Homepagina » Gezondheid » Toegang tot informatie in het onderbewuste met Zen-meditatie

Toegang tot informatie in het onderbewuste met Zen-meditatie

Door meditatie zijn we beter in staat om toegang te krijgen tot verborgen gebieden in het brein die normaal buiten het bereik van ons waakbewustzijn liggen.

Madelijn Strick en haar collega’s van de Universiteit Utrecht keken of meditatie invloed heeft op ons vermogen om subliminale boodschappen op te vangen.

Het brein registreert subliminale boodschappen, maar we zijn ons er vaak niet bewust van. Het team verdeelde 34 ervaren beoefenaars van Zen-meditatie onder in een meditatiegroep en een controlegroep. De meditatiegroep werd gevraagd 20 minuten te mediteren onder leiding van een professionele Zen-meester. De controlegroep ontspande zich 20 minuten.

Subliminale woorden

Daarop kregen de vrijwilligers 20 vragen voorgeschoteld met iedere keer drie of vier mogelijke antwoorden, bijvoorbeeld: ‘Noem één van de vier seizoenen’. Net voordat de deelnemers de vraag op een computerscherm kregen te zien flitste één van de mogelijke antwoorden, bijvoorbeeld ‘lente’, 16 milliseconden door het beeld.

De meditatiegroep gaf gemiddeld 6,8 antwoorden die overeenkwamen met de subliminale woorden, de controlegroep gaf er slechts 4,9. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Conscious and Cognition.

Bewust ervaren

Volgens Strick zit er een verschil tussen waar het brein haar aandacht op richt en waar we ons bewust van zijn. Meditatiebeoefenaars hebben mogelijk meer toegang tot waar het brein haar aandacht op heeft gericht dan mensen die niet mediteren.

“Het is een spannende ontwikkeling dat de tweede golf van wetenschappelijk onderzoek naar meditatie concrete resultaten begint op te leveren,” zei Thomas Metzinger van de Johannes Gutenberg-Universiteit in het Duitse Mainz. “Meditatie kan het beste worden gezien als een proces dat letterlijk de ruimte van het bewust ervaren vergroot.”

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Jan schreef:

  Ik heb het echte artikel niet gelezen (geen zin om $31.50 te betalen), maar is het niet zo dat gewoon door ‘kans’ je al meer dan 5 vragen goed zou kunnen hebben? Er waren vragen met 4 maar ook met 3 keuze mogelijkheden! Waarom scoort de controle groep dan lager? En een verhoogde score van 6,8 voor diegenen die mediteren lijkt mij eigenlijk een vrij teleurstellend resultaat? Ik had een hogere score verwacht.

  0 likes
 • Juul schreef:

  [quote name=”Jan”]Ik heb het echte artikel niet gelezen (geen zin om $31.50 te betalen), maar is het niet zo dat gewoon door ‘kans’ je al meer dan 5 vragen goed zou kunnen hebben? Er waren vragen met 4 maar ook met 3 keuze mogelijkheden! Waarom scoort de controle groep dan lager? En een verhoogde score van 6,8 voor diegenen die mediteren lijkt mij eigenlijk een vrij teleurstellend resultaat? Ik had een hogere score verwacht.[/quote]
  Waarom altijd top prestaties worden verwacht? Ik vind al een goede winst dat mediteren serieus en officieel wordt onderzocht. De zaad is ook niet meteen een boom.

  0 likes
 • Ptr schreef:

  Ja interessant. Diverse universiteiten hebben tests gedaan met tibetaanse lama’s met hersenscan etc..de resultaten waren byzonder te noemen. De leukste quote vond ik: “Het lijkt erop dat deze Lama’s, door de meditatie-beoefening blijvende hersenbeschadiging hebben opgelopen: Er worden geen negatieve reacties waargenomen.

  Het lijkt erop dat door meditatie het steeds terugvallen in dualistische reacties wordt omgezet.

  Dit werd dan wel ondersteund door studie van de psychologie van de mens, dmv de tibetaanse overleveringen.

  Hier is veel over te zeggen.
  Prettig weekend.
  Ptr

  0 likes
 • vegaatje schreef:

  TM ook goed.

  ook onder de naam TDM meditatie curcus. ik vind het geweldig.

  0 likes
 • Rice schreef:

  Ben me er meestal wel bewust van waar mijn brein zijn aandacht op richt.
  Doe ik altijd net alsof het niet zo is , maar dat hebben ze altijd feilloos in de gaten.Zal wel iets met onzichtbare overslaande geestelijke energievelden te maken hebben.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  de jonge

  De Jonge zet leger in bij bestrijding coronapandemie: moeten we daar blij mee zijn?

  Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid schreef ...

  coalitie

  Bizar: coalitie rent Tweede Kamer uit. ‘We worden geregeerd door schurken’

  Gisteren vroeg PVV-leider Geert Wilders een hoofdelijke ...

  >