Universum

Nieuwe theorie suggereert dat we in een hologram leven

Help mee door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sommige natuurkundigen stellen dat de wereld zoals we die zien niet echt bestaat en dat we in een hologram leven.

De eerste de dit voorstelde was de Nederlandse Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft. Volgens zijn holografisch principe zit alle informatie in de kosmos gevangen in een schil om de kosmos heen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Die schil zit op de grootst mogelijk denkbare afstand, de denkbeeldige rand om het universum.

Met andere woorden: de wereld om ons heen is niet echt, maar het gevolg van een bizar spel van enen en nullen op een oppervlak dat miljarden lichtjaren van ons verwijderd is.

Alternatief

Dat betekent dat het heelal sterk lijkt op een hologram. Bij zo’n hologram zit alle informatie namelijk ook gevangen op een tweedimensionaal oppervlak.

Andere fysici proberen het holografisch principe te vertalen naar de echte kosmos. Eén van hen is Erik Verlinde.

Hij presenteerde onlangs een nieuwe theorie van de zwaartekracht, die mogelijk een alternatief biedt voor donkere materie.

In 2010 stelde Verlinde dat zwaartekracht geen fundamentele kracht is, maar een verschijnsel dat tevoorschijn komt uit een onderliggende theorie.

Uitbreiding

Vergelijk het met het begrip temperatuur, dat geen op zichzelf staand verschijnsel is, maar voortkomt uit de bewegingen van grote hoeveelheden microscopische deeltjes.

Verlinde geeft met zijn theorie een uitbreiding aan het holografisch principe. Hij laat zien dat niet álle informatie op de denkbeeldige schil rond het universum is af te beelden.

Een deel van de informatie, het deel dat de zogeheten donkere energie in ons heelal beschrijft, blijft daadwerkelijk over de hele ruimte verspreid.

Meetbaar effect

Verlinde toont aan dat deze extra informatie een meetbaar effect heeft op de materie in het heelal – het effect dat tot nu toe werd toegeschreven aan de donkere materie.

“Onze gangbare ideeën over ruimte, tijd en de zwaartekracht moeten hoognodig op de schop,” zegt Verlinde.

“We weten al heel lang dat Einsteins theorie van de zwaartekracht niet door één deur kan met de kwantummechanica. Ik denk dat we ons aan de vooravond van een wetenschappelijke revolutie bevinden.”

Leven we dan toch in een hologram?

[New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Derek
Derek
7 jaren geleden

Zal best wel een keer bij een meeting willen zijn want ik geloof er geen hol van

Hans
Hans
7 jaren geleden

Super interessant deze full movie is op zeker.

Holographic Universe FULL movie
https://www.youtube.com/watch?v=wu9vCHUd1jk

onbekend
onbekend
7 jaren geleden

hologram?
Hoe komt het, dat ik tijdens het dromen ’s nachts, altijd rondloop of ergens zit in het volle daglicht? Het is daar nooit donker. En altijd met moderne gebouwen en moderne verlichting. Tussen gewone, gezonde mensen, zoals op Aarde. Hoe komt het dat ik tijdens het dromen, ’s nachts, altijd, zonder uitzondering, blanke mensen ontmoet?

atomnics
atomnics
7 jaren geleden

Als je het over de AI (artificial inteligence) hebt klopt dat helemaal. . Wij mensen zijn organische wezens met een lichaam, geest, en ziel en daarmee dus multi dimensionaal van nature. Dus met andere woorden wij zijn veel meer dan een hologram wij zijn levend en leven een leven al is de aspect van hologram aanwezig in ons toch is het leven op allerlij dimensies zo echt niks is een illusie. dat is juist wat ze ons willen laten geloven dat alles een illusie is zodat zei lekker door kunnen gaan kloten of whatever wat alles is toch een illusie volgens velen.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x