rijke mensen dan? Wat gaat er met hun miljarden gebeuren? Krijgen zij ook een basisinkomen? Vind het allemaal heel mooi klinken en heb geleerd wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn , dat dit vaak ook zo is. Eerst maar eens zien dan… Maar t idee is goed en goed dat erover nagedacht word.[/quote]

  Mensen die besluiten om te willen werken, verdienen natuurlijk een salaris bovenop het basisinkomen. Het basisinkomen is erop gericht dat niemand in armoede hoeft te leven. Ieder mens heeft immers recht op onderdak en voedsel: de eerste levensbehoeften.[/quote]
  Helemaal mee eens, Lilian !

  0 likes
 131. Nou als ik dit eens zo lees, dan vind het een goed plan. ik werk ook heel erg hard voor mn geld, alleen zie ik er nooit wat van. leven om te werken en werken om te leven *uhh die tweede klopt niet* want zo’n gevangenis is niet bepaald leven”

  hoe het er nu voor staat gaat echt nergens meer over, die mentaliteit en gedragingen van mensen.. alleen maar om wie wat heeft en of beter heeft.. wat bereik je daarmee, alleen maar ellende.

  0 likes
 132. Een geweldig plan! Ik zeg invoeren dit plan, liever vandaag dan morgen.En hoe we aan het geld komen: om te beginnen het Koningshuis afschaffen en het terugeisen van het geld dat zij onterecht hebben verkregen( van o.a. alle Nederlanders die belasting betalen, dat zijn dus werkende en niet werkende mensen) doordat zij onrechtmatig zichzelf een titel met bijbehorende status hebben toegeigend. Alleen al van dat geld kan je makkelijk alle Nederlanders voorzien van een basisinkomen.Het afschaffen van instellingen en instituten die toch niet meer nodig zijn omdat iedereen een basisinkomen heeft, scheelt al miljoenen per jaar.1e en 2e kamer afschaffen, want het enige wat die zogenaamde ‘volksvertegenwoordigers’ vertegenwoordigen is hun eigen ego en het zijn immers lakeien van Beatrix die naar haar pijpen dansen en er nog eens goed betaald voor worden, exclusief onkosten. En ga zo maar door…De vraag waar het geld vandaan moet komen is hiermee deels beantwoord.

  0 likes
 133. [quote name=”Roos”]Dit is echt grote onzin en totaal weg van de realiteit. Kan niet! Zo is de mens niet geschapen, zit zo niet in elkaar. Wie gaat er nog studeren, zich uitsloven, hard werken om ergens een succes van te maken? Moeten alle huizen afgebroken worden en overal dezelfde blokkendozen worden neergezet? Iedereen gelijk, nou dat is dus niet zo. Wie koopt er nog een auto, een boot, een fiets, een keuken, een mooie jurk, dure parfum, sieraden, kunstwerken, PC, TV…ga maar door of schaffen we alles af, in een klap? Of krijgt iedereen wat hij wenst? Denk eerst eens na voordat je dit een goed plan vindt.[/quote]

  idd, politiek wordt geleid door mensen die boven hun staan en kunnen verder niets aan doen kwa regels omvormen.. (dat ik tenminste hoe ik het heb gezien)

  0 likes
 134. [quote name=”Anoniem”]Ik wil wel op SOPN stemmen maar ik durf niet zo goed. Ik ben bang voor de grote veranderingen die het met zich mee brengt.[/quote]
  Is het niet zo dat je je onbewust of misschien bewust,vast houdt aan iets wat een illusie is? Durf te veranderen, alleen of collectief.

  0 likes
 135. [quote name=”dymph”]
  Ik denk dat het dan minder is en eigenlijk zelf meer zou kunnen. Minder omdat je vaste lasten minder is. ivm geen electriek kosten ect. Maar meer kan omdat de overheid meer overhoud.
  Hoe komt het dat de overheid meer overhoud. Want denk je wat het nou kost al het personeel van de soos en de pensoenuitkeringen, persooneel van de ziektewet uitkeringen en de mensne die rekeninge moeten uit schrijven van electra ect en hun gebouwen en hun controle op fraude ect. Die heb je niet meer. Op dat gebied bespaar je heel veel. Als je dan overal de staatcontolcamera’s ook weg haalt en dat geld ook in de basisinkomen steekt dan kan je basis inkomen nog meer omhoog. Gewoon alle onzin afschaffen is de oplossing.[/quote]

  Is het al bekend hoe zij dat willen gaan doen aangezien alle nuts, elektra en water bedrijven commercieel zijn op dit moment.
  Denk niet dat zij om deze plannen staan te springen namelijk..

  0 likes
 136. SOPN durft uit de doos te denken,dat is wat we nodig hebben in deze tijden.

  0 likes
 137. [quote name=”Woutertje”]Is het al bekend hoe zij dat willen gaan doen aangezien alle nuts, elektra en water bedrijven commercieel zijn op dit moment.
  Denk niet dat zij om deze plannen staan te springen namelijk..[/quote]Alle nutsbedrijven worden weer genationaliseerd. Lees het Partijprogramma.

  0 likes
 138. [quote name=”Hans”]SOPN heeft inderdaad een nieuwe oplossing bedacht die ik in de afgelopen 25 jaar nog niet gezien heb. Namelijk het idee om de hele gezondheidszorg maar af te schaffen. Als je ziek wordt of landrurig verpleegd moet worden, moet je dit zelf maar van je basisinkomen betalen. Denk niet dat dit lukt.[/quote]Beste Hans, waar haal je het idee vandaan dat de SOPN de hele gezondheidszorg wil afschaffen? Incluis het idee dat zorgbehoevende mensen de zorg van het basisinkomen moeten bekostigen? Het is me duidelijk dat je niet volledig ingelezen bent in de SOPN stukken.

  0 likes
 139. [quote name=”Hans”]Bij elke variant van een onvoorwaardelijk basisinkomen gaan we op hele grote schaal geld rondpompen (mete de enehand mensen een uitkering geven en met de andere hand met verhoogde belastingen in welke vorm dan ook dit weer afpakken).[/quote]Wie is “we”? Niet de SOPN!

  0 likes
 140. [quote name=”Roos”]Dit is echt grote onzin en totaal weg van de realiteit. Kan niet! Zo is de mens niet geschapen, zit zo niet in elkaar. Wie gaat er nog studeren, zich uitsloven, hard werken om ergens een succes van te maken? Moeten alle huizen afgebroken worden en overal dezelfde blokkendozen worden neergezet? Iedereen gelijk, nou dat is dus niet zo. Wie koopt er nog een auto, een boot, een fiets, een keuken, een mooie jurk, dure parfum, sieraden, kunstwerken, PC, TV…ga maar door of schaffen we alles af, in een klap? Of krijgt iedereen wat hij wenst? Denk eerst eens na voordat je dit een goed plan vindt.[/quote]

  Veel mensen zitten zo vast dat ze zelfs in hun hoofd niet eens vrij DURVEN denken. Wat zijn die gehersenpoeld zeg. Goed plan dat basisinkomen !

  0 likes
 141. [quote name=”Hans”]Dit willen we combineren met een vorm van voorwaardelijk basisinomensysteem waarbij mensen 100% van het minimumloon doorbetaald krijgen als er geen werk is[/quote]
  Invoering van een basisinkomen zou een instrumentele
  verzoening tussen participatie en inkomensgarantie kunnen vormen, een basisinkomen maakt zowel uitkeringen als minimumlonen geheel of gedeeltelijk overbodig.
  [quote name=”Hans”]In lijn met de cooperatieve gedachtengoed waar wij van uit gaan is het de bedoeling dat mensen bijdragen aan hun lokale economie.[/quote]
  Op welke wijze verwacht Mens en Spirit dat mensen hun bijdrage gaan leveren aan de lokale economie bij de vorm van een voorwaardelijk inkomen? Mijn inziens is er dan nog altijd de druk van ‘ moeten’ in deze vorm. Het onderdrukt de vrije keuze, de zelfverantwoordelijkheid en de participatie van de mens dan volledig.

  0 likes
 142. [quote name=”Aardebewoner”][quote name=”Roos”] Kan niet! Zo is de mens niet geschapen, zit zo niet in elkaar. Wie gaat er nog studeren, zich uitsloven, hard werken om ergens een succes van te maken? Moeten alle huizen afgebroken worden en overal dezelfde blokkendozen worden neergezet? Iedereen gelijk, nou dat is dus niet zo. Wie koopt er nog een auto, een boot, een fiets, een keuken, een mooie jurk, dure parfum, sieraden, kunstwerken, PC, TV…ga maar door of schaffen we alles af, in een klap? Of krijgt iedereen wat hij wenst? Denk eerst eens na voordat je dit een goed plan vindt.[/quote]

  Het gaat om een *basisinkomen*. Verder kun je gewoon werken zoals het nu ook gebeurt.
  Wat je meer verdient mag je na aftrek van belasting helemaal houden. Dus geld genoeg voor al die extra’s die je wil aanschaffen.
  Maar ik denk dat er ook mensen zijn die geen behoefte hebben aan al die extra dingetjes.
  We zijn namelijk niet allemaal hetzelfde.

