Homepagina » Natuur en Milieu » “Het is arrogant om te denken dat we als mensen aan de thermostaatknop van de aarde kunnen draaien”
"Het is arrogant om te denken dat we als mensen aan de thermostaatknop van de aarde kunnen draaien"

“Het is arrogant om te denken dat we als mensen aan de thermostaatknop van de aarde kunnen draaien”

Politici en wetenschappers slaan alarm over de broeikasgassen die we in de atmosfeer blazen. Als gevolg daarvan zou het warmer worden en zou de zeespiegel stijgen.

Aardwetenschapper Salomon Kroonenberg stelt dat er geen enkele reden is voor paniek. “We hebben het als mensen wel heel hoog in de bol, als we denken dat wij het klimaat bepalen,” zegt hij.

De Servische meteoroloog Milutin Milakovic kwam in de jaren twintig al met een verklaring voor de ijstijden.

Astronomisch gegeven

Die zouden het gevolg zijn van kleine veranderingen in de baan van de aarde om de zon, waardoor we meer of minder zonne-energie ontvangen.

“Het opwarmen en kouder worden van het klimaat is een astronomisch gegeven,” aldus Kroonenberg, die 13 jaar hoogleraar geologie was aan de TU Delft.

Hij merkt op dat we van 1300 tot 1850 een kleine ijstijd meemaakten. “Daar zijn we nu nog steeds uit aan het krabbelen,” zegt hij. “We zitten nu in een periode van opwarming.”

Geen versnelling

Volgens Kroonenburg heeft de stijgende temperatuur niets te maken met menselijk handelen. “Het is arrogant om te denken dat we als mensen aan de thermostaatknop van de aarde kunnen draaien.”

Sinds 1880 stijgt de zeespiegel in Nederland 20 centimeter per eeuw. Na de industriële revolutie is de hoeveelheid CO2 verdubbeld. Toch zie je geen versnelling door de concentratie CO2.

In zijn boek Spiegelzee merkt hij op dat de zeespiegel zo’n 120.000 jaar geleden zes meter hoger stond dan nu. Toen lag Amersfoort aan zee.

Niets bijzonders

In het koudste deel van de laatste ijstijd, 20.000 jaar geleden, stond hij juist 120 meter lager, en lag de Noordzee droog.

De aardwetenschapper benadrukt dat er nu niets bijzonders aan de hand is. Hij ziet dan ook niets in drastische maatregelen om global warming tegen te gaan.

Vanwege zijn standpunt wordt Kroonenburg verweten dat hij van de olielobby is, terwijl hij juist voorstander is van zonne- en windenergie.

Het boek Spiegelzee is hier verkrijgbaar.

[PZC]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
3 jaren geleden
Ino
Ino
3 jaren geleden

Het moet inderdaad maar eens afgelopen zijn met de klimaathysterici.
Mensen laten zich in de luren leggen met politiek correcte praatjes, en kijk eens hoe rijk ze er van worden:
http://www.celebritynetworth.com/richest-politicians/democrats/al-gore-net-worth/

Jaya
Jaya
3 jaren geleden

Älïens zullen ons te hulp moeten schïeten

mario
mario
Reactie op  Jaya
3 jaren geleden

welke aliens ??

Elise49
Elise49
3 jaren geleden

Al die cycli’s geven gevolgen. Ik vond dit eeuwenoude schepping en vernietigingsverhaal over de aarde via google toen ik de draak/slang(wikipedia) doorlas.

Aido-Hwedo is de naam van een reusachtige regenboogslang, in wiens bek de West-Afrikaanse scheppingsgod Nana-Buluku de wereld rondtrok. Telkens als zij halt hielden om uit te rusten, ontlastte de slang zich, met de vorming van de bergen tot gevolg. Rivieren en valleien zouden overblijfselen zijn van het pad van deze slang.

