Homepagina » Binnenland » ‘Spoedwet kan Eerste Kamer buitenspel zetten: Ongehoord en gevaarlijk’
spoedwet
Foto: Rijksvoorlichtingsdienst CC BY 2.0

‘Spoedwet kan Eerste Kamer buitenspel zetten: Ongehoord en gevaarlijk’

Op dinsdag 13 oktober is de coronawet aangenomen door de Tweede Kamer. Een zeer ruime Kamermeerderheid stemde voor deze zogeheten spoedwet. Later deze maand zal ook de Eerste Kamer de wet behandelen. Op dinsdag 13 oktober gebeurde er nog iets. Die dag vroeg de voorzitter van de Eerste Kamer de Raad van State namens een drietal Kamercommissies om advies over amendementen die het wetsvoorstel ‘op een aantal punten ingrijpend hebben gewijzigd’.

In een brief schrijven de commissies aan de vice-president van de Raad van State dat er behoefte is aan spoedige voorlichting alvorens het debat over dit wetsvoorstel wordt gevoerd.

Ze lichten toe: “In het bijzonder gaat het daarbij om het door amendement in de wet opgenomen recht van bekrachtiging (een nieuw parlementair instrument) van maatregelen onder de ministeriële regeling door, en alleen door, de Tweede Kamer. Samenvattend wordt voorlichting gevraagd […] over de zelfgecreëerde zeggenschap van de Tweede Kamer en het uitsluiten daarbij van een deel van het parlement, te weten de Eerste Kamer, vanuit wetstechnisch en staatsrechtelijk oogpunt.”

Buitenspel

Veel mensen reageren bezorgd op de brief. “Door de spoedwet kan de Eerste Kamer buitenspel gezet worden,” schrijft professor Mattijn Heijne van de Universiteit van Montevideo. “Dat is niet alleen ongehoord, maar heel gevaarlijk. Het zou de regering vrij spel geven om zelf wetten te maken én goed te keuren zonder parlementaire inmenging. Wat voor een politieke leider wil dat nou? De laatste keer dat dit in Nederland gebeurde, is toch zeker 80 jaar geleden.”

Café Weltschmerz deelde de brief op Twitter en schreef erbij: “Wat er gebeurt terwijl de media rustig doorslapen.”

Makelaar Pim Gunzel voegt toe: “Dit document gaat de geschiedenisboeken in. De voorzitter van de Eerste Kamer die de coupplegers vraagt waar ze mee bezig zijn.”

1 1 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
DEUS VULT!!
DEUS VULT!!
1 maand geleden

Spoedwet = Staatsgreep
NL SLAAP ZACHT!

ProAsfalt
ProAsfalt
1 maand geleden

Spoedwet zet alle democratie buitenspel hetgeen de Tweede Kamer der Staten-Generaal heeft gewild.
Maar kom vooral niet aanzetten met WOII want
a) Heb je dat meegemaakt of zo?
b) volk als jij moet niet meer worden geholpen in het ziekenhuis.

Vooral punt b is wel interessant want een totalitaire dictatuur is meestal zo arm dat er geeneens ziekenhuizen zijn, althans geen goede (behalve voor een kleine kliek elite), om überhaupt geholpen te kunnen worden. Maar ja, dat besef komt pas over een jaar of drie.

MdeFilosoof
MdeFilosoof
Reactie op  ProAsfalt
1 maand geleden

Bestr proasfalt door lieden met dat soort redenaties wil ik geen eens geholpen worden. Allemaal fascisten en nsbers wat nij betreft. Daarnaast wat een kromme redenatie van die lieden. Mensen die K hebben en hebben gerookt ook maar niet meer helpen? Mensen die sporten en een been breken ook maar niet meer helpen? Hebben ze toch ook zelf gedaan. Of mensen die oud zijn, zijn dat ook zelf, ook maar niet meer helpen? Dit is precies het soort polarisatie wat ze willen. Communisme = fascisme = een isme = individuele vrijheid uitgebannen = gevaarlijk en totalitair.