  Veel goeds

  0 likes
 143. Het grootste hindernis is v.m. dat er op dit moment nog heel veel mensen op posities zitten die juist helemaal geen reden zien om eerlijk te delen. mensen op posities die juist denken dat ze beter zijn en meer verdienen dan anderen. en deze mensen houden natuurlijk dit oneerlijke verdeel-systeem in stand. ook al is het basisinkomen heel goed te doen – er is geen interesse het in te voeren omdat dan een heleboel dames & heren hun hoge posities met de hoge salarissen moeten inleveren. ook hier helpt dus allen maar bewustzijnsverhoging zodat deze mensen vrijwillig kiezen voor het opgeven van hun verheffen posities ten behoeve van een eerlijke verdeling en samenleving. laat dus de “bewustzijnsverhogende wind” maar waaien – door alle verdiepingen van het pyramide-systeem!

  0 likes
 144. We zijn inderdaad enorm gehersenspoeld!
  Probeer daar eerst vanaf te komen!

  Veel goeds aan iedereen.

  0 likes
 145. ik weet het nog zo net niet. een basisinkomen kan ook een controlemiddel zijn en mensen verplichten accoord te gaan met zaken waar ze eigenlijk niet mee accoord willen gaan. Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat iedereen zijn vingerafdruk af moet staan teneinde in aanmerking te komen voor een basisinkomen…. en zo kan dan uiteindelijk toch nog door de overheid zo gewenste privacyschending doorgedrukt worden.

  0 likes
 146. Een basis inkomen lijkt zinvol als je over de kansarmen praat, maar wat als je hoog opgeleid bent met een baan. Een mens wil graag zuinigjes aan doen.. Bij slechte resultaten zullen de inkomens uit hunner verdiensten steeds harder belast worden wat uiteindelijk ervoor zorgt dat deze inkomens verstrekkers uit nood de mensloze economieen zullen stimuleeren waardoor hier steeds minder vraag naar de natuur(lijke) passie ontstaat Deze financiele compassie zal steeds meer van – enkele – “”geldverstrekkers”” gaan afhangen . Waarom ? omdat dit uiteindelijk heeft geresulteerd in een gewonnen concurenten oorlog die tot doel had de alternatieve producenten moeilijker marktingang te laten geven. Nu is dit ook welal het geval maar dat buitensluiten zal dan verder uitgewerkt worden . Onze leven zal verder stommer worden .

  0 likes
 147. Reactie op Sus:

  Ik hoop dat je gelijk krijg.
  We zitten nu in het jaar 2012, ik zie nog zo weinig voortekenen van een shift of een kanteling. Ik heb een peuter en hij is zachtaardig (gelukkig ook ondeugend, ondernemend en een echt lachenbekje).Ik ben daar trots op. Als ik iemand hoor zeggen dat je beter niet zachtaardig kan zijn, want dan ben je sneller pispaal Ik probeer dan uit te leggen zdat zachtaardigheid juist een mooie eigenschap is, en ik hoop dat hij het niet verliest. mensen vinden mij duidelijk naief hierin. Ik krijg de indruk dat mensen liever een heel weerbaar minder lief kind hebben, wat in ieder geval niet de laagste in de pikorde is. Dit zegt iets oven hoe de grote massa nog steeds de wereld ziet.

  Voor het goed werken van een basisinkomen is een integere, gelijkwaardige en sociale samenleving nodig (zonder ikke ikke en de rest kan stikke gedrag.

  0 likes
 148. Ik vind het allemaal geweldig en geloof er zelfs ook nog is in dat dit de wereld wel eens zou kunnen veranderen.. Er is alleen 1 maar….. Hoe willen jullie dit invoeren in de huidige politiek. Want welke partij gaat in deze plannen mee? Rutte, pechthold, wilders kan je wel vergeten. En ik moet zeggen dat SOPN nou nog niet heel er veel aan naams bekendheid heeft gedaan. Graag zou ik hier aan mee willen helpen, en doe het ook al, in mijn kennisen groep en FB, maar waar blijft SOPN in de media?? En in de gemeentes? Zo komen we niet eens aan 10 zetels, en dan kunnen al deze plannen direct naar de vuilnis bak!!

  0 likes
 149. De inzichten die Johan Oldenkamp vertegenwoordigd komen overheen met de inzichten die ikzelf heb ten opzichte van een samenleving, beter gezegd, zoals het naar mijn mening ook hoort te zijn.

  Ik heb nooit ingezien waarom men zou gaan stemmen op iets waarvan je eigenlijk al vooraf kunt zien dat het niet ok en eerlijk is, noem het maar onderbuikgevoel..

  Ik volg Johan Oldenkamp nu al een poos en ben in zijn denkwijze en interesses
  gaan geloven…
  Dit jaar op 12 September zal ik gaan stemmen op de SOPN omdat ik zie dat deze partij gaat voor het algemeen en niet voor partij cq eigenbelangen zoals we dit al decennia hebben mogen meemaken van onze zg regulaire partijen, die een vicieuze cirkel in stand houden proberen te houden van veel praten, veel liegen, veel beloven en het vervolgens niet waarmaken…
  Dit ben ik meer dan zat..

  Ik zeg, 12 September, stem SOPN…

  0 likes
 150. [quote name=”Martin”]een basisinkomen kan ook een controlemiddel zijn. Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat iedereen zijn vingerafdruk af moet staan teneinde in aanmerking te komen voor een basisinkomen…. en zo kan dan uiteindelijk toch nog door de overheid zo gewenste privacyschending doorgedrukt worden.[/quote]

  Natuurlijk moeten we daarvoor waken.
  Maar ik denk dat bij de SOPN vrijheid en privacy tot de belangrijkste zaken behoren.

  En denk je dat als het doorgaat zoals het nu is, onze vrijheid en privacy verzekerd zijn?

  Het is hoog tijd dat er echte positieve verandering komt.
  We hebben nu de kans.

  Volgens mij is de SOPN de beweging die de meeste kans biedt om daadwerkelijk positieve verandering in onze maatschappij te brengen.

  Angst is een slechte raadgever!

  Aanhangers van SOPN laten zich naast hun verstand leiden door het hart.

  Veel goeds

  0 likes
 151. @ Martin,

  Er word gesproken over een onvoorwaardelijk basisinkomen welk mensen de vrijheid geeft hun leven in te richten zoals ze willen.

  Ik denk dat je in de war bent met het huidige systeem, waar je vingerafdrukken moet afgeven voor het in bewaring krijgen van een staatsdocument wat je zomaar aan iedereen moet tonen op straffe van een boete. Waar je zomaar afgeluisterd kan worden zonder dat je iets verkeerds hebt gedaan en waar je continue in de gaten word gehouden door camera’s, geldtransacties en chips die verklikken waar je met wie bent.

  Vrijheid is een illusie, ik wil die graag met de SOPN omzetten naar werkelijkheid.

  0 likes
 152. Met een grote glimlach op mijn gezicht ik de vele reacties. Wouww wat een vragen allemaal Ik wil graag opmerken dat de antwoorden vanzelf op zijn plek gaan vallen zolang we bezig blijven om de toekomst voor al het leven op de aarde positief te willen veranderen. Dus alles wat bijdraagt is in essentie goed. Hoe de invulling daar van is of moet worden valt van zelf op zijn plek. Wel wordt het tijd dat de media de massa eerlijk moet gaan inlichten dan wordt van zelf veel duidelijk. En verdwijnt snel die dualiteit. Elke partij of beweging waarbij je je stem niet weggeeft, maar kan mee doen in de besluit vorming. Is naar mijn mening pas een echte democratie. En lijkt in geen geval op communisme. Je ben vrij in doen en laten. En waarom zorgen maken over waar het geld vandaan moet komen? Wij kunnen als we baas in eigenland zijn toch zelf beslissen hoe en waarneer we de geldpers aanzetten. Dit doen banken al jaren. Geld is een ruilmiddel. Winst maken met geld is hebzucht.

