Een team Australische wetenschappers heeft een doorbraak bereikt door de bron van vier zogeheten snelle radioflitsen te achterhalen. Deze mysterieuze signalen komen uit de ruimte en duren gemiddeld slechts enkele milliseconden. Er is nog maar weinig over bekend.
Hoofdonderzoeker Shivani Bhandari van het Australische wetenschapsinstituut CSIRO onthult dat de vier radioflitsen afkomstig zijn uit enorme sterrenstelsels waar nieuwe sterren zich vormen. Ze komen bovendien niet uit het centrum, maar uit de buitenste gebieden.
Dat betekent dat ze niets te maken hebben met superzware zwarte gaten, zei Bhandari. Haar team gebruikte de ASKAP-radiotelescoop in West-Australië om de bron te achterhalen.
Mogelijkheden uitsluiten
Coauteur professor Elaine Sadler zei dat de signalen ook niet worden veroorzaakt door sterexplosies of kosmische snaren.
“We weten nog niet precies waar we mee te maken hebben, maar we kunnen nu tenminste bepaalde mogelijkheden uitsluiten,” reageerde astrofysicus Jocelyn Bell Burnell.
Komt zelden voor
In februari ontdekten Canadese wetenschappers een ‘mysterieus radiosignaal’ dat zich ongeveer elke 16 dagen herhaalt. Het komt zelden voor dat radiosignalen uit de ruimte zich met regelmaat herhalen.
In de periode van september 2018 tot oktober 2019 werden 28 radioflitsen waargenomen. Wetenschappers namen vier dagen lang ongeveer twee keer per uur zo’n flits waar. Daarna bleef het 12 dagen stil, waarna het patroon zich weer herhaalde. Wat het signaal veroorzaakt, is nog onduidelijk.
Little Grandmother plaatst Atlantisch kristal in Nederlandse bodem
Oekraïne-crisis: De wraak van Poetin
Nederlandse wetenschapper: “9/11 is gewoon een complot”
Sophie in ’t Veld met de grond gelijk gemaakt: ‘U zou een prima NSB’er geweest zijn’
Nederlanders ‘hartstikke dood’ na coronaprik: ‘Ben in shock’
Tennislegende Pat Cash: ‘Ik ben boos over covidleugens’
Waarom kritisch denken belangrijk is
Man krijgt 20 maanden cel wegens Facebookbericht: ‘Huiveringwekkend’
Kijk: President van El Salvador haalt verwoestend uit naar Soros