Archeologie

Stonehenge gebouwd langs aslijn zonnewende

Help ons door dit met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De bouwers van Stonehenge kozen voor de locatie in het hedendaagse Wiltshire vanwege de zon, zo stellen archeologen.

Ze spreken van ‘het ontbrekende puzzelstukje’ van de beroemde prehistorische vindplaats. Nieuwe opgravingen hebben bevestigd dat Stonehenge is gebouwd langs de aslijn van de zonnewende.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Volgens hoofdonderzoeker Mike Parker Pearson is het oorspronkelijke doel van het monument nog in nevelen gehuld, maar is wel sprake van een belangrijke aanwijzing.

Sterrenwacht

Nadat de weg tussen Stonehenge en West Amesbury was afgesloten konden archeologen beginnen met het verrichten van opgravingen. Net onder het oppervlak van de moderne weg troffen ze geulen aan die waren uitgegraven door de preshistorische bouwers.

Langs de route zijn in de ijstijd door het smeltwater heuvelruggen gevormd die in de zomer en de winter precies in de richting van respectievelijk de zomer- en winterzonnewende wijzen.

Parker Pearson sprak van een zeer belangrijke ontdekking omdat nu duidelijk is waarom de bouwers van Stonehenge het monument precies daar hebben neergezet en dat ze erg geïnteresseerd waren in de zonnewendes.

“Het heeft niets te maken met het aanbidden van de zon, maar het is meer een soort kalender of sterrenwacht,” zei hij. “Het gaat erom dat deze plek voor prehistorische volkeren speciaal was. De plek bevindt zich precies langs de aslijn van de zonnewende, die hemel en aarde doet versmelten.”

Drie gaten

Hij legde uit dat Stonehenge alles van doen heeft met de zonnewendes en dat onze voorvaderen dit in het landschap konden zien.

De locatie, die is opgenomen op de Werelderfgoedlijst, trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Op enkele kilometers van het monument zal een nieuw bezoekerscentrum worden geopend, zodat Stonehenge zich weer kan verbinden met het omliggende landschap.

Tijdens het onderzoek zijn ook drie gaten gevonden in de sarsen-cirkel waar ooit stenen hebben gestaan, wat erop wijst dat het monument vroeger een volledige cirkel beschreef.

Bron: Theguardian.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nella
nella
10 jaren geleden

Heeft wellicht ook te maken met zaaien en oogsten ???

kim
kim
10 jaren geleden

Ik heb het altijd al als een soort ‘klok’ gezien. maar net als met veel dingen die onverklaarbaar zijn/waren is men er mythen omheen gaan weven of zelfs buitenaardse inmenging terwijl het gewoon een ’tool’ was.

RjSeeker & SBI
RjSeeker & SBI
10 jaren geleden

Stonehenge heeft niets te maken met buitenaardsen. Dit was al bekend! Ze vroegen zich alleen nog maar af waarom het is gebouwd. Het was een offer plaats voor offer ceremonies. Ze blijven er toch allerlei theorieën over hebben en verspreiden.

Robbie Konijn
Robbie Konijn
10 jaren geleden

Stonehenge gebouwd door bewoners Atlantis?! of gewoon door Aardmensen in 1954…

http://www.disclose.tv/action/viewvideo/149076/Stonehenge_Under_Construction_1954/

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x