Toen de wereld af was, vreesde Nana-Buluku dat de aarde onder het gewicht van de schepping zou kantelen. Daarom vroeg de god aan de slang om zich op te rollen en als een band onder de wereld te gaan liggen. De regenboogslang kon echter niet goed tegen de warmte; daarom schiep Nana-Buluku een oceaan bij hem in de buurt, zodat de regenboogslang het niet al te heet zou krijgen. Om af te koelen ging zij dan even verliggen. Door die beweging ontstond er een aardbeving. Aangezien de regenboogslang ook moest eten, beval Nana-Buluku rode apen ijzeren staven uit de aarde te halen, die kon de regenboogslang dan eten. Vroeg of laat zal het ijzer op zijn. Dan begint de regenboogslang met het opeten van zijn eigen staart.(ouroboros/niburu) Omdat hij zo’n honger heeft eet hij met schokkerige snelle bewegingen.(aardbevingen/wervelwinden?) Dan raakt de aarde uit evenwicht en zal de aarde door het grote gewicht omvallen en in de oceaan glijden.(zondvloed/poolshift?)
Wat ik interessant vind is; dat er nu verhalen/berichten zijn over staven(“ufo’s”) die bij vulkanen gezien worden. Dus aansluit op dit eeuwenoud regenboogslang verhaal. Volgende vraag: Wie zijn dan de rode apen? Red Monkeys is een software bedrijf dat spellen maakt over de NWO/the new world. The rothschilds? Mensen met rood haar? Links/Communisten/Russen?(denk aan sint Petrusburg WK2018 poster met rode draak) Voor mij is de wereldelite 1 pot nat.
Hoe werden de draken in mythologie verhalen verslagen? Door er een spiegel tussen mens en draak te plaatsen.(satellieten met spiegels).
De slangdraak (ook wel met het Engelse woord cockatrice genoemd) is een fabeldier dat geboren zou zijn uit het bloed uit de ogen van de Gorgon. Hij is de dodelijke koning der slangen. De witte kam op zijn kop lijkt op een kroon. Het beest is ongeveer 30 centimeter lang, maar elk levend wezen verschrompelt onder de dodelijke blik van zijn rode ogen (net als bij de Catoblepas). Vogels die over hem heen vliegen, sterven door zijn stank. Het gif van de slangdraak is zo sterk dat iedereen die gebeten wordt sterft. Als de as van slangdraken in tempels wordt verstrooid, spinnen giftige spinnen er geen web. De slangdraak zou verwant zijn aan de basilisk.

De grote vijand van dit monster is de wezel. Als dit dier het hol van een slangdraak binnengaat, slaat hij op de vlucht, maar de wezel jaagt hem op en doodt hem. Een ander dier dat fataal is voor de slangdraak is de haan. Van zijn gekraai krijgt het beest stuiptrekkingen en sterft. Reizigers in de Libische woestijn nemen vaak hanen in hun bagage mee om een veilige reis te garanderen.

De slangdraak in verhalen[bewerken]
Bij een belegering van een stad door Alexander de Grote stierven veel van zijn mannen zonder dat ze gewond waren. Er bleek een slangdraak op de stadsmuur te zitten, die de soldaten doodde met zijn boosaardige blik. Alexander liet een spiegel tussen het monster en het leger plaatsen. De slangdraak wierp een blik op zichzelf en stierf onmiddellijk. Ook Sint-Joris hield zijn schild zo dat de slangdraak stierf bij het zien van zijn eigen blik.

Een andere verhaal vertelt hoe een ridder een slangdraak verwondde, maar toen, samen met zijn paard, door het gif dat uit het bloedende wezen spoot overleed.

Alexander de grote heeft met Rusland te maken. Cleopatra is de volle zus van Alexander de grote III. Cleo=sleutel en patra= petrus. Sint petrusburg is vernoemd naar Petrus. Het is petrus die 2 sleutels kreeg. 1 om de hemel te openen. 1 om hem weer te sluiten. De vraag is waarom moet Petrus de hemel openen?Is het om de draak(energie van de aarde te laten ontsnappen) te verslaan?

Sint joris en de draak verhaal/logo= het rode kruis van sint Joris=zijn ridderordes. Het Kruis van Sint-Joris is een bekend heraldisch element. Het kruis van Sint-Joris komt onder andere voor in de ster van de Orde van de Kousenband, het wapen van Amersfoort, de Engelse vlag, de Georgische vlag en de ster van de Huisridderorde van de Heilige Georg in Beieren.

