Gezondheid

Stoppen met roken? Dit natuurlijke stofje werkt veel beter dan pleisters, kauwgom of pillen

Help anderen door dit artikel met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ga je het nieuwe jaar in met het goede voornemen te stoppen met roken? Cytisine, een stofje dat van nature voorkomt in brem en goudenregen, ondersteunt mensen veel beter in hun poging te stoppen met roken dan pleisters, kauwgom of pillen met nicotine. Dat blijkt uit een Nieuw-Zeelandse studie in The New England Journal of Medicine.

Cytisine werkt even goed als andere middelen om te stoppen, zoals varenicline en bupropion. Het grote verschil is dat cytisine vijf tot 15 keer goedkoper is. Het is de tweede keer dat een studie met cytisine het beste medische tijdschrift ter wereld haalt. In 2011 werd in een studie aangetoond dat cytisine beter werkt dan een placebo en nu is ook aangetoond dat het beter werkt dan nicotinevervangende middelen.

Aan het onderzoek deden 1310 mensen mee. Na een half jaar was 22 procent van de mensen uit de cytisinegroep gestopt met roken, tegenover 15 procent van de mensen uit de nicotinegroep. Dat betekent 50 procent meer stoppers, tegen een fractie van de kosten, aldus Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde in Maastricht.

Cytisine wordt al sinds de Tweede Wereldoorlog in Oost-Europa gebruikt als natuurlijk middel om te stoppen met roken, maar was in de rest van de wereld nog niet erg bekend. In Nederland is het niet via de apotheek verkrijgbaar, maar wel via internet. Cytisine wordt verkocht door het Bulgaarse farmaceutische bedrijf Sopharma AD en het Poolse bedrijf Aflofarm Pharma.

Studie: Cytisine versus Nicotine for Smoking Cessation

[NRC, NewScientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jack
Jack
8 jaren geleden

Ik ben zelf 24 jaar gerookt en ben gestopt zonder hulpmiddelen. Van de ene op de andere seconde had ik ineens geen zin meer om nog te roken. Toen heb ik mijn peuk uitgedrukt en ik heb nu al 3 jaar geen peuk meer aangeraakt. Als je wil stoppen dan doe je het gewoon. Het moeilijke is aangepraat en iets om je aan vast te klampen als je eigenlijk niet echt stoppen wil. Zo denk ik er iig over. Ik heb namelijk geen enkel probleem gehad met stoppen.

Pascal
Pascal
8 jaren geleden

Waarom moeten het natuurlijke stofjes zijn. Als de wereld straks op zijn kont gaat worden er geen sigaretten meer gemaakt en dan?

HET_SYSTEEM
HET_SYSTEEM
8 jaren geleden

Bedankt voor dit bericht.
Excuses voor de misdadige twee andere commentaren die ik zojuist las.
Brem en Goudenregen, okee.

Ik wil toch wel wijzen op foutjes in dit verhaal. Onwetendheden die ik nogal belangriijk acht, wil aanpakken, omdat het getuigt van onwetendheid over het internationale plaatje.
Dit medicijn was welliswaar bekend in Rusland, maar het is onjuist dat de westerse wereld er niet van op de hoogte was.
De CIA en de KGB vallen onder een noemer. Russische fabrieken werden gebouwd door Amerikaanse bedrijven, nucleair wapentuig en andere technologie werd ongestoord uitgewisseld in de Hegeliaanse Dialectiek van de Koude Oorlog leugen. De volkeren werden belogen. Deze middelen werden niet enkel opzettelijk geheim gehouden hier, er werden ook andere middelen gecensureerd die gemakkelijk rookverslaving konden genezen, waarvan ik in de vorige eeuw reportages zag en artikelen las. 9/11 was niets nieuws, deze leugens worden door de Europese volkeren al eeuwen geloofd, met slechts een uitzondering in de 16de en 17de eeuw.
Waar onze beschaving op gegrond is.
Danku voor het lezen.

Bert
Bert
8 jaren geleden

Raar die stof eindigt op ine is dat geen teken een stof die verslavend kan zijn?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

16
0
We lezen graag je reactie!x