Mattijn Heijne
Mattijn Heijne
Reactie op  ProAsfalt
1 maand geleden

80 jaar geleden is de democratie toch opzij gezet, of niet? De rest van wat u insinueert over WO II komt in zijn geheel niet tot uiting in de tekst. Puur staatsrechtkundig is dat ook niet relevant. Ik geloof dat we het verder eens zijn.

Pieternella
Pieternella
Reactie op  ProAsfalt
1 maand geleden

O, maar die peperdure behandelingen zijn vaak niet eens nodig als je er op tijd bij bent (maar dan heb ik het niet over zeldzame erfelijke ziektes) En soms moet je je erbij neerleggen dat genezing er niet in zit. Trouwens, heel veel mensen konden niet naar het ziekenhuis tijdens de lockdown. Een deel is gewoon vanzelf genezen…🤔

Rapture Ready
Rapture Ready
Reactie op  Pieternella
1 maand geleden

Beste Pieternella,
” een deel is vanzelf genezen”. Laat je svp eens beter informeren. Bijv. tref je acu2020.org of bij prof. dr. Pierre Capel een aantal echte medische cijfers en statistieken aan, die de collaterale schade, reeds geleden en toekomstige slachtoffers, welke direct gerelateerd zijn aan de overheidsmaatregelen.
Wereldwijd 17 miljoen patiënten waarbij oncologisch onderzoek, of behandeling maanden is uitgesteld, waarbij juist snel en vroegtijdig behandelen vereist is. Nee, deze mensen genezen niet vanzelf. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar dit lijkt mij voor nu voldoende

Hmmm, de abortussen gingen wel gewoon door.

Alice
Alice
1 maand geleden

We staan inmiddels in de zesde versnelling en het gaat met de dag van kwaad tot erger. Afschuwelijk, wat zitten er voor slapende lieden op het Haagse pluche?? Hebben zij een plaat voor hun hoofd? Of zijn ze beneveld door geestverruimende middelen?

ProAsfalt
ProAsfalt
Reactie op  Alice
1 maand geleden

Geestverruimende middelen kan het niet zijn van VVD, CU, SGP, CDA zijn tegen.
Zelfs 2 kratten bier kopen betekent flink de pineut zijn aldus Grappenhaus.

MdeFilosoof
MdeFilosoof
Reactie op  ProAsfalt
1 maand geleden

Het begint met drank en sigaretten meestal. En vaak eindigt het met brood en boter per digitale voedselbon (sociale credits). Ach er zijn ik weet niet hoeveel rechtstreekse vergelijkingen met een bepaalde periode uit de vorige eeuw, waardoor een normaal denkend rationeel persoon getriggerd zou moeten worden. Maar ik denk dat we dat stadium al reeds voorbij zijn, want je mag niets confronterend zeggen over onze fantastische overheid. Ik ga er vast over nadenken waar ik politiek asiel moet gaan aanvragen, als de corona equivalent van de kristalnacht is uitgebroken in Nederland.

No Name
No Name
Reactie op  Alice
1 maand geleden

Als een hongerige haai je ernstig waarschuwt voor een levensgevaarlijke kabeljauw en je allerlei maatregelen oplegt om te ontsnappen aan deze vreselijke kabeljauw, mag je raden in wiens maag je terecht komt.

Bullhead
Bullhead
1 maand geleden

Het is volledig zinloos om hier te reageren. Niets of niemand stopt de psychopaten in den haag. Tenzij……….?

MV
MV
1 maand geleden

Er zijn enge krachten van de duivel aan het werk, maar er zijn ook goede krachten bezig om die Deep State keihard aan te pakken.
Wat te denken van deze?
“Wij zetten een Neurenberg proces op”
https://vimeo.com/469295174
Artsen en wetenschappers maken er hier serieus werk van.