De vormgeving is altijd gelijk: een helderrood Latijns kruis op een witte achtergrond.
Rothschilds en het rode kruis van sint Joris zijn hetzelfde.
http://illuminatisymbols.info/city-of-london-dragon-guardians/
Met in het achterhoofd, dat alle ridderordes op de wereld connecties met elkaar hebben. Men werkt samen aan het verslaan van de draak/aardbevingen/opwarming van aarde door de zon(cycli) etc.
Dit verklaart waarom alles op de zon/maan en sterrenhemel cycli’s/kalenders werkt.
Als mijn bevindingen kloppen, dan is technologie een middel om de zonnecycli van opwarming van de aarde tegen te gaan. En dan kan ik de huidige agenda(21/30) nog enigszins begrijpen. Dan zijn de agendapunten maatregelingen hierop(zonnecycli). Maar…daarna moet wel de stekker er weer uit. Niet doorgaan tot een high tech wereld. Wat overigens ook een doodlopende weg is, waardoor de vele offers voor zo’n wereld niet waard zijn.

Earthaxis
Earthaxis
3 jaren geleden

Gadverdamme wat een zelfingenomenheid om te denken dat wij als mensheid kunnen doen wat wij wensen zonder dat hier consequenties aan vetbonden zouden zijn. 1 mens haalt inderdaad weinig uit dat klopt. Maar de mensheid als geheel en gedurende een langere periode kan een ijstind ontketenen. Mocht u dit niet kunnen inzien dan is er altijd nog een extreem vergezocht scenario denkbaar om aan te tonen dat de mensheid het klimaat wel degelijk kan veranderen. Drastisch zelfs. Men neme de grootste waterstofbom ooit de Tsar Bomba van de russen in de koude oorlog. Wat nou als we daar eens 500 ex3mplaren van bouwen en deze over op aarde tegelijkertijd laten ontploffen (let op hierbij ontwijken wij niet de vulkanische gebieden en tektonische platen). Netto resultaat: een planeet met een blijvend ander klimaat. En hoogstwaarschijnlijk onleefbaar voor hogere levensvormen als zoogdieren en de mens. Haha. Het is dus juist f#$cking arrogant om te denken dat wij en met name onze technologie het klimaat niet kan beinvloeden. Eat your heart out klimaatsveranderingscritici whoehaahaaahaaaaaaaa.

Arwijn
Arwijn
3 jaren geleden

De mensheid heeft in de afgelopen 100 jaar zich onder andere gericht op de werkelijke vervuilingen uit onze industrie te krijgen die zoveel problemen opleverde aan het einde van de Industrialisatie. Nu is de natuur beter in staat om naast ons en met ons te overleven. Hierbij is CO2 een kritiek onderdeel geworden waar de natuur op is gaan leunen als een extra zetje in de rug om zichzelf overeind te kunnen houden naast zoveel mensheid en diens vervuilingen. Nu is de laatste decenia de hoeveelheid CO2 aan het verminderen en daarnaast is de schaduwregering ook nog eens allemaal troep aan het sproeien in de lucht. Dit is een slechte zaak!

Ga liever watervervuiling met Natrium Fluoride bestrijden en nieuwe minder vervuilende manieren vinden om olie te kraken. Want CO2 is niet het vervelendste probleem dat voort komt uit de olie industrie; het zijn de grote hoeveelheden chemische bijproducten die zoveel problemen opleveren. Verder zou het ook handig zijn als producenten die zich normaal typisch richten op goedkope kortlevende producten verplicht worden om hun producten richting de 100% te recyclebaar te krijgen.

Anyway, Manmade CO2-Induced Climate Change is Bullsh*t. Houdt op met de hype en get real.

Earthaxis
Earthaxis
Reactie op  Arwijn
3 jaren geleden

Wie zegt dat klimaatverandering alleen door CO2 wordt veroorzaakt? Het gaat erom dat de mens een groot probleem vormt voor de biosfeer. Daarnaast zal de aanwezigheid van de mens op den duur kunnen leiden tot klimaatsverandering, met of zonder CO2. Door de aandacht op louter CO2 te richten maak je de argumenten onnodig zwakker.

