Archeologie

Amerikaans Stonehenge 4000 jaar geleden gebouwd door de Kelten?

Help door dit artikel met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mystery Hill, beter bekend als het Amerikaanse Stonehenge, bestaat uit monolieten en stenen kamers die verspreid zijn over een gebied van zo’n 70 hectare. De stenen, die worden gevonden in North Salem in de Amerikaanse staat New Hampshire, worden geassocieerd met complexe astronomische uitlijningen.

Er wordt verondersteld dat dit Amerikaanse Stonehenge rond 2000 voor Christus is gebouwd door Europeanen, duizenden jaren voordat de Vikingen Noord-Amerika bereikten. De meningen hierover zijn echter verdeeld. Sommige archeologen zeggen dat er geen bewijs is voor deze theorie en dat de kamers vrij recent zijn gebouwd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Gliefen die op de stenen zijn gevonden doen denken aan een Primitief-Ierse taal, hoewel het ontcijferen van de teksten erg controversieel is. De astronomische uitlijningen die zijn geconstateerd lijken overeen te komen met Keltische feestdagen, zo stelt astronoom Alan Hill.

Koolstofdateringen vallen bovendien samen met een periode waarin er sprake was van een grote Keltische migratie, schrijven David Goudsward en Robert Stone in hun boek America’s Stonehenge: The Mystery Hill Story, from Ice Age to Stone Age. Stone kocht het terrein in de jaren vijftig en stelde het open voor publiek.

De Keltiberiërs, Keltische stammen die zich op het Iberisch Schiereiland vestigden, hadden contact met het Carthaagse Rijk, waarvan de inwoners zeker in staat waren om de Atlantische Oceaan over te steken, aldus Goudsward en Stone. Aan de andere kant zijn rond de monolieten ook voorwerpen en gereedschappen gevonden die werden gebruikt door de indianen.

Ogham is een alfabet dat in de 5e en 6e eeuw werd gebruikt voor Primitief-Ierse en soms Brythonische inscripties. Ogham-stenen zijn vooral te vinden in Ierland, Schotland, het zuiden van Wales, Cornwall en Devon. Dergelijke stenen zouden óók zijn gevonden in het Amerikaanse North Salem.

In 1969 werden stenen gereedschappen en stukken houtskool opgegraven die konden worden gedateerd. De voorwerpen bleken volgens archeoloog James Whittall te dateren van 2000 tot 400 voor Christus.

Astronoom dr. Louis Winkler ontdekte dat sommige stenen van het Amerikaanse Stonehenge wijzen naar plekken aan de hemel waar 2000 jaar geleden bepaalde sterren en planeten waren te zien. Dr. Winkler stelde vast dat de vindplaats uit de bronstijd stamt.

Antropoloog Bob Goodby zei dat de uitlijningen ‘toeval’ zijn. Ook archeoloog Richard Boisvert stelde dat het toevallig is dat de bouwwerken erg doen denken aan Europese megalithische vindplaatsen. Professor astronomie Alan Hill van het New Hampshire Technical Institute vindt de astronomische uitlijningen niet toevallig.

Hij vertelde aan The New York Times dat de megalieten de kruiskwartdagen tussen de zonnewendes en equinoxen markeren. Het Keltische feest Ludghnasadh wordt bijvoorbeeld vaak genoemd als kruiskwartdag tussen de zomerwende en de herfstequinox. Kruiskwartdagen worden alleen gevierd door de Kelten, aldus de astronoom. Volgens Hill zijn de stenen kamers geen kelders die een paar honderd jaar geleden zijn gebouwd.

[Epoch Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Johan
Johan
9 jaren geleden

Fijn, zoals echte “wetenschappers” het met elkaar eens zijn. Ik begrijp dat er soms enige nuance betracht moet worden met uitspraken op wetenschappelijk gebied. Maar om nu te stellen dat dit pas recent gebouwd is lijkt mij iet wat overdreven met alle technieken heden ten dagen. Maar ja, je zal maar “wetenschapper” zijn die je geld krijgt van instituten die het niet waarderen dat voor Columbus en zelfs voor de Vikingen personen voet gezet hebben op wat nu de US is. Kan en mag niet want anders stort de historie van de US met een geweldige klap ineen. En die is momenteel al zo wankel. Hoop dat verder onderzoek meer resultaten geeft en dan vooral eerlijke.

Henk001
Henk001
9 jaren geleden

Mystery Hill is naar alle waarschijnlijkheid een verzameling van achttiende en negentiende eeuw agrarische structuren, koude kelders, enz. Het werd in het begin van de 19e eeuw bekend als Jonathan Pattee’s Cave, en hij gebruikte de stenen grotten voor opslag bij landbouwbedrijven, zoals zoveel eerdere bewoners hadden gedaan. Boormerken uit de jaren 1830 wijzen op de voortdurende herschikking van de stenen. De site werd uitgebreid gerenoveerd na 1937, toen William Godwin de steen structuren kocht en zichzelf overtuigde dat Keltische migranten uit Ierland ze hadden gebouwd in de Middeleeuwen. Hij heeft de structuren “hersteld” tot wat hij meende dat de “originele” configuratie moest zijn, en zo ontstond de pseudo-Keltische, pseudo-neolithische uitstraling van de plaats zoals die er vandaag bijligt. Eventuele claims over astronomische lijnen op de site zijn daarom grotendeels vals omdat de posities van de stenen herhaaldelijk zijn gewijzigd.

Renier Smith
Renier Smith
9 jaren geleden

Interesting, the differnce in age estimates between sites with possible links in their origin. Down in South Africa is a site estimated to be around 160 000 years old which is also made up of stone structures lining up with the solstaces and the constelation of Orion. http://www.viewzone.com/adamscalendar.html Click on NEXT at the bottom of the page to get to the stone structures. Enjoy!

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x