
Door meditatie zijn we beter in staat om toegang te krijgen tot verborgen gebieden in het brein die normaal buiten het bereik van ons waakbewustzijn liggen.
Madelijn Strick en haar collega’s van de Universiteit Utrecht keken of meditatie invloed heeft op ons vermogen om subliminale boodschappen op te vangen.
Het brein registreert subliminale boodschappen, maar we zijn ons er vaak niet bewust van. Het team verdeelde 34 ervaren beoefenaars van Zen-meditatie onder in een meditatiegroep en een controlegroep. De meditatiegroep werd gevraagd 20 minuten te mediteren onder leiding van een professionele Zen-meester. De controlegroep ontspande zich 20 minuten.
Subliminale woorden
Daarop kregen de vrijwilligers 20 vragen voorgeschoteld met iedere keer drie of vier mogelijke antwoorden, bijvoorbeeld: ‘Noem één van de vier seizoenen’. Net voordat de deelnemers de vraag op een computerscherm kregen te zien flitste één van de mogelijke antwoorden, bijvoorbeeld ‘lente’, 16 milliseconden door het beeld.
De meditatiegroep gaf gemiddeld 6,8 antwoorden die overeenkwamen met de subliminale woorden, de controlegroep gaf er slechts 4,9. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Conscious and Cognition.
Bewust ervaren
Volgens Strick zit er een verschil tussen waar het brein haar aandacht op richt en waar we ons bewust van zijn. Meditatiebeoefenaars hebben mogelijk meer toegang tot waar het brein haar aandacht op heeft gericht dan mensen die niet mediteren.
“Het is een spannende ontwikkeling dat de tweede golf van wetenschappelijk onderzoek naar meditatie concrete resultaten begint op te leveren,” zei Thomas Metzinger van de Johannes Gutenberg-Universiteit in het Duitse Mainz. “Meditatie kan het beste worden gezien als een proces dat letterlijk de ruimte van het bewust ervaren vergroot.”
Bron: Newscientist.com
Gerelateerd:
- Rol van meditatie bij hersenontwikkeling gesteund door wetenschap
- Wat dokters kunnen leren van mindfulness meditatie
- 5 redenen om vandaag te beginnen met meditatie
- Bij meditatie volgt onze hersenfrequentie de hartslag van de aarde
- Nieuw verband gevonden tussen meditatie en gezond brein
Ik heb het echte artikel niet gelezen (geen zin om $31.50 te betalen), maar is het niet zo dat gewoon door ‘kans’ je al meer dan 5 vragen goed zou kunnen hebben? Er waren vragen met 4 maar ook met 3 keuze mogelijkheden! Waarom scoort de controle groep dan lager? En een verhoogde score van 6,8 voor diegenen die mediteren lijkt mij eigenlijk een vrij teleurstellend resultaat? Ik had een hogere score verwacht.
[quote name=”Jan”]Ik heb het echte artikel niet gelezen (geen zin om $31.50 te betalen), maar is het niet zo dat gewoon door ‘kans’ je al meer dan 5 vragen goed zou kunnen hebben? Er waren vragen met 4 maar ook met 3 keuze mogelijkheden! Waarom scoort de controle groep dan lager? En een verhoogde score van 6,8 voor diegenen die mediteren lijkt mij eigenlijk een vrij teleurstellend resultaat? Ik had een hogere score verwacht.[/quote]
Waarom altijd top prestaties worden verwacht? Ik vind al een goede winst dat mediteren serieus en officieel wordt onderzocht. De zaad is ook niet meteen een boom.
Ja interessant. Diverse universiteiten hebben tests gedaan met tibetaanse lama’s met hersenscan etc..de resultaten waren byzonder te noemen. De leukste quote vond ik: “Het lijkt erop dat deze Lama’s, door de meditatie-beoefening blijvende hersenbeschadiging hebben opgelopen: Er worden geen negatieve reacties waargenomen.
Het lijkt erop dat door meditatie het steeds terugvallen in dualistische reacties wordt omgezet.
Dit werd dan wel ondersteund door studie van de psychologie van de mens, dmv de tibetaanse overleveringen.
Hier is veel over te zeggen.
Prettig weekend.
Ptr
TM ook goed.
ook onder de naam TDM meditatie curcus. ik vind het geweldig.