Buitenland

Turkije arresteert generaals omdat ze vrachtwagens onderschepten die waren volgeladen met wapens voor IS

Help door deze info met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Afgelopen weekend zijn twee Turkse generaals en een kolonel gearresteerd omdat ze vrachtwagens van de Turkse geheime dienst MIT hebben onderschept. De vrachtwagens waren volgeladen met wapens en reden richting Syrië. Dat schrijft de krant Today’s Zaman.

In januari 2014 hield het drietal de vrachtwagens in het zuiden van Turkije tegen nadat ze van een anonieme bron hadden vernomen dat de voertuigen vol wapens zaten die bestemd waren voor militanten in Syrië.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
‘Humanitair konvooi’

Toen de informatie over de vrachtwagens naar buiten kwam waren medewerkers van de MIT en hooggeplaatste Turkse politici – waaronder toenmalig minister-president Recep Tayyip Erdogan en toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu – woest dat de generaals de voertuigen hadden tegengehouden. Zij beweerden dat het om een ‘humanitair konvooi’ ging.

Oppositiepartijen en Turkse media lieten echter weten dat de vrachtwagens inderdaad wapens vervoerden voor islamitische extremisten in Syrië. De generaals bevestigden dat de voertuigen op weg waren naar een gebied dat werd bevolkt door radicale groepen, aldus de krant. De MIT stelde een onderzoek in, waarna de Turkse AK-partij het drietal beschuldigde van ‘hoogverraad en spionage’.

Staatsgeheim

Op zaterdag zei Erdogan opeens dat de vrachtwagens geen humanitaire hulpgoederen vervoerden, maar het Vrije Syrische Leger moesten ondersteunen. Ondertussen hebben een aantal zeer hooggeplaatste Turkse functionarissen, waaronder oud-president Abdullah Gül, onthuld dat de vrachtwagens ‘staatsgeheim waren’.

De ontwikkelingen vallen samen met de aanhouding van twee vooraanstaande Turkse journalisten van de krant Cumhuriyet waar Ninefornews.nl eerder over berichtte. De journalisten hadden geschreven dat de Turkse geheime dienst wapens leverde aan Syrische extremisten.

Uitschakelen

De Turkse overheid heeft de journalisten gearresteerd omdat Erdogan niet wil dat journalisten over dit soort dingen schrijven; over de steun van de Turkse overheid aan jihadisten, corruptie en andere belangrijke dingen die de mensen zouden moeten weten, aldus mensenrechtenactivist Arzu Geybulla.

Hij voegde toe: “Het lijkt erop dat de Turkse president iedereen wil uitschakelen die zijn mond durft open te trekken of onthult dat de Turkse overheid de islamitische extremisten in Syrië steunt.”

[Sputniknews]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
KeGo
KeGo
8 jaren geleden

Geeft niet hoor Meneer Erdogan, ga zo door. De EU heeft oogkleppen op of wil het niet weten. Ze geven geen zak om hun burgers. De burgers zijn ondergeschikt aan de verborgen agenda van onze EU leiders. De Federal reserve maakt de dienst uit en niet Brussel of landelijke politici en deze zijn uit op totale ontwrichting c.q. oorlog.

wewordenbedonderd
wewordenbedonderd
8 jaren geleden

Op zaterdag zei Erdogan opeens dat de vrachtwagens geen humanitaire hulpgoederen vervoerden, maar het Vrije Syrische Leger moesten ondersteunen

Euh, de vrachtwagens waren toch op weg naar Nederland en België………….

http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/11/Italie-onderschept-Turks-wapentransport-met-bestemming-Belgie-2725401W/

Back to top button
2
0
We lezen graag je reactie!x