Toen de aarde in een ver verleden nog steriel was was het klimaat heel anders. Het leven heeft ons klimaat gevormd en veranderd. En blijft het voortdurend veranderen. Dit is een continu proces. Dus de biosfeer en klimaat hangen met elkaar samen. Dus beinvloed je de natuur dan heeft dit onomkoombaar gevolgen voor het klimaat. Potentieel levensbedreigend, afhankelijk van de mate waarin wij de biosfeer zullen vernietigend. Time will tell.

Franss
Franss
3 jaren geleden

“Wie zich zorgen maakt over een stijgende zeespiegel, vergeet dat de mensheid dat al eerder heeft meegemaakt.”

Wat een bullsh*t!
Ongeacht de oorzaak van de opwarmende aarde, als de zeespiegel 60 meter stijgt gaan miljoenen mensen have en goed verliezen en zich naar hoger gelegen delen verplaatsen. En die zijn daar niet welkom.

“Wie inziet hoe inventief onze voorouders zich met weinig middelen aan zeespiegelveranderingen aanpasten, hoeft niet bang te zijn dat wij zelf dat in de toekomst niet ook zouden kunnen.”

Wat een bullsh*t!
Onze voorouders 15.000 jaar geleden hadden veel minder eigendom, leefden zonder grenzen, hadden veel meer onbezette plekjes ter ontginning. Zij konden zich nog decennialang langzaam uit de onderlopende Noordzee terugtrekken, maar als wij, die onder de zeespiegel wonen, weg moeten zal dat veel sneller moeten.

Fijn dat zo’n geoloog en niet-klimaatwetenschapper een mogelijke ramp met volksverhuizing bagatelliseert.

Gijs Meulenmeesters
Gijs Meulenmeesters
3 jaren geleden

klimaat is al jaren hot maar als we al die jaren de verwarming 1 graat per jaar terug gedraaid hadden. dan hadden we nu een vrieskist aan staan in plaats van de verwarming.
En als we minder energie gebruiken dan betalen we steeds meer per kilowat uur of per kub gas
groetjes Gijs

Tijn
Tijn
3 jaren geleden

Dat we als mensheid niet aan de termostaatknop van de aarde (kunnen) draaien is een illusie. Dat kunnen we wel degelijk en dat doen we wel degelijk. Je hoeft maar naar de lucht te kijken en je ziet door mensen gemaakte wolken. Verstedelijking, onbossing, landbouw, luchtvervuiling, etc. hebben wel degelijk een effect op ons klimaat.

Hoe groot (maar waarschijnlijk klein) dat effect in vergelijking met de invloed van de zon is weten we niet. Het CO2 fabeltje dat door klimaatalarmisten is gelanceerd maakt degelijk onderzoek naar de menselijke invloed op ons klimaat helaas zo goed als onmogelijk.

In tegenstelling tot Kroonenberg ben ik geen groot voorstander van zonne- en windenergie. Volgens mij zijn dat namelijk hele dure lapmiddeltjes waarmee heel weinig bereikt wordt.
Wat we mijns inziens nodig hebben is duurzame energie die betrouwbaar en goedkoop is. Dat er niet of nauwelijks geld wordt gestoken in research naar goede alternatieven voor fossiele brandstoffen zou ons in de toekomst nog wel eens duur kunnen komen te staan.
Niet door de extra CO2 die we in het systeem pompen door fossiele brandstoffen te gebruiken (planten groeien pas optimaal bij zo’n 1500 ppm CO2), maar omdat fossiele brandstoffen opraken en er door het gebruik naast CO2 andere stoffen in ons milieu terechtkomen die wèl heel veel schade veroorzaken.

x

Check Also

gates

Bill Gates koopt stilletjes 100.000 hectare landbouwgrond

Miljardair Bill Gates heeft stilletjes zo’n 100.000 ...

geoloog

Geoloog: Aarde stevent af op nieuwe ijstijd

Het klimaat is cyclisch. We naderen het ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

11
0
We lezen graag je reactie!x