Homepagina » Binnenland » Tientallen Nederlandse journalisten werken voor de AIVD. Deskundige komt na 25 jaar onderzoek met grote onthullingen
Tientallen Nederlandse journalisten werken voor de AIVD. Deskundige komt na 25 jaar onderzoek met grote onthullingen
Foto: Pixabay

Tientallen Nederlandse journalisten werken voor de AIVD. Deskundige komt na 25 jaar onderzoek met grote onthullingen

De Nederlandse media schrijven vaak klakkeloos berichten van de inlichtingendiensten over. Zo kopte de Volkskrant begin dit jaar: ‘Hackers AIVD leverden cruciaal bewijs over Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen’.

Tientallen Nederlandse journalisten werken voor de AIVD en de inlichtingendiensten van de politie, zegt deskundige op het terrein van inlichtingendiensten Roger Vleugels nu in dagblad Trouw.

Hij deed 25 jaar onderzoek naar de werkwijze van de inlichtingendiensten en was dan ook niet verbaasd toen onlangs bleek dat misdaadjournalist Bas van Hout jarenlang informatie deelde met de geheime dienst.

Verbijstering

Toch is de reactie steeds hetzelfde als een Nederlandse journalist voor de inlichtingendiensten blijkt te werken: verbijstering.

Vleugels baseert zich onder meer op onderzoeken uit het buitenland, met name Duitsland.

Hij haalt onder meer een enquête aan uit 2005, waaruit bleek dat de Duitse inlichtingendienst BND al sinds 1993 journalisten rekruteert.

Nooit weersproken

Ook het Britse MI5 blijkt journalisten als informant of dekmantel te gebruiken.

“Het cijfer is vrij stabiel en komt terug in rapporten en Kamerstukken. En is nooit weersproken. Ook door de AIVD niet,” zegt Vleugels.

Hij merkt op dat Nederland één van de weinige landen is waar in de journalistenopleiding geen aandacht wordt geschonken aan deze kwestie.

Wel heeft hij naar eigen de discussie opengebroken.

Sterk negatieve invloed

Journalist Arnold Karkens voelde tijdens zijn werk als oorlogsverslaggever een ‘sterk negatieve invloed van collega’s die aan de hand liepen’ van de AIVD en de MIVD.

“Niet langer een objectief verslag stond voorop, maar het uitdragen van een politiek beleid,” zei hij.

In zijn boek ‘Journalist te koop’ spreekt voormalig Moskou-correspondent Alexander Munninghoff openlijk over zijn werkzaamheden voor de BVD, de voorloper van de AIVD.

[Trouw]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Eksegese schreef:

  Hier kan een mens toch moeilijk verbaasd over zijn. Het is toch overduidelijk dat de m.s.m de spreekbuis is van de elite achter de schermen en dus geinstrrueerd wordt door hun instrument de a.i.v.d. Wat wel bijzonder is dat het nu hardop uitgesproken wordt.

  24 likes
 • H.J. schreef:

  Inderdaad, de sturing vanuit een bepaalde hoek, is niet meer te stoppen.
  De gehele Westerse media wereld, hangt van list en bedrog aan elkaar.
  Hoe rot ons Nederland is, staat in bovenstaand stukje te lezen.

  18 likes
 • Bas van Stapelberg schreef:

  Complete reguliere media staat onder AIVD controle. Mediakartel is een spreekbuis voor de EU elite. Vandaar dat er ook niemand meer geloof hecht aan nieuwsuitzendingen van NOS of RTL.
  Het komt zeer goed aan de oppervlakte als we ongeveer 2 maanden voor verkiezingen komen. Al de berichtgeving wordt op elkaar afgestemd en gemanipuleerd. En weten we allemaal nog het beruchte ‘kopje thee van de hoofdredacteuren van alle grote kranten bij moeder overste.
  Nee vrijheid van meningsuiting is een gepasseerd station. Dus dat het om enkele journalisten gaat is een zwaar understatement.

  11 likes
 • Elise schreef:

