Mens en Dier

Bijen raken door pesticiden de weg kwijt

Help ons door dit met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Als ze iets verkeerds eten kunnen bijen niet langer hun weg naar huis vinden. Twee studies bevestigen dat een veelgebruikte soort pesticide het gedrag van de insecten op zeer subtiele wijze beïnvloedt en verantwoordelijk kan zijn voor de sterfte van de bijenvolken.

Pesticiden die neonicotinoïden bevatten worden wereldwijd gebruikt om gewassen als bijvoorbeeld koolzaad te beschermen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Maar studies hebben aangetoond dat ze schadelijk zijn voor bijen. Zo worden ze kwetsbaar voor darmparasieten. Bij het onderzoek naar 75 gewone aardhommelvolken (Bombus terrestris) ontdekten David Goulson en zijn collega’s van de Universiteit van Stirling in Groot-Brittannië dat de aanwas van de volken drastisch wordt teruggedrongen wanneer het voedsel van de insecten met één neonicotinoïde, genaamd imidacloprid, is behandeld.

Koninginnen

Kolonies die de pesticide kregen toegediend produceerden tevens 85 procent minder koninginnen dan controlegroepen. Dat vormt een groot probleem omdat alleen de nieuwe koninginnen de winter overleven om in het nieuwe jaar een bijenkolonie te vormen.

Mickaël Henry van het Nationaal Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek in het Franse Avignon voerde honingbijen (Apis mellifera) lage doses van een andere neonicotinoïde, te weten thiamethoxam. Na het foerageren bleken de bijen minder goed in staat hun weg terug naar de bijenkorf te vinden.

Verbieden

Er gaan steeds meer stemmen op om neonicotinoïden te verbieden. Duitsland, Frankrijk en Slovenië hebben het gebruik ervan reeds sterk teruggebracht en Amerikaanse imkers hebben er onlangs bij de EPA (Environmental Protection Agency) op aangedrongen om een andere neonicotinoïde, clothianidine, te verbieden.

Goulson benadrukt dat het belangrijk is om insecticiden te testen. De tests worden vandaag de dag vaak uitgevoerd in laboratoria doch kunnen de subtiele effecten van de pesticiden op de navigatie van de bijen daar niet worden gedetecteerd. Deze effecten kunnen van essentieel belang zijn in het wild.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Danielle de Graaf
Danielle de Graaf
10 jaren geleden

Imidachloprid = o.a. Advantage vlooienmiddel.
Heb mijn katten met dit middel behandeld en daarna gingen al mijn krekels (in een aquarium gehouden) al stuiptrekkend de pijp uit van een enkele rondzwevende kattenhaar!!!
Wordt ook gewoon bij bet tuincentrum verkocht om de rozen in de tuin lekker luisvrij te krijgen (en de omgeving bijenloos dus)

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x