Homepagina » Gezondheid » Hoe lightproducten hebben geleid tot miljoenen extra gevallen van onnodig vroegtijdig overlijden
Hoe lightproducten hebben geleid tot miljoenen gevallen van onnodig vroegtijdig overlijden

Hoe lightproducten hebben geleid tot miljoenen extra gevallen van onnodig vroegtijdig overlijden

In de jaren zeventig begonnen westerse overheden de bevolking te adviseren om zo weinig mogelijk vet voedsel te eten. We maakten kennis met halfvolle melk en lightproducten. Dit rampzalige besluit is gebaseerd op slecht onderzoek en maakt nog steeds veel onnodige slachtoffers, schrijft William Cortvriendt in HP/De Tijd.

In 1977 publiceerde een Amerikaanse commissie een rapport waarin werd geadviseerd om de hoeveelheid vet in ons eten te beperken en de hoeveelheid koolhydraten te vergroten. Vrijwel alle westerse overheden namen dit advies over. Het is nog steeds actueel, ook in ons land.

Geen enkel bewijs

De Amerikaanse wetenschapper Ancel Keys stelde dat er een verband was tussen de vetconsumptie per land en het aantal hart- en vaatziekten. De studie werd zonder kritiek geaccepteerd door de wetenschap, hoewel er met de conclusies van Keys heel wat mis was, aldus Cortvriendt.

Nadien zijn er vele studies gepubliceerd die een ander beeld schetsen. In een grote studie met bijna 350.000 deelnemers werd geen enkel bewijs gevonden voor een verband tussen vette voeding en hart- en vaatziekten. Uit een ander onderzoek bleek zelfs dat vetzuren het aantal hartaanvallen en overlijdens deden afnemen.

Overheid draait advies terug

Door het overheidsadvies is het aantal gevallen van hart- en vaatziekten juist toegenomen, stelt Cortvriendt. Hij voegt toe dat het advies sinds 1977 vele miljoenen extra gevallen van onnodig vroegtijdig overlijden heeft veroorzaakt. De Amerikaanse overheid draait het advies langzaam terug en adviseert nu om meer natuurlijke vetten en minder suikers te eten. Zal Nederland volgen?

[HP/De Tijd]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

lena

De vader van Lena overleed aan alzheimer. Waarom de arts Covid-19 opgaf als doodsoorzaak

In april dit jaar overleed de vader ...

Censuur: Wat u niet mag weten over uw gezondheid

Censuur: Wat u niet mag weten over uw gezondheid

De moderne mens leeft op vlak van ...

>