  0 likes
 153. Exopolitiek : een basisinkomen voor iedereen, zonder dat de belastingbetaler als consumenten of bedrijven er hoeven voor op te draaien is zeer interessant…
  Het huidig sociale zekerheidssysteem in Vlaanderen kent zijn sociale fraude, met de kraan opendweilen voor onverantwoorde immigratie en emmigratie, een toegelaten verantwoorde burgervestigingsbeleid tussen akkoorden via staten onderling is wat anders, alles transporteert over de grenzen, de permanente stijging van de uitgaven voor minsterie van Justitie liegen er niet om binnen de Eurozone, een dringende halt toeroepe een is noodzakelijkheid

  0 likes
 154. [quote name=”Edwin”]Ik vind het allemaal geweldig en geloof er zelfs ook nog is in dat dit de wereld wel eens zou kunnen veranderen.. Er is alleen 1 maar….. Hoe willen jullie dit invoeren in de huidige politiek. Want welke partij gaat in deze plannen mee? Rutte, pechthold, wilders kan je wel vergeten. En ik moet zeggen dat SOPN nou nog niet heel er veel aan naams bekendheid heeft gedaan. Graag zou ik hier aan mee willen helpen, en doe het ook al, in mijn kennisen groep en FB, maar waar blijft SOPN in de media?? En in de gemeentes? Zo komen we niet eens aan 10 zetels, en dan kunnen al deze plannen direct naar de vuilnis bak!![/quote]
  Edwin, Scroll wat naar boven en aan de linkerkant van de site staan twee links. Eén daarvan is van SOPN.nl. Daar vind je de verkiezingstour agenda en een link naar Pateo.nl, met de data voor de tv-en radiospotjes.

  0 likes
 155. een klein beetje het idee van het comunisme .het gratis dit en dat en een vast inkomen .maar het sopn wil ons ook meer de vrijheid geven van het ?? mens zijn !!ik ?? kan er mee leven want wij zijn nu de gevangenen van het z g n
  koninkrijk wat niet mag bestaan van/voor het volk .LEVE DE DEMOCRATIE

  0 likes
 156. [quote name=”gallicflower”]Exopolitiek : een basisinkomen voor iedereen, zonder dat de belastingbetaler als consumenten of bedrijven er hoeven voor op te draaien is zeer interessant…
  /quote]

  Wanneer we geld willen behouden als een gerechtvaardigd middel tot het in staat stellen om in je eigen levens onderhoud te voorzien zal dat ook verdient moeten worden , anders is er willekeur en zijn we overgeleverd aan de fantasie van enkele inversteerders . Het verhaal van SOPN ga ik niet in mee want ik zie machtsblok ontstaan die haar macht nooit meer prijsgeven wil maar integendeel , dan word zelfs niets niet meer gratis … maw mind control . Ik zeg met heel mijn overtuiging Nee niet doen , wees ook tegen een basis inkomen . nb: Zelf heb ik een geldloos systeem in de basis van haar werking ontwikkeld en dat zal er eerder gaan komen omdat het van de natuurlijke voorzienigheid uit zal gaan, en wat daarnaast ontwikkeld word is Gods oordeel.

  0 likes
 157. lief Aaltje – laat ze zeggen wat ze zeggen. jou kindje is van deze tijd, in welke je weer zachtaardig mag zijn, want dat is ook onze ware natuur, of je nou jonge of meisje bent. bovenop is je kind een spiegel van jezelf.
  dat harde is maar een schil die is ontstaan ter bescherming van de zachte kern die in ons schuilt, ook bij degenen die praten van weerbaarheid en pispalen. in feite zijn we allemaal zacht. en omdat jij dat openlijk toont, schrikken degenen, die het nog niet durven. gun hen de tijd die ze nog nodig hebben en wees intussen alvast een voorbeeld.
  Er is weleens deze zin in me opgekomen: Het leven ís hard en máakt hard maar ik ben nog steeds zo zacht… In deze zin: je bent niet alleen. wij doorstaan dit hier samen ~ verbonden in liefde.

  0 likes
 158. Hallo redactie.

  Als ik commentaar van minder dan 1000 tekens wil versturen krijg ik de melding dat de reactie te lang is. Zelfs bij minder dan 950 tekens krijg ik deze melding.

  Ik heb mijn reactie al flink ingekort maar op gegeven moment is het niet meer mogelijk om in te korten zonder de essentie te verliezen.

  Dit is heel irritant.
  1000 tekens = 1000 tekens en geen 940 of minder.
  Kunnen jullie hier iets aan doen?

  Veel goeds

  0 likes
 159. [quote name=”Humphrey”]Hallo redactie.

  Als ik commentaar van minder dan 1000 tekens wil versturen krijg ik de melding dat de reactie te lang is. Zelfs bij minder dan 950 tekens krijg ik deze melding.

  Ik heb mijn reactie al flink ingekort maar op gegeven moment is het niet meer mogelijk om in te korten zonder de essentie te verliezen.

  Dit is heel irritant.
  1000 tekens = 1000 tekens en geen 940 of minder.
  Kunnen jullie hier iets aan doen?

  Veel goeds[/quote]

  Bondiger verwoorden of niet over de 900 gaan is mij devies.

  0 likes
 160. Ik denk dat het daarvoor nog een beetje te vroeg is, of misschien niet, maar dan zal de overgang zeer moeilijk verlopen. Dit is ‘min of meer’ hetzelfde als resource-based economy in die zin dat iedereen in zijn behoeften kan voorzien, en doen wat die graag doet.

  Mijn huidige zorg met dit systeem is bijvoorbeeld, wie gaat de huizen/flats/immense bouwwerken bouwen? Tuurlijk het ontwerpen ervan is iets dat bepaalde mensen graag zullen doen, maar het zelf bouwen, daar zul je weinig mensen voor vinden. Dit zal alleen kunnen met automatisatie. En ik ben er zeker van dat dit in andere sectoren hetzelfde probleem zal zijn. Vandaar dat ik een moeilijke overgangsperiode voorspel. Er zullen wel ingenieurs zijn die de technologie zullen ontwikkelen, maar die zal er niet van vandaag op morgen zijn.

  Begrijp me niet verkeerd, ik ben hier een voorstander van, we moeten gewoon realistisch blijven.

  0 likes
 161. Hallo John,
  Welkom bij de SOPN!
  Mag ik er op wijzen dat onze inzichten niet afhankelijk zijn van “de lijsttrekker”.

  De persoonlijke inzichten van “de lijsttrekker” zijn enkel van belang als ze overeenstemmen met de gemeenschappelijke SOPN standpunten.
  Dit geldt voor alle SOPN-ers.
  Eigenlijk zijn alle SOPN-ers lijsttrekker.

  We hebben o.a gemeenschappelijk dat wij,
  1. de leugens van politici beu zijn
  2. van een corrupte maatschappij toe willen naar een eerlijke samenleving
  3. af willen van de eeuwenlange hersenspoeling
  4. ons niet laten leiden door angst
  5. naast ons verstand, ons hart en gevoel laten meespreken.

  Laten we samen aan een nieuwe wereld bouwen.

  Vertel het verder, want alleen als een groot deel van de bevolking meedoet, is het mogelijk om echte vernieuwing door te voeren en een einde te maken aan de eeuwenlange onderdrukking en betutteling van mensen.

  Veel goeds

  0 likes
 162. [quote name=”iebe”]

  Mijn huidige zorg met dit systeem is bijvoorbeeld, wie gaat de huizen/flats/immense bouwwerken bouwen? Tuurlijk het ontwerpen ervan is iets dat bepaalde mensen graag zullen doen, maar het zelf bouwen, daar zul je weinig mensen voor vinden. Dit zal alleen kunnen met automatisatie. En ik ben er zeker van dat dit in andere sectoren hetzelfde probleem zal zijn.
  Begrijp me niet verkeerd, ik ben hier een voorstander van, we moeten gewoon realistisch blijven.[/quote]

  Denk je dat er geen mensen te vinden zullen zijn om te bouwen. En hoe zit het meet eensgezindheid? Met z’n allen de schouders eronder zoals vlak na 1945?
  Zou jij dat niet doen?
  Laten we een beetje vertrouwen hebben in onze medemens.
  Bovendien wordt noodzakelijk werk gewoon beloond.
  Het is niet de bedoeling dat je met een basisinkomen allerlei luxe producten of een auto kunt aanschaffen.
  Daar zul je gewoon voor moeten werken.

  Veel goeds

  0 likes
 163. @Iebe, Wat is automatisatie?
  Overigens het plan voor een OBI wordt gefaseerd ingevoerd, niet in één klap alles tegelijkertijd, dat zou idd onverstandig zijn.Ik ben ervan overtuigd dat als we een eerlijkere, meer open samenleving hebben, we dan de dingen graag oppakken die gedaan moeten worden omdat we elkaar dan helpen en niet doen omdat we dan een belang hebben in iets.

