Homepagina » Archeologie » Neanderthaler en moderne mens kruisten mogelijk nooit elkaars pad
Neanderthaler en moderne mens kruisten nooit elkaars pad

Neanderthaler en moderne mens kruisten mogelijk nooit elkaars pad

Onderzoekers betwijfelen in een nieuwe studie of er überhaupt interactie is geweest tussen moderne mensen en Neanderthalers. Volgens de studie stierf de Neanderthaler veel eerder uit dan altijd is aangenomen.

De laatste Neanderthaler stierf in Spanje. Een team van Australische en Europese onderzoekers bestudeerde de botten met een verbeterde meetmethode.

In het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences concluderen ze dat de botten tenminste 50.000 jaar oud zijn. Als de metingen kloppen, is het idee dat de moderne mens naast de Neanderthaler heeft geleefd niet langer houdbaar omdat wordt aangenomen dat de moderne mens pas 42.000 jaar geleden in Spanje verscheen.

Ultrafiltratie

“De resultaten van ons onderzoek wijzen erop dat er grote problemen zijn met de datering van de laatste Neanderthalers in wat nu Spanje is,” zei Thomas Higham van de Oxford-universiteit. “Het is niet waarschijnlijk dat de Neanderthalers langer in dit gebied wisten te overleven dan elders in Europa.”

Tijdens de studie maakte het team gebruik van ‘ultrafiltratie’, een methode waarbij koolstofmoleculen die botten jonger kunnen laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn worden verwijderd.

Andere vindplaatsen

Teamlid Chris Stringer van het Natural History Museum in Engeland vertelde de Associated Press dat botten van andere vindplaatsen in Spanje ook opnieuw moeten worden onderzocht omdat eerdere studies hebben vastgesteld dat de botten in het gebied 35.000 jaar oud zijn.

Stringer sluit echter niet uit dat de Neanderthalers daadwerkelijk tot 35.000 jaar geleden nog in Europa leefden. Verder onderzoek moet uitwijzen of de metingen kloppen.

Bron: Rawstory.com Foto: Frank Franklin II/AP

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Ga vlug naar onze shop en profiteer nog tot en met 8 juli van 15% korting! KLIK HIER!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. De Neatherthaler is een oorspronkelijke aardbewoner, en de moderne mens komt van buiten de aarde.Geheel nieuw.Vandaar dat ze nog zo “wit” zijn.(lol).

  0 likes
 2. *zucht* Dit zijn weer aannamens.
  De archeologie is instaat om iets dat niets is om te bouwen tot een hoop leugens: Piramides die maar 5000 jaar oud zijn, terwijl ze veel ouder zijn.
  Het probleem zit in het gegeven dat de mensniet accepteert dat er een beschaving is geweest die geestelijk en technologisch hoger was dan wat we nu aan het broddelen zijn: dat gaat tegen menig religie in en religie is macht, dus zolang we dom worden gehouden heeft menig religie macht.
  Het zou voor de heersende elite een domper zijn te zeggen dat er hogere wezens bestaan. Zal me ook niks verbazen als archeologische vondsten in een kist verdwijnen en we blijven opgezaleld worden met leugens; het is vervelend voor de elite eerlijk te zijn, want dan raak je de macht kwijt en dondert iedere religie in elkaar, dus …

  0 likes
 3. “Het is niet waarschijnlijk dat de Neanderthalers langer in dit gebied wisten te overleven dan elders in Europa.”

  hoezo niet? waaide er een of andere dodelijke wind over europa of zo, die alle neanderthalers deed uitsterven? hadden ze zelfvernietigend DNA misschien? lijkt me niet.

  het ligt maar net aan de omstandigheden waarin een soort verkeert, of hij in staat is tot overleven of niet. als de spaanse neanderthalers een beschutte omgeving vonden met genoeg voedsel, kan het best dat ze duizenden jaren langer leefden dan soortgenoten elders.

  de coelacant-vis in de oceanen werd ook al miljoenen jaren uitgestorven geacht, totdat er nog een kolonie levende exemplaren gevonden werd. gewoon omdat die beesten blijven zitten waar ze zitten als ze genoeg voedsel hebben.

  0 likes
 4. ik denk eerder dat er buitenaardse zijn geweest die ons een trapje hoger hebben gezet en om de bijbelse hypothese te gebruiken,dit is de mens.

  0 likes
 5. Jammer dat men uit de botten niet kan opmaken of de Neanderthaler intelligenter was dan de moderne mens. De moderne “Spanjaard” mens maakt er op dit moment een gigantische puinhoop van. Ben benieuwd wat de wetenschappers over pakweg 45.000 jaar dáár over te zeggen hebben!

