Archeologie

Unieke vondst: 1000 jaar oud Boeddhabeeld blijkt mummie van mediterende monnik te bevatten

Help anderen door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een Chinees Boeddhabeeld in het Drents Museum bleek een verrassing te bevatten. Uit een CT-scan is gebleken dat in het beeld de mummie van een mediterende boeddhistische meester zit.

Het beeld dateert van 1050-1150 en er wordt gedacht dat de mummie bestaat uit de resten van een Liuquan, een boeddhistische meester van de Chinese Meditatieschool. Wetenschappers sluiten niet uit dat de monnik zichzelf heeft gemummificeerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
Unieke vondst: 1000 jaar oud Boeddhabeeld blijkt mummie van mediterende monnik te bevatten
CT-scan van de mummie (Drents Museum)

Radioloog Ben Heggelman van het Meander Medisch Centrum maakte een scan die laat zien hoe de mummie gehurkt zit in het beeld. Maag- en darmspecialist Reinoud Vermeijden onderzocht met een endoscoop de borstkas en de buik en deed een spectaculaire ontdekking: op de plaats waar ooit organen hadden gezeten vond hij stukjes papier met oude Chinese tekens.

“Op de plaats waar de rechter long had moeten zitten, werden oude tekstrollen gevonden,” zei Heggelman. “Een unieke vondst in een mummie.” Het beeld stond vermoedelijk ruim 900 jaar in een tempel waar het werd vereerd.

Het is de enige mummie in haar soort en de enige Chinese boeddhistische mummie die in het Westen beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek. Het beeld met de mummie wordt tot mei dit jaar tentoongesteld in het Natuurhistorisch Museum van Hongarije.

[VTM]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sola
Sola
9 jaren geleden

Leuk om het bericht nogmaals (en ook hier) tegen te komen. Stond 9 december ook al in het nieuws (bij bijvoorbeeld het AD) maar ik vond het toen al een interessante vondst. Wie weet wat ze in de komende jaren nog meer gaan vinden…

S0M30N3
S0M30N3
9 jaren geleden

Leuk maak ons lekker met een verhaal dat er iets in zit plus tekstrollen en chinese tekens, maar wat stond er dan op? En waarom gaat dat ding helemaal naar Hongarije?

duitinzakje
duitinzakje
9 jaren geleden

Kans is groot dat het om een ´self mummified monk´ gaat. Alleen als het proces van zelfmummificering goed is gegaan, wordt zo´n monnik zichtbaar in een heiligdom geplaatst en als heilige anbeden.

Of het hier dan gaat om een mislukte zelfmummificering? Deze monniken worden n.l. nog wel vereerd maar niet aanbeden. Misschien werden ze daarom dan ook niet getoond maar ingekapseld in een beeld.

http://www.thethinkingblog.com/2007/07/self-mummified-monks-of-japan.html

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

De monnik en het beeld werden ‘1 in de Boeddha’.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x