  0 likes
 164. Een basisinkomen is vooral van belang voor mensen die moeilijk kunnen rondkomen en werkenden die gebukt gaan onder stress en uitbuiting.
  Mensen die voldoende inkomen hebben en daar tevreden mee zijn, hebben in het algemeen geen belang bij een basisinkomen.

  De SOPN heeft naast een basisinkomen ook andere aandachtspunten.
  Bijvoorbeeld het milieu.
  Dit gaat iedereen aan.
  Als we op de huidige manier doorgaan met ons milieu, dan zullen ook mensen die het nu financieel goed hebben, op korte termijn de negatieve gevolgen daarvan ondervinden.
  Ook goede gezondheid en onderwijs, voor iedereen van belang, staan op het SOPN programma.

  De SOPN heeft nog een aantal zaken die ook van belang zijn voor mensen met voldoende geld.

  Kijk op SOPN.nl voor meer informatie.

  Veel goeds aan iedereen

  0 likes
 165. De bakker, de slager en de kruidenier bestaan dan niet meer. Je hoeft immers niet meer te werken. Daarnaast zullen er dus grote voedsel en andere tekorten ontstaan. Want er zijn maar weinig mensen die het echt leuk vinden om te werken en al helemaal als ze meer en meer monden moeten voeden omdat er bijna niemand meer werkt. Dat geld wat zogenaamd bespaard word omdat instanties dan verdwijnen is ook onzin. De mensen verdwijnen en verliezen hun baan en dus hun inkomen of compenseerd dat basisinkomen dat? Hoe hoog moet dat basis inkomen dan wel niet zijn? Bedrijven? Winkels? ze zullen vrijwel allemaal verdwijnen. Een basis inkomen is een utopie van hippies die liever met zichzelf bezig zijn en de dingen die zei leuk vinden ipv met de samenleving waar ze dit zogenaamd allemaal voor doen.

  0 likes
 166. Als het basisloon word ingevoerd en het werkt niet en het word weer afgeschaft. Dan moet je weer helemaal opnieuw je pensioen opbouwen. Is daar al over na gedacht?

  0 likes
 167. Waar blijft de SOPN met zijn uitzending op tv dit is echt nodig anders kun je het wel vergeten en anderen dingen gaan doen.
  Ik denk dat je heel veel negative reacties gaat krijgen van de bestaande partijen.
  Voert de SOPN gelijk een andere munt in of kunnen we gratis alles krijgen.
  annunaki

  0 likes
 168. [quote name=”StijlvolRechts”]De bakker, de slager en de kruidenier bestaan dan niet meer. Je hoeft immers niet meer te werken. Daarnaast zullen er dus grote voedsel en andere tekorten ontstaan. Want er zijn maar weinig mensen die het echt leuk vinden om te werken en al helemaal als ze meer en meer monden moeten voeden omdat er bijna niemand meer werkt. [/quote]

  Dat is wat er nu gebeurt!
  De bakker, de slager en de kruidenier zijn bijna verdwenen ten voordele van de multinationals.
  En wat dacht je van de ontslagen die nu plaatsvinden en steeds maar meer worden. Straks werkt inderdaad bijna niemand meer!

  Zou jij voor de rest van je leven helemaal niets meer doen?
  Open je ogen en verwijder de hersenspoeling!

  Veel goeds

  0 likes
 169. beste StijlvolRechts, je reactie zegt veel meer over jezelf dan over datgene waar je over schrijft. de bakker, de slager en de kruidenier zijn juist mensen die houden van hun vak, net als een bouwvakker trouwens. om de hardwerkende handwerkers maak ik me geen zorgen, die houden van werken en zullen met geld en met veel waardering door hun klanten beloont worden. Wie vermoedelijk wél geen zin meer hebben om te werken zijn de legioenen van overbetaalde managers, bankiers, ambtenaren, politici, vele soorten specialisten, BNers etc. Die houden namelijk vooral van veel geld, glans en glorie. wij zullen nog zien of ze ook van hun werk blijven houden als hun salaris aangepast wordt op een gezond en eerlijk gemiddelde.

  0 likes
 170. Er zullen op die manier veel zzp-ers bijkomen omdat veel mensen niet meer slaafs voor een grote ondernemer willen werken. Ik zeg: DOEN! Misschien een idee om werkenden ook een basisinkomen te garanderen. De lonen kunnen dan een stuk omlaag en zo houd je de productie in ons land. Het komt op hetzelfde neer maar dan loont het ook weer om werkgever te zijn 🙂

  0 likes
 171. [quote name=”StijlvolRechts”]De bakker, de slager en de kruidenier bestaan dan niet meer. Je hoeft immers niet meer te werken. Daarnaast zullen er dus grote voedsel en andere tekorten ontstaan. quote]

  als mensen in vrijheid leven kiezen ze echt niet om niks te doen vele hebben de wil om dingen te verbeteren … er is genoeg te verbeteren stop met dat hokjes denken.
  Het is door dit soort hokjes geest dat de mens afstomt. Een werkende robot, die werkt om 1 % van de bevolking genieten van hun gekochte vrijheid.
  Dus ik zeg breek open die verstarde geest en leer waar het nu echt over gaat…. Het gaat om vrijheid. Om zelf je eigen leven te mogen leven. En niet omdat je in een systeem moet draaien.
  Het systeem is stuk. We moeten een nieuw systeem invoeren. Het oude heeft alleen tegen de samenleving gewerkt.

  leef in vrijheid.

  0 likes
 172. ik ben voor uwv zuigt en is een freking drama dat je solicitatie plicht hebt en 99 van de 100 solicitaties die je stuurt 0,0 reaktie geven

  en de stelling die iemand geeft dat kruideniers etchetera verledentijd worden ik denk het eigenlijk niet
  als iedereen kan doen wat hij wil zal iedereen zijn hobby gaan uitvoeren
  of vrijwilligers werk gaan doen net als ik al een tijdje mebezig was

  0 likes
 173. [quote name=”Timothy Drake”]Er zullen op die manier veel zzp-ers bijkomen omdat veel mensen niet meer slaafs voor een grote ondernemer willen werken. Ik zeg: DOEN! Misschien een idee om werkenden ook een basisinkomen te garanderen. De lonen kunnen dan een stuk omlaag en zo houd je de productie in ons land. Het komt op hetzelfde neer maar dan loont het ook weer om werkgever te zijn :)[/quote]

  Het basisinkomen is voor iedereen, Timothy.
  Dus ook werkenden enzovoort.
  Het is niet verplicht om van het basisinkomen gebruik te maken, maar iedere Nederlander heeft er recht op.

  Veel goeds

  0 likes
 174. #166 Humphrey 13-08-2012 17:26
  “Een basisinkomen is vooral van belang voor mensen die moeilijk kunnen rondkomen en werkenden die gebukt gaan onder stress en uitbuiting.” – dus voor de onderste laag van de piramide = de grootste vlakte = de meeste mensen.

  0 likes
 175. Ik ben deze discussie ook op facebook aan het voorzetten en ik moet zeggen. Jullie hebben allemaal best steekhoudende argumenten en ik ging misschien wat hard door de bocht. Maar jullie vertrouwen in het nemen van verantwoordelijkheid en in mensheid is groter dan die van mij. Klootzakken verdwijnen niet als sneeuw voor de zon. Die zal je altijd blijven houden. De service is niet vanzelfsprekend net als de rest van de genoemde voordelen. Feitelijk zeggen jullie nu ineens dat geld wel gelukkig maakt. Maar goed, dat terzijde. Maar ik ga een heel eind met mee in jullie verhaal en argumenten. 1/2

  0 likes
 176. Maar als er zo’n systeem komt dan wel wereldwijd anders krijg je dus een aanzuigende werking waar je u tegen zegt, waardoor het dus op zeker onbetaalbaar wordt en levensgevaarlijk zelfs. Chaos zou ik bijna zeggen als we die grenzen dan niet dicht gooien. Want heel Afrika en andere kansloze verkassen met het eerste beste mogelijkheid met het eerste de beste vervoersdinges wat ze kunnen vinden richting Nederland. 2/2

  0 likes
 177. [quote name=”Bas2″]Als het basisloon word ingevoerd en het werkt niet en het word weer afgeschaft. Dan moet je weer helemaal opnieuw je pensioen opbouwen. Is daar al over na gedacht?[/quote]

  Als je het SOPN programma had gelezen zou je deze vraag niet stellen.
  De pensioenen verdwijnen niet!

  Ik merk dat veel mensen conclusies trekken zonder het SOPN programma te hebben gelezen!

