Gezondheid

Neurowetenschap bewijst: Meditatie vermindert niet alleen stress, maar verandert letterlijk je brein

Help anderen door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Steeds beter begrijpen wetenschappers de heilzame werking van meditatie: meer compassie en levenskwaliteit en minder stress, depressie, bezorgdheid, pijn en slapeloosheid. De Amerikaanse neurowetenschapper Sara Lazar heeft er uitgebreid onderzoek naar gedaan. Haar meest opzienbarende bevinding: na acht weken meditatie verandert het brein en ontstaat er nieuwe grijze massa. The Washington Post had een fascinerend interview met haar.

Lazar kwam tot de ontdekking dat meditatie letterlijk je brein kan veranderen. Mensen die mediteren hebben in vergelijking met een controlegroep meer grijze massa in de insula, auditieve cortex en frontale cortex.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Empathie en compassie

Naarmate we ouder worden krimpt onze frontale cortex; het wordt steeds lastiger om dingen te herinneren. Lazar ontdekte dat 50-jarigen die mediteren in de prefrontale cortex net zoveel grijze massa hebben als 25-jarigen.

Om te kijken wat de effecten van meditatie zijn op de korte termijn, werd een groep mensen acht weken lang onderworpen aan een mindfulness-programma. Na die acht weken bleek het hersenvolume van mensen die leerden mediteren in vier gebieden te zijn toegenomen: de cortex cingularis posterio, die betrokken is bij het afdwalen van gedachten; de linker hippocampus, die helpt bij leren, cognitie, geheugen en emoties; de temporaal-pariëtale junctie, die wordt geassocieerd met empathie en compassie; en een gedeelte van de hersenstam dat de pons wordt genoemd, waar een groot aantal neurotransmitters worden geproduceerd.

Aarden

De amygdala, het vecht- of vluchtgedeelte van het brein dat een belangrijke rol speelt bij angst en stress, werd kleiner bij de mensen die deelnamen aan het programma.

Je kunt meditatie vergelijken met lichaamsbeweging. Door te bewegen blijven we gezond, kunnen we beter omgaan met stress en leven we langer. Meditatie heeft soortgelijke effecten, aldus de Harvard-wetenschapper.

“Ik doe dit nu 20 jaar,” zei Lazar. “Het heeft een grote invloed op mijn leven gehad. Het helpt me met aarden. Het vermindert stress. Het helpt me helder na te denken. En ik heb meer empathie en compassie naar mensen toe.”

[Washington Post via The Optimist]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dnnnoz
Dnnnoz
8 jaren geleden

Empathie en compassie is in deze en komende tijd meer een vloek dan een zege in onze afbrokkelende iedereen voor zich maatschappij van ons.

koekje
koekje
8 jaren geleden

Als ik die mevrouw zo bezig zie, vraag ik mij af wat voor soort meditatie zij zelf doet.
Ze wordt er in ieder geval lekker gespannen van.

Bidden, gregorieaans, Bach….

Enkidoe
Enkidoe
8 jaren geleden

Dan zul je natuurlijk eerst moeten kunnen mediteren en ook weten dat jeop de juiste manier bezig bent.

Richard
Richard
8 jaren geleden

Ik ben onlangs weer met mijn tai chi begonnen. Al 28 jaar beoefen ik deze bewegingsleer. Ik beoefen de Wu stijl van Ma Jiangbao bij Martin Bodicker, voor de kenners. 😉
Daar was door een ontsteking in mijn schouder en daarna een aantal turbulente jaren een einde aan gekomen.
Ik was er bijna aan onderdoor gegaan. Ben er nog lang niet uit, maar ach, ik leef nog.
Ik ben sinds een tijd weer aan het oefenen en het doet mij heel veel goed.
Gek dat ik het bijna was vergeten. Tai chi. Meditatie in beweging. Maakt je sterk en krachtig.
Mijn veerkracht komt weer terug, ik heb mijn gedachten rustig en op orde en mijn lichamelijke conditie gaat met sprongen vooruit. En gezien de situatie waar in ik nu zit heb ik zeeën van tijd! 🙂
Ik zit weer te denken om weer les te nemen en te geven op zijn tijd.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x