Homepagina » Universum » Superaarde ontdekt op ‘steenworp’ afstand. Bestaat hier leven?
Superaarde ontdekt op 'steenworp' afstand. Bestaat hier leven?

Superaarde ontdekt op ‘steenworp’ afstand. Bestaat hier leven?

Wetenschappers hebben op een astronomische steenworp afstand van onze planeet een superaarde ontdekt waar mogelijk leven kan bestaan.

De rotsachtige planeet is drie keer zo zwaar als de aarde en gedacht wordt dat er vloeibaar water kan voorkomen.

De planeet bevindt zich in de bewoonbare zone van een rode dwergster. Onderzoekers hopen de atmosfeer in kaart te brengen om te bepalen of de planeet daadwerkelijk leven kan herbergen.

Bewoonbare zone

De superaarde is ontdekt door onderzoekers van het Instituut voor Astrofysica van de Canarische Eilanden (IAC).

De planeet draait in 14 dagen om zijn moederster, GJ625 (Gliese 625).

“Omdat GJ625 een relatief koele ster is, bevindt de planeet zich toch in de bewoonbare zone, waar vloeibaar water kan bestaan,” zei Alejandro Suarez Mascareno van het IAC.

Signaal

“Of er leven kan bestaan op de planeet, hangt af van het wolkendek in de atmosfeer en de rotatie,” voegde hij toe.

Aangezien de planeet zich op amper 21 lichtjaar van de aarde bevindt, zou het zelfs mogelijk zijn om er een signaal naartoe te sturen.

Er is een mogelijkheid dat er nog meer rotsachtige planeten rond GJ625 worden gevonden, aldus onderzoeker Jonay Gonzalez Hernandez.

Baanbrekende ontdekkingen

Wetenschappers hebben de laatste maanden verschillende baanbrekende ontdekkingen gedaan van planeten waar buitenaards leven weleens zou kunnen bestaan.

Vorige maand ontdekten sterrenkundigen ook al een superaarde, op 39 lichtjaar in het sterrenbeeld Cetus. Deze exoplaneet bevindt zich eveneens in de bewoonbare zone.

Foto: IAC

[MailOnline]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Spinkat schreef:

  Waarom vindt iedereen dat water nodig is voor het bestaan van leven? Het is toch denkbaar dat andere levensvormen ook andere bouwstenen cq behoeften hebben. Alles is in principe mogelijk. zelfs leven zonder materie.

  10 likes
  • Kippie schreef:

   Omdat water zuurstof en waterstof levert en ook ozon. Zuurstof is de drager van energie, van vuur en zonder vuur geen thermoprocessen.

   2 likes
  • Sergio schreef:

   IK begrijp je punt, maar wellicht wordt bedoeld “voor de mens herkenbaar leven”. Stel dag er idd. “materieloze” leven bestaat, dan zou het waarschijnlijk aan onze aandacht ontsnappen.

   1 likes
   • Saharah schreef:

    Klopt hier op aarde hebben we zuurstof nodig hierbuiten schijnt het niet zo te zijn en zuurstof is ook waarom we oud worden en doodgaan. En alles wat met zuurstof in aanraking komt word oud.

    0 likes
 • Marcus schreef:

  In het kader van zoeken naar aliens is dit interessant nieuws.

  Maar of wij er naar toe kunnen verhuizen, mochten we er hier een te grote puinhoop van hebben gemaakt: Nee! Om de woorden van wijlen Wubbo Ockels aan te halen: Waarschijnlijk krioelt het daar van de bacteriën, waar ons afweersysteem niets tegen in te brengen heeft.

  5 likes
 • Jaya schreef:

  Yahweh kan dit bevestigen.

  2 likes
  • Baal Lucifer schreef:

   Yahweh heeft nog nooit iets gezegd…dus volgens mij intereseert het Yahweh geen fluit.

   Jongens ik vertrek naar de hemel…ik laat jullie achter met Satan en zn kornuiten. Ik voer hier en daar oorlog. Geef satan maar de schuld want ik heb het beste met jullie voor. Yahwahahaha. Hier heb je een boek, de helft is aangepast of weggelaten om jullie in bedwang te houdden…maar ik heb het beste met jullie voor…en niet naar Satan luisteren want die bedriegt de boel. Ik schep nog even het kwaad voor ik wegga…ik schep het zelf en geef Satan de schuld. Schrijf ik gelijk ff in dat boek…Ik Yahweh doe al deze dingen…zo klaar.

   Nu nog een labiele non zoeken in een blijf van mijn lijf huis zonder levensdoel en ambitie die het 100x kan overschrijven…

   Arme Satan…de enige die zich echt bekommert om de mensheid stoppen ze in een hoekje. Hoeveel christenen zullen er bidden voor Satan? Degene die God’s “liefde” het hardst nodig heeft?

   Wie is er nu echt de grote bedrieger en meester van leugens? Degene die een half boek levert met verdraaide teksten om mensen te cultiveren als slaaf van een godheid of degene die openlijk toegeeft niet aanbeden te willen worden maar wil dat je geniet van je leven en er het meeste uit haalt zonder kwaad te doen?

   Christenen……de kerk van de echte slechte God is fenomenaal groot en ze zien niet in wie de bijbel bedoelt met “de grote bedrieger” en “meester van leugens”…volg slaafs je dood tegemoet en wees mak als een lam.

   1 likes
 • jenkem rules schreef:

  Jaya waarom altijd zo een slechte reactie met denkbeeldige goden die het allemaal zo goed weten volgens u wacht even hier heb je een voorbeeldje van mij Shiva weet hier meer over! Boem zo nu is alles duidelijk voor iedereen kom op joh zeg dan gewoon niks

  3 likes
 • Fred Doe schreef:

  “Steenworp”…..

  2 likes
 • Wim schreef:

  Waar is geen leven?

  1 likes
 • rayoflight schreef:

  Prachtig maar ,

  Vraag jezelf af vertrouw je de wetenschap ? Toegegeven de wetenschappelijke methode is onfeilbaar. Maar is de informatie die aan het publiek gegeven wordt niet erg gefilterd. Al jaren worden we er stap voor stap erop voorbereid dat er buitenaards leven is. Ik vraag me toch echt af hoever de wetenschap achter de schermen werkelijk is.

  1 likes
 • Wim schreef:

  Als het zo is, dan ben je 3 keer zwaarder en sterker.

  0 likes
 • Aarde1 schreef:

  Ik denk dat het niet zolang meer duurt voordat ze kunnen aantonen dat er water is.. Alleen jammer dat het dan toch niet de garantie is dat er leven is zoals wij het kennen.

  Alhoewel we gewoonweg kunnen aannemen dat het er is ,als al die andere goldilock planeten die enigszins op de aarde lijkt.

  Maarja een signaal sturen en wachten op antwoord duurt wel ff..Dus luisteren of er al iemand signalen heeft gestuurd is dan de enige optie maar lijkt me aanneembaar dat ze dat al hebben gedaan..?

  0 likes
 • x

  Check Also

  wetenschappers

  Wetenschappers ontdekken gigantische onbekende structuren diep in de aarde

  De aarde blijft verrassen. Wetenschappers hebben mysterieuze ...

  magnetisch veld

  Magnetisch veld van de aarde verzwakt en niemand weet waarom. Wat is er aan de hand?

  Het magnetisch veld van de aarde verzwakt, ...

  >