Homepagina » Binnenland » Tientallen Nederlandse journalisten werken voor de AIVD. Deskundige komt na 25 jaar onderzoek met grote onthullingen
Tientallen Nederlandse journalisten werken voor de AIVD. Deskundige komt na 25 jaar onderzoek met grote onthullingen
Foto: Pixabay

Tientallen Nederlandse journalisten werken voor de AIVD. Deskundige komt na 25 jaar onderzoek met grote onthullingen

De Nederlandse media schrijven vaak klakkeloos berichten van de inlichtingendiensten over. Zo kopte de Volkskrant begin dit jaar: ‘Hackers AIVD leverden cruciaal bewijs over Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen’.

Tientallen Nederlandse journalisten werken voor de AIVD en de inlichtingendiensten van de politie, zegt deskundige op het terrein van inlichtingendiensten Roger Vleugels nu in dagblad Trouw.

Hij deed 25 jaar onderzoek naar de werkwijze van de inlichtingendiensten en was dan ook niet verbaasd toen onlangs bleek dat misdaadjournalist Bas van Hout jarenlang informatie deelde met de geheime dienst.

Verbijstering

Toch is de reactie steeds hetzelfde als een Nederlandse journalist voor de inlichtingendiensten blijkt te werken: verbijstering.

Vleugels baseert zich onder meer op onderzoeken uit het buitenland, met name Duitsland.

Hij haalt onder meer een enquête aan uit 2005, waaruit bleek dat de Duitse inlichtingendienst BND al sinds 1993 journalisten rekruteert.

Nooit weersproken

Ook het Britse MI5 blijkt journalisten als informant of dekmantel te gebruiken.

“Het cijfer is vrij stabiel en komt terug in rapporten en Kamerstukken. En is nooit weersproken. Ook door de AIVD niet,” zegt Vleugels.

Hij merkt op dat Nederland één van de weinige landen is waar in de journalistenopleiding geen aandacht wordt geschonken aan deze kwestie.

Wel heeft hij naar eigen de discussie opengebroken.

Sterk negatieve invloed

Journalist Arnold Karkens voelde tijdens zijn werk als oorlogsverslaggever een ‘sterk negatieve invloed van collega’s die aan de hand liepen’ van de AIVD en de MIVD.

“Niet langer een objectief verslag stond voorop, maar het uitdragen van een politiek beleid,” zei hij.

In zijn boek ‘Journalist te koop’ spreekt voormalig Moskou-correspondent Alexander Munninghoff openlijk over zijn werkzaamheden voor de BVD, de voorloper van de AIVD.

[Trouw]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
H.J.
H.J.
1 jaar geleden

Inderdaad, de sturing vanuit een bepaalde hoek, is niet meer te stoppen.
De gehele Westerse media wereld, hangt van list en bedrog aan elkaar.
Hoe rot ons Nederland is, staat in bovenstaand stukje te lezen.

Eksegese
Eksegese
1 jaar geleden

Hier kan een mens toch moeilijk verbaasd over zijn. Het is toch overduidelijk dat de m.s.m de spreekbuis is van de elite achter de schermen en dus geinstrrueerd wordt door hun instrument de a.i.v.d. Wat wel bijzonder is dat het nu hardop uitgesproken wordt.

math
math
1 jaar geleden

Het ministerie van informatie en communicatie. ( ministerie van waarheid).

Pjoter
Pjoter
1 jaar geleden

Zo ook hier!

Janssen
Janssen
1 jaar geleden

Niet langer een objectief verslag stond voorop, maar het uitdragen van een politiek beleid. En dat beleid is er op gericht om die gigantische kluit / kluif geld veilig te stellen z.g.n. voor de bevolking, maar mensen die de dienst uit maken zijn net ROOFDIEREN, zij vreten als eerste uit die RUIF en de restjes laten ze over aan het gepeupel. Die RUIF moet ook steeds gevuld worden, dus wordt er belasting geheven en eigen beleid gevoerd. Dit beleid moet VEILIG gesteld worden door o.a. inlichtingendiensten en daarom wordt er gebruik gemaakt van spionnen, internet, nieuwsdiensten enz. enz..en daarom ook van journalisten.

