Archeologie

Tombe van ‘machtige’ Mayakoningin K’abel gevonden (video)

Help mee door dit artikel met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Archeologen hebben in Guatemala de tombe van Mayakoningin K’abel ontdekt. De koningin leefde in de zevende eeuw en ze wordt algemeen gezien als één van de belangrijkste vorsten van de klassieke Mayabeschaving.

De hoofdonderzoekers vonden het graf bij de tempel in een oude Mayastad: El Perú-Waka’, op zo’n 75 kilometer afstand van Tikal.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het graf bevat ook juwelen van jade van messen van obsidiaan. De Amerikaanse archeoloog die de ontdekking deed in de jungle van Petén, David Freidel, zei dat het gaat om één van de belangrijkste Mayavondsten tot dusver.

Kaloomte

De resten van de vrouw zijn naar een laboratorium in Guatemala gestuurd waar DNA-tests zullen worden gedaan. Freidel zei dat hij al 43 jaar werkzaam is in Guatemala en Belize. Het is zijn grootste vondst tot nu toe omdat het gaat om een bekende koningin: Kaloomte (opperkrijger) K’abel.

Op basis van een albasten kruik concludeerden de archeologen dat het gaat om de tombe van K’abel. De kruik bevat de afbeelding van een oudere vrouw en vier gliefen. In het graf zijn ook steles, uit steen gehouwen tabletten met daarin een reliëf gebeeldhouwde voorstelling, gevonden.

Tempelpiramides

Het team in El Perú-Waka’ richt zich met name op het bestuderen van heiligdommen en altaren en in mindere mate op het vinden van graftombes. K’abel regeerde samen met haar man K’inich Bahlam tenminste 20 jaar over El Perú. Zij was legeraanvoerder namens haar familie: het huis van de Slangenkoning. Ze was hoger in rang dan haar echtgenoot, de koning.

El Perú-Waka’ omvat bijna een vierkante kilometer aan pleinen, paleizen, tempelpiramides en woningen die worden omgeven door vele vierkante kilometers aan verder uit elkaar gelegen woningen en tempels.

Klik hier (pdf) voor een volledig verslag van de ontdekking.

Bron: Wustl.edu

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ferdinand
ferdinand
11 jaren geleden

eind 2012 nadert en er is nog nooit zoveel mooie vondsten op maya gschiedenis gevonden in zo,n korte tijd .je begint je dan af te vragen of ze meer antwoorden zoeken .1 ding is zeker ;het kan nu wel gefinancieerd worden door ????

Peter
Peter
11 jaren geleden

Nu nog de tombe van koning Gl’asvezel zien te vinden.

ahmet
ahmet
11 jaren geleden

Nederlandse archeologen vonden kabels in de grond en zijden dat hun voorouders 500 jaar geleden al de telefoons hadden uitgevonden.Hierop antwoordden de Belgische archeologen zat zij al 20 jaar zoeken en niets hadden gevonden hun voorouders waren zo gevorderd in de technologie dat ze gebruik maakten van draadloze telefoons :))

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x