Gezondheid

Voor de allereerste keer vastgelegd: orang-oetans die hun eigen medicijnen maken. Zijn wij wel zo slim?

Help door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Orang-oetans hebben kennis over medicijnen die mensen niet hebben, zo blijkt uit onderzoek. Vastgelegd is hoe de mensapen planten gebruiken tegen pijn in de ledematen.

Wetenschappers onderzoeken wat de apen nog meer weten over medicinale planten, kennis waar de mensheid baat bij kan hebben.

Onderzoekers van de Borneo Nature Foundation filmen de apen al sinds 2003. In een bos in de Indonesische provincie Kalimantan zagen ze tot hun verbazing hoe de dieren hun eigen kruidengeneesmiddelen maken.

Eerste keer

Ze kauwen eerst enige tijd op de bladeren van de Dracaena cantleyi en smeren het mengsel vervolgens op hun bovenarmen en -benen.

In het tijdschrift Scientific Reports schrijven de onderzoekers dat al wel bekend was dat apen medicijnen doorslikken, maar nog niet dat ze daarbij een plant gebruikten om een zalf te maken.

“Voor zover bekend is dit de eerste keer,” klonk het.

Zelfmedicatie

In het filmpje is te zien hoe een orang-oetan genaamd Indy op de bladeren kauwt tot er een wit goedje overblijft, wat vervolgens op de bovenarm wordt gesmeerd.

“Dit onderzoek is erg spannend omdat het bevestigt dat orang-oetans aan zelfmedicatie doen, het eerste onderzochte geval van zelfmedicatie bij een Aziatische aap,” zei dr. Helen Morrogh-Bernard van de Borneo Nature Foundation.

Nog meer

“Aan de hand van dit onderzoek is voor de allereerste keer bevestigd dat orang-oetans aan zelfmedicatie doen,” voegde haar collega Ivona Foitova van de Masaryk-Universiteit in Tsjechië toe.

“De vraag is nu welke planten orang-oetans nog meer gebruiken voor medicinale doeleinden, iets waar we maar heel weinig over weten,” zei dr. Foitova.

Bekijk het filmpje hieronder:

[Natural News]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sunny
Sunny
4 jaren geleden

Het feit dat wij twijfelen aan de slimheid van andere diersoorten (ja, de mens is ook een dier ook al verheft ons ras zich graag torenhoog boven de rest van de natuur *zucht*), maakt onze eigen domheid des te duidelijker.
Geen diersoort die zijn eigen leefomgeving zo vernielt, vergiftigt en onleefbaar maakt als het menselijk ras. Bovendien stellen wij het verzamelen van een fictief iets (geld) boven al wat ons echt gelukkig kan maken. Vertel mij nog eens wie hier op deze planeet het slimst is.

Louise
Louise
4 jaren geleden

We kunnen heel veel van dieren leren, maar ja ego en hebzucht verblind…..
Goed weer gegeven, @ Sunny……

flardinga
flardinga
4 jaren geleden

Heb dit artikel nog niet gelezen maar beluisterde op radio 1 eens een Nederlandse man die wist te vertellen dat Oerang Oetang moeders hun kleintjes leren wat men kan eten en wat men niet kan eten en dat dit jarenlange tijd vergt aangezien de jungle erg groot is, ook al kapt de mensheid heel veel weg, de kennis van die moeders is enorm en van onschatbare waarde voor die dieren om te kunnen overleven in die jungle.
Herinner mij ook dat huursoldaten in de Amazones Indianen uitmoordden maar dat de overheid ingreep want de kennis van die Indianen was te belangrijk voor de medische wereld,dat is de enige reden waarom er nog Indianen wonen in de Amazone,geld en de Indianen hebben zij daarvoor nodig,triest en misselijk wordt ik ervan,laten we hopen dat de mens de aarde redt en op tijd in actie komt voor alles wat op deze aarde leeft,wij zijn als mens geen meerdere maar gelijkwaardig aan al het leven,amen!

Hawks
Hawks
4 jaren geleden

Ik citeer: ‘In het tijdschrift Scientific Reports schrijven de onderzoekers dat al wel bekend was dat apen medicijnen doorslikken, maar nog niet dat ze daarbij een plant gebruikten om een zalf te maken.

“Voor zover bekend is dit de eerste keer,” klonk het.’

De onderzoekster is abuis. Kapucijnerapen in Zuid Amerika doen hetzelfde:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4601033/ . Dit is een rapport uit 2015.

Uitgelegd door dhr Attenborough: https://www.youtube.com/watch?v=9JikfX2m8B4

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

8
0
We lezen graag je reactie!x