  Hier is de link:
  http://sopn.nl/partijprogramma/183-sopn-partijprogramma-versie-3.html

  Daar is ook een link naar veelgestelde vragen.

  Veel goeds

  0 likes
 178. Ik werk zelf in de zorg. Ik werk alleen in de avond en nacht omdat ik dan meer krijg vergeleken met de dagdienst. Als dit systeem in wordt gevoerd kan je de zorg vergeten. Mensen die in de zorg werken hebben haast geen sociaal leven wat buiten hun werk staat. neem bijv. weekend diensten. Een goede vriend is jarig maar je kan niet komen omdat je weekenddienst heb. Als je bij elke verjaardag/afspraak heb word je vrienden kring kleiner. Dit heb je te danken aan je werk in de zorg. Daarbij mensen gaan niet werken als ze niet worden beloond. Als je alles ”gratis” krijg waarom zou je dan moeite voor doen. De zorg, schoonmaak, gevaarlijke beroepen, beroepen wat ver van huis is enz worden niet of nauwelijks beoefend. Nee dit systeem gaat nooit werken. Dan denk ik misschien in een ‘hokje’ maar ik kijk ook naar de nadelen ervan en die zijn er te veel vergeleken met de voordelen.

  0 likes
 179. [quote name=”Humphrey”][quote name=”StijlvolRechts”]De bakker, de slager en de kruidenier bestaan dan niet meer. Je hoeft immers niet meer te werken.

  Dat is wat er nu gebeurt!
  De bakker, de slager en de kruidenier zijn bijna verdwenen ten voordele van de multinationals.
  En wat dacht je van de ontslagen die nu plaatsvinden en steeds maar meer worden. Straks werkt inderdaad bijna niemand meer!

  Zou jij voor de rest van je leven helemaal niets meer doen?
  Open je ogen en verwijder de hersenspoeling!

  Idd ,ik heb jaren in de horica gewerkt en helemaal krankzinnig geworden ,nu met hulp van instanties probeer ik mijn passie te vinden ,en daarnaast doe ik vrijwilligerswerk om de tussentijd te compaseren. Ik zou niet thuis kunnen zitten…zou mezelf eerder willen hangen als ik dat doe..ben mens ,kheb iets zinnigs nodig om te kunnen leven,.niet het geld maar een doel !

  0 likes
 180. @ stijlvolrechts
  geld is een grote motivator, maar niet de enige! Veel mensen willen ook gewoon iets voor anderen betekenen, en er zijn ook mensen die werken omdat ze hun werk echt leuk vinden. Hoe verklaar je anders vrijwilligerswerk en al die mensen die voor een slecht loon toch in de zorg werken?

  0 likes
 181. [quote name=”Humphrey”][quote name=”StijlvolRechts”]De bakker, de slager en de kruidenier bestaan dan niet meer. [/quote]

  Dat is wat er nu gebeurt!
  De bakker, de slager en de kruidenier zijn bijna verdwenen ten voordele van de multinationals.
  En wat dacht je van de ontslagen die nu plaatsvinden en steeds maar meer worden. Straks werkt inderdaad bijna niemand meer!

  [/quote]

  Alle zakelijke verkeer zal juist onder de multinational (die het grote geld verdienen) komen, ze moeten nog meer onzin maken en natuurlijk nog goedkoper produceren. Dus goedkoper dan de kleine ondernemer , want mensen/consumenten kiezen dan voor minimale uitgaven.. kunnen ze langer achter de computer blijven zitten ipv iets lichamelijks gaan doen .

  Ik heb op deze site nog meer gezegt maar ik vrees dat je/meer daar een beetje bang van worden .. er komen in iedergeval geen reacties op … oja over dromen gesproken men kan slapend erin verdwijnen

  0 likes
 182. Ben het er totaal niet mee eens dat kleine bedrijven niet goedkoper kunnen zijn dan grote.
  Grote bedrijven verkopen vaak een “beleving” (voor de commerciële mensen hier). Deze bedrijven kopen via marketing hun aandeel en hebben zodoende een forse overheadkosten. Dure panden en salarissen uiteraard en het geld blijft veel minder lokaal.

  0 likes
 183. [quote name=”StijlvolRechts”]Maar als er zo’n systeem komt dan wel wereldwijd anders krijg je dus een aanzuigende werking waar je u tegen zegt, waardoor het dus op zeker onbetaalbaar wordt en levensgevaarlijk zelfs. Chaos zou ik bijna zeggen als we die grenzen dan niet dicht gooien. Want heel Afrika en andere kansloze verkassen met het eerste beste mogelijkheid met het eerste de beste vervoersdinges wat ze kunnen vinden richting Nederland. 2/2[/quote]

  Uiteraard is het de bedoeling dat het basisinkomen wereldwijd wordt ingevoerd maar je moet ergens beginnen.
  Lees ook het SOPN programma waarin staat dat de grenzen bewaakt zullen worden door militairen.
  Er zal natuurlijk gezocht worden naar echte oplossing van het asiel probleem.
  Te denken valt aan manieren om de mensen in hun eigen land een menswaardig bestaan te bieden.
  Maar we zullen eerst de problemen in eigen land moeten oplossen.

  Veel goeds

  0 likes
 184. [quote name=”Nieuwe richting”][quote name=”Humphrey”][quote name=”StijlvolRechts”]De bakker, de slager en de kruidenier bestaan dan niet meer.
  Dat is wat er nu gebeurt!
  De bakker, de slager en de kruidenier zijn bijna verdwenen ten voordele van de multinationals.
  En wat dacht je van de ontslagen die nu plaatsvinden en steeds maar meer worden. Straks werkt inderdaad bijna niemand meer!

  Zou jij voor de rest van je leven helemaal niets meer doen?
  Open je ogen en verwijder de hersenspoeling!

  Idd ,ik heb jaren in de horica gewerkt en helemaal krankzinnig geworden ,nu met hulp van instanties probeer ik mijn passie te vinden ,en daarnaast doe ik vrijwilligerswerk om de tussentijd te compaseren. Ik zou niet thuis kunnen zitten…zou mezelf eerder willen hangen als ik dat doe..ben mens ,kheb iets zinnigs nodig om te kunnen leven,.niet het geld maar een doel ![/quote]
  Laten we inderdaad voor een nieuwe richting gaan!

  Veel goeds

  0 likes
 185. Dit geeft een betere gedachte waarom je recht van bestaan in een basis uitkering(minimumloon)uitgedrukt moet worden.
  In een maatschappij die voor de eigen toppertjes(Als verse medewerker) een hoger netto-loon dan bruto-loon uitbetalen, een woon-vergoeding krijgen die hoger is als de meeste loon-briefjes…..
  Schrik niet, wordt niet boos, Stem SOPN.
  Het stukje van 20min. komt van de Belgische TV.

  http://www.youtube.com/watch?v=1A7FHVWOpXk&feature=player_embedded

  0 likes
 186. [quote name=”Roos”]Dit is echt grote onzin en totaal weg van de realiteit. Kan niet! Zo is de mens niet geschapen, zit zo niet in elkaar. Wie gaat er nog studeren, zich uitsloven, hard werken om ergens een succes van te maken? Moeten alle huizen afgebroken worden en overal dezelfde blokkendozen worden neergezet? Iedereen gelijk, nou dat is dus niet zo. Wie koopt er nog een auto, een boot, een fiets, een keuken, een mooie jurk, dure parfum, sieraden, kunstwerken, PC, TV…ga maar door of schaffen we alles af, in een klap? Of krijgt iedereen wat hij wenst? Denk eerst eens na voordat je dit een goed plan vindt.[/quote]
  Als je zeitgeist 2 op het net zoekt en bekijkt, krijg je heel andere inzichten op hoe het ook kan. Deze is ook op het net te vinden in het nederlands en het is de moeite waard om het te bekijken ook al kost het wat tijd.

  0 likes
 187. [quote name=”Hans”]Het idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen van ca. € 720 per maand het armoede ,,,,,, ect

  SOPN heeft inderdaad een nieuwe oplossing bedacht die ik in de afgelopen 25 jaar nog niet gezien heb. Namelijk het idee om de hele gezondheidszorg maar af te schaffen. Als je ziek wordt of landrurig verpleegd moet worden, moet je dit zelf maar van je basisinkomen betalen. Denk niet dat dit lukt.[/quote]

  Daarom zou het mooi zijn als ,,,, ; dat de gezondheidzorg gratis zou zijn, voor ieder icl. de dieren en dat de mens vrij is dan te kiezen voor pillen of voor kruiden ect.

  0 likes
 188. Als we allemaal een basisinkomen van de staat krijgen worden we dan niet nog meer afhankelijk van de staat?