  0 likes
 6. De vraag is : waar komen wij dan vandaan ?
  Uit de lucht gevallen ? Denk ik wel.

  0 likes
 7. Alle mensen ( behalve Afrikanen) dragen zo’n 1 tot 4% Neanderthalergenen. Rara?? Dus misschien is de moderne mens ook wel ouder dan nu wordt ingeschat en hebben ze alsnog samen geleefd.

  0 likes
 8. Het broodje aap-verhaal we komen uit afrika.
  Sure!!

  Dan zouden ze toch intelligenter moeten zijn in afrika dan de rest van de wereld.

  Dit is niet rassistich bedoeld maar waarom zijn er meer donkere op de wereld dan blanke mensen?

  Als we zo eens de mens bekijken kunnen we dus zeggen dat ieder volk best uniek is.

  Waarom is het niet mogelijk dat de aarde een unieke samenstelling is van hogere wezens die verschillende soorten rassen op aarde neer heb gezet om eens te bepalen of wij wel normaal kunnen leven met elkaar.

  Ohja evolutie hmmm ja , onzin allemaal.

  Dat we steeds meer ontdekken is omdat er steeds meer zielen op aarde komen.

  Even een voorbeeld : Egypte/china/Mexico/irak.
  Daar waren de mensen ook zeer intelligent en dat is meer als 10.000 jaar geleden.

  Waarom zijn de dino’s uitgestorven ?
  Om ruimte te maken voor ons soort die hier geplant is.

  Zoveel onzin word er ons geleerd , wees creatief en bedenk zelf is wat inplaats een ander ze rotzooi te geloven.(mij hoef je ook niet te geloven)

  Moderne mens en Neanderthaler hahaha

  Lees eens goed!!! MODERNE MENS hahahahaha

  Serieus zeg wie verzint zoiets !

  Ik lig echt dubbel hier gewoon.

  Stel je voor over 500 honderd jaar vinden ze iemand die leed aan olifantes ofzo.

  Vroeger leken ze op olifanten hoor hahahahahaha ik ga echt stuk hier.

  0 likes
 9. Ik kruis elke dag nog wel een paar neanderthalers
  Op mijn werk 🙂

  0 likes
 10. Ja er zijn nu nog steeds heel veel holbewoners of ze denken dat ze dat zijn, vreten zich alle dagen helemaal vol met vlees, omdat ze denken dat het zo moet, want ze stammen er van af en dat terwijl de holbewoner helemaal niet zoveel vlees at.
  Maar kijk dan wij hebben ernorme hoektanden en knipkiezen, ja het is er om bang van te worden.

  0 likes
 11. Wat een grap. Er leven waarschijnlijk nog steeds wel Neanderthalers op aarde. Kan niet?

  Men wist dat er panda’s moesten zijn. De panda zit niet goed in zijn schutkleuren. Is te stom om voor het achtereind van een varken te dansen. Heeft een erg eentonig dieet. Is sloom en een dagdier.

  Toch heeft men meer dan 70 jaren gezocht in een gebied zo groot als de provincie Utrecht voordat ze gevonden waren. 70 jaren!

  Hoe lang denk je dat het duurt om op een planeet wezens te vinden die een gevarieerd dieet hebben, intelligent zijn en snel, die zich goed kunnen camoufleren en verbergen, en most important (kijk naar de oogkassen) nachtwezens zijn?

  Warme groet,

  Dzyan

  0 likes
 12. De Neanderthaler is een mens, verschilt net zoveel (4%) als de huidige mensen van elkaar verschillen.
  Maar er wordt zo wanhopig gezocht naar overgangsfossielen om de idiote evolutieleer te ondersteunen dat men de Neanderthaler als aparte tak ziet van de evoluite van de mens. Peking-mens Java mens, alle voorbeelden van fraude. Er is geen voorgangen van de mens.
  Van mij mag je geloven dat de mens en de banaan afkomstig zijn van een steen waarop het miljoeoenen jaren regende, maar hou die sprookjes voor jezelf.
  Evolutie bestaat niet, daarmee de visie op de Neanderthaler ook niet.

  0 likes
 13. Dzyan, dus dieren met een eentonig dieet zijn bij voorbaat achterlijk en dom.
  Een wetenschappelijk bewijs hiervoor?
  Misschien is de panda wel slimmer dan wij allemaal met elkaar, maar kun je dat niet vinden.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

assen

Gearresteerde boer in Assen: ‘Mensen, word nou eens een keertje wakker!’

Vandaag zijn tientallen boeren gearresteerd in het ...

btw

Kabinet kan btw wel verhogen, maar níet verlagen: ‘Systemen Belastingdienst kunnen dat niet aan’

Afgelopen week verlaagde Duitsland de btw-percentages om ...