Homepagina » Gezondheid » Neurowetenschap bewijst: Meditatie vermindert niet alleen stress, maar verandert letterlijk je brein
Neurowetenschap bewijst: Meditatie vermindert niet alleen stress, maar verandert letterlijk je brein

Neurowetenschap bewijst: Meditatie vermindert niet alleen stress, maar verandert letterlijk je brein

Steeds beter begrijpen wetenschappers de heilzame werking van meditatie: meer compassie en levenskwaliteit en minder stress, depressie, bezorgdheid, pijn en slapeloosheid. De Amerikaanse neurowetenschapper Sara Lazar heeft er uitgebreid onderzoek naar gedaan. Haar meest opzienbarende bevinding: na acht weken meditatie verandert het brein en ontstaat er nieuwe grijze massa. The Washington Post had een fascinerend interview met haar.

Lazar kwam tot de ontdekking dat meditatie letterlijk je brein kan veranderen. Mensen die mediteren hebben in vergelijking met een controlegroep meer grijze massa in de insula, auditieve cortex en frontale cortex.

Empathie en compassie

Naarmate we ouder worden krimpt onze frontale cortex; het wordt steeds lastiger om dingen te herinneren. Lazar ontdekte dat 50-jarigen die mediteren in de prefrontale cortex net zoveel grijze massa hebben als 25-jarigen.

Om te kijken wat de effecten van meditatie zijn op de korte termijn, werd een groep mensen acht weken lang onderworpen aan een mindfulness-programma. Na die acht weken bleek het hersenvolume van mensen die leerden mediteren in vier gebieden te zijn toegenomen: de cortex cingularis posterio, die betrokken is bij het afdwalen van gedachten; de linker hippocampus, die helpt bij leren, cognitie, geheugen en emoties; de temporaal-pariëtale junctie, die wordt geassocieerd met empathie en compassie; en een gedeelte van de hersenstam dat de pons wordt genoemd, waar een groot aantal neurotransmitters worden geproduceerd.

Aarden

De amygdala, het vecht- of vluchtgedeelte van het brein dat een belangrijke rol speelt bij angst en stress, werd kleiner bij de mensen die deelnamen aan het programma.

Je kunt meditatie vergelijken met lichaamsbeweging. Door te bewegen blijven we gezond, kunnen we beter omgaan met stress en leven we langer. Meditatie heeft soortgelijke effecten, aldus de Harvard-wetenschapper.

“Ik doe dit nu 20 jaar,” zei Lazar. “Het heeft een grote invloed op mijn leven gehad. Het helpt me met aarden. Het vermindert stress. Het helpt me helder na te denken. En ik heb meer empathie en compassie naar mensen toe.”

[Washington Post via The Optimist]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dnnnoz
Dnnnoz
5 jaren geleden

Empathie en compassie is in deze en komende tijd meer een vloek dan een zege in onze afbrokkelende iedereen voor zich maatschappij van ons.

Blanky
Blanky
Reactie op  Dnnnoz
5 jaren geleden

Als je zo blijft denken, dan blijft het idd ieder voor zich.

jenne
jenne
Reactie op  Blanky
5 jaren geleden

Er bestaat echt een metamorfose van het denken cq brein vroeger als wij in ons bootje tegen een rietkraag uit de wind en in het zonnetje zaten te vissen, mediteren, heerlijk dat mijmeren, je kunt inderdaad je brein regenereren, vernieuwen, groter maken, het laten opschikken van niet meer gebruikt denken, voor dat moet je in een rustige pmgeving je terug kunnen trekken, probeer het maar, ga op zolder zitten desnoods!

Arwijn
Arwijn
Reactie op  Blanky
5 jaren geleden

Eén van de dingen die Meditatie zo effectief maakt is het proces waarbij je je negatieve beelden actief los laat, in plaats van ze te verdrukken. Het is één van de weinige manieren om relatief snel de druk die je op jezelf legt effectief te verlichten.

Richard
Richard
Reactie op  Dnnnoz
5 jaren geleden

Er is juist een schrijnent gebrek aan empathie en compassie in deze wereld. De menselijke maat is compleet verdwenen, overal. Met als gevolg dat iedereen afstand van elkaar neemt. Het is ieder voor zich, en dat maakt angstig,want iedereen moet ziijn hachje beschermen tegen de ander. Angst drijft mensen uit elkaar, en dan kun je niet meer spreken over een maatschappij. Het is immers ieder vor zich. En op wantrouwen bouw je geen samenleving. Dan krijg je een jungle waar het eten of gegeten worden is. Als dat de bedoeling is dan is de levensvorm ‘mens’ volkomen nutteloos op deze Aarde. Wat over blijft zijn beesten.

jenne
jenne
Reactie op  Richard
5 jaren geleden

Ja ben het met U eens, gelukkig is er voor de bewust levende mensen een weg terug, het los laten van het mainstream leven, weg van de materie die waardeloos is, en alleen maar een balast vormd in je leven, en denken.

