Homepagina » Gezondheid » Stoppen met roken? Dit natuurlijke stofje werkt veel beter dan pleisters, kauwgom of pillen
Stoppen met roken? Dit natuurlijke stofje werkt veel beter dan pleisters, kauwgom of pillen

Stoppen met roken? Dit natuurlijke stofje werkt veel beter dan pleisters, kauwgom of pillen

Ga je het nieuwe jaar in met het goede voornemen te stoppen met roken? Cytisine, een stofje dat van nature voorkomt in brem en goudenregen, ondersteunt mensen veel beter in hun poging te stoppen met roken dan pleisters, kauwgom of pillen met nicotine. Dat blijkt uit een Nieuw-Zeelandse studie in The New England Journal of Medicine.

Cytisine werkt even goed als andere middelen om te stoppen, zoals varenicline en bupropion. Het grote verschil is dat cytisine vijf tot 15 keer goedkoper is. Het is de tweede keer dat een studie met cytisine het beste medische tijdschrift ter wereld haalt. In 2011 werd in een studie aangetoond dat cytisine beter werkt dan een placebo en nu is ook aangetoond dat het beter werkt dan nicotinevervangende middelen.

Aan het onderzoek deden 1310 mensen mee. Na een half jaar was 22 procent van de mensen uit de cytisinegroep gestopt met roken, tegenover 15 procent van de mensen uit de nicotinegroep. Dat betekent 50 procent meer stoppers, tegen een fractie van de kosten, aldus Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde in Maastricht.

Cytisine wordt al sinds de Tweede Wereldoorlog in Oost-Europa gebruikt als natuurlijk middel om te stoppen met roken, maar was in de rest van de wereld nog niet erg bekend. In Nederland is het niet via de apotheek verkrijgbaar, maar wel via internet. Cytisine wordt verkocht door het Bulgaarse farmaceutische bedrijf Sopharma AD en het Poolse bedrijf Aflofarm Pharma.

Studie: Cytisine versus Nicotine for Smoking Cessation

[NRC, NewScientist]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Jack schreef:

  Ik ben zelf 24 jaar gerookt en ben gestopt zonder hulpmiddelen. Van de ene op de andere seconde had ik ineens geen zin meer om nog te roken. Toen heb ik mijn peuk uitgedrukt en ik heb nu al 3 jaar geen peuk meer aangeraakt. Als je wil stoppen dan doe je het gewoon. Het moeilijke is aangepraat en iets om je aan vast te klampen als je eigenlijk niet echt stoppen wil. Zo denk ik er iig over. Ik heb namelijk geen enkel probleem gehad met stoppen.

  12 likes
 • rop schreef:

  Stoppen met roken doe je gewoon door geen sigaretten meer te kopen,, zo eenvoudig is het gewoon, niet meer kopen , koop je het toch dat betekend dat men verslaaft is aan een product , dus men heeft twee mogelijkheden kopen of niet meer kopen , een van de twee kan men in vrijheid voor kiezen, wie vrij wil zijn van het roken koopt het niet meer, en wie niet vrij wilt zijn van het roken koopt het gewoon ,zo eenvoudig is het, we hebben namelijk een keus die sterker dan een medicijn of stofje is, de keus het kiezen bepaald het gedrag. wat is namelijk sterker de sigaret of de persoon die deze verteerd?

  6 likes
 • HET_SYSTEEM schreef:

  Bedankt voor dit bericht.
  Excuses voor de misdadige twee andere commentaren die ik zojuist las.
  Brem en Goudenregen, okee.

  Ik wil toch wel wijzen op foutjes in dit verhaal. Onwetendheden die ik nogal belangriijk acht, wil aanpakken, omdat het getuigt van onwetendheid over het internationale plaatje.
  Dit medicijn was welliswaar bekend in Rusland, maar het is onjuist dat de westerse wereld er niet van op de hoogte was.
  De CIA en de KGB vallen onder een noemer. Russische fabrieken werden gebouwd door Amerikaanse bedrijven, nucleair wapentuig en andere technologie werd ongestoord uitgewisseld in de Hegeliaanse Dialectiek van de Koude Oorlog leugen. De volkeren werden belogen. Deze middelen werden niet enkel opzettelijk geheim gehouden hier, er werden ook andere middelen gecensureerd die gemakkelijk rookverslaving konden genezen, waarvan ik in de vorige eeuw reportages zag en artikelen las. 9/11 was niets nieuws, deze leugens worden door de Europese volkeren al eeuwen geloofd, met slechts een uitzondering in de 16de en 17de eeuw.
  Waar onze beschaving op gegrond is.
  Danku voor het lezen.

  4 likes
 • nunki schreef:

  Paddo’s werken ook ideaal om van verslavingen af te komen.

  2 likes
 • Jolanda schreef:

  Doe maar gewoon dmt, of ayahuasca

  2 likes
 • Eeelke schreef:

  Het ontwennen aan de nicotine is maar een kwestie van 1-2 weken.Het ontwennen van de gewoonte kan jaren duren. Het is dus gewoon een zaak van willen en volhouden

  1 likes
 • Bert schreef:

  Raar die stof eindigt op ine is dat geen teken een stof die verslavend kan zijn?

  1 likes
 • nanyar schreef:

  De eerste 3 of 4 dagen zijn het gekste. Daarna..? Piece of cake.

  —>

  4 Effects of Withdrawal:
  1. Digestive: You may experience heartburn, indigestion, nausea, and diarrhea. Symptoms usually get worse before they begin to improve.

  2. Respiratory: Sinus congestion, coughing, phlegm and a slight hoarseness can occur.

  3. Circulatory: You may feel dizzy, stiff, or even tingling in your toes and fingers.

  4. Sleep: You may experience insomnia as well.

  These effects are a direct result of your body repairing the damage that smoking has caused, and starting to smoke again will only set back your plans of a healthy lifestyle. If you fight through your withdrawal stage (which should only last 3-4 weeks) you will see immediate and long-lasting health improvements.

  1 likes
 • Pascal schreef:

  Waarom moeten het natuurlijke stofjes zijn. Als de wereld straks op zijn kont gaat worden er geen sigaretten meer gemaakt en dan?

  0 likes
 • Henk001 schreef:

  Het artikel meldt ook dat in de cytisine-groep vaker bijwerkingen (meestal misselijkheid) werden vastgesteld.
  Overigens is varenicline een chemische variant van cytisine en bupropion een antidepressivum, dus twee totaal verschillende manieren om de hunkering naar nicotine tegen te gaan.

  0 likes
 • Het direct stoppen met roken en daarna ook niet meer starten toon karakter…iets wat een hoop mensen niet hebben.

  0 likes
 • x

  Check Also

  merkel

  Ambassadeur vergelijkt Merkel met Hitler: ‘Zijn droom is uitgekomen!’

  De Maltese ambassadeur in Finland heeft de ...

  poetin

  Poetin haalt uit naar Westen: ‘Júllie werkten met hem samen, met Hitler’

  Het Europees Parlement heeft onlangs een resolutie ...

  >