Homepagina » Archeologie » Stonehenge gebouwd langs aslijn zonnewende
Stonehenge gebouwd op aslijn zonnewende

Stonehenge gebouwd langs aslijn zonnewende

De bouwers van Stonehenge kozen voor de locatie in het hedendaagse Wiltshire vanwege de zon, zo stellen archeologen.

Ze spreken van ‘het ontbrekende puzzelstukje’ van de beroemde prehistorische vindplaats. Nieuwe opgravingen hebben bevestigd dat Stonehenge is gebouwd langs de aslijn van de zonnewende.

Volgens hoofdonderzoeker Mike Parker Pearson is het oorspronkelijke doel van het monument nog in nevelen gehuld, maar is wel sprake van een belangrijke aanwijzing.

Sterrenwacht

Nadat de weg tussen Stonehenge en West Amesbury was afgesloten konden archeologen beginnen met het verrichten van opgravingen. Net onder het oppervlak van de moderne weg troffen ze geulen aan die waren uitgegraven door de preshistorische bouwers.

Langs de route zijn in de ijstijd door het smeltwater heuvelruggen gevormd die in de zomer en de winter precies in de richting van respectievelijk de zomer- en winterzonnewende wijzen.

Parker Pearson sprak van een zeer belangrijke ontdekking omdat nu duidelijk is waarom de bouwers van Stonehenge het monument precies daar hebben neergezet en dat ze erg geïnteresseerd waren in de zonnewendes.

“Het heeft niets te maken met het aanbidden van de zon, maar het is meer een soort kalender of sterrenwacht,” zei hij. “Het gaat erom dat deze plek voor prehistorische volkeren speciaal was. De plek bevindt zich precies langs de aslijn van de zonnewende, die hemel en aarde doet versmelten.”

Drie gaten

Hij legde uit dat Stonehenge alles van doen heeft met de zonnewendes en dat onze voorvaderen dit in het landschap konden zien.

De locatie, die is opgenomen op de Werelderfgoedlijst, trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Op enkele kilometers van het monument zal een nieuw bezoekerscentrum worden geopend, zodat Stonehenge zich weer kan verbinden met het omliggende landschap.

Tijdens het onderzoek zijn ook drie gaten gevonden in de sarsen-cirkel waar ooit stenen hebben gestaan, wat erop wijst dat het monument vroeger een volledige cirkel beschreef.

Bron: Theguardian.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • RjSeeker & SBI schreef:

  Stonehenge heeft niets te maken met buitenaardsen. Dit was al bekend! Ze vroegen zich alleen nog maar af waarom het is gebouwd. Het was een offer plaats voor offer ceremonies. Ze blijven er toch allerlei theorieën over hebben en verspreiden.

  1 likes
 • kengai schreef:

  Ik haal er geen aliens bij, maar vind het heel ongeloofwaardig dat wij vroeger tot grote dingen in staat waren en dat we nu een stel prutsers zijn.

  1 likes
 • nella schreef:

  Heeft wellicht ook te maken met zaaien en oogsten ???

  0 likes
 • kim schreef:

  Ik heb het altijd al als een soort ‘klok’ gezien. maar net als met veel dingen die onverklaarbaar zijn/waren is men er mythen omheen gaan weven of zelfs buitenaardse inmenging terwijl het gewoon een ‘tool’ was.

  0 likes
 • Robbie Konijn schreef:

  Stonehenge gebouwd door bewoners Atlantis?! of gewoon door Aardmensen in 1954…

  http://www.disclose.tv/action/viewvideo/149076/Stonehenge_Under_Construction_1954/

  0 likes
 • kengai schreef:

  Het mag natuurlijk niet door buitenaardsen gebouwd zijn, want dat is natuurlijk kolder, nee het is door holbewoners gemaakt die met blote handen die steentjes op elkaar hebben gelegd en honderden kilometers ermee hebben gesjouwd en ze konden met hun blote oog de stenen perfect in lijn leggen, ja dat is pas geloofwaardig.

  0 likes
 • little rascal schreef:

  [quote name=”kengai”]Het mag natuurlijk niet door buitenaardsen gebouwd zijn, want dat is natuurlijk kolder, nee het is door holbewoners gemaakt die met blote handen die steentjes op elkaar hebben gelegd en honderden kilometers ermee hebben gesjouwd en ze konden met hun blote oog de stenen perfect in lijn leggen, ja dat is pas geloofwaardig.[/quote]

  Misschein moet je onze voorvaderen wat meer credits geven, in plaats van ieder keer weer die aliens er bij te halen.

  0 likes
 • theo schreef:

  [quote name=”kengai”]Ik haal er geen aliens bij, maar vind het heel ongeloofwaardig dat wij vroeger tot grote dingen in staat waren en dat we nu een stel prutsers zijn.[/quote]

  “we’ vliegen, ‘we’ bouwen torenflats van 800 meter hoog, ‘we’ zijn een stel prutsers? 😉

  0 likes
 • Pascal schreef:

  [quote name=”kengai”]Ik haal er geen aliens bij, maar vind het heel ongeloofwaardig dat wij vroeger tot grote dingen in staat waren en dat we nu een stel prutsers zijn.[/quote]
  8000 jaar geleden schijnt er al een atoombom ontploft te zijn in India. Wellicht zijn wij als volk met de alien leraren al meerdere malen mislukt en daarom x op x opnieuw begonnen. Nu gevangen in een mind control programma om na zoveel xeen het eens goed te doen.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Ben je te dik of te zwaar? Dan zul je verrast zijn wat de echte oorzaak is!

  Om gezond te vermageren is in de ...

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  EU

  ‘Enorm schandaal’: EU betaalt Moslimbroederschap €36,5 MILJOEN om ‘Europa te onderwerpen’

  De EU heeft 36,5 miljoen euro overgemaakt ...

  bill gates

  Bill Gates: ‘Corona-ellende komt terug als we klimaatverandering niet stoppen’

  Miljardair Bill Gates wil dat de Verenigde ...

  >