Elise
Elise
1 jaar geleden

Als je er goed over nadenkt dan weet je dit al lang. Of je nu staatsnieuws of private zendernieuws kijkt. Ze brengen altijd dezelfde onderwerpen. Dus in mijn ogen dezelfde kliek.
Staatsomroep gaat denk ik ook geheel verdwijnen als de EU 1 staat is.(compleet/wetgeving overal hetzelfde is).
Als ze aan mij zouden vragen wat ik van Nederland(systeem) vind, dan denk ik, dat ze dat niet zouden uitzenden.
Ik zou beginnen met hoe de zorg nu in elkaar steekt. Dan vooral over de thuiszorg, hoe die gemanipuleerd wordt door de gemeente.(steeds minder uren afgeven aan burgers)Dat mensen die een uitkering hebben ingezet worden om het werk dat niet meer gedaan kan worden. En dat er niks op papier staat van heel dit gegeven. Feit is wel dat thuiszorgmedewerkers er ook weer op achteruit gaan door mensen minder uren te geven. Moeten dus meer cliënten gaan doen om hetzelfde loon te houden. “Leuk” als je alleen een fiets hebt. En het zijn vaak vrouwen met kinderen die dit als bijbaan doen. Deze vrouwen zijn geen robots.
De cliënten zelf krijgen alleen nog maar een schoon huis voor het oog. En een praatje kan er niet meer af.
Maar de gemeente kan wel geld uitgeven voor een race circuit door de stad. Of andere zaken die de basisbehoeftes niet dienen.
Overal worden er vieze spelletjes gespeeld met burgers/vooral kwetsbare. En daarom vind ik Nederland geen leuk land meer. Hitler deed in mijn ogen hetzelfde. Mensen opruimen waar je niks meer aan hebt. Voor het systeem dan.

Koen De Vriendt
Koen De Vriendt
Reactie op  Elise
1 jaar geleden

er is al decennia een genocide aan; als dit stop zullen tienduizenden Nederlanders geëxecuteerd worden.

:adrianus-johannes.
:adrianus-johannes.
1 jaar geleden

en wie is Roger Vleugels bij welke dienst hoort hij.. is dat een van de weinige mensen welke onmogelijk te chanteren is.. de oma van mijn moeder was een vleugels.. is dan het gevoel goed van wegen de herkenbare connectie..
nu begrijp ik ook dat alles wat je tegen een journalist zegt tegen je gebruikt gaat worden.. rotter nog, niet zo als bij justitie maar waar de agent jou op je rechten wijst.. maar in ergere maten nu komen jou uitspraken bij de controleurs die bepalen of jij wel of niet een terrorist bent met jou naam adres en jou doelstellingen..
zijn journalisten nu gevaarlijker dan de agent op straat die jou staande houd heel vaak altijd zonder dat art. 27c SV wordt gegeven voor die aanhouding..
vraag de agent altijd naar art.27c SV wanneer hij jou aan spreekt..

Bas van Stapelberg
Bas van Stapelberg
1 jaar geleden

Complete reguliere media staat onder AIVD controle. Mediakartel is een spreekbuis voor de EU elite. Vandaar dat er ook niemand meer geloof hecht aan nieuwsuitzendingen van NOS of RTL.
Het komt zeer goed aan de oppervlakte als we ongeveer 2 maanden voor verkiezingen komen. Al de berichtgeving wordt op elkaar afgestemd en gemanipuleerd. En weten we allemaal nog het beruchte ‘kopje thee van de hoofdredacteuren van alle grote kranten bij moeder overste.
Nee vrijheid van meningsuiting is een gepasseerd station. Dus dat het om enkele journalisten gaat is een zwaar understatement.

klaas vaak
klaas vaak
1 jaar geleden

Dus net zoals in Duitsland, waarover de Duitse journalist, Udo Ulfkotte al veel eerder berichtte. Hij klapte uit de school, uit spijt over al die jaren dat hij zijn lezers bedrogen had onder invloed van de CIA. Nu is hij dood.
zoektermen voor Youtube: Was Top German Journalist Udo Ulfkotte ASSASSINATED by Luciferians?
Ik heb een zelf verzonnen definitie voor nepnieuws. Dat mag, want we zijn immers allemaal gelijk volgens onze media en ZIJ mogen ook racisme en discriminatie opnieuw definiëren volgens marxistische leugenbeginselen, dan mag ik ook wel met iets onnozels op de proppen komen, toch?
Nepnieuws is al het nieuws dat nooit gebracht is en daarom ook nooit nep kan zijn, want wat niet is, kan ook niet nep zijn.
Jammer dat ik niet zo’n neplachje als van pinokkio tevoorschijn kan toveren.

pietje
pietje
1 jaar geleden

Allemaal bedrog van de geld Fharma indusrtrie Smeerlappen !

x

Check Also

politica

Duitse politica klapt uit de school: corona is slechts voorwendsel voor Grote Reset

Een schokkend bericht uit Duitsland: er is ...

advocate

Duitse advocate doet zeer dringende oproep: ‘Word eens wakker uit je corona-coma!’

Op zondag 11 april deed Beate Bahner, ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

12
0
We lezen graag je reactie!x