Bewustzijn

Man in coma gebruikt gedachten om te zeggen dat hij geen pijn heeft

Help door deze info met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In 2010 bevestigden neurologen dat het mogelijk is om met behulp van een fMRI-scanner te communiceren met sommige vegetatieve patiënten.

De wetenschappers suggereerden dat op een dag wellicht een gesprek kon worden gevoerd met comapatiënten. Dat is nu ook daadwerkelijk gebeurd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Een Canadese man in vegetatieve staat heeft zijn gedachten gebruikt om wetenschappers te vertellen dat hij geen pijn heeft. Het is voor het eerst dat een patiënt in dergelijke omstandigheden informatie heeft overgebracht.

Bewustzijn

Scott Routley was 12 jaar geleden betrokken bij een auto-ongeluk en leefde sindsdien in een ogenschijnlijk vegetatieve staat.

Uit eerdere medische onderzoeken maakte men op dat de man niet bij bewustzijn was en niet in staat was om te communiceren of te bewegen.

Uit de fMRI-scans is gebleken dat een ‘vegetatieve’ staat mogelijk anders moet worden geïnterpreteerd. Er worden al inspanningen gedaan om neurologen te helpen vaststellen hoezeer comateuze patiënten zich bewust zijn van hun omgeving.

Hersenactiviteit

De doorbraak werd bereikt door Adrian Owen en zijn collega’s van de Universiteit van West-Ontario. “Scott heeft laten zien dat hij bewust kan nadenken,” zei Owen. “We hebben zijn hersenactiviteit verschillende keren gemeten en hij laat duidelijk zien dat hij onze vragen wil beantwoorden. We denken dat hij weet wie en waar hij is.”

Owen hoopt dat artsen dezelfde technieken gaan gebruiken om in soortgelijke gevallen informatie over patiënten te verzamelen. “In de toekomst zouden we kunnen vragen wat we eventueel kunnen doen om hun levenskwaliteit te verbeteren. Denk aan vermaak, of de momenten waarop ze gewassen of gevoerd worden.”

Bron: Io9.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
remy
remy
11 jaren geleden

heerlijke laatste regel…wanneer ze GEVOERD worden.

Coeus
Coeus
11 jaren geleden

Als dit betekent dat hij bij bewustzijn is maar niets kan bewegen, is dat nogal schokkend. Misschien is het dan wel zo humaan om hem te vragen of hij nog langer gevangen wil zijn in zijn lichaam.

Nienke
Nienke
11 jaren geleden

Als ik mensen moest prikken die in coma lagen, deed ik altijd de volle routine (goedemorgen en, hier komt een prikje), wie weet wat die mensen nog allemaal bewust meemaken. Moet vervelend zijn als mensen maar van alles doen of je er eigenlijk niet meer bent.

Rudi
Rudi
11 jaren geleden

… Ja, ik lees het toch goed, GEVOERD…???

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x