Natuur en Milieu

Satellieten zien ‘zwarte gaten’ in Atlantische Oceaan

Help door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Satellieten hebben twee mysterieuze ‘zwarte gaten’ in de Atlantische Oceaan vastgelegd. Het gaat om ultrasterke ‘vortexen’ die water de diepte in zuigen.

De draaikolken, die nog nooit eerder zijn waargenomen, zouden gemakkelijk schepen, wrakstukken en zelfs levende wezens omlaag kunnen zuigen. Ze verplaatsen 1,3 miljoen kubieke meter water per seconde.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De twee zwarte gaten – of maalstromen – zijn gespot door natuurkundigen uit Zürich en Miami. De krachtige vortexen zijn wiskundig gezien analoog aan zwarte gaten. Zij doen met water wat zwarte gaten met licht doen.

Agulhasstroom

De maalstromen vangen de stroming in een vrijwel eindeloze spiraal, waar wrakstukken, olie en levende wezens vrijwel onmogelijk aan kunnen ontsnappen.

Dat dezelfde wiskundige principes kunnen worden toegepast op zowel de zeestroom op aarde als zwarte gaten in de ruimte, is een onverwachte bijwerking van de relativiteitstheorie.

Het fenomeen is waargenomen in de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Volgens wetenschappers worden de maalstromen in het gebied gevonden dankzij de Agulhasstroom, een smalle maar zeer krachtige zeestroming.

Singulariteit

In drie maanden tijd werden twee ‘zwarte gaten’ in de oceaan gevonden. De vortexen waren gevuld met analogen van fotonsferen rond zwarte gaten. Een fotonsfeer verwijst naar het licht dat rond zwarte gaten in de ruimte wordt gevangen en kan worden vergeleken met de ringen van materiaal die rond de maalstromen in de oceaan worden gevormd.

De maalstromen bevatten een singulariteit die een maand blijft bestaan. Deze singulariteit beweegt op gemiddeld twee kilometer diepte door de oceaan en wordt niet beïnvloed door andere stromingen. Ze kunnen water met verschillende temperaturen en zoutgehaltes vervoeren naar andere gebieden en zodoende het regionale klimaat beïnvloeden.

Bron: Yahoo.com

Gerelateerd:

 

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
iemand
iemand
10 jaren geleden

leuk artikel, voor mij zeer interessant onderwerp, maar vind het een beetje moeilijk dat er staat (ik citeer) “De draaikolken, die nog nooit eerder zijn waargenomen, zouden gemakkelijk schepen, wrakstukken en zelfs levende wezens omlaag kunnen zuigen.” als een draaikolk in staat is complete schepen de diepte in te zuigen, lijkt het mij aannemelijk dat alles wat leeft op deze planeet ook geen kans maakt om te ontsnappen (een schip is immers in staat een veel sterkere stroming te weerstaan dan wat dan ook in onze wateren, landen of lucht leeft. voor de rest, superartikel!

Michel
Michel
10 jaren geleden

De water schoonmaakploeg van de GFL of heeft iemand de stoppen uit de oceanen getrokken ?? 🙂

Hr
Hr
10 jaren geleden

Ice Age 5…The Suck down

m&m
m&m
10 jaren geleden

zal wel normaal zijn.
ergens anders komt het weer naar boven.
misschien gebeurt het eens in de honderd of twee honderd jaar en toen waren er nog geen satellieten.
het komt omdat we nog zeer weinig afweten van de natuur.

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x