Homepagina » Spiritueel » Nieuwe studie: één op de 10 mensen heeft bijna-doodervaring gehad. Dit zagen mensen aan ‘de andere kant’
Nieuwe studie: één op de 10 mensen heeft bijna-doodervaring gehad. Dit zagen mensen aan 'de andere kant'

Nieuwe studie: één op de 10 mensen heeft bijna-doodervaring gehad. Dit zagen mensen aan ‘de andere kant’

Ongeveer één op de 10 mensen heeft wel eens een bijna-doodervaring gehad, blijkt uit een nieuwe studie waarbij mensen uit 35 verschillende landen zijn ondervraagd.

Bijna-doodervaringen worden net zo vaak gemeld door mensen die niet in levensgevaar zijn als door mensen die levensbedreigende situaties hebben meegemaakt, zoals een hartaanval of een auto-ongeluk.

De nieuwe bevindingen zijn tijdens een congres gepresenteerd door een team van Deense, Duitse en Noorse onderzoekers.

Ziel eruit getrokken

Ervaringen die het meest werden gemeld door de deelnemers: abnormale tijdsperceptie (87 procent), uitzonderlijk snel kunnen denken (65 procent), uitzonderlijk intense indrukken (63 procent) en het gevoel dat je gescheiden bent van je lichaam (53 procent).

Mensen zeiden onder meer dat ze zich vredig voelden, dat hun ‘ziel eruit werd getrokken’, dat ze engelen hoorden zingen, dat ze wisten dat ze zich buiten hun lichaam bevonden, dat ze hun leven aan zich voorbij zagen flitsen en dat ze door een donkere tunnel gingen voordat ze een fel licht bereikten.

Overleden familieleden

Anderen zeiden dat ze zich bewust waren van een andere aanwezigheid, of een demon die op hun borst zat terwijl ze zich niet konden bewegen.

Eén man, die als kind eens bijna verdronk, zag naar eigen zeggen overleden familieleden bij een poort.

Onaangenaam

Het team verzamelde 1034 mensen uit 35 landen en vroeg hen of ze ooit een bijna-doodervaring hadden gehad.

Als ze ‘ja’ antwoordden kregen ze een aantal vragen over de details van de ervaring. In totaal waren er 289 mensen die een bijna-doodervaring hadden gehad.

Opvallend was dat liefst 73 procent de ervaring onaangenaam vond. Slechts 27 procent vond de bijna-doodervaring aangenaam.

[Daily Mail]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Shockley schreef:

  Da’s inderdaad opvallend. 73% vond het dus een onaangename ervaring, terwijl BDE ervaringen bijna 100% positief belicht wordt in diverse artikelen, docu’s enz. Ik kan dat niet met elkaar rijmen. En zelf heb ik van anderen persoonlijke ervaringen gehoord die ook positief waren. Houdt de groep mensen met negatieve verhalen zich vooral stil of is het positieve verhaal luider?

  Ik heb denk ik een indirecte BDE ervaring gehad toen mijn hondje stierf. Alsof ik deels mocht zien wat er gebeurde. Mijn hondje werd opgehaald door een gouden gestalte dat alleen vanaf de middel was te zien. Ze was weer speels en vrolijk en sprong op een soort zwevend bed. Ik hoorde nog “Het is goed zo, ze gaat naar huis” om vervolgens zeer vredig wakker te worden en te ontdekken dat mijn hondje gestorven was en nog maar net. Blijft een bijzondere ervaring

  20 likes
  • Justin schreef:

