
Het is algemeen bekend dat de zon het centrum van het zonnestelsel is. Rond de zon draaien planeten, evenals asteroïden en kometen. Maar dat is niet het hele verhaal, schrijft Business Insider. “Alles draait om het massacentrum van het zonnestelsel,” legt planeetonderzoeker James O’Donoghue van het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA uit op Twitter. “Zelfs de zon.”
Het massacentrum, ook wel het barycentrum, genoemd, is het punt tussen objecten in het heelal waarop ze elkaar in balans houden en waar ze omheen draaien. Zo bewegen ook de maan en de aarde feitelijk om een massamiddelpunt.
Zelden
In complexere systemen, zoals het zonnestelsel, is het massamiddelpunt voortdurend in beweging ten opzichte van het object met de meeste massa. In ons zonnestelsel komt het massamiddelpunt zelden overeen met het centrum van de zon.
Om dit te laten zien, maakte O’Donoghue onderstaande animatie, die toont hoe de zon, Saturnus en Jupiter touwtrekken rond het barycentrum. De planeetonderzoeker maakt in zijn vrije tijd animaties over planeten, sterren en de lichtsnelheid.
“We denken dat we rond het centrum van de zon draaien, maar dat gebeurt zelden,” zegt hij. “Het gebeurt vrijwel nooit dat het massacentrum van het zonnestelsel overeenkomt met het centrum van de zon.”
Jupiter
Uit de animatie blijkt dat de zon op miljoenen kilometers rond het barycentrum draait. De baan die de zon beschrijft, wordt beïnvloed door de zwaartekracht van Jupiter. De zon neemt 99,8 procent van de massa in het zonnestelsel voor haar rekening, Jupiter 0,2 procent. Die massa trekt heel licht aan de zon.
“Eigenlijk draait de zon een klein beetje om Jupiter,” zegt O’Donoghue.
Barycentra kunnen astronomen helpen om verborgen planeten te vinden.
Did you know planets don’t technically orbit the Sun? Instead, everything orbits the Solar System center of mass, even the Sun! While the Sun contains 99.8% of the Solar System’s mass Jupiter holds most of the rest (Saturn is 2nd), so the Sun actually orbits Jupiter slightly — pic.twitter.com/npZ8OaIFWB
— Dr James O’Donoghue (@physicsJ) July 3, 2020
Een afwijking van 0,2%.
Waar hebben wij het over?
Leuk en lief maar is dit niet algeheel bekend?
De aarde is het middelpunt van het heelal. Met de poolster in het midden en de grote beer die er om heen draait. Dit doet het al duizenden jaren en vormt de basis voor het hakenkruis.
Ook revelatie gaat gedeeltelijk hier over. Met Jezus als centrum en de vier beesten die er omheen draaien.
Zeer interessant als we maar blijven draaien dan vind ik het prima allemaal.