Homepagina » Archeologie » Studie: Oudste computer ter wereld uit 60 voor Christus voorspelde de toekomst
Studie: Oudste computer ter wereld uit 60 voor Christus voorspelde de toekomst

Studie: Oudste computer ter wereld uit 60 voor Christus voorspelde de toekomst

De oude Grieken gebruikten het mechanisme van Antikythera, dat ook wel de oudste computer ter wereld wordt genoemd, niet alleen om de bewegingen van de zon, de maan en de planeten vast te leggen, maar ook om de toekomst te voorspellen. Dat is gebleken uit een studie van de Universiteit van Cardiff in Wales.

Het apparaat, dat van 60 voor Christus dateert, bestaat uit 29 bronzen tandwielen. Er werden ingewikkelde astronomische berekeningen mee uitgevoerd. Het mechanisme van Antikythera werd gevonden in 1901 in de buurt van het Griekse eiland Antikythera.

Het was de eerste archeologische onderwater-expeditie in Griekenland. In 1976 organiseerde Griekenland een tweede expeditie. Pas in september 2014 werd de volgende expeditie ondernomen.

Minuscule inscripties

De onderzoekers ontdekten dat een groot deel van de scheepslading bewaard is gebleven onder de sedimenten. Het is de bedoeling om de artefacten uit het wrak te herstellen en daardoor inzicht te krijgen in de geschiedenis van het schip.

Tijdens de nieuwe studie zijn minuscule inscripties op de buitenkant van het apparaat ontcijferd. “We kunnen bevestigen dat de posities van zowel de zon, de maan als de planeten getoond werden,” zei hoofdonderzoeker Mike Edmunds van de Universiteit van Cardiff.

Astrologisch instrument

Maar dat is niet alles. Het lijkt er volgens Edmunds op dat het apparaat ook de kleur van de volgende verduistering kon voorspellen. De wetenschappers weten nog niet helemaal zeker hoe ze dit moeten interpreteren, maar een bepaalde kleur kon symbool staan voor goede of slechte voortekens.

“Als dat zo is gaat het meer om een astrologisch dan een astronomisch instrument,” zei Edmunds. “Een poging om aan de hand van de sterren de toekomst te voorspellen.”

Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Almagest.

[Nieuwsblad]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Armonicus schreef:

  “Als dat zo is gaat het meer om een astrologisch dan een astronomisch instrument,” zei Edmunds.“ Een poging om aan de hand van de sterren de toekomst te voorspellen.”

  Sorry hoor, maar dit is al decennia geleden geopperd! En ik kan er absoluut niet in meegaan, want wat doet zo’n geavanceerd apparaat dan op een schip? Om de toekomst voorspellen tijdens een hevige storm op zee?
  “En? Gaan we het overleven, kijk snel even op het apparaat!” Er werd ook ooit gesteld dat het apparaat gebruikt werd als kalender, zodat men kon zien of het wel of niet een feestdag was. Natuurlijk, op een schip, op zee, met complete lading! “Zijn we vrij vandaag kapitein?”

  Wat ik wel weer vreemd vind, dit apparaat dateert uit 60 v. Chr., in die tijd geloofden men nog dat de zon en maan in cirkels draaiden boven een platte aarde. Een, volgens de huidige wetenschap, belachelijk beeld van de werkelijkheid. Hoe kun je dan met zo’n ‘belachelijk’ wereldbeeld, perfect een zonsverduistering voorspellen? Of is dat wereldbeeld van een platte aarde toch niet zo belachelijk?

  2 likes
  • Padja schreef:

   Nee hoor, in die tijd wist men allang hoe ons zonnestelsel functioneerde.
   Alleen de bijbelse kliek heeft met veel agressie en geweld de mensheid tot stupiditeit gedwongen.
   Geinig stukje overigens. ?

   9 likes
   • Ph schreef:

    Juist, want alles wat daar tegen indruiste was ketterij, deze mensen werden op de brandstapel gezet, of kregen als ze van hoge komaf waren levenslang huis arrest..denk maar aan Copernicus en Galileo.