Elise49
Elise49
Reactie op  jenne
5 jaren geleden

Ik vind het allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Je blijft met wisselwerking te maken hebben, als je met mensen omgaat. Veel mensen zijn aan het overleven. Daar zitten ook veel mensen bij die niet meer redelijk en eerlijk zijn. Nog effe en we zitten allemaal in ons eigen wereldje. Het systeem moet ook menselijker/natuurlijker worden.
Het lijkt wel of we op de proef worden gesteld. Met chaos/ ellende/automatisering enz.. Hoeveel en hoelang kan een echt mens het nog dragen? Er zijn al genoeg mensen die niks meer hebben. Zelfs geen familie, vrienden enz. Geen vooruitzichten hebben, dakloos zijn of liggen te verpieteren in een tehuis. Die hebben niks aan mediteren. Die willen eten, een onderdak, aandacht, liefde, oplossingen enz.
In Griekenland hebben al 6000 mensen zelfmoord gepleegd door ellende. Ook in ons land plegen er veel mensen zelfmoord, omdat ze rust willen en/of een ander niet met hun problemen willen opzadelen.
Mediteren is in mijn ogen een pleister en lost niet de werkelijke problemen op. Het brengt je zeg maar in ruststand en daarna moeten er toch nog dingen gebeuren.

Richard
Richard
Reactie op  Elise49
5 jaren geleden

Even rust, even terug naar je zelf, kan orde in chaos brengen en je helpen alles in een ander perspectief te zien.
Echt waar. Ik heb het zelf mogen ervaren. Ik ben mede door mijn oefeningen uit een diep dal gekropen. Het heeft mijn problemen niet opgelost, maar ik kan ze met een helderdere geest tegemoet treden.

Faith
Faith
Reactie op  Elise49
5 jaren geleden

Terug naar jezelf, dat is het beste wat je in deze turbulente tijden kan overkomen. Dat je geen mensen om je heen moet hebben. Die verplichte wiselwerking als je altijd mensen om je heen hebt. In bepaalde kringen waren ze al nooit redelijk en eerlijk maar dat is nu tot een climax gekomen. Agressie angst, niemand meer kunnen vertrouwen, vreselijk als je daar tussen moet zitten. Dan zijn veel mensen aan het overleven en zijn gefrustreerd tot op het bot hoe ze genaait zijn door de elite. De gouden koieen die ze beloofd hadden en dan de armoe en ellende waar ze inzitten. Maar Blatter is weg, Soros ontmaskerd dus er staat ons eindelijk de lang verwachte vrijheid te wachten. Maar eerst nog even chaos en wodt de kliek opgepakt en berecht. Dat is pas entertainment! Dus mensen, wees voorbereid. De Age of Aquarius is een feit.

AnnaC
AnnaC
Reactie op  Elise49
5 jaren geleden

==genoeg mensen die niks meer hebben…..Geen vooruitzichten…..liggen te verpieteren….Die hebben niks aan mediteren……Mediteren is in mijn ogen een pleister ===

Ziek zijn, chronische pijn hebben…

Klopt, Elise, jij begrijpt het.

martin
martin
Reactie op  Dnnnoz
5 jaren geleden

doe eens niet zo negatief

koekje
koekje
5 jaren geleden

Als ik die mevrouw zo bezig zie, vraag ik mij af wat voor soort meditatie zij zelf doet.
Ze wordt er in ieder geval lekker gespannen van.

Bidden, gregorieaans, Bach….

Enkidoe
Enkidoe
5 jaren geleden

Dan zul je natuurlijk eerst moeten kunnen mediteren en ook weten dat jeop de juiste manier bezig bent.

Richard
Richard
5 jaren geleden

Ik ben onlangs weer met mijn tai chi begonnen. Al 28 jaar beoefen ik deze bewegingsleer. Ik beoefen de Wu stijl van Ma Jiangbao bij Martin Bodicker, voor de kenners. 😉
Daar was door een ontsteking in mijn schouder en daarna een aantal turbulente jaren een einde aan gekomen.
Ik was er bijna aan onderdoor gegaan. Ben er nog lang niet uit, maar ach, ik leef nog.
Ik ben sinds een tijd weer aan het oefenen en het doet mij heel veel goed.
Gek dat ik het bijna was vergeten. Tai chi. Meditatie in beweging. Maakt je sterk en krachtig.
Mijn veerkracht komt weer terug, ik heb mijn gedachten rustig en op orde en mijn lichamelijke conditie gaat met sprongen vooruit. En gezien de situatie waar in ik nu zit heb ik zeeën van tijd! 🙂
Ik zit weer te denken om weer les te nemen en te geven op zijn tijd.

Mi
Mi
Reactie op  Richard
5 jaren geleden

@Wat mooi!!!

Doen is de sleutel! Genoeg gedacht… toch?

veel succes!

trackback
Meditation doesn’t only reduce stress, it also literally changes your brain | Herculean
5 jaren geleden
x

Check Also

rutte

Kijk nou: Rutte ‘lacht om corona-ellende studenten’

De Eerste Kamer debatteerde op dinsdag 27 ...

mondkapjes

Neuroloog waarschuwt tegen mondkapjes: ‘Brein raakt blijvend beschadigd’

De Duitse neuroloog Margareta Griesz-Brisson waarschuwt voor ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

17
0
We lezen graag je reactie!x