Archeologie

De 2000 jaar oude computer waar u nooit van heeft gehoord

Help anderen door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het mechanisme van Antikythera is ontworpen om bewegingen van de zon, maan en planeten te voorspellen. Waarom weten we er zo weinig van?

In 1901 werd op de zeebodem tussen Griekenland en Kreta een complex en intrigerend fragment van een analoge computer uit het jaar 100 voor Christus ontdekt in een scheepswrak.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het stuk steen met een tandwiel is onderdeel een apparaat met tenminste 30 (sommigen zeggen 70) tandwielen dat de bewegingen van de zon, de maan en zes planeten kon voorspellen. Een maanwijzer gaf de maanfasen weer, een andere wijzer gaf informatie over de opkomst en de ondergang van de voornaamste heldere sterren. Het was zo geavanceerd dat een datum ingevoerd kon worden door middel van een aantal draaischijven waarna de gewenste informatie op de wijzerplaten getoond werd.

Cyclus van Meton

Omgekeerd kon door de wijzer op een belangwekkende astronomische gebeurtenis te zetten, bijvoorbeeld een maansverduistering, de bijbehorende datum worden afgelezen. De datum werd aan de voorzijde aangegeven op de Egyptische 365 dags-kalender en op de achterkant via de cyclus van Meton.

Zou het mechanisme de Venusovergang van gisteren hebben berekend? In ieder geval getuigt het mechanisme van een vakmanschap dat pas in de achttiende eeuw weer werd bereikt.

Korinthe

De klassieke oudheid moet erg buitengewoon zijn geweest. Enorme hoeveelheden kennis en wijsheid werden opgedaan op het gebied van filosofie en politiek, astronomie en geneeskunde, om grotendeels na de val van Rome in het jaar 476 weer verloren te gaan.

Vanwege het gebruik van de Korinthische maandnamen die worden gebruikt is het mechanisme mogelijk afkomstig uit de buurt van Korinthe en was het werk van sterrenkundige en natuurkundige Archimedes van invloed op het ontwerp. Aan hem wordt het ontwerp van een aantal innovatieve machines toegeschreven, waaronder belegeringswapens en de naar hem genoemde schroef van Archimedes.

Bewonderaar

De Romeinse bevelvoerder Marcus Marcellus was een groot bewonderaar van de bij zijn leven al beroemde Griekse geleerde. Marcellus had opdracht gegeven Archimedes levend gevangen te nemen om hem mee te nemen naar Rome. In plaats van Archimedes werden zijn geschriften en natuurkundige modellen, waaronder het oudste bekende planetarium, naar Rome gestuurd. Mogelijk is het Romeinse schip bij het eiland Antikythera gezonken.

Waarom leren we hier niets van op school? Dat heeft wellicht te maken met de arrogantie die de mensheid heeft geërfd. De Amerikanen hebben een hoge eigendunk. Datzelfde geldt voor de Britten en de Chinezen. De oude Grieken zagen niet-Grieken op hun beurt als barbaren.

Er zijn zaken die we weten. Er zijn ook zaken waarvan we nu weten dat we ze niet weten. Maar er zijn ook zaken waarvan we niet weten dat we ze niet weten.

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd: De geheimen van het mechanisme van Antikythera (video)

 

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Redice
Redice
11 jaren geleden

in de oudheid was men waarschijnlik veel slimmer dan nu op bepaalde vlakken, zeker relaties tussen natuur, de mens en onze aarde.op astronomisch vlak waren ze dat alleszins wel, gezien honderden bouwwerken zoals de grote piramides en tempels die adhv de sterren zijn uitgelijnd ed.
wat betreft de amerikanen… zij hebben alLe wijsheid van andere volkeren gestolen(russen,duitsers,europeanen), evenals hun land!

Vonzie
Vonzie
11 jaren geleden

Ik wist al een paar jaar van het bestaan van dat ding. Hij staat in het museum van Athene. En waarom leren we hier niks van op school? Waarom zouden we? We leren ook niks specifieks over de pyramiden. Alleen hoofdlijnen worden geleerd op school. Tenzij je les krijgt in een speciaal vakgebied. En het is ook lastig les geven over iets waarvan men zelf niet eens precies weet hoe het werkt. Heeft niks met geheimhouding of arrogantie te maken.

StarChild
StarChild
11 jaren geleden

ik denk toch dat veel bezoekers van Niburu.nl toch wel van deze “computer” hebben gehoord. Een aantal recente voorbeelden: Ancient Aliens , Ancient X Files, BBC The Two-Thousand-Year-Old Computer en National Geographic Ancient Computer..

Ed
Ed
11 jaren geleden

Ik had er al wel eerder over gehoord. Staat me bij dat het zelfs ergens op de tv media behandeld was.

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x