    Wat ik dan wel vreemd vind, is dat in die tijd (60 jaar voor Christus) zulke mechanische technieken/artefacten niet zouden kunnen bestaan, ze hadden er de kennis niet voor.
    Dat op zich laat mooi zien dat de huidige wetenschap geen idee heeft, hoe het er in die tijd er aan toe ging.
    Het laat ook mooi zien dat de huidige wetenschappelijke kennis over het verleden, berust op verkeerdelijk gokken en interpretaties.
    Dat betekend ook, dat de huidige wetenschap wel meer fout heeft wat het verleden betreft…bewust al dan niet!!

    3 likes
  • Baard Jan schreef:

   Een schip word vaak gebruikt als vervoermiddel. Wie zegt dat dit apparaat niet van plek A naar B vervoerd werd?

   Dat het overgrote deel van de mensheid geloofde dat “de zon en maan in cirkels draaiden boven een platte aarde” wil niet zeggen dat een architect van dergelijke instrumenten die mening deelde.

   Just saying; er zijn veel manieren om hier naar te kijken dus er “absoluut niet in meegaan” omwille van een aantal mogelijkheden…. idk

   mvg

   2 likes
  • John schreef:

   volgens mij weten we dat er gedacht werd dat de aarde plat was in de middeleeuwen, ik zou de geschiedenisboeken moeten nagaan maar volgens mij hadden ze het over die tijd.
   ik weet niet hoe ze er over dachten voor die tijd, maar gezien de technologische middelen die nu nog over zijn gebleven uit die tijd (piramiden oa) denk ik dat de mensen in die periode meer wisten en meer technologie hadden dan dat wij denken dat ze hadden.
   ik heb het over de tijd voor christus, als hij al echt heeft bestaan, sorry ik ben atheist.
   ik denk zelf dat veel kennis verloren is gegaan en dat veel verhalen over mytische figuren zoals thor of Artemis een waarheid in zich hebben.
   ik sta wel open voor alles, maar ik neem niets aan zonder werkelijk bewijs, en ik denk dat je dat met mij eens bent.
   fijne avond.

   1 likes
 • Armonicus schreef:

  Allen dank voor de antwoorden.
  Nog even voor de duidelijkheid, waar ‘ik niet in mee wil gaan’, is het toekomst voorspellen!
  Als die universiteit die dit claimt, nu met behulp van het apparaat de finalisten, score verloop en winnaar van het EK in Frankrijk weten te voorspellen, wordt het natuurlijk een ander verhaal.
  ;D

  2 likes
 • Elise49 schreef:

  Het probleem in huidige wereld is dat men alles los van elkaar ziet en te letterlijk neemt/houdt, terwijl het vaak samenhangend is of een soort van cyclus heeft. Denk bv aan iets simpels. Winter, lente, zomer en herfst. We weten van deze cyclus, maar het hoeft niet altijd hetzelfde te verlopen. Dus als je destijds voorspelt dat het herfst is, dan hoeft het weer niet zo te zijn. Maar je kunt er wel rekening mee houden. bv. appeloogst. Zo ook in de scheepvaart. Denk bv. aan hoogwater/tij. Deze kun je wel degelijk via de astronomie ongeveer voorspellen. Dan is het nog geen astrologie. Astrologie heeft meer met spiritualiteit(geest) te maken. Maar beide hebben wel met sterrenbeelden/planeten standen te maken. Dus het is wel samenhangend. Heeft hetzelfde lijntje.

  0 likes
 • Pietje Bell schreef:

  De toekomst voorspellen doet de bijbel ook maar die is van papier.

  0 likes
 • x

  Check Also

  rutte

  ‘Rutte is één van de grootste leugenaars die Nederland ooit gekend heeft’

  Geert Wilders confronteert premier Mark Rutte op ...

  rutte

  Rutte 10 jaar de ‘baas’: dit zijn 9 glasharde leugens waar hij mee wegkwam

  Het is 10 jaar geleden dat de ...

  >