   Wat een toeval. Mijn hondje is begin deze maand gestorven , ik kreeg een visioen van mijn overleden vader er was een klein meisje van een jaar of 10 met 2 vlechten in het haar bij hem ze lachten en zwaaiden naar me dat was een paar dagen voor mijn hondje dood ging , het ging al op en af al niet zo goed ik had dan ook in gedachten gevraagd aan mijn vader of hij mijn hondje op wilde vangen mocht ze overgaan. Verder niet meer bij stilgestaan totdat ik dat visioen kreeg, ik sliep dus niet lag wel te rusten.,nadat ze gezwaaid hadden draaiden ze zich om om weer te gaan maar mijn vader draaide zich terug om naar mij en hield zijn hand ongeveer 40cm boven de grond ( de grootte van mijn hond) als om een hoogte aan te geven en stak glimlachend zijn duim op ik dacht dat hij aangaf dat het goed zou komen met mijn hondje nu begrijp ik dat het een teken was dat ze haar op zouden vangen, het meisje kende ik niet ,ze had een speelgoed knuffel bij zich, ,ik wilde niet dat ze weggingen maar kon het niet tegenhouden langzaam verder ze steeds meer onzichtbaar.Uw verhaal versterkt mijn overtuiging dat ze nu bij hun is en goed verzorgd wordt.

   11 likes
 • Henk schreef:

  Een BDE zit in je brein en is niet echt.

  3 likes
  • tigron schreef:

   Beste Henk,

   In het artikel én de reacties gaat het over de ervaringen van mensen.
   Jij komt met ‘n stellige bewering, en dat is slechts ‘n bewering.

   Als je nu ook eens komt met ‘n degelijke onderbouwing i.p.v. zomaar iets verkondigen dan kunnen we allemaal lezen of je iets te vermelden hebt om over na te denken.

   8 likes
   • Henk schreef:

    Als je een beetje kennis van zaken had, zou je op de hoogte zijn van het feit dat doden niets weten. Dus niemand heeft ooit de hemel gezien.
    Een BDE is daarom ook niet echt.

    2 likes
    • Justin schreef:

     De dood zoals wij hier geleerd hebben bestaat niet het is het lichaam het vlees dat afsterft ,onze ziel ons innerlijk is energie ,de Gods-vonk / energie kan niet sterven of gedood worden wel een andere vorm aannemen, vergelijk het met zoals water stoom kan worden of ijs water. En de “hemel” is niet een plaats in of op de wolken maar een andere dimensie .

     4 likes
    • tigron schreef:

     Beste Henk,

     Het gaat hier niet over doden, het gaat over mensen met een Bijna Dood Ervaring.
     Ik kan niet bewijzen dat iemand ooit de hemel heeft gezien.
     Jij kunt niet bewijzen dat NIEMAND ooit de hemel heeft gezien, maar dat is wel wat jij wil beweren.
     Je zegt dat ‘n BDE niet echt is. Wanneer is iets voor jouw echt? zodra je iets kunt aanraken of zien?
     Dat jij iets niet gelooft, daar heb ik begrip voor, maar ga niet beweren dat iets niet echt is als je dat niet kunt aantonen.
     Waarom zouden lezers van NineforNews al die mensen niet geloven die zoiets hebben meegemaakt maar wel jouw overtuiging?

     3 likes
  • Delilah schreef:

   Daarom zien ze zeker ook alleen maar overleden mensen? Zelfs mensen waarvan ze niet wisten dat diegene al overleden was? Dus dit is niet iets van het brein dat een droom laat zien. In allerlei boeken kom je bizarre verhalen tegen waaronder o.a. dat mensen dingen zagen buiten hun blikveld op het moment van hun dood, bv een schoen die op het dak van een ziekenhuis lag. Je treedt dan dus gewoon uit je lichaam. Je lichaam is als een jas die je aantrekt op het moment van geboorte, er is leven na de dood.
   En nee je denken=bewustzijn zit niet eens in je brein nb.
   Maar in je ziel.

   3 likes
 • ster schreef:

  Ik hoor bij die 27procent die deze ervaring prettig vond en gun iedereen en echt iedereen deze prachtige ervaring.
  De rust die over me hene kwam heb ik vele jaren bij me mogen dragen en angst voor de dood heb ik niet meer en dat is een prachtige bevrijding om deze angst kwijt te zijn.

  11 likes
 • IIS schreef:

  73 Procent was onaangenaam verrast door te worden geconfronteerd met z’n verleden als slecht mens? Ook degene die meent dat bidden en geloven (huichelen) in de religie met het hoofd i.p.v. met het hart (wederom huichelen) in de synagoge/kerk/moskee knielen de geest zal zuiveren en de godjes je dan wel exclusief zullen sparen en je door de godjes bevoordeeld wordt?

