Homepagina » Archeologie » Verloren stad van Alexander de Grote ontdekt in Irak. De manier waarop is verrassender dan je zou denken
Verloren stad van Alexander de Grote ontdekt in Irak. De manier waarop is verrassender dan je zou denken

Verloren stad van Alexander de Grote ontdekt in Irak. De manier waarop is verrassender dan je zou denken

Archeologen hebben in Irak een verloren stad ontdekt. De stad, die meer dan 2000 jaar verborgen lag, is ontdekt aan de hand van dronebeelden en oude foto’s die openbaar zijn gemaakt.

Qalatga Darband, naar verluidt in 331 voor Christus gesticht door Alexander de Grote, is ontdekt door een team Iraakse en Britse archeologen onder leiding van het British Museum.

De vindplaats trok de aandacht van archeologen nadat de CIA satellietbeelden uit de jaren zestig had geopenbaard, waarop ruïnes te zien waren.

Bruisende stad

De beelden zijn al in 1996 vrijgegeven, maar vanwege de politieke instabiliteit konden archeologen de vindplaats jarenlang niet goed onderzoeken.

Hoofdonderzoeker John MacGinnis en zijn collega’s gebruikten drones om de resten van de gebouwen te vinden die eeuwen onder de grond verscholen lagen.

“Het is nog vroeg, maar we denken dat het een bruisende stad was op de weg van Irak naar Iran,” vertelde hij aan The Times.

Chaos

Op de vindplaats in Iraaks-Koerdistan zijn onder meer Griekse munten en standbeelden van Grieks-Romeinse goden gevonden.

De Iraakse archeologische diensten hebben zeer veel hinder ondervonden van de chaos die ontstond na de door Amerika geleide invasie van Irak in 2003.

Eén van de grootste

Alexander de Grote creëerde één van de grootste rijken in de oudheid, een rijk dat zich uitstrekte van Macedonië en Griekenland in Europa tot Perzië, Egypte en zelfs delen van India.

Hij was ongeslagen in de strijd en wordt beschouwd als één van de meest succesvolle bevelhebbers aller tijden.

Foto: Pixabay

[Daily Mail, Independent]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Louise schreef:

  Wat je ervan kan leren is….dat de Mensch aan grootheidswaanzin lijdt, altijd al…. De Grieken, Romeinen, Ottomanen,Mongolen…etc…..niks nieuws dus dat het hier nu in Europa gebeurd, alleen zijn we inmiddels zo ver dat er weerstand ontstaat bij de bevolking, zal vroeger ook wel geweest zijn, maar toen had de bevolking helemaal niks te vertellen…..Zijn we nu een stapje verder??Dat Groot,Groter,Grootst niet altijd de goede oplossing is……

  14 likes
  • Hoop maakt z'n eigen magie schreef:

   Inderdaad Louise, maar het bizarre is dat bijvoorbeeld Russische mensen, bescheiden en respectvol zijn gebleven. (In mijn eigen ervaring)
   In tegenstelling tot Amerikanen.

   Russen zijn (over het algemeen) heel prettig en fatsoenlijk in de omgang.
   Amerikanen…….niet echt.

   18 likes
   • Yoepie schreef:

    Dan ben je zeker nog niet tegen russen “alles in een vakantieparken) aangelopen in de vakantie! Maar ja dat zijn ook de “rijken” russen.

    6 likes
    • Hoop maakt z'n eigen magie schreef:

     Yoepie, nee daar ben ik inderdaad niet tegen aangelopen.

     Maar de algemene indruk van Russen, is dat ze (bijna over)bescheiden zijn.
     Terwijl, bij Amerikanen de algemene indruk, intimiderend en agressief is.

     Helaas (voor de gewone Europese bevolking) heeft Europa, die Amerikaanse invloed zo ongeveer overgenomen.

     10 likes
  • Hawks schreef:

   Dag Louise,

   Ik snap je niet. Hoe kan ik door deze ontdekking leren dat de Mensch altijd al aan grootheidswaanzin heeft geleden? En wat heeft deze ontdekking uberhaupt te maken met grootheidswaanzin?

   Daarnaast ben ik het eigenlijk niet een met je stelling. Ik denk dat er mensen zijn geweest die aan grootheidswaanzin hebben geleden en dat er mensen zijn die aan grootheidswaanzin lijden. Maar ik denk niet dat dit opgaat voor de Mensch, maar wel voor een enkel individuutje. Hier en daar. Ik lijd er in alle geval niet aan.

   8 likes
 • Louise schreef:

  @Hawks Het blijft altijd generaliseren op reactie’s, tja , het is mijn interpretatie van wat ik zag en las………. en de wereld is niet zo’n puinhoop geworden door een enkel individuutje zoals jij dat noemt, je moet het wat ruimer zien…… maar als je bedoelt dat er ook prettige mensen zijn , dan ben ik dat met je eens…….

  5 likes
  • Hawks schreef:

   Maar ik ben benieuwd hoe je tot die interpretatie komt. Hoe heeft deze ontdekking te maken met grootheidswaanzin? Ik kan alleen maar aannemen dat je refereert aan John MacGinnis en zijn collega’s, maar lijden die dan aan grootheidswaanzin door deze verloren stad te ontdekken?

   5 likes
 • x

  Check Also

  coronapandemie

  ‘Coronapandemie is een soort Joop van den Ende-theaterproductie’

  Lange Frans is er heilig van overtuigd ...

  adrenochroom

  Adrenochroom: Mensenbloed als drug en verjongingsmiddel

  Mutya Buena, voormalig lid van de Sugababes, ...

  >