Gezondheid

‘Veel jongeren worden te snel behandeld voor ADHD’

Help door dit artikel met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In het jaar 2011 is aan 200.000 mensen ADHD-medicatie verstrekt, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kerngetallen.

Het gaat om een stijging van 14 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de leeftijdsgroep van 20 tot 60 jaar bedroeg de stijging gemiddeld 19 procent.

In zes jaar tijd is het aantal gebruikers van een geneesmiddel dat gebruikt wordt bij ADHD toegenomen van 70.000 in 2005 tot 200.000 in 2011. Dat komt neer op een gemiddelde jaarlijkse stijging van 19 procent. Het meest gebruikte middel is methylfenidaat. Nederlandse apotheken verstrekten het geneesmiddel in 2011 aan 186.000 mensen één keer of vaker.

Opiumwet

Mogelijke bijwerkingen zijn: hartkloppingen, een gejaagd gevoel, misselijkheid, minder eetlust, meer moeite met in- of doorslapen, vermagering, achterblijvende groei, negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen, milde euforie, meer kans op zelfdoding, hyperactiviteit, onrust, prikkelbaarheid, concentratievermindering, nervositeit, prikkelbaarheid, dysforie, slaapstoornissen, hoofdpijn, tics, stijgende bloeddruk en pols, schildklierproblemen, gewichtsverlies, onrustgevoelens, huidproblemen, gevoel van lusteloosheid, groeistoornissen en jeuk.

Methylfenidaat is in Nederland onder verschillende merknamen beschikbaar: Ritalin, Concerta, Medikinet en Equasym. Naast methylfenidaat is ook atomoxetine (Strattera) geregistreerd voor gebruik bij ADHD. Ook wordt het niet geregistreerde middel dexamfetamine bij ADHD toegepast. Zowel methylfenidaat als dexamfetamine vallen onder de Opiumwet.

Afgelopen jaar overschreed het aantal verstrekkingen van methylfenidaat voor het eerst de grens van één miljoen per jaar. Atomoxetine en dexamfetamine werden in 2011 respectievelijk 48.000 en 30.000 maal verstrekt.

Probleemgeval

Ongeveer de helft van het aantal gebruikers van methylfenidaat behoort tot de leeftijdsgroep 11 tot en met 20 jaar. Het gaat om 83.000 personen. In de categorie 11 tot 20 jaar gebruikte vorig jaar 1 op de 22 mensen methylfenidaat.

Demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) zei dat te veel jongeren als probleemgeval worden aangeduid en daardoor te snel worden behandeld. Volgens de staatssecretaris krijgen jongeren met ADHD sneller dan nodig specialistische hulp of therapie. Ze wil dat daar een einde aan komt en gaat stappen ondernemen.

Volgens Veldhuijzen van Zanten genezen de medicijnen de aandoening niet, maar verminderen ze de symptomen. De bewindsvrouw maakt zich zorgen over de effecten van de middelen op de lange termijn bij hersenen die nog in ontwikkeling zijn.

Bron: Sfk.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
42 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Marga
Marga
10 jaren geleden

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/853256

Een oude aflevering maar nog steeds aktueel.
Ik zathem net te bekijken en shakelde daarna door naar Niburu (toeval bestaat dus niet).

Ziek land
Ziek land
10 jaren geleden

Ach ja Nederland het land van laffe zeikerdjes. En als je buiten de lijntjes loopt heb je al een stempel (adhd of zo). En die plaag die de mensen zijn (velen althans) gaat maar door om anderen met een stempel heel sluw en oor aan te naaien. Wat een achterbaks rotland met sluwe rotmensen. Altijd blij om mensen te zien die wat wakkerder zijn. Een verademing. Ze zijn er wel.

Beschouwer
Beschouwer
10 jaren geleden

Blij dat deze modeziekte vroeger niet bestond toen ik klein was want dan had men die oor bij mij er wel aan genaaid. Maar de stempel LOM-kind was al wel gezet. Deze achterbakse maatschappij mag van mij diep in de stront zakken. Veel mensen zijn een plaag voor zichzelf, anderen, de natuur en de aarde. Wandelende gifbommen vol chemische troep.
In het rioolwater in Amsterdam zit veel coke. Geeft aan hoe ziek bijvoorbeeld Amsterdam is. Blij geen kinderen te hebben.

Incy
Incy
10 jaren geleden

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) zei anderhalve maand geleden in de Tweede Kamer dat ze nog deze zomer een evaluatie van de beroepsgroep verwacht. De bewindsvrouw maakt zich zorgen over de effecten van de medicijnen op de lange termijn bij nog groeiende hersenen. Bron: Elsevier. Ben benieuwd waar de beroepsgroep mee komt en wat de maatregel van de bewindsvrouw zal zijn. Naar mijn idee is er geen ‘meetmethode’ om ADHD in te schalen in mate van ernst. Ik denk dat er eerder ‘gekort’ op medicijnen kan worden als er meer begeleiding is voor de ouders en leerkrachten die met deze kinderen van doen hebben. Ik ben min of meer gedwongen door de leerkrachten om mijn dochters te laten testen. Omdat ze lastig waren in de groep en de andere kinderen daardoor verstoorden….?!? De test kost je een rib uit je lijf en hebt op papier een bewijs voor het onderwijs. Maar betere begeleiding voor je kind is er niet van gekomen, alleen een bevestiging “Zie je nou wel?”.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

42
0
We lezen graag je reactie!x