Archeologie

Neanderthaler en moderne mens kruisten mogelijk nooit elkaars pad

Help mee door deze informatie met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderzoekers betwijfelen in een nieuwe studie of er überhaupt interactie is geweest tussen moderne mensen en Neanderthalers. Volgens de studie stierf de Neanderthaler veel eerder uit dan altijd is aangenomen.

De laatste Neanderthaler stierf in Spanje. Een team van Australische en Europese onderzoekers bestudeerde de botten met een verbeterde meetmethode.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

In het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences concluderen ze dat de botten tenminste 50.000 jaar oud zijn. Als de metingen kloppen, is het idee dat de moderne mens naast de Neanderthaler heeft geleefd niet langer houdbaar omdat wordt aangenomen dat de moderne mens pas 42.000 jaar geleden in Spanje verscheen.

Ultrafiltratie

“De resultaten van ons onderzoek wijzen erop dat er grote problemen zijn met de datering van de laatste Neanderthalers in wat nu Spanje is,” zei Thomas Higham van de Oxford-universiteit. “Het is niet waarschijnlijk dat de Neanderthalers langer in dit gebied wisten te overleven dan elders in Europa.”

Tijdens de studie maakte het team gebruik van ‘ultrafiltratie’, een methode waarbij koolstofmoleculen die botten jonger kunnen laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn worden verwijderd.

Andere vindplaatsen

Teamlid Chris Stringer van het Natural History Museum in Engeland vertelde de Associated Press dat botten van andere vindplaatsen in Spanje ook opnieuw moeten worden onderzocht omdat eerdere studies hebben vastgesteld dat de botten in het gebied 35.000 jaar oud zijn.

Stringer sluit echter niet uit dat de Neanderthalers daadwerkelijk tot 35.000 jaar geleden nog in Europa leefden. Verder onderzoek moet uitwijzen of de metingen kloppen.

Bron: Rawstory.com Foto: Frank Franklin II/AP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

De Neatherthaler is een oorspronkelijke aardbewoner, en de moderne mens komt van buiten de aarde.Geheel nieuw.Vandaar dat ze nog zo “wit” zijn.(lol).

Frits
Frits
11 jaren geleden

*zucht* Dit zijn weer aannamens.
De archeologie is instaat om iets dat niets is om te bouwen tot een hoop leugens: Piramides die maar 5000 jaar oud zijn, terwijl ze veel ouder zijn.
Het probleem zit in het gegeven dat de mensniet accepteert dat er een beschaving is geweest die geestelijk en technologisch hoger was dan wat we nu aan het broddelen zijn: dat gaat tegen menig religie in en religie is macht, dus zolang we dom worden gehouden heeft menig religie macht.
Het zou voor de heersende elite een domper zijn te zeggen dat er hogere wezens bestaan. Zal me ook niks verbazen als archeologische vondsten in een kist verdwijnen en we blijven opgezaleld worden met leugens; het is vervelend voor de elite eerlijk te zijn, want dan raak je de macht kwijt en dondert iedere religie in elkaar, dus …

HetGroterePlaatje
HetGroterePlaatje
11 jaren geleden

“Het is niet waarschijnlijk dat de Neanderthalers langer in dit gebied wisten te overleven dan elders in Europa.”

hoezo niet? waaide er een of andere dodelijke wind over europa of zo, die alle neanderthalers deed uitsterven? hadden ze zelfvernietigend DNA misschien? lijkt me niet.

het ligt maar net aan de omstandigheden waarin een soort verkeert, of hij in staat is tot overleven of niet. als de spaanse neanderthalers een beschutte omgeving vonden met genoeg voedsel, kan het best dat ze duizenden jaren langer leefden dan soortgenoten elders.

de coelacant-vis in de oceanen werd ook al miljoenen jaren uitgestorven geacht, totdat er nog een kolonie levende exemplaren gevonden werd. gewoon omdat die beesten blijven zitten waar ze zitten als ze genoeg voedsel hebben.

m&m
m&m
11 jaren geleden

ik denk eerder dat er buitenaardse zijn geweest die ons een trapje hoger hebben gezet en om de bijbelse hypothese te gebruiken,dit is de mens.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x