Homepagina » Archeologie » Syrisch Stonehenge stelt archeologen voor raadsel: naam gelinkt aan ras van reuzen uit de Bijbel
Syrisch Stonehenge stelt archeologen voor een raadsel: naam gelinkt aan ras van reuzen uit de Bijbel

Syrisch Stonehenge stelt archeologen voor raadsel: naam gelinkt aan ras van reuzen uit de Bijbel

Het meest mysterieuze bouwwerk in het Midden-Oosten werd honderden jaren niet opgemerkt. Het prehistorische monument bevindt zich op de Golanhoogten, het gebied dat in 1967 door Israël werd veroverd op Syrië. Dat meldt persbureau Reuters.

Na de oorlog zagen archeologen steencirkels op luchtfoto’s die niet vanaf de grond zichtbaar waren. Het bleek te gaan om één van de oudste en grootste bouwwerken in het gebied.

Het complex, dat bestaat uit vijf concentrische cirkels, staat bekend als Rujm el-Hiri. De grootste cirkel heeft een doorsnee van 152 meter en bevat een reusachtige grafkamer.

Nephilim

De Hebreeuwse naam van de cirkel is Gilgal Refaim (rad der reuzen) en verwijst naar een ras van reuzen dat genoemd wordt in de Bijbel (nephilim).

Volgens schattingen is het monument minstens 5000 jaar oud. Dat maakt het even oud als Stonehenge in Engeland. Het bouwwerk op de Golanhoogten bestaat uit enorme stapels basaltrotsen die meer dan 40.000 ton wegen.

“Het is een raadselachtige vindplaats. We hebben wel wat informatie, maar niet het hele plaatje,” zei Uri Berger van de Israëlische Oudheden Autoriteit. “Wetenschappers zijn erg onder de indruk van de vindplaats en bedenken hun eigen theorieën.”

Zonnewende

Niemand weet wie het bouwwerk heeft gemaakt. Sommigen denken aan een nomadische beschaving die zich in het gebied heeft gevestigd. Maar dan zou deze beschaving een enorm netwerk gehad moeten hebben.

Op de kortste en langste dagen van het jaar – de zomer- en winterzonnewende – schijnt het licht van de opkomende zon precies door openingen in de rotsen, aldus Berger.

Vanaf de grond zie je alleen een doolhof van stenen muren. Enkel vanuit de lucht is het indrukwekkende cirkelvormige patroon echt goed te zien.

6 meter lange grafkamer

Op basis van stukken aardewerk en gereedschap hebben onderzoekers geconcludeerd dat de bouw begon rond 3500 voor Christus. In de jaren daarna werden andere delen toegevoegd.

Het mysterieuze complex bevindt zich in een gebied waar het Israëlische leger traint. Bezoekers mogen alleen in het weekend en op feestdagen de muren bekijken en in de 6 meter lange grafkamer kruipen.

[Reuters]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

hartontsteking

800 gevallen van hartontsteking na coronavaccins, Amerikaanse RIVM houdt ‘spoedvergadering’

Bij de Amerikaanse autoriteiten zijn meer dan ...

sharav

Holocaust-overlevende Vera Sharav waarschuwt voor Schwabs Vierde Rijk: ‘We staan op een cruciaal kruispunt’

De coronapandemie is georkestreerd. Dit is pas ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x