Homepagina » Gezondheid » Voor de allereerste keer vastgelegd: orang-oetans die hun eigen medicijnen maken. Zijn wij wel zo slim?
Voor de allereerste keer vastgelegd: orang-oetans die hun eigen medicijnen maken. Zijn wij wel zo slim?

Voor de allereerste keer vastgelegd: orang-oetans die hun eigen medicijnen maken. Zijn wij wel zo slim?

Orang-oetans hebben kennis over medicijnen die mensen niet hebben, zo blijkt uit onderzoek. Vastgelegd is hoe de mensapen planten gebruiken tegen pijn in de ledematen.

Wetenschappers onderzoeken wat de apen nog meer weten over medicinale planten, kennis waar de mensheid baat bij kan hebben.

Onderzoekers van de Borneo Nature Foundation filmen de apen al sinds 2003. In een bos in de Indonesische provincie Kalimantan zagen ze tot hun verbazing hoe de dieren hun eigen kruidengeneesmiddelen maken.

Eerste keer

Ze kauwen eerst enige tijd op de bladeren van de Dracaena cantleyi en smeren het mengsel vervolgens op hun bovenarmen en -benen.

In het tijdschrift Scientific Reports schrijven de onderzoekers dat al wel bekend was dat apen medicijnen doorslikken, maar nog niet dat ze daarbij een plant gebruikten om een zalf te maken.

“Voor zover bekend is dit de eerste keer,” klonk het.

Zelfmedicatie

In het filmpje is te zien hoe een orang-oetan genaamd Indy op de bladeren kauwt tot er een wit goedje overblijft, wat vervolgens op de bovenarm wordt gesmeerd.

“Dit onderzoek is erg spannend omdat het bevestigt dat orang-oetans aan zelfmedicatie doen, het eerste onderzochte geval van zelfmedicatie bij een Aziatische aap,” zei dr. Helen Morrogh-Bernard van de Borneo Nature Foundation.

Nog meer

“Aan de hand van dit onderzoek is voor de allereerste keer bevestigd dat orang-oetans aan zelfmedicatie doen,” voegde haar collega Ivona Foitova van de Masaryk-Universiteit in Tsjechië toe.

“De vraag is nu welke planten orang-oetans nog meer gebruiken voor medicinale doeleinden, iets waar we maar heel weinig over weten,” zei dr. Foitova.

Bekijk het filmpje hieronder:

[Natural News]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Sunny schreef:

  Het feit dat wij twijfelen aan de slimheid van andere diersoorten (ja, de mens is ook een dier ook al verheft ons ras zich graag torenhoog boven de rest van de natuur *zucht*), maakt onze eigen domheid des te duidelijker.
  Geen diersoort die zijn eigen leefomgeving zo vernielt, vergiftigt en onleefbaar maakt als het menselijk ras. Bovendien stellen wij het verzamelen van een fictief iets (geld) boven al wat ons echt gelukkig kan maken. Vertel mij nog eens wie hier op deze planeet het slimst is.

  29 likes
 • Louise schreef:

  We kunnen heel veel van dieren leren, maar ja ego en hebzucht verblind…..
  Goed weer gegeven, @ Sunny……

  7 likes
 • flardinga schreef:

  Heb dit artikel nog niet gelezen maar beluisterde op radio 1 eens een Nederlandse man die wist te vertellen dat Oerang Oetang moeders hun kleintjes leren wat men kan eten en wat men niet kan eten en dat dit jarenlange tijd vergt aangezien de jungle erg groot is, ook al kapt de mensheid heel veel weg, de kennis van die moeders is enorm en van onschatbare waarde voor die dieren om te kunnen overleven in die jungle.
  Herinner mij ook dat huursoldaten in de Amazones Indianen uitmoordden maar dat de overheid ingreep want de kennis van die Indianen was te belangrijk voor de medische wereld,dat is de enige reden waarom er nog Indianen wonen in de Amazone,geld en de Indianen hebben zij daarvoor nodig,triest en misselijk wordt ik ervan,laten we hopen dat de mens de aarde redt en op tijd in actie komt voor alles wat op deze aarde leeft,wij zijn als mens geen meerdere maar gelijkwaardig aan al het leven,amen!

  7 likes
 • Hawks schreef:

  Ik citeer: ‘In het tijdschrift Scientific Reports schrijven de onderzoekers dat al wel bekend was dat apen medicijnen doorslikken, maar nog niet dat ze daarbij een plant gebruikten om een zalf te maken.

  “Voor zover bekend is dit de eerste keer,” klonk het.’

  De onderzoekster is abuis. Kapucijnerapen in Zuid Amerika doen hetzelfde:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4601033/ . Dit is een rapport uit 2015.

  Uitgelegd door dhr Attenborough: https://www.youtube.com/watch?v=9JikfX2m8B4

  3 likes
 • Coeus schreef:

  Chimpansees halen ook medicinale planten uit het oerwoud als ze ziek zijn. Dat doen ze zonder dat het ze het hebben afgekeken van groepsgenoten. Het zit dus ‘ingebakken’. Velen van ons kunnen ook wel eens wat beter naar ons gevoel luisteren.

  3 likes
 • only you schreef:

  Van de medicijnmannen, amazone gebied, de dieren op basis van de evolutie valt heel wat op te maken?

  2 likes
 • Cheeta schreef:

  Jammer dat ze nog geen plantje/kruidje hebben gevonden die hun hersencapaciteit met sprongen verhoogt. Ook hebben ze de cannabis niet ontdekt.

  1 likes
 • Cheeta schreef:

  Ook katten, honden enz. zoeken kruiden op wanneer ze ziek worden, bijv. hoest hebben. Koeien staan er ook bekend om.
  Het lichaam geeft vaak zelf aan wat het verlangt, bijv. veel zoets of juist zout of bitter of zuur. Denk aan zwangere vrouwen die ineens veel zuur lusten. Of wanneer je koorts hebt dat je alleen een bepaalde soort smaak lust.

  0 likes
 • x

  Check Also

  coronavirus

  Deze medicijnen verhogen kans op overlijden door het coronavirus

  Mensen met hoge bloeddruk en diabetes lopen ...

  Patiënten worden tot proefkonijnen gemaakt. Dat kán niet. Een dokter over zijn strijd tegen Big Pharma

  Patiënten worden tot proefkonijnen gemaakt. Dat kán niet. Een dokter over zijn strijd tegen Big Pharma

  Het is toch te gek dat jaar ...

  >