Gezondheid

Toegang tot informatie in het onderbewuste met Zen-meditatie

Help mee door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Door meditatie zijn we beter in staat om toegang te krijgen tot verborgen gebieden in het brein die normaal buiten het bereik van ons waakbewustzijn liggen.

Madelijn Strick en haar collega’s van de Universiteit Utrecht keken of meditatie invloed heeft op ons vermogen om subliminale boodschappen op te vangen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het brein registreert subliminale boodschappen, maar we zijn ons er vaak niet bewust van. Het team verdeelde 34 ervaren beoefenaars van Zen-meditatie onder in een meditatiegroep en een controlegroep. De meditatiegroep werd gevraagd 20 minuten te mediteren onder leiding van een professionele Zen-meester. De controlegroep ontspande zich 20 minuten.

Subliminale woorden

Daarop kregen de vrijwilligers 20 vragen voorgeschoteld met iedere keer drie of vier mogelijke antwoorden, bijvoorbeeld: ‘Noem één van de vier seizoenen’. Net voordat de deelnemers de vraag op een computerscherm kregen te zien flitste één van de mogelijke antwoorden, bijvoorbeeld ‘lente’, 16 milliseconden door het beeld.

De meditatiegroep gaf gemiddeld 6,8 antwoorden die overeenkwamen met de subliminale woorden, de controlegroep gaf er slechts 4,9. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Conscious and Cognition.

Bewust ervaren

Volgens Strick zit er een verschil tussen waar het brein haar aandacht op richt en waar we ons bewust van zijn. Meditatiebeoefenaars hebben mogelijk meer toegang tot waar het brein haar aandacht op heeft gericht dan mensen die niet mediteren.

“Het is een spannende ontwikkeling dat de tweede golf van wetenschappelijk onderzoek naar meditatie concrete resultaten begint op te leveren,” zei Thomas Metzinger van de Johannes Gutenberg-Universiteit in het Duitse Mainz. “Meditatie kan het beste worden gezien als een proces dat letterlijk de ruimte van het bewust ervaren vergroot.”

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jan
Jan
11 jaren geleden

Ik heb het echte artikel niet gelezen (geen zin om $31.50 te betalen), maar is het niet zo dat gewoon door ‘kans’ je al meer dan 5 vragen goed zou kunnen hebben? Er waren vragen met 4 maar ook met 3 keuze mogelijkheden! Waarom scoort de controle groep dan lager? En een verhoogde score van 6,8 voor diegenen die mediteren lijkt mij eigenlijk een vrij teleurstellend resultaat? Ik had een hogere score verwacht.

Juul
Juul
11 jaren geleden

[quote name=”Jan”]Ik heb het echte artikel niet gelezen (geen zin om $31.50 te betalen), maar is het niet zo dat gewoon door ‘kans’ je al meer dan 5 vragen goed zou kunnen hebben? Er waren vragen met 4 maar ook met 3 keuze mogelijkheden! Waarom scoort de controle groep dan lager? En een verhoogde score van 6,8 voor diegenen die mediteren lijkt mij eigenlijk een vrij teleurstellend resultaat? Ik had een hogere score verwacht.[/quote]
Waarom altijd top prestaties worden verwacht? Ik vind al een goede winst dat mediteren serieus en officieel wordt onderzocht. De zaad is ook niet meteen een boom.

Ptr
Ptr
11 jaren geleden

Ja interessant. Diverse universiteiten hebben tests gedaan met tibetaanse lama’s met hersenscan etc..de resultaten waren byzonder te noemen. De leukste quote vond ik: “Het lijkt erop dat deze Lama’s, door de meditatie-beoefening blijvende hersenbeschadiging hebben opgelopen: Er worden geen negatieve reacties waargenomen.

Het lijkt erop dat door meditatie het steeds terugvallen in dualistische reacties wordt omgezet.

Dit werd dan wel ondersteund door studie van de psychologie van de mens, dmv de tibetaanse overleveringen.

Hier is veel over te zeggen.
Prettig weekend.
Ptr

vegaatje
vegaatje
11 jaren geleden

TM ook goed.

ook onder de naam TDM meditatie curcus. ik vind het geweldig.

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x