Binnenland

‘Spoedwet kan Eerste Kamer buitenspel zetten: Ongehoord en gevaarlijk’

Help door deze info met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op dinsdag 13 oktober is de coronawet aangenomen door de Tweede Kamer. Een zeer ruime Kamermeerderheid stemde voor deze zogeheten spoedwet. Later deze maand zal ook de Eerste Kamer de wet behandelen. Op dinsdag 13 oktober gebeurde er nog iets. Die dag vroeg de voorzitter van de Eerste Kamer de Raad van State namens een drietal Kamercommissies om advies over amendementen die het wetsvoorstel ‘op een aantal punten ingrijpend hebben gewijzigd’.

In een brief schrijven de commissies aan de vice-president van de Raad van State dat er behoefte is aan spoedige voorlichting alvorens het debat over dit wetsvoorstel wordt gevoerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Ze lichten toe: “In het bijzonder gaat het daarbij om het door amendement in de wet opgenomen recht van bekrachtiging (een nieuw parlementair instrument) van maatregelen onder de ministeriële regeling door, en alleen door, de Tweede Kamer. Samenvattend wordt voorlichting gevraagd […] over de zelfgecreëerde zeggenschap van de Tweede Kamer en het uitsluiten daarbij van een deel van het parlement, te weten de Eerste Kamer, vanuit wetstechnisch en staatsrechtelijk oogpunt.”

Buitenspel

Veel mensen reageren bezorgd op de brief. “Door de spoedwet kan de Eerste Kamer buitenspel gezet worden,” schrijft professor Mattijn Heijne van de Universiteit van Montevideo. “Dat is niet alleen ongehoord, maar heel gevaarlijk. Het zou de regering vrij spel geven om zelf wetten te maken én goed te keuren zonder parlementaire inmenging. Wat voor een politieke leider wil dat nou? De laatste keer dat dit in Nederland gebeurde, is toch zeker 80 jaar geleden.”

Café Weltschmerz deelde de brief op Twitter en schreef erbij: “Wat er gebeurt terwijl de media rustig doorslapen.”

Makelaar Pim Gunzel voegt toe: “Dit document gaat de geschiedenisboeken in. De voorzitter van de Eerste Kamer die de coupplegers vraagt waar ze mee bezig zijn.”

1 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
DEUS VULT!!
DEUS VULT!!
3 jaren geleden

Spoedwet = Staatsgreep
NL SLAAP ZACHT!

ProAsfalt
ProAsfalt
3 jaren geleden

Spoedwet zet alle democratie buitenspel hetgeen de Tweede Kamer der Staten-Generaal heeft gewild.
Maar kom vooral niet aanzetten met WOII want
a) Heb je dat meegemaakt of zo?
b) volk als jij moet niet meer worden geholpen in het ziekenhuis.

Vooral punt b is wel interessant want een totalitaire dictatuur is meestal zo arm dat er geeneens ziekenhuizen zijn, althans geen goede (behalve voor een kleine kliek elite), om überhaupt geholpen te kunnen worden. Maar ja, dat besef komt pas over een jaar of drie.

Alice
Alice
3 jaren geleden

We staan inmiddels in de zesde versnelling en het gaat met de dag van kwaad tot erger. Afschuwelijk, wat zitten er voor slapende lieden op het Haagse pluche?? Hebben zij een plaat voor hun hoofd? Of zijn ze beneveld door geestverruimende middelen?

Bullhead
Bullhead
3 jaren geleden

Het is volledig zinloos om hier te reageren. Niets of niemand stopt de psychopaten in den haag. Tenzij……….?

Back to top button
33
0
We lezen graag je reactie!x