Homepagina » Mens en Dier » Vogels van Tsjernobyl zijn fitter en groter
Vogels van Tsjernobyl zijn fitter en groter

Vogels van Tsjernobyl zijn fitter en groter

De vogels van Tsjernobyl blijken zich gemakkelijk aan de straling aan te passen. Ze doen er zelfs hun voordeel mee, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Volgens de Spaanse onderzoeker Ismael Galván en zijn collega’s zijn ze de eersten die aantonen dat dieren in het wild zich aan radioactieve straling aanpassen.

“Eerdere onderzoeken lieten zien dat de dieren rond Tsjernobyl schade opliepen door vrije radicalen, en dat ze hun antioxidanten, die tegen dergelijke schade moeten beschermen, hadden uitgeput,” zei Galván in een persbericht van de British Ecological Society. “Wij vonden precies het tegenovergestelde: na 28 jaar zijn de antioxidanten het sterkst verhoogd in de zones met de sterkste straling, en is in die zones de oxidatieve stress, zeg maar de stralingsschade, het laagst.”

Op 26 april 1986 ontplofte een reactor in de kerncentrale van Tsjernobyl, door grove menselijke fouten. De hele omgeving is nog altijd radioactief besmet, en mensen mogen er niet wonen. Al kunnen ze er wel een tijdje verblijven, als ze hun stralingsdosis goed in de gaten houden.

Vogels van Tsjernobyl zijn fitter en groterDe wetenschappers schrijven in het tijdschrift Functional Ecology dat ze 16 vogelsoorten hebben onderzocht in het afgesloten deel rond Tsjernobyl. De vogels werden gemeten en het bloed, sperma en de veren werden onderzocht. Al snel werd duidelijk dat de vogels fitter en groter zijn dan vogels buiten het gebied.

De onderzochte vogels hadden relatief veel glutathion in het bloed, één van de krachtigste lichaamseigen antioxidanten. Glutathion speelt een belangrijke rol bij de uitscheiding van schadelijke stoffen, zoals zware metalen, pesticiden, alcohol en afbraakproducten. De stof beschermt ook tegen schade aan genetisch materiaal.

Volgens de onderzoekers evolueren de vogels rond de kerncentrale snel. Vogels met veel glutathion in het bloed overleefden de straling en gaven de eigenschap door aan hun nakomelingen. Men vermoedt dat de vogels groter zijn dan normaal als gevolg van een gebrek aan roofdieren in het gebied.

“De bevindingen zijn belangrijk omdat ze ons meer vertellen over het vermogen van verschillende soorten om zich aan te passen in gebieden als Tsjernobyl en Fukushima,” besloot Galván.

[Alpha Galileo]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
7 jaren geleden

Zijn Tsjernobyl, Fukushima, Holocaust en meerdere grotere heftige gebeurtenissen niet een gemaakte ILLUSIE van de ILLUMINATIE NAZI’s die de oorlog nooit hebben verloren en andere groepen van die geheime genootschappen van het Vaticaan?

Deze wereld zit geheel anders in elkaar als het gros denkt.

pietje
pietje
7 jaren geleden

Ja, misschien is die straling wel helemaal niet gevaarlijk……. het is maar wat ze je laten geloven ! Daar ben ik allang van overtuigd ! Wij zijn al die jaren blijven geloven in alles wat werd verteld omdat je dacht dat ZE (regeringen) het goed met ons bedoelden maar al vele jaren denk ik dat niet meer ! Dan is een banaan ongezond nu plotseling is het weer gezond eerst was pindakaas gezond nu niet meer hetzelfde met eieren 1 per week voor je cholesterol (waar ik niet in geloof) Nu mag je ze iedere dag weer eten. Ik persoonlijk doe wat ik wil en geloof niets meer volg mijn instinct ! Overigens eet ik altijd wat ik lekker vindt en zeker geen plastic margarine daar zijn ze nu ook achter dat het erg ongezond is dat wist ik al jaren ! Gwoon lekker roomboter en dan (hopelijk de waarheid ) biologisch !

Groetjes allemaal

Miss Multiuniverse
Miss Multiuniverse
7 jaren geleden

Teveel straling lijkt mij niet zo gezond ( zie Hirosjima en Nagasaki.
Aan al die beetweterige praatjes over wat of wel gezond is heb ik niks.
Aan aannames of geloofjes onderhouden daar doe ik niet aan .
Wel interessant om te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben. Gewoon eerst maar relativeren.
Verder blijf ik dicht bij mezelf en luister naar mijn eigen lied en leef en beleef het.
Dus eet ik ook gewoon roomboter .

Huisheks
Huisheks
7 jaren geleden

Bekijk de film “De Matrix”. Volgens mij komt dat heel erg in de buurt.
Vrijheid is n farce, vrij denken is bijna een farce.
Morgen 5 mei is er heel wat om bij stil te staan.
Ook na te denken over het woord Democratie en wat dat eigenlijk zou moeten betekenen.
Is er reden om aan te nemen dat mind control al operatief is ?

x

Check Also

arts

Arts klaagt over ‘verbod’ op corona-autopsies: ‘Dit is een heel groot probleem’

Gisteren waren er bijna 200 nieuwe coronapatiënten ...

kpn

Rechtszaak tegen KPN-topman vanwege 5G-straling: ‘Wat hier gebeurt, mag niet mogen’

Joost Farwerck, de topman van KPN, is ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

24
0
We lezen graag je reactie!x