Binnenland

‘Spoedwet kan Eerste Kamer buitenspel zetten: Ongehoord en gevaarlijk’

Help ons door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op dinsdag 13 oktober is de coronawet aangenomen door de Tweede Kamer. Een zeer ruime Kamermeerderheid stemde voor deze zogeheten spoedwet. Later deze maand zal ook de Eerste Kamer de wet behandelen. Op dinsdag 13 oktober gebeurde er nog iets. Die dag vroeg de voorzitter van de Eerste Kamer de Raad van State namens een drietal Kamercommissies om advies over amendementen die het wetsvoorstel ‘op een aantal punten ingrijpend hebben gewijzigd’.

In een brief schrijven de commissies aan de vice-president van de Raad van State dat er behoefte is aan spoedige voorlichting alvorens het debat over dit wetsvoorstel wordt gevoerd.

Ze lichten toe: “In het bijzonder gaat het daarbij om het door amendement in de wet opgenomen recht van bekrachtiging (een nieuw parlementair instrument) van maatregelen onder de ministeriële regeling door, en alleen door, de Tweede Kamer. Samenvattend wordt voorlichting gevraagd […] over de zelfgecreëerde zeggenschap van de Tweede Kamer en het uitsluiten daarbij van een deel van het parlement, te weten de Eerste Kamer, vanuit wetstechnisch en staatsrechtelijk oogpunt.”

Buitenspel

Veel mensen reageren bezorgd op de brief. “Door de spoedwet kan de Eerste Kamer buitenspel gezet worden,” schrijft professor Mattijn Heijne van de Universiteit van Montevideo. “Dat is niet alleen ongehoord, maar heel gevaarlijk. Het zou de regering vrij spel geven om zelf wetten te maken én goed te keuren zonder parlementaire inmenging. Wat voor een politieke leider wil dat nou? De laatste keer dat dit in Nederland gebeurde, is toch zeker 80 jaar geleden.”

Café Weltschmerz deelde de brief op Twitter en schreef erbij: “Wat er gebeurt terwijl de media rustig doorslapen.”

Makelaar Pim Gunzel voegt toe: “Dit document gaat de geschiedenisboeken in. De voorzitter van de Eerste Kamer die de coupplegers vraagt waar ze mee bezig zijn.”

1 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
DEUS VULT!!
DEUS VULT!!
1 jaar geleden

Spoedwet = Staatsgreep
NL SLAAP ZACHT!

ProAsfalt
ProAsfalt
1 jaar geleden

Spoedwet zet alle democratie buitenspel hetgeen de Tweede Kamer der Staten-Generaal heeft gewild.
Maar kom vooral niet aanzetten met WOII want
a) Heb je dat meegemaakt of zo?
b) volk als jij moet niet meer worden geholpen in het ziekenhuis.

Vooral punt b is wel interessant want een totalitaire dictatuur is meestal zo arm dat er geeneens ziekenhuizen zijn, althans geen goede (behalve voor een kleine kliek elite), om überhaupt geholpen te kunnen worden. Maar ja, dat besef komt pas over een jaar of drie.

Alice
Alice
1 jaar geleden

We staan inmiddels in de zesde versnelling en het gaat met de dag van kwaad tot erger. Afschuwelijk, wat zitten er voor slapende lieden op het Haagse pluche?? Hebben zij een plaat voor hun hoofd? Of zijn ze beneveld door geestverruimende middelen?

Bullhead
Bullhead
1 jaar geleden

Het is volledig zinloos om hier te reageren. Niets of niemand stopt de psychopaten in den haag. Tenzij……….?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

33
0
We lezen graag je reactie!x