  0 likes
 189. Er is maar 1 ding waar het hier echt omdraaid. Dit is de verandering naar een andere dimensie van onze plannet. Dit is de evolutie die aan een nieuw paradigma begint. Wij als levende zielen gaan daar in mee. Het opent een totaal nieuw blikveld. Waarin de dualiteit ophoudt te bestaan.
  Dus maak de vernieuwing niet extra moeilijk door allerlei angst scenarios op de weg te zetten. Dit helpt het collectief en het individu niet. De weg van verandering begint in je zelf.
  Wees de verandering die je wilt zijn.

  Leef in liefde.
  Erik.

  0 likes
 190. [quote name=”Bas2″]Als we allemaal een basisinkomen van de staat krijgen worden we dan niet nog meer afhankelijk van de staat?[/quote]
  Ieder die NU werkeloos word moet alles tonen en moet zijn deur openhouden voor controleurs. Men mag zelfs camera’s op zijn huis zetten ect. Als ieder een basis inkomen heeft heb je deze onzin niet meer en ben je vrijer dan ooit.

  0 likes
 191. [quote name=”Bas2″]Als we allemaal een basisinkomen van de staat krijgen worden we dan niet nog meer afhankelijk van de staat?[/quote]

  Wat “”we”” allemaal krijgen zal een ander, buiten ons belonings stelsel en welstandsniveau om (liefst voor een honger loontje want het moet goedkoop blijven) voor werken anders werkt het begeren en verkopen niet “doeltreffend” : de economie moet draaiende blijven. – dit word dus geen eerlijke sociale oplossing voor de, mindere democratische bestuurde helft van de wereld wat daarom al er niet zal gaan komen .

  Nu, in positieve zin, als je mensen echt voor iets wilt laten gaan moet je ze voor hun korte termijn behoeften blind maken, pas dan komen de ware lange termijn oplossingen in hun zicht. Dit heeft tot doel om vanzelf met eensgestemden en geestverwanten, plezier te maken . Hierom zijn we op aarde gekomen .. We gingen voor een relationele reset met de bestaande opvattingen.

  0 likes
 192. [quote name=”dymph”]
  SOPN heeft inderdaad een nieuwe oplossing bedacht die ik in de afgelopen 25 jaar nog niet gezien heb. Namelijk het idee om de hele gezondheidszorg maar af te schaffen. Als je ziek wordt of landrurig verpleegd moet worden, moet je dit zelf maar van je basisinkomen betalen. Denk niet dat dit lukt.[/quote]
  Daarom zou het mooi zijn als ,,,, ; dat de gezondheidzorg gratis zou zijn, voor ieder icl. de dieren en dat de mens vrij is dan te kiezen voor pillen of voor kruiden ect.[/quote]
  Dit is een mooi voorbeeld van de nieuwe mogelijkheden die de SOPN biedt.

  Het model dat de SOPN voor gezondheidszorg nu aangeeft is maar een voorstel in reactie op de huidige “gezondheidszorg”.
  Als wij iets anders willen, dan zal dat er via de inspraak procedure er zeker komen.
  Elke Nederlander heeft bij de SOPN namelijk de mogelijkheid om een voorstel in te dienen.

  Zelf ben ik ook voorstander van gratis gezondheidszorg.

  Veel goeds

  0 likes
 193. [quote name=”Erik”]Er is maar 1 ding waar het hier echt omdraaid. Dit is de verandering naar een andere dimensie van onze plannet. Dit is de evolutie die aan een nieuw paradigma begint. Wij als levende zielen gaan daar in mee. Het opent een totaal nieuw blikveld. Waarin de dualiteit ophoudt te bestaan.
  Dus maak de vernieuwing niet extra moeilijk door allerlei angst scenarios op de weg te zetten. Dit helpt het collectief en het individu niet. De weg van verandering begint in je zelf.
  Wees de verandering die je wilt zijn.

  Leef in liefde.
  Erik.[/quote]

  Beste Erik, dit gaat niet vanzelf.. sommige mensen hebben bijv. de rol gekregen om veel te mediteren en liefde/licht te verspreiden en anderen door een nieuw politiek systeem neer te zetten en op die manier liefde/licht te verspreiden.
  Samen kunnen we er voor zorgen dat we ons naar een volgend niveau kunnen verheven.

  0 likes
 194. met een basisinkomen gaan we ook een heleboel stress en oververmoeidheid voorkomen. en laat dat nou eens DE oorzaken zijn van heel veel ziektes hier bij ons in het westen. dus op ten duur worden mensen door een basisinkomen veel minder vatbaar voor ziektes want ze zijn uitgerust en hebben minder stress.

  0 likes
 195. [quote name=”StijlvolRechts”]Maar als er zo’n systeem komt dan wel wereldwijd anders krijg je dus een aanzuigende werking waar je u tegen zegt, waardoor het dus op zeker onbetaalbaar wordt en levensgevaarlijk zelfs. Chaos zou ik bijna zeggen als we die grenzen dan niet dicht gooien. Want heel Afrika en andere kansloze verkassen met het eerste beste mogelijkheid met het eerste de beste vervoersdinges wat ze kunnen vinden richting Nederland. 2/2[/quote]
  Het OBI is verbonden aan het Nederlands burgerschap. Daarna is het zaak dit zo snel mogelijk door te voeren in Europa en vervolgens mondiaal.

  0 likes
 196. De verrassende waarheid over wat ons motiveert:
  http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc
  (en het is dus niet geld!)…

  0 likes
 197. [quote name=”annunaki”]Waar blijft de SOPN met zijn uitzending op tv dit is echt nodig anders kun je het wel vergeten en anderen dingen gaan doen.[/quote]
  Ik waardeer je gedrevenheid Annunaki. Hierbij een link met het totaaloverzicht van tv en radiospotjes de komende tijd. Link: http://www.pateo.nl/agenda.htm
  [quote name=”annunaki”]Ik denk dat je heel veel negative reacties gaat krijgen van de bestaande partijen.[/quote]
  We zijn voorbij de angst en het maakt alleen maar discussie los. Kijk maar hoeveel reacties er hier op de site zijn. Dat is goed voor de burger die nog van niets weet.
  [quote name=”annunaki”]Voert de SOPN gelijk een andere munt in of kunnen we gratis alles krijgen.
  annunaki[/quote]
  Van ‘gratis’ zal voorlopig nog geen sprake zijn. SOPN wil idd een muntsoort invoeren wat gelijk is aan het gewicht van zilver, dus geen waarde-aanduiding als bv 10 euro. Maar dit vraagt ook organisatie dus ook dat zal even duren.

  0 likes
 198. [quote name=”Timothy Drake”]Er zullen op die manier veel zzp-ers bijkomen omdat veel mensen niet meer slaafs voor een grote ondernemer willen werken.[/quote]
  Sterker nog! Er zal een sterke toename zijn van ondernemingen. Voor de startende ondernemer is het moeilijk om in het eigen levensonderhoud te voorzien. Nu loop je nog een groot risico de 5 jaar niet te halen en failliet raakt en terugvalt in een sociale voorziening. Aldus draagt het basisinkomen bij tot de bestaansmogelijkheid van kleinschalige bedrijven in de dienstverlening, en verlaagt het de drempel tot
  ondernemerschap in het algemeen. Daarmee creëer je ook meteen banen. En alles zal in de lokale economie blijven.

  0 likes
 199. [quote name=”sus”]met een basisinkomen gaan we ook een heleboel stress en oververmoeidheid voorkomen. en laat dat nou eens DE oorzaken zijn van heel veel ziektes hier bij ons in het westen. dus op ten duur worden mensen door een basisinkomen veel minder vatbaar voor ziektes want ze zijn uitgerust en hebben minder stress.[/quote]

  Snap pricies waarover dit gaat , maar wat de SOPN graag werkend ziet zal nooit fair werken. Loon naar werken en sociale cohesie is er niet bij . Gewoon ophouden dit surrogaat te verdedigen , kijk goed naar de nadelen want hierin zijn de meesten bij alle beslissingen te vaak aan voorbij gelopen. Ik heb mijn bijdrage gedaan en niemand geeft tot nu een reactie maw hoor ik dan , ” hij kon wel eens gelijk krijgen “

  0 likes
 200. [quote name=”Erik”]Ik werk zelf in de zorg. Als dit systeem in wordt gevoerd kan je de zorg vergeten. Mensen die in de zorg werken hebben haast geen sociaal leven wat buiten hun werk staat.[/quote]
  Erik, jij werkt nog steeds in de zorg en ooit heb je die keuze gemaakt. Weet je nog waarom? Het zou wel beter betaald moeten worden.
  [quote name=”Erik”]Daarbij mensen gaan niet werken als ze niet worden beloond. Als je alles ”gratis” krijg waarom zou je dan moeite voor doen.[/quote]
  Het is een misvatting dat je niet beloond wordt met werk. Als je werkt krijg je gewoon salaris.
  [quote name=”Erik”]Nee dit systeem gaat nooit werken. Dan denk ik misschien in een ‘hokje’ maar ik kijk ook naar de nadelen ervan en die zijn er te veel vergeleken met de voordelen.[/quote]
  Het is goed er kritisch naar te kijken. Maar dan denk ik aan nu, waar mensen gratis ‘thuis werken’aan het huishouden en het opvoeden van de kinderen. Of de vele vrijwilligers. Ook een keuze.

