Gezondheid

Hoe lightproducten hebben geleid tot miljoenen extra gevallen van onnodig vroegtijdig overlijden

Help door dit artikel met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de jaren zeventig begonnen westerse overheden de bevolking te adviseren om zo weinig mogelijk vet voedsel te eten. We maakten kennis met halfvolle melk en lightproducten. Dit rampzalige besluit is gebaseerd op slecht onderzoek en maakt nog steeds veel onnodige slachtoffers, schrijft William Cortvriendt in HP/De Tijd.

In 1977 publiceerde een Amerikaanse commissie een rapport waarin werd geadviseerd om de hoeveelheid vet in ons eten te beperken en de hoeveelheid koolhydraten te vergroten. Vrijwel alle westerse overheden namen dit advies over. Het is nog steeds actueel, ook in ons land.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Geen enkel bewijs

De Amerikaanse wetenschapper Ancel Keys stelde dat er een verband was tussen de vetconsumptie per land en het aantal hart- en vaatziekten. De studie werd zonder kritiek geaccepteerd door de wetenschap, hoewel er met de conclusies van Keys heel wat mis was, aldus Cortvriendt.

Nadien zijn er vele studies gepubliceerd die een ander beeld schetsen. In een grote studie met bijna 350.000 deelnemers werd geen enkel bewijs gevonden voor een verband tussen vette voeding en hart- en vaatziekten. Uit een ander onderzoek bleek zelfs dat vetzuren het aantal hartaanvallen en overlijdens deden afnemen.

Overheid draait advies terug

Door het overheidsadvies is het aantal gevallen van hart- en vaatziekten juist toegenomen, stelt Cortvriendt. Hij voegt toe dat het advies sinds 1977 vele miljoenen extra gevallen van onnodig vroegtijdig overlijden heeft veroorzaakt. De Amerikaanse overheid draait het advies langzaam terug en adviseert nu om meer natuurlijke vetten en minder suikers te eten. Zal Nederland volgen?

[HP/De Tijd]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x