Volhouden mensen, het gaat goed komen.

salvar
salvar
1 maand geleden

@Bullhead

ja?

salvar
salvar
1 maand geleden

wij die hier reageren weten het allang.
in de tweede kamer weten ze het ook maar lopen mee met het duo in afwachting van de verkiezingen om ook in de regering te komen.
ze zijn niet dom ze zijn achterlijk en zodra ze ten ondergaan zullen ze huilen.

maar een ding blijf bij je standpunt dat is het enige nog wat je heb en mens kan voelen.

Juriaan
Juriaan
1 maand geleden

Spoedwet = dictatuur. Nederlanders wordt wakker

Evert
Evert
Reactie op  Juriaan
1 maand geleden

De schapen slapen.

jenne
jenne
1 maand geleden

Vreemd dat de tweede kamer hier een meerderheid verzorgde, wat moet je nu nog als burger, niets toch, ze zetten je gewoon tegen de muur en ? afgelopen !

Jan
Jan
Reactie op  jenne
1 maand geleden

Hoe gaat de nieuwe premier (volgend jaar) met deze wet om?

Edward
Edward
Reactie op  Jan
1 maand geleden

Rutte 4 gaat deze wet steeds weer verlengen om haar macht te behouden, een tijdelijke wet bij de overheid bestaat niet.

H
H
Reactie op  Edward
1 maand geleden

Mits de VVD straks tijdens de verkiezingen niet ingehaald gaat worden door D66.

Jan V
Jan V
1 maand geleden

De FvD heeft een meerderheid in de 1e (slaap)kamer.
Nu zal blijken of we te maken hebben met volksvertegenwoordigers of volksverlakkers.

Het leugentijdperk
Het leugentijdperk
Reactie op  Jan V
1 maand geleden

Dankje @Jan V, voor je reactie.

De meisjes en jongens bij het Forum voor Democratie hebben, net als Pim ooit had, een leven te verliezen of zelfs partner, kind(eren), of familie of heel simpel bij doortastend afwijzen van de nazi wetgeving, zelfs geen brug meer om onder te slapen en willen natuurlijk graag in (tijdelijke) vrede, gezondheid en veiligheid verder kunnen ‘leven’.

Wat denkt men wat de leden van de eerste (corrupte) kamer, met dunne poep in de broek en met de kennis (in het oor gefluisterd) dat ze privé een oplawaai krijgen die er niet om zal liegen of anders een LOOD zwaar leven krijgen of ‘gewoon’ helemaal geen leven meer hebben als ze gaat tegenstemmen.

Het is een wereldoorlog, lieve dromers en opgesloten mondkaplui. En in tijd van oorlog is niets anders meer te verwachten dan wat de werkelijke machthebbers er met geweld door zullen drukken.

Niemand heeft daarbij nog het recht om zelfstandig te denken of op te treden. Democratie was al een farce, maar is nu, net als iedereen feitelijk, helemaal en hartstikke dood!

MdeFilosoof
MdeFilosoof
Reactie op  Jan V
1 maand geleden

Beste Jan, bij mijn laatste check had FvD in de 1e kmr evenveel zetels als de verraders van VVD 12 stuks. Als ik daar de zetels tel van de collaborateurs uit de 2e kmr die voor hebben gestemd kom ik uit op 50 zetels een ruime meerderheid in de 1e kmr. Helaas. We zullen moeten wachten tot de verkiezingen (van zowel de 2e kmr als de gemeenteraad die de provinciale Statenleden kiezen) om iets te kunnen doen. Tenminste als er nog (eerlijke) verkiezingen komen en als hopelijk het NL dociele volk uit zijn hallucinerende staat van ontbinding is ontwaakt.

x

Check Also

baudet

Heeft Thierry Baudet juist een slimme zet gedaan?

Een tijdlang ageerde Thierry Baudet namens zijn ...

desinformatie

‘Pas op voor desinformatie verspreid door wappies als Mark Rutte’

Het Nederlandse leger heeft sinds de corona-uitbraak ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

33
0
We lezen graag je reactie!x