  0 likes
 201. [quote name=”365Y”]Snap pricies waarover dit gaat , maar wat de SOPN graag werkend ziet zal nooit fair werken. Loon naar werken en sociale cohesie is er niet bij .[/quote]Misschien roep je veel, maar je onderbouwd het niet. Net als jouw stelling hierboven:”Loon naar werken en sociale cohesie is er niet bij”. Leg dat eens uit al je wilt.

  0 likes
 202. In het partijprogramma van Mens en Spirit wordt gesproken over een garantie-inkomen bij een halve week werken voor de samenleving. Het garantie-inkomen bedraagt dan 1000 euro. Dat lijkt mij ook geen slecht idee? Toch?

  0 likes
 203. In het verleden ben ik gedetacheerd geweest bij het UWV en gemeenten. Natuurlijk is er een enorme overhead van niet werkelijk toegevoegde waarde, maar om hoeveel gaat? Ik zou graag een berekening willen: totale besparingen ( huidige overhead + alle uitkeringen, subsidies, etc) – kosten (aantal inwoners * basisinkomen). Kortom, mag de Rekenkamer dit ff doorrekenen?

  Punt van aandacht is relatie met het vreemdelingenbeleid. Als je dit invoert wil de rest van Europa ook in NL wonen!

  0 likes
 204. [quote name=”Incy”][quote name=”365Y”]Snap pricies waarover dit gaat , maar wat de SOPN graag werkend ziet zal nooit fair werken. Loon naar werken en sociale cohesie is er niet bij .[/quote]Misschien roep je veel, maar je onderbouwd het niet. Net als jouw stelling hierboven:”Loon naar werken en sociale cohesie is er niet bij”. Leg dat eens uit al je wilt.[/quote]

  Lees eerst mijn bijdragen en dan mag je met argumenten komen die iets verder gaan dan dit , duidelijker kun je het niet krijgen .

  0 likes
 205. @180, Beste Erik

  Ik heb jaren in de zorg gewerkt, vanuit idealisme/roeping begonnen, en tijdens de opleiding leek het vak me op mijn lijf geschreven. In de loop der jaren veranderde er echter veel, steeds meer managementlagen, steeds slechtere zorgverlening en meer onderlinge kift omdat het stukje voldoening langzaam verdween. De cultuur binnen de zorg is zo slecht geworden dat dat voor mij uiteindelijk resulteerde in een burn-out. Dat is wat hard werken, geen voldoening, en vechten tegen de bierkaai met veel zorgmedewerkers doet.

  Nu ben ik op het punt aanbeland dat ik hersteld ben, en zoek naar een nieuwe baan. Hoewel mijn hart in de zorg ligt, is de zorg voor mij een valkuil, en zal ik daar in dit systeem, niet zonder meer weer kunnen werken.

  Breng het weer terug onder bij de staat, verwijder de slechte organisatie en het winstbejag, en dan kan ik gewoon weer met hart en ziel datgene doen waar ik goed in ben. Zorgen voor onze ouderen.

  0 likes
 206. Reactie op Femke:

  Wat naar dat je je roeping “zorg voor ouderen” niet op een normale manier kan doen. Zo’n Burn-out lijk me verschrikkelijk. Een vriendin van me werkt als wijkverpleegsterbij bij een organisatie zonder niddenmanagement. het heet Buurtzorg(www.buurtzorgnederland.com). Ze scoren erg hoog qua werknemerstevredenheid. En zitten organisatorisch compleet anders in elkaar. Ik denk misschien minder werkdruk omdat het geld meer gaat naar de mensen die ook echt het werk doen i.p.v. managers. Wie weet een tip?

  0 likes
 207. [quote name=”Aaltje”]In het partijprogramma van Mens en Spirit wordt gesproken over een garantie-inkomen bij een halve week werken voor de samenleving. Het garantie-inkomen bedraagt dan 1000 euro. Dat lijkt mij ook geen slecht idee? Toch?[/quote]
  Aaltje, met dit plan van Mens en spirit, zit je nog vast aan verplichtingen van het moeten werken en ben je nog niet vrij zoals SOPN dat voorstaat. M&S heeft het over een voorwaardelijk basisinkomen, SOPN heeft het over een onvoorwaardelijk basisinkomen. Ik kies voor de 2e optie.

  0 likes
 208. [quote name=”365Y”Misschien roep je veel, maar je onderbouwd het niet. Net als jouw stelling hierboven:”Loon naar werken en sociale cohesie is er niet bij”. Leg dat eens uit al je wilt.[/quote]

  Lees eerst mijn bijdragen en dan mag je met argumenten komen die iets verder gaan dan dit , duidelijker kun je het niet krijgen .[/quote]
  Ik zou het erg fair van je vinden als jij met je argumenten aankomt. Ik heb je berichten gelezen en zie duidelijk tegen een OBI bent. Hier en daar maak je ook nog een degenererende opmerking naar je medeburger. Ik vraag me af, gezien je opmerking: “Lees eerst mijn bijdragen en dan mag je met argumenten komen die iets verder gaan dan dit, duidelijker kun je het niet krijgen”, of je alle berichten, het partijprogramma en aanverwante artikelen hebt gelezen? Je zegt namelijk dingen zoals “SOPN zou een machtsblok zijn en dus mind control”. En vertel eens over je bedachte “geldloos systeem”.

  0 likes
 209. [quote name=”Incy”][quote name=”Aaltje”]In het partijprogramma van Mens en Spirit wordt gesproken over een garantie-inkomen bij een halve week werken voor de samenleving. Het garantie-inkomen bedraagt dan 1000 euro. Dat lijkt mij ook geen slecht idee? Toch?[/quote]
  Aaltje, met dit plan van Mens en spirit, zit je nog vast aan verplichtingen van het moeten werken en ben je nog niet vrij zoals SOPN dat voorstaat. M&S heeft het over een voorwaardelijk basisinkomen, SOPN heeft het over een onvoorwaardelijk basisinkomen. Ik kies voor de 2e optie.[/quote]

  Een verplichte bijdrage leveren aan de samenleving lijkt mij juist goed voor sommige niet gemotiveerde mensen. Ik vraag mij oprecht af of de samenleving al klaar is voor een onvoorwaardelijk basisinkomen. Niet iedereen heeft van zichzelf de motivatie en verantwoordelijkheidsbesef om nuttig te willen zijn. Lastig onderwerp!

  0 likes
 210. [quote name=”Justin”](Kortom, mag de Rekenkamer dit ff doorrekenen?[/quote]
  Ik ga ervan uit de SOPN dit zeker laat doorberekenen door de rekenkamer.
  [quote name=”Justin”]Punt van aandacht is relatie met het vreemdelingenbeleid. Als je dit invoert wil de rest van Europa ook in NL wonen![/quote]
  Dat is zeker een punt van aandacht, zoals er nog meer zijn overigens. Feit is wel dat je het Nederlands staatsburgerschap moet hebben alvorens je in aanmerking komt voor een OBI.

  0 likes
 211. @ Aaltje

  Bedankt voor je bericht Aaltje, ik ben inderdaad bekend met Buurtzorg, ze zorgen sinds een tijdje voor mijn oma, tot grote tevredenheid van zowel oma als kinderen/kleinkinderen. In mijn omgeving is er echter nog geen Buurtzorg-team. Ze hebben eens gewezen op de mogelijkheid zelf een team op te zetten in mijn woonplaats. Wellicht in de toekomst.

  0 likes
 212. @ Femke
  Ik zit pas 4 jaar in de zorg als gediplomeerde en ik zie dat door de bezuiniging de zorg maar bijzaak is en het geld op nummer 1 staat. ik vind dit erg jammer. Het liefst wil ik dit ook veranderen maar ik ben maar een nummer op het werk. Ik hoop dat dit systeem snel instort en de zorg terug komt waar het voor bedoeld is: Mensen met een beperking helpen!!! Niet uitbuiten, wat ze nu doen. Femke ik hoop dat je iets vind waar de zorg echt voor de mensen is ,niet voor de winst.

