Homepagina » Bewustzijn » Man in coma gebruikt gedachten om te zeggen dat hij geen pijn heeft
Man in coma gebruikt gedachten om te zeggen dat hij geen pijn heeft

Man in coma gebruikt gedachten om te zeggen dat hij geen pijn heeft

In 2010 bevestigden neurologen dat het mogelijk is om met behulp van een fMRI-scanner te communiceren met sommige vegetatieve patiënten.

De wetenschappers suggereerden dat op een dag wellicht een gesprek kon worden gevoerd met comapatiënten. Dat is nu ook daadwerkelijk gebeurd.

Een Canadese man in vegetatieve staat heeft zijn gedachten gebruikt om wetenschappers te vertellen dat hij geen pijn heeft. Het is voor het eerst dat een patiënt in dergelijke omstandigheden informatie heeft overgebracht.

Bewustzijn

Scott Routley was 12 jaar geleden betrokken bij een auto-ongeluk en leefde sindsdien in een ogenschijnlijk vegetatieve staat.

Uit eerdere medische onderzoeken maakte men op dat de man niet bij bewustzijn was en niet in staat was om te communiceren of te bewegen.

Uit de fMRI-scans is gebleken dat een ‘vegetatieve’ staat mogelijk anders moet worden geïnterpreteerd. Er worden al inspanningen gedaan om neurologen te helpen vaststellen hoezeer comateuze patiënten zich bewust zijn van hun omgeving.

Hersenactiviteit

De doorbraak werd bereikt door Adrian Owen en zijn collega’s van de Universiteit van West-Ontario. “Scott heeft laten zien dat hij bewust kan nadenken,” zei Owen. “We hebben zijn hersenactiviteit verschillende keren gemeten en hij laat duidelijk zien dat hij onze vragen wil beantwoorden. We denken dat hij weet wie en waar hij is.”

Owen hoopt dat artsen dezelfde technieken gaan gebruiken om in soortgelijke gevallen informatie over patiënten te verzamelen. “In de toekomst zouden we kunnen vragen wat we eventueel kunnen doen om hun levenskwaliteit te verbeteren. Denk aan vermaak, of de momenten waarop ze gewassen of gevoerd worden.”

Bron: Io9.com

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel leuk? Deel het dan met je vrienden op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

10 reacties

 1. Als ik mensen moest prikken die in coma lagen, deed ik altijd de volle routine (goedemorgen en, hier komt een prikje), wie weet wat die mensen nog allemaal bewust meemaken. Moet vervelend zijn als mensen maar van alles doen of je er eigenlijk niet meer bent.

  1 likes
 2. heerlijke laatste regel…wanneer ze GEVOERD worden.

  0 likes
 3. Als dit betekent dat hij bij bewustzijn is maar niets kan bewegen, is dat nogal schokkend. Misschien is het dan wel zo humaan om hem te vragen of hij nog langer gevangen wil zijn in zijn lichaam.

  0 likes
 4. … Ja, ik lees het toch goed, GEVOERD…???

  0 likes
 5. [quote name=”remy”]heerlijke laatste regel…wanneer ze GEVOERD worden.[/quote]

  Ik vond het ook zalig, maar ik denk dat we het verwarren met ‘voederen’…

  Toch blijft de associatie… Cool!

  0 likes
 6. [quote name=”Coeus”]Als dit betekent dat hij bij bewustzijn is maar niets kan bewegen, is dat nogal schokkend. Misschien is het dan wel zo humaan om hem te vragen of hij nog langer gevangen wil zijn in zijn lichaam.[/quote]

  Dit is inderdaad flippen!!!!

  Het toppunt van een bad trip lijkt me..

  0 likes
 7. Door ernstig hersenletsel heb ik op mijn 16e in coma gelegen!
  En ik kan me bijna alles herinneren,was een bizarre tijd.
  Alles kunnen verstaan en begrijpen,maar niet kunnen antwoorden of bewegen maakte me destijds heel angstig!Gelukkig was dit maar van korte duur,mensen die lijden aan het locked inn syndroom hebben levens lang.
  Inmiddels werk ik in de zorg,tijdens de opleiding leer je gewoon te communiceren met de patient,alsof de patient bij bewustzijn is! Ook wordt je geleerd met stervenden in de laatste fase te communiceren ook al lijkt het of de patient je niet hoort.
  In het stervens proces is het gehoor de laatste functie die sterft,belangrijk om te weten,zodat je gewoon kan blijven communiceren.En voor de stervende heel belangrijk te horen dat ze niet alleen zijn!

  0 likes
 8. [quote name=”remy”]heerlijke laatste regel…wanneer ze GEVOERD worden.[/quote]
  Inderdaad,het zijn toch geen koeien of varkens?

  0 likes
 9. Ik wilde dus al opmerking, dan zal de volgende stap wel zijn dat hij via zijn gedachte aangeeft dat hij trek heeft in een lekker biologisch broodje kaas… Toen las ik die laatste zin, gevoerd….

  Broodje kaas door een buisje in je donder is toch anders. Hij voelt geen pijn, verveelt zich de pest maar geen pijn….

  0 likes
 10. Als dat de waarheid is kan een autist misschien ook op die manier zijn of haar echte gedachten uitzenden ,en door bepaalde personen opgevangen worden .

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

trump

Trump: ‘Ik heb een kans om de Deep State te breken, dit zijn wrede mensen’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag ...

belgische

Belgische hoogleraar: Coronacijfers zijn zinloos en vertellen de waarheid niet

Een eenvoudige rekensom, gebaseerd op steekproeven die ...