Archeologie

Studie: Oudste computer ter wereld uit 60 voor Christus voorspelde de toekomst

Help anderen door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De oude Grieken gebruikten het mechanisme van Antikythera, dat ook wel de oudste computer ter wereld wordt genoemd, niet alleen om de bewegingen van de zon, de maan en de planeten vast te leggen, maar ook om de toekomst te voorspellen. Dat is gebleken uit een studie van de Universiteit van Cardiff in Wales.

Het apparaat, dat van 60 voor Christus dateert, bestaat uit 29 bronzen tandwielen. Er werden ingewikkelde astronomische berekeningen mee uitgevoerd. Het mechanisme van Antikythera werd gevonden in 1901 in de buurt van het Griekse eiland Antikythera.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het was de eerste archeologische onderwater-expeditie in Griekenland. In 1976 organiseerde Griekenland een tweede expeditie. Pas in september 2014 werd de volgende expeditie ondernomen.

Minuscule inscripties

De onderzoekers ontdekten dat een groot deel van de scheepslading bewaard is gebleven onder de sedimenten. Het is de bedoeling om de artefacten uit het wrak te herstellen en daardoor inzicht te krijgen in de geschiedenis van het schip.

Tijdens de nieuwe studie zijn minuscule inscripties op de buitenkant van het apparaat ontcijferd. “We kunnen bevestigen dat de posities van zowel de zon, de maan als de planeten getoond werden,” zei hoofdonderzoeker Mike Edmunds van de Universiteit van Cardiff.

Astrologisch instrument

Maar dat is niet alles. Het lijkt er volgens Edmunds op dat het apparaat ook de kleur van de volgende verduistering kon voorspellen. De wetenschappers weten nog niet helemaal zeker hoe ze dit moeten interpreteren, maar een bepaalde kleur kon symbool staan voor goede of slechte voortekens.

“Als dat zo is gaat het meer om een astrologisch dan een astronomisch instrument,” zei Edmunds. “Een poging om aan de hand van de sterren de toekomst te voorspellen.”

Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Almagest.

[Nieuwsblad]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Armonicus
Armonicus
7 jaren geleden

“Als dat zo is gaat het meer om een astrologisch dan een astronomisch instrument,” zei Edmunds.“ Een poging om aan de hand van de sterren de toekomst te voorspellen.”

Sorry hoor, maar dit is al decennia geleden geopperd! En ik kan er absoluut niet in meegaan, want wat doet zo’n geavanceerd apparaat dan op een schip? Om de toekomst voorspellen tijdens een hevige storm op zee?
“En? Gaan we het overleven, kijk snel even op het apparaat!” Er werd ook ooit gesteld dat het apparaat gebruikt werd als kalender, zodat men kon zien of het wel of niet een feestdag was. Natuurlijk, op een schip, op zee, met complete lading! “Zijn we vrij vandaag kapitein?”

Wat ik wel weer vreemd vind, dit apparaat dateert uit 60 v. Chr., in die tijd geloofden men nog dat de zon en maan in cirkels draaiden boven een platte aarde. Een, volgens de huidige wetenschap, belachelijk beeld van de werkelijkheid. Hoe kun je dan met zo’n ‘belachelijk’ wereldbeeld, perfect een zonsverduistering voorspellen? Of is dat wereldbeeld van een platte aarde toch niet zo belachelijk?

Armonicus
Armonicus
7 jaren geleden

Allen dank voor de antwoorden.
Nog even voor de duidelijkheid, waar ‘ik niet in mee wil gaan’, is het toekomst voorspellen!
Als die universiteit die dit claimt, nu met behulp van het apparaat de finalisten, score verloop en winnaar van het EK in Frankrijk weten te voorspellen, wordt het natuurlijk een ander verhaal.
;D

Elise49
Elise49
7 jaren geleden

Het probleem in huidige wereld is dat men alles los van elkaar ziet en te letterlijk neemt/houdt, terwijl het vaak samenhangend is of een soort van cyclus heeft. Denk bv aan iets simpels. Winter, lente, zomer en herfst. We weten van deze cyclus, maar het hoeft niet altijd hetzelfde te verlopen. Dus als je destijds voorspelt dat het herfst is, dan hoeft het weer niet zo te zijn. Maar je kunt er wel rekening mee houden. bv. appeloogst. Zo ook in de scheepvaart. Denk bv. aan hoogwater/tij. Deze kun je wel degelijk via de astronomie ongeveer voorspellen. Dan is het nog geen astrologie. Astrologie heeft meer met spiritualiteit(geest) te maken. Maar beide hebben wel met sterrenbeelden/planeten standen te maken. Dus het is wel samenhangend. Heeft hetzelfde lijntje.

Pietje Bell
Pietje Bell
7 jaren geleden

De toekomst voorspellen doet de bijbel ook maar die is van papier.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x