Universum

Planeetonderzoeker laat zien dat aarde niet om de zon draait

Help anderen door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het is algemeen bekend dat de zon het centrum van het zonnestelsel is. Rond de zon draaien planeten, evenals asteroïden en kometen. Maar dat is niet het hele verhaal, schrijft Business Insider. “Alles draait om het massacentrum van het zonnestelsel,” legt planeetonderzoeker James O’Donoghue van het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA uit op Twitter. “Zelfs de zon.”

Het massacentrum, ook wel het barycentrum, genoemd, is het punt tussen objecten in het heelal waarop ze elkaar in balans houden en waar ze omheen draaien. Zo bewegen ook de maan en de aarde feitelijk om een massamiddelpunt.

Zelden

In complexere systemen, zoals het zonnestelsel, is het massamiddelpunt voortdurend in beweging ten opzichte van het object met de meeste massa. In ons zonnestelsel komt het massamiddelpunt zelden overeen met het centrum van de zon.

Om dit te laten zien, maakte O’Donoghue onderstaande animatie, die toont hoe de zon, Saturnus en Jupiter touwtrekken rond het barycentrum. De planeetonderzoeker maakt in zijn vrije tijd animaties over planeten, sterren en de lichtsnelheid.

“We denken dat we rond het centrum van de zon draaien, maar dat gebeurt zelden,” zegt hij. “Het gebeurt vrijwel nooit dat het massacentrum van het zonnestelsel overeenkomt met het centrum van de zon.”

Jupiter

Uit de animatie blijkt dat de zon op miljoenen kilometers rond het barycentrum draait. De baan die de zon beschrijft, wordt beïnvloed door de zwaartekracht van Jupiter. De zon neemt 99,8 procent van de massa in het zonnestelsel voor haar rekening, Jupiter 0,2 procent. Die massa trekt heel licht aan de zon.

“Eigenlijk draait de zon een klein beetje om Jupiter,” zegt O’Donoghue.

Barycentra kunnen astronomen helpen om verborgen planeten te vinden.


[Business Insider]

3 3 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ProAsfalt
ProAsfalt
2 jaren geleden

Een afwijking van 0,2%.
Waar hebben wij het over?

Sjaak
Sjaak
2 jaren geleden

Leuk en lief maar is dit niet algeheel bekend?

Henk
Henk
2 jaren geleden

De aarde is het middelpunt van het heelal. Met de poolster in het midden en de grote beer die er om heen draait. Dit doet het al duizenden jaren en vormt de basis voor het hakenkruis.
Ook revelatie gaat gedeeltelijk hier over. Met Jezus als centrum en de vier beesten die er omheen draaien.

Bas van Stapelberg
Bas van Stapelberg
2 jaren geleden

Zeer interessant als we maar blijven draaien dan vind ik het prima allemaal.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

12
0
We lezen graag je reactie!x