  @Incy
  Ik ben de zorg in gegaan om mensen te helpen. ik sta daar nog steeds voor. Ook al ben ik daardoor regelmatig later uit me werk dan dat ik ervoor word betaald. Ja het zou idd beter betaal moet worden. Nu gaat het geld naar het management en daar zie je niets van terug. Ja als je iets extra besteld zoals een advocaatje voor de mensen dan hoor je ze zeuren dat daar geen geld voor is. Maar diensten die onverantwoordelijk worden gedraaid dat horen ze niet.

  0 likes
 213. [quote name=”Incy”][quote name=”365Y”Misschien roep je veel, maar je onderbouwd het niet. Net als jouw stelling hierboven:”Loon naar werken en sociale cohesie is er niet bij”. Leg dat eens uit al je wilt.[/quote]

  Lees eerst mijn bijdragen en dan mag je met argumenten komen die iets verder gaan dan dit , duidelijker kun je het niet krijgen .[/quote]
  Ik zou het erg fair van je vinden als jij met je argumenten aankomt.
  [/quote]

  Sorry maar jij bakt er niks van .

  0 likes
 214. Het idee is op zichzelf een goede en wensvolle gedachte denk ik. Alleen bestaat het natuurlijk al in de vorm van bijstand danwel minimumloon. Echter, op het moment dat er een basisinkomen zou komen dat hoger is dan de voornoemde bijstand, en je met werk dit kunt verhogen naar eigen behoefte, dit binnen een mum van tijd door inflatie weer teniet gedaan zal worden. Het ‘SOPN basisinkomen’ is dan de nieuwe bijstand, die wederom ontoereikend zal zijn. Het is net als extra geld bijdrukken om armoede te verhelpen: de correctie volgt meteen, alles wordt dan duurder. M.a.w. nobel doel, maar ik vrees niet realistisch.

  0 likes
 215. [quote name=”martijn”]Het idee is op zichzelf een goede en wensvolle gedachte denk ik. Alleen bestaat het natuurlijk al in de vorm van bijstand danwel minimumloon. Echter, op het moment dat er een basisinkomen zou komen dat hoger is dan de voornoemde bijstand, en je met werk dit kunt verhogen naar eigen behoefte, dit binnen een mum van tijd door inflatie weer teniet gedaan zal worden. Het ‘SOPN basisinkomen’ is dan de nieuwe bijstand, die wederom ontoereikend zal zijn. Het is net als extra geld bijdrukken om armoede te verhelpen: de correctie volgt meteen, alles wordt dan duurder. M.a.w. nobel doel, maar ik vrees niet realistisch.[/quote]

  Zou SOPN aansluiten op N.E.S.A.R.A.?

  0 likes
 216. Wat ik me afvraag is hoe het basis inkomen wordt voorzien als het, na het eerste jaar van invoering, de genoemde “geldverslindende controlemechanismen” niet meer kent en er op die manier dus geen geld meer binnenkomt. Waarvan wordt dan het IBO de volgende jaren opgebouwd en hoe wordt dit gegarandeerd?

  0 likes
 217. [quote name=”Paul”]Wat ik me afvraag is hoe het basis inkomen wordt voorzien als het, na het eerste jaar van invoering, de genoemde “geldverslindende controlemechanismen” niet meer kent en er op die manier dus geen geld meer binnenkomt. Waarvan wordt dan het IBO de volgende jaren opgebouwd en hoe wordt dit gegarandeerd?[/quote]

  Het ‘IBO’ wat is dat?

  0 likes
 218. Het is moeilijk te bewijzen dat met het basisinkomen, een soepel draaiende samenleving ontstaat, waarbij geld juist beter gaat functioneren.
  Hier volgen enkele overwegingen:

  Vrijwilligers en mensen die tevreden zijn met hun werk, zullen niet gauw ermee stoppen.

  Mensen die meer wensen dan een basisinkomen, zullen moeten werken voor meer geld.

  De kosten voor levensonderhoud dalen flink door afschaffing van de btw en andere belastingen.

  Veel ambtenaren doen administratief werk. Als hun functie vervalt, blijft de echte productie onveranderd.
  Ze krijgen een basisinkomen. De rest van hun salaris komt vrij voor de samenleving.

  Weinig mensen zullen in hun vrije tijd helemaal niets doen, er zullen bijv. meer mensen productief gaan (samen)werken in hun eigen buurt.

  Vanwege de beperking van het aantal tekens, laat ik het hierbij.

  Veel goeds aan iedereen.

  0 likes
 219. [quote name=”Kalki”][quote name=”Paul”]Wat ik me afvraag is hoe het basis inkomen wordt voorzien als het, na het eerste jaar van invoering, de genoemde “geldverslindende controlemechanismen” niet meer kent en er op die manier dus geen geld meer binnenkomt. Waarvan wordt dan het IBO de volgende jaren opgebouwd en hoe wordt dit gegarandeerd?[/quote]

  Het ‘IBO’ wat is dat?[/quote]

  typefoutje 🙂 IBO moet zijn OBI

  0 likes
 220. [quote name=”Paul”][quote name=”Kalki”][quote name=”Paul”]Wat ik me afvraag is hoe het basis inkomen wordt voorzien als het, na het eerste jaar van invoering, de genoemde “geldverslindende controlemechanismen” niet meer kent en er op die manier dus geen geld meer binnenkomt. Waarvan wordt dan het IBO de volgende jaren opgebouwd en hoe wordt dit gegarandeerd?[/quote]

  Het ‘IBO’ wat is dat?[/quote]

  typefoutje 🙂 IBO moet zijn OBI[/quote]

  Waar staan de letters O-B-I voor?

  0 likes
 221. [quote name=”Kalki”]
  Waar staan de letters O-B-I voor?[/quote]

  OBI staat voor Onvoorwaardelijk BasisInkomen.

  Veel goeds.

  0 likes
 222. Waarom zou iemand dan nog 6 jaar voor chirurg gaan studeren als je met koffiezetten net zoveel verdient? Alle motivatie voor zware maar belangrijke beroepen weg. Hele economie achteruit want niemand gaat meer studeren.

  0 likes
 223. [quote name=”Rudolpho”]Waarom zou iemand dan nog 6 jaar voor chirurg gaan studeren als je met koffiezetten net zoveel verdient? Alle motivatie voor zware maar belangrijke beroepen weg. Hele economie achteruit want niemand gaat meer studeren.[/quote]

  Mensen gaan studeren omdat ze het leuk vinden om te doen, of omdat ze een nuttige bijdrage willen leveren aan de samenleving.
  Chirurgen anderen die hun beroep alleen uitoefenen voor geld, status, of macht, mogen wat mij betreft allemaal verdwijnen.

  Veel goeds.

  0 likes
 224. [quote name=”Humphrey”][quote name=”Rudolpho”]Waarom zou iemand dan nog 6 jaar voor chirurg gaan studeren als je met koffiezetten net zoveel verdient? Alle motivatie voor zware maar belangrijke beroepen weg. Hele economie achteruit want niemand gaat meer studeren.[/quote]

  Beste Rudolph Erzullen altijd mensen zijn die gewoon uit zichzelf zich helemaal in een onderwerp willen verdiepen omdat ze dat interessant vinden en omdat ze waarlijk iets voor hun medemens willen betekenen en de behoefte hebben om goede dingen en talenten te delen. Geloof me dit is de soort mensen die je aan je bed wil hebben als je ziek bent. Het is ook reuze fijn als ze niet gewongen door enorme financiele verplichtingen door een medicijnen studie heen gejakkerd worden. Dat geeft de tijd en de ruimte om een kennisgebied werkelijk uit te diepen. Ook zullen deze mensen dit soort kennis graag willen delen met de opvolgende generaties omdat hun bezieling er in ligt. Ik hoop dat je hier wat mee kunt.We are all One. It is Law now. OPPT- in

  Mensen gaan studeren omdat ze het leuk vinden om te doen, of omdat ze een nuttige bijdrage willen leveren aan de samenleving.
  Chirurgen anderen die hun beroep alleen uitoefenen voor geld, status, of macht, mogen wat mij betreft allemaal verdwijnen.

  Veel goeds.[/quote]

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

greta

Anti-Greta hangt celstraf boven het hoofd wegens ‘klimaatontkenning’

Als je Greta Thunberg heet, krijg je ...

doorbraak

Doorbraak in coronabehandeling? Nijmeegse artsen ‘hebben iets heel belangrijks gevonden’

Ernstig zieke coronapatiënten hebben heel weinig vitamine ...