  Kom je toch mooi van een koude kermis thuis als blijkt dat je niet meer bent dan een koudbloedig en huichelachtig stuk vreten die wat zielloos bidt en kruipt.

  Indien er werkelijk een God en hemel is, dan zijn juist de ongelovigen die in hun hart goud hebben en puur en vooral oprecht zijn, eerder welkom in zijn paradijs dan al die zogenaamde religieuzen in hun naar satan stinkende gebedshuizen.

  Bidden voor een muur, rondjes lopen om een zwarte doos, iemand prijzen die aan een kruis is genageld door judassen? Het brengt de ziel nooit het beloofde paradijs, wel eeuwige verdoemenis.

  7 likes
  • Harriebagwan schreef:

   U houdt er een uitermate onbescheiden, onbelezen en infantiele mening op na.

   Kijkt u vervolgens naar diegenen welke u prijst (de ongelovigen) en u bekijkt diens moraal, werken en vruchten genomen over 150 jaar geschiedenis dan zal zelfs een hierover in kennis gestelde moderne atheïst diens zienswijze heroverwegen.

   Toon berouw, leef heilzaam en behandel uw naaste als uzelf, God houdt van u.

   1 likes
 • Rob schreef:

  Er zijn ook veel mensen die de ervaring hebben da tze NIET hun lichaam zijn. Die ervaring heb ik jaren geleden ook gehad. Ik had een zielsherkenning met iemand waarbij ik zag dat ik uit mijn lichaam stapte. Het werd ineens zwart voor mijn ogen toen ik het gezicht van die vrouw zag en vervolgens stapte ik uit mijn lichaam. De hele omgeving die je normaal gesproken ziet en hoort was helemaal weg. Even later ging het licht weer aan, wat inhield dat ik weer terug was in mijn lichaam. Dan wordt ook duidelijk waar bewustzijn over gaat: de ziel. Punt als mens is alleen dat het bewustzijn altijd in een slaap toestand is geweest. Daar kom je achter als het ontwaakt. Dan ga je als mens bewust je eigen lichaam (vanuit het bewustzijn van de ziel) ervaren en dan wordt het interessant. Dan is er al een aantal decennia een bewustzijnsverandering gaande. De jonge generaties, bij veel mensen bekend als nieuwetijdskinderen, worden al met een wakker bewustzijn (van de ziel) geboren. Als je het dan over een BDE hebt dan is dat in feite ook gewoon een uittreding van de ziel. Alleen gebeurt dat op een moment dat je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt waarbij de schok er voor zorgt dat de ziel het lichaam verlaat. Wel opvallend weer dat het in het geval van het artikel wederom een team onderzoekers betreft die het zelf nooit kunnen begrijpen omdat begrip alleen voort komt uit eigen ervaring. Maar iedereen komt er een keer achter. Is het niet tijdens het leven dan wel als het leven voorbij is.

  6 likes
 • Straalmans schreef:

  In een BDE ervaring nemen velen hun hele leven waar in een flits van een seconde. Het hele leven is dus ergens in de geest/hersenen/bewustzijn opgeslagen.
  Het is dus best mogelijk dat de waarnemingen die men dan doet over een paradijs en verwelkomende familieleden, een opgeslagen ervaring is uit een eerdere leven die dan tevoorschijn komt om iemand troost en onbevreesdheid te bieden. Alleen wordt het gezicht misschien vervangen en aangepast naar bekende gezichten uit dit leven.

  2 likes
 • x

  Check Also

  Nooit gezien zoiets: ik zag in de badkamer mijn overleden oma zitten. Hartpatiënt vertelt openlijk over bijna-doodervaring

  Nooit gezien zoiets: in de badkamer zat mijn overleden oma. Hartpatiënt vertelt openlijk over bijna-doodervaring

  Catja de Rijk is al 15 jaar ...

  Mensen hebben geen idee wat het inhoudt als je je aanmeldt als orgaandonor. Zet deze datum alvast in je agenda

  Mensen hebben geen idee wat het inhoudt als je je aanmeldt als orgaandonor. Zet deze datum alvast in je agenda

  Dankzij de nieuwe Wet op de orgaandonatie ...

  >