  Als je er goed over nadenkt dan weet je dit al lang. Of je nu staatsnieuws of private zendernieuws kijkt. Ze brengen altijd dezelfde onderwerpen. Dus in mijn ogen dezelfde kliek.
  Staatsomroep gaat denk ik ook geheel verdwijnen als de EU 1 staat is.(compleet/wetgeving overal hetzelfde is).
  Als ze aan mij zouden vragen wat ik van Nederland(systeem) vind, dan denk ik, dat ze dat niet zouden uitzenden.
  Ik zou beginnen met hoe de zorg nu in elkaar steekt. Dan vooral over de thuiszorg, hoe die gemanipuleerd wordt door de gemeente.(steeds minder uren afgeven aan burgers)Dat mensen die een uitkering hebben ingezet worden om het werk dat niet meer gedaan kan worden. En dat er niks op papier staat van heel dit gegeven. Feit is wel dat thuiszorgmedewerkers er ook weer op achteruit gaan door mensen minder uren te geven. Moeten dus meer cliënten gaan doen om hetzelfde loon te houden. “Leuk” als je alleen een fiets hebt. En het zijn vaak vrouwen met kinderen die dit als bijbaan doen. Deze vrouwen zijn geen robots.
  De cliënten zelf krijgen alleen nog maar een schoon huis voor het oog. En een praatje kan er niet meer af.
  Maar de gemeente kan wel geld uitgeven voor een race circuit door de stad. Of andere zaken die de basisbehoeftes niet dienen.
  Overal worden er vieze spelletjes gespeeld met burgers/vooral kwetsbare. En daarom vind ik Nederland geen leuk land meer. Hitler deed in mijn ogen hetzelfde. Mensen opruimen waar je niks meer aan hebt. Voor het systeem dan.

  8 likes
 • Janssen schreef:

  Niet langer een objectief verslag stond voorop, maar het uitdragen van een politiek beleid. En dat beleid is er op gericht om die gigantische kluit / kluif geld veilig te stellen z.g.n. voor de bevolking, maar mensen die de dienst uit maken zijn net ROOFDIEREN, zij vreten als eerste uit die RUIF en de restjes laten ze over aan het gepeupel. Die RUIF moet ook steeds gevuld worden, dus wordt er belasting geheven en eigen beleid gevoerd. Dit beleid moet VEILIG gesteld worden door o.a. inlichtingendiensten en daarom wordt er gebruik gemaakt van spionnen, internet, nieuwsdiensten enz. enz..en daarom ook van journalisten.

  6 likes
 • math schreef:

  Het ministerie van informatie en communicatie. ( ministerie van waarheid).

  5 likes
 • Pjoter schreef:

  Zo ook hier!

  2 likes
 • klaas vaak schreef:

  Dus net zoals in Duitsland, waarover de Duitse journalist, Udo Ulfkotte al veel eerder berichtte. Hij klapte uit de school, uit spijt over al die jaren dat hij zijn lezers bedrogen had onder invloed van de CIA. Nu is hij dood.
  zoektermen voor Youtube: Was Top German Journalist Udo Ulfkotte ASSASSINATED by Luciferians?
  Ik heb een zelf verzonnen definitie voor nepnieuws. Dat mag, want we zijn immers allemaal gelijk volgens onze media en ZIJ mogen ook racisme en discriminatie opnieuw definiëren volgens marxistische leugenbeginselen, dan mag ik ook wel met iets onnozels op de proppen komen, toch?
  Nepnieuws is al het nieuws dat nooit gebracht is en daarom ook nooit nep kan zijn, want wat niet is, kan ook niet nep zijn.
  Jammer dat ik niet zo’n neplachje als van pinokkio tevoorschijn kan toveren.

  2 likes
 • :adrianus-johannes. schreef:

  en wie is Roger Vleugels bij welke dienst hoort hij.. is dat een van de weinige mensen welke onmogelijk te chanteren is.. de oma van mijn moeder was een vleugels.. is dan het gevoel goed van wegen de herkenbare connectie..
  nu begrijp ik ook dat alles wat je tegen een journalist zegt tegen je gebruikt gaat worden.. rotter nog, niet zo als bij justitie maar waar de agent jou op je rechten wijst.. maar in ergere maten nu komen jou uitspraken bij de controleurs die bepalen of jij wel of niet een terrorist bent met jou naam adres en jou doelstellingen..
  zijn journalisten nu gevaarlijker dan de agent op straat die jou staande houd heel vaak altijd zonder dat art. 27c SV wordt gegeven voor die aanhouding..
  vraag de agent altijd naar art.27c SV wanneer hij jou aan spreekt..

  1 likes
 • pietje schreef:

  Allemaal bedrog van de geld Fharma indusrtrie Smeerlappen !

  1 likes
 • Silbereye schreef:

  Zolang onze ambtenaren zich niet hoeven te conformeren aan onze grondwet zolang blijft het een zweinerij welk zal leiden naar neerlands ondergang.
  Weet het onze overheidsdiensten hebben autorisatie bevoegdheden ook van uit deze grondwet, maar kunnen hier niet in redelijkheid mee omgaan.

  De ambtenaren misbruiken hun bevoegdheden.

  0 likes
 • x

  Check Also

  coronamaatregelen

  Duitse advocaten strijden tegen coronamaatregelen: ‘We staan niet alleen, we zijn met velen’

  De Duitse advocate Beate Bahner baarde begin ...

  bill clinton

  Bill Clinton bezocht pedo-eiland ‘met 2 jonge meisjes’. Waarom is dit geen voorpaginanieuws?

  Rechtbankdocumenten suggereren dat de Amerikaanse oud-president Bill ...

  >