Binnenland

Tijdens de stemming over de schorsing van hele fractie FVD gebeurde er iets opmerkelijks

Help anderen door deze informatie met kennissen op je socials te delen!

Alle Kamerleden van Forum voor Democratie worden zeven kalenderdagen geschorst omdat ze ‘blijven weigeren hun nevenfuncties op te geven’.

Baudet, Van Meijeren en Jansen mogen een week lang geen woord voeren tijdens de debatten. Ze mogen wel stemmen. Een meerderheid van de Kamer stemde in met de sanctie na een advies van het integriteitscollege van de Tweede Kamer. PVV, BBB en JA21 stemden tegen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Omdat het kerstreces vrijdag begint, zijn ze effectief twee dagen geschorst.

Schoffering van de kiezer

“Dit is niets minder dan een schoffering van de kiezer en een keiharde ondermijning van de verkiezingsuitslag en de democratie,” reageert FVD op X. “Het kartel legt ál onze volksvertegenwoordigers het zwijgen op.”

Volgens de partij baseren de gevestigde partijen zich op ongrondwettelijke ‘integriteitsregels’ die zijzelf hebben bedacht en zeer selectief handhaven.

“De schorsing van onze Kamerleden is niets minder dan een schoffering van de kiezer en een keiharde ondermijning van de verkiezingsuitslag en de democratie.”

In strijd met de Grondwet

“Wanneer een meerderheid een minderheid letterlijk het zwijgen oplegt, is de staat van de democratie heel kritiek,” reageert fractievoorzitter van FVD in Teylingen Milan Schenk.

Van Meijeren zei in de Kamer dat dit besluit ‘lijnrecht indruist’ tegen artikel 50 van de Grondwet. In dat artikel staat dat de leden van de Eerste en Tweede Kamer er zijn voor het hele Nederlandse volk en controleren of de regering haar werk goed doet. Om die reden heeft FVD zich onthouden van stemming.

Opmerkelijk

Kamervoorzitter Martin Bosma, die als enige PVV’er voor de schorsing stemde, zei eerder over de schorsing van Nilüfer Gündogan: “Niemand, maar dan ook niemand kan een Kamerlid schorsen. Dat is in strijd met de meest fundamentele uitgangspunten van het staatsrecht.”

Dat Bosma anders stemde dan de PVV noemde Van Meijeren tegenover de pers ‘opmerkelijk’. “Het lijkt erop dat hij vanuit zijn rol in één keer ook afwijkt van de partijlijn.”


Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.7 159 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

143 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Nowhere to be found.
Nowhere to be found.
3 maanden geleden

Bosma heeft dus ook een dubbele agenda.

hoogtijd
hoogtijd
3 maanden geleden

Zou het niet eens tijd worden dat de hele 2e Kamer voor eens en altijd geschorst wordt met al hun leugens. Behalve dan PVV, Ja 21 en BBB.
Inmiddels staat de PVV op 47 zetels in de peiling. Nog even en al die achterbakse partijen zijn niet meer nodig. Jammer dat de verkiezingen voorbij zijn. Hopen dat de PVV nog meer stijgt in de peiling. Je hebt er niets meer aan, maar toch het zegt alles!!!

Piet
Piet
3 maanden geleden

Begint het nu al. In Oostenrijk en Duitsland precies hetzelfde verkiezing gewonnen, daarna ging men gewoon op de oude voet verder . Lose verkiezingsbeloftes dus. Je zou haast denken dat dit georganiseerd is.

ProAsfalt
ProAsfalt
3 maanden geleden

Was het niet Pieter Omtzigt die het hoog op heeft met de grondwet en het staatsrecht?

Back to top button
143